Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

Vi kommer att göra turer i både Rila- och Pirinbergen, beläget söder om huvudstaden Sofia. Här hittar du de högsta bergen på hela Balkan, bergslandskapet är dramatiskt med vassa kammar och spetsiga toppar. Resans turer är ganska tuffa och skidåkningen är relativt utmanande (i snitt kommer vi att gå cirka 1000 höjdmeter uppför per dag och vissa partier är rejält branta).

Vi inleder resan med att göra turer i Rilabergen, den mest majestätiska bergskedjan i Bulgarien som är belägen i sydvästra Bulgarien och till stora delar är naturskyddad genom reservat. Det högsta berget i bergskedjan är Musala (2952 m) och vår ambition är att nå toppen. En annan intressant del av bergskedjan är kring berget Maliovitza i vars område vi också kommer röra oss. Här ligger Bulgariens mest kända kloster, Rilaklostret, grundat av John av Rila på 900-talet och som utvecklades till att bli ett huvudcenter för medeltida kulur. Vi besöker klostret innan vi tar oss till nästa bergskedja, Pirinbergen.

I detta område finns omkring 80 stycken toppar över 2500 meter.

Med utgångspunkt från den moderna skidorten Bansko ger vi oss ut på en tvådagarstur i Pirinbergen. Målet är att ta oss upp på Bulgariens näst högsta berg, Virhen (2914 m). I detta område finns omkring 80 stycken toppar över 2500 meter. Vi kommer att röra oss i Pirins nationalpark som står på UNESCOs världsarvslista och har vi turen med oss kanske vi får en skymt av den sällsynta gemsen.

Från Bansko kommer vi göra en sista topptur till berget Kutelo (2908 m).

Vid foten av Pirinbergen ligger Bansko, en stad med mycket historia som, även den, är inkluderad i världsarvet. Många av byggnaderna bär influenser från klosterarkitektur, här finns även en mängd fortifikationsbyggnader. Trots sin slutna karaktär är staden öppen tack vare invånarnas gästfrihet. Som en kontrast till Banskos historiska arv ligger även Bulgariens mest moderna skidort i Bansko. Härifrån kommer vi göra en sista topptur till berget Kutelo (2908 m).

Resan leds av vår lokale bergsguide Ivo som vi har jobbat med under de senaste 10 åren. Han har lång erfarenhet av ski touring både i Bulgarien och i Alperna.

Ni tar er till Sofia på egen hand där vår lokale partner möter er på flygplatsen för vidarefärd till turområdena. Vill ni förlänga vistelsen i Bansko går det att ordna.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2022-02-192022-02-25Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 14 900 SEKIvo StoikovJa

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMax 8 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Skandinavien – Sofia
  • Alla lokala transporter
  • Lokal bergsguide
  • Boende (5 nätter på hotell i dubbelrum, 1 natt i hytta)
  • All mat utom middag dag 6 (ej dryck)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sofia – Samokov

Vi möts i Sofia och sedan väntar en transfer på cirka 60 km till den lilla staden Samokov om ligger i de norra delarna av Rilabergen. Väl här tar vi in på ett enkelt hotell och äter middag.

Dag 2. Samokov – Mt. Moussala (2925m)

Efter frukost och en kort transfer (10 km) till skidliften i Borovets och vi fuskar med gondolen upp till hyttan Jastrebets (2376m). Sedan är det dags att sätta på stighudarna och börja gå upp mot toppen av berget Moussala, som med sina 2925 meter är det högsta berget på Balkan. Rutten går via bergshyttorna Mussala och Ledeno Ezero och vi äter lunch på hytta. Vi åker sedan ned mot skidorten Borovetz där vi tar en transport till Maliovitza regionen och checkar in på ett enklet hotell. Totalt går vi ca 700 meter upp och åker ned 1300 m, ca 6 h på skidor.

Dag 3. Maliovitza – Popova Kapa (2800 m) – Rila Klostret – Bansko

Idag blir det en tuff dag uppför. Vi startar tidigt och inleder med att ta oss upp till toppen av Popova Kapa (2800 m) vilket tar oss cirka sju timmar. Det finns även en mer utmanande variant och då går vi upp till toppen av Mt. Maliovitsa (2729). Vilken vi väljer beror på gruppens kondition och rådande väder- och snöförhållanden. Sedan bär det av nedåt mot minibussen som tar oss vidare till Rilaklostret. Vi kontemplerar i klostret och ber till snögudarna innan vi fortsätter vår färd till Bansko där vi övernattar på hotell. Totalt går vi ca 1000 meter upp och åker ned 1000 m, ca 5.30 h på skidor.

Dag 4. Bansko – Mt. Dautov – Bansko

Efter kort transport på morgonen är det dags att dra på hudarna igen och göra en topptur upp till Mt. Dautov. På eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet i Bansko och går ut och tar en afterski.

Totalt går vi ca 1400 meter upp och åker ned 1400 m, ca 7 h på skidor.

Dag 5. Bansko – Polejan (2851 m) – Demianitza hyttan

Vi äter en rejäl hotellfrukost och packar oss i ordning för en tur på två dagar. Efter cirka 20 km transfer på skumpiga vägar når vi en lång stollift som tar oss upp till Bezboghyttan. Härifrån går vi upp mot toppen av Polejan och åker sedan ned till Demianitzahyttan. Sista biten går genom skogen så se till att ha lite krafter kvar mot slutet av dagen. Vi övernattar i enkla men charmiga sovsalar. Huvudbagaget lämnas i Bansko så vi tar endast med det absolut nödvändigaste. Totalt går vi ca 700 meter upp och åker ned 1100 m, ca 5 h på skidor.

Dag 6. Demianitza hyttan – Vichren (2914 m) – Bansko

I dag har vi den hårdaste etappen framför oss. Målet är att nå toppen av Mount Vichren vilket bör ta cirka 7 timmar. Från Vichren åker vi ned mot Bansko (cirka 2000 fallhöjdsmeter) och vilar ut på hotellet. Totalt går vi ca 1750 meter upp och åker ned 2500 m, ca 10 h på skidor.

OBS, det finns en lättare variant att göra denna dag vilken innebär 1000 meter upp och 1800 meter ned. Kondition och snöförhållanden avgör.

Dag 7. Sofia – Skandinavien

Transfer till flygplatsen och dags för hemfärd.

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha vana av friluftsliv och god kondition. Skidbestigningen innebär att du med hjälp av stighudar eller stegjärn går uppför berget. Snowboardåkare är självklart välkomna att följa med på snöskor eller dylikt. Tänk på att det kan vara bra att ha lite krafter kvar för att sedan kunna njuta av nedfärden. I regel går vi ca 1000 höjdmeter om dagen på höjder mellan 2000 och strax under 3000 meter. Höjden känns av men är inte till besvär såvida du inte är väldigt känslig för höga höjder. Vi kommer att gå i lugnt tempo och anpassa takten efter gruppen. Att åka offpist innebär att du åker på naturens villkor. Underlaget kan variera från lössnö till bristande skare och allt däremellan. Vi tummar inte på säkerheten, val av både upp- och nedfärder bestäms av de aktuella snö- och vindförhållandena. Vid hög lavinrisk eller extrema vindförhållanden kan det hända att vi blir tvungna att lägga om våra planer helt och hållet.

All skid-/snowboardutrustning skall tas med från Sverige, kostnad för detta ingår inte i resans pris och varierar beroende på flygbolag. Vad gäller säkerhetsutrustning skall samtliga medlemmar i gruppen ha lavinspade, lavinsond och lavinsändare. Utöver skidutrustning skall du ha stegjärn. Bra kläder är tillika ett måste. Vi kan hjälpa dig att ordna fram denna utrustning om du inte har den själv. Vi kommer att pröva utrustningen och se till att allt fungerar som det bör. Övningar i sökteknik med sändare/sonder kommer också att göras, grundregeln är dock att undvika lavinrisk i så hög grad som möjligt.

Under resan kommer vi att göra en tur under två dagar med övernattning på hytta. Hyttan är väldigt enkel men mysfaktorn är hög. Ta med en ryggsäck som är anpassad till detta (cirka 40 liter) i vilken ni ska få plats med lite kläder, lunchmat samt vanlig dagturspackning. Ta med en sovpåse för övernattningen. Sovsäck behövs inte då det finns filtar.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Bulgarien. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Skidresa

Ski touring södra Tohuko, Honshu/Japan

Följ med till den japanska huvudön på ett skidäventyr utöver det vanliga. Njut av en daglig dos med pudersnö, många höjdmeter och god mat.

  • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

  • Europa
  • Skidresa

Arctic Haute Route – Ski & Sail

Följ med på världens vackraste topptursseglats! Upplev tre fantastiska dagar med skidåkning i magisk miljö kombinerat med avslappnat boende på ett klassikt kryssningsfartyg.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.