Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

Vi kommer att göra turer i både Rila- och Pirinbergen, beläget söder om huvudstaden Sofia. Här hittar du de högsta bergen på hela Balkan, bergslandskapet är dramatiskt med vassa kammar och spetsiga toppar. Resans turer är ganska tuffa och skidåkningen är relativt utmanande (i snitt kommer vi att gå cirka 1000 höjdmeter uppför per dag och vissa partier är rejält branta).

Vi inleder resan med att göra turer i Rilabergen, den mest majestätiska bergskedjan i Bulgarien som är belägen i sydvästra Bulgarien och till stora delar är naturskyddad genom reservat. Det högsta berget i bergskedjan är Musala (2952 m) och vår ambition är att nå toppen. En annan intressant del av bergskedjan är kring berget Maliovitza i vars område vi också kommer röra oss. Här ligger Bulgariens mest kända kloster, Rilaklostret, grundat av John av Rila på 900-talet och som utvecklades till att bli ett huvudcenter för medeltida kulur. Vi besöker klostret innan vi tar oss till nästa bergskedja, Pirinbergen.

I detta område finns omkring 80 stycken toppar över 2500 meter.

Med utgångspunkt från den moderna skidorten Bansko ger vi oss ut på olika turer i Pirinbergen. Målet är att ta oss upp på Bulgariens näst högsta berg, Virhen (2914 m). I detta område finns omkring 80 stycken toppar över 2500 meter. Vi kommer att röra oss i Pirins nationalpark som står på UNESCOs världsarvslista och har vi turen med oss kanske vi får en skymt av den sällsynta gemsen.

Vid foten av Pirinbergen ligger Bansko, en stad med mycket historia som, även den, är inkluderad i världsarvet. Många av byggnaderna bär influenser från klosterarkitektur, här finns även en mängd fortifikationsbyggnader. Trots sin slutna karaktär är staden öppen tack vare invånarnas gästfrihet. Som en kontrast till Banskos historiska arv ligger även Bulgariens mest moderna skidort i Bansko.

Resan leds av vår lokale bergsguide Ivo som vi har jobbat med under de senaste 14 åren. Han har lång erfarenhet av ski touring både i Bulgarien och i Alperna.

Om ni önskar förlänga vistelsen i Sofia så går det att lösa, meddela oss i så fall.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2025-02-152025-02-22Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 19 900 SEKIvo StoikovJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMax 8 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Sofia
 • Alla lokala transporter
 • Erfaren lokal engelsktalande bergsguide
 • 7 nätter på hotell med del i dubbelrum
 • Halvpension (middag ingår ej dag 7)

Ingår inte i resans pris:

 • Skidfrakt på planet
 • Middag i Sofia
 • Liftbiljetter
 • Luncher
 • Dryck

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Sofia – Samokov

Vi flyger till Bulgariens huvudstad Sofia och där väntar er guide och transfer. Vi åker 60 km till staden Samokov som ligger i de norra delarna av Rilabergen. Vi checkar in på vårt hotell och äter sedan en gemensam middag.

Dag 2. Mt Moussala, Balkans högsta berg (2925 m)

Efter frukost väntar en kort transfer på ca 15 min till skidstationen Borovets. Med en gondolloft tar vi oss till bergshyttan Jastrebets (2376).Vi turar ca 3,5 timmar upp till Mt.Moussla via bergshyttan Mussala et Ledeno Ezero. Vi åker skidor tillbaka till Borovetz och blir sedan körda tillbaka till vårat hotell.

+700m/-1300m, 6 timmar

Dag 3. Maliovitsa – Mt.Maliovitsa

Efter en kortare transfer med bil kommer vi fram  till Maliovitsa regionen och vi sätter sikte på Mt. Maliovitsa (2729). Efter en lång men härlig dag på berget åker vi tillbaka till hotellet i Samokov och packar i ordning för morgondagens förflyttning.

Ca +1000/ -1000, 5,5 timmar

DAG 4. De sju Rilasjöarna – Rilaklostret – Bansko

Idag kör vi en vilodag och lite sightseeing. Vi börjar med att åka mot De Sju Rilasjöarna, en färd på ca 1 timme. Vi gör en kort liftburen skidtur på ca 3 timmar för de som önskar. Därefter far vi vidare mot Rilaklostret där vi gör en rundtur. Efter lite sightseeing blir vi körda till ”Balkans vinterhuvudstad” – Bansko där vi checkar in på ett mysigt familjehotell.

+500/-900, 3 timmar

Dag 5. Mt Dautov

Kort morgontransfer till Mt Dautov, vi turar upp och har sedan gjort oss förtjänta av våra svängar ner. Vi bor på samma hotell som natten innan.

+1000/ -1000, 6 timmar

Dag 6. Bansko – Bezbog – Mt. Polejan – Demianica hut – Bansko

Efter en rejäl frukost hoppar vi in i transfern och åker 40 min till regionen Bezbog. Via sittlift når vi Bezboghyttan. Vi turar mot Mt Polejan, en härlig travers och sedan åker vi skidor hela vägen ner och tillbaka till Bansko.

+700/-1900

Dag 7. Bansko – Mt. Vihren – Bansko – sofia

Vi turar mot Mt Vihren (beroende på snöläget) – 2914m – den högsta toppen i Pirinregionen. Kort transfer till Bansko skidområde och sedan turar vi upp via Vihrenhyttan till toppen av Mt Hvoinati. Vi åker sedan skidor ner till Bansko där en transfer väntar för att ta oss tillbaka till Sofia, ca 2, timme. Vi checkar in på vårt hotell och sedan får ni utforska Sofia på egen hand.

+1300/-1900, 6-7 tim

Dag 8. Sofia – Skandinavien

Dags för hemresa. Om ni önskar lägga till en extra dag i Sofia så går det att lösa.

map_marker: Sofia

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha vana av friluftsliv och god kondition. Skidbestigningen innebär att du med hjälp av stighudar eller stegjärn går uppför berget. Snowboardåkare är självklart välkomna att följa med på snöskor eller dylikt. Tänk på att det kan vara bra att ha lite krafter kvar för att sedan kunna njuta av nedfärden. I regel går vi ca 1000 höjdmeter om dagen på höjder mellan 2000 och strax under 3000 meter. Höjden känns av men är inte till besvär såvida du inte är väldigt känslig för höga höjder. Vi kommer att gå i lugnt tempo och anpassa takten efter gruppen. Att åka offpist innebär att du åker på naturens villkor. Underlaget kan variera från lössnö till bristande skare och allt däremellan. Vi tummar inte på säkerheten, val av både upp- och nedfärder bestäms av de aktuella snö- och vindförhållandena. Vid hög lavinrisk eller extrema vindförhållanden kan det hända att vi blir tvungna att lägga om våra planer helt och hållet.

All skid-/snowboardutrustning skall tas med från Sverige, kostnad för detta ingår inte i resans pris och varierar beroende på flygbolag. Vad gäller säkerhetsutrustning skall samtliga medlemmar i gruppen ha lavinspade, lavinsond och lavinsändare. Utöver skidutrustning skall du ha stegjärn. Bra kläder är tillika ett måste.  Vi kommer att pröva utrustningen och se till att allt fungerar som det bör. Övningar i sökteknik med sändare/sonder kommer också att göras, grundregeln är dock att undvika lavinrisk i så hög grad som möjligt.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Bulgarien. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Skidresa

Ski touring södra Tohuko, Honshu/Japan

Följ med till den japanska huvudön på ett skidäventyr utöver det vanliga. Njut av en daglig dos med pudersnö, många höjdmeter och god mat.

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

 • Vandringsresor i Europa
 • Skidresa

Arctic Haute Route – Ski & Sail

Följ med på världens vackraste topptursseglats! Upplev tre fantastiska dagar med skidåkning i magisk miljö kombinerat med avslappnat boende på ett klassikt kryssningsfartyg.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.