Långweekend: Toppturer kring Sogndal, Norge

Sogndal är ett riktigt puderparadis som kan mäta sig med destinationer som Japan och Kanada. Skillnaden är att det ligger endast åtta timmars bussfärd bort från Göteborg. Stora åk, god mat och storslagna vyer väntar i vårt undersköna grannland.

I Sogndal finns skogsåkning i världsklass och mängder av höga toppar, allt inramat av den grönskimrande Sognefjorden och därovan, Skandinaviens största glaciär, Jostedalsbreen. Inte nog med det, Jotunheimen där Skandinaviens högsta toppar dväljs ligger också i närheten. Det är mäktig plats på många sätt. Bergsguiden Linus Kulstads, som leder resan, har sedan ett antal år haft sin vinterbas i Sogn, den region som bland annat innefattar orten Sogndal (som egentligen heter Sogndalsfjöra). En stark anledning är kvaliteten på både skidåkningen och snön. Från november fram till slutet av mars kommer det in mängder kall snö och rejäla dump.  Därefter väntar ytterligare några månader med fin våråkning. Att ha en bergsguide som bor i området och har varit där i många år ser vi självklart som ett stort plus.

I själva Sogndalsdalen ligger skidorten Hodlekve som möjliggör lättillgänglig ”freetouring” och här finns även en rad klassiker som Melsnipa, Togga, Blåfjället m.fl. toppar och kanske områdets bästa skogsskidåkning. En bit österut ligger ett annat skidsystem i närheten av samhället Hafslo, Sogn Skicenter. Vår bas är förlagd hit och det av en anledning. Längre österut breder Jostedalen ut sig med sidodalar som Leirdal och här kan du med bil ta dig rätt högt upp i terrängen och nå riktigt långa turer och stora åk. Hafslo ligger strategiskt placerat mittemellan själva Sogndalsdalen och Jostedalen men även området kring Hafslo bjuder på fina turer mer eller mindre rätt ut från dörren.

ETT FÖRSÖK TILL ANSVARSFULLT RESANDE
Vår resa startar i Göteborg och vi åker minibuss upp till vårt boende i Hafslo. Bilen drivs förvisso av diesel men att sex personer samåker (+ förare) gör det till ett bättre alternativ i jämförelse med flyg vad gäller CO2 –utsläpp. Resan är rimlig tidsmässigt, vi får räkna med 8,5h från Göteborg upp till boendet men med bra musik, sköna kuddar och gott sällskap går tiden snabbt. Tidsförlusten blir heller inte så stor när man väl börjar räkna. Att ta sig in till flygplatsen, checka in, mellanlanda, ut från närmsta flygplatsen, in i ny transport o.s.v. adderar också tid och en del besvär. Utrustningen är dessutom säkrare i en bil, det ska mycket till för att den ska komma på villovägar, vilket ibland tyvärr kan vara fallet vid flygresor med mellanlandningar. Vi lastar in allt i bilen, lastar ur när vi kommer fram, däremellan kan vi bara koppla av. Vi har även full flexibilitet vad gäller avresa och hemresa om något skulle strula, bussen går när vi är klara.

En färdledare från Pathfinder följer med och kör bussen och på plats bor vi i ett rymligt hus där vi är för oss själva. Det är toppmodernt hus med alla bekvämligheter Skulle det vara riktigt dåligt väder kan vi alltid åka skidor i skidsystemet, så huset har i det närmaste ett optimalt läge. Vår färdledare tar också hand om matlagning och det mesta av markservicen. Tanken är att vi köper bra mat hemifrån och kompletterar med lokalt producerade råvaror på plats. Räkna med goda trerättersmiddagar med schyssta viner, självklart ingår även afterski!

Turerna leds som sagt av den UIAGM-certifierad bergsguiden Linus Kulstad som kan området utan och innan. Tanken är att vi tar oss upp till topparna med stighudar. Det ger stora möjligheter, men ställer också krav på dig som skidåkare. För att få ut det mesta av denna resa bör du ha bra kondition, vara van att gå på stighudar och behärska alla fören. Val av dagsturer görs utifrån ifrån rådande snö- och väderförhållanden, målet är som alltid att ta er till de finaste och bästa åken. Välkommen till Sogndal!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2025-03-122025-03-16Göteborg 17 900 SEKLinus KulstadJa

Resefakta

Reslängd5 dagar
GruppstorlekMin/max 6 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Bussresa t/r Göteborg – Hafslo
 • Alla lokala transporter inkl. reguljära färjor
 • Lokal certifierad bergsguide 4 dagar (3,5)
 • Svensk färdledare/kock/chaufför
 • 4 nätters boende i hus, två- eller flerbäddsrum
 • Kvällsmat dag 1 (Enklare enrätters)
 • Tre 3 -rättersmiddagar med dryck (vin, öl)
 • After ski (snacks, godis, öl) dag 2-4
 • Frukost & lunchpaket dag 2-5

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. ONSDAG. GÖTEBORG – Sogndal – Hafslo

Vi möts upp i Göteborg på morgonen och börjar sedan vår färd mot Sogndal. Det är ca 8,5 timmars färd och flyter allt på är vi framme vid middagstid. Vi installerar oss i huset, äter en enklare middag och laddar inför morgondagen.

DAG 2-4. TOPPTURER

Efter rejäla frukostar packar vi vår matsäck och drar iväg upp mot bergen. Dagsturerna bestäms efter rådande förhållanden, snö, väder och dagsform. Vi använder minibussen för att ta ut till turområdena. Räkna med hela dagar ute och att vi siktar på 1000 -1500 höjdmeter upp och ned per dag.  På eftermiddagarna väntar afterski och relax i huset innan vi sätter oss till bords och avnjuter en vällagad trerätters middag.

DAG 7. FÖRMIDDAGSTUR – HEMFÄRD

Efter morgontur och lunch på söndagen sätter vi oss i minibussen och börjar färden tillbaka mot Göteborg. En grym långweekend är till ända.

map_marker:

Bra att veta

Vi åker från Göteborg med minibuss ca kl 9 på onsdag morgon. Lunch denna dag ingår inte i resan, ta gärna med matsäck så vi minimerar tiden på depåstopp.  Vi kommer hyra minibuss med takbox, tänk dock på att hålla packningen tajt.

Under resan kommer vi att ta oss upp i bergen av egen kraft vilket innebär att erfarenhet av skidbestigning är ett krav. Du bör ha god kondition och kunna behärska åkning på alla slags underlag, det vill säga, ha gedigen offpist-erfarenhet. Alla deltagare svarar själva för personlig utrustning. Obligatorisk personlig säkerhetsutrustning är lavintranceiver, lavinsond och spade. 

Vi välkomnar telemarksåkare, de som kör med alpin turutrustning samt snowboardåkare. Åker man snowboard är splitboard dock ett krav.

Resan sker i samarbete med bersguiden Linus Kulstad som varit verksam i Sogndal under många år. Han har mycket god lokalkännedom och kan hitta den bästa skidåkningen och även göra turerna så säkra som möjligt.

Under resan bor vi i ett gemensamt hus där vi även äter middag och frukost.  Det finns ett antal sovrum och vi sover i dubbel och flerbäddsrum. Maten lagas av våra färdledare och ambitionsnivån i köket kommer vara rätt hög med vällagade 3-rätters middagar, stabila frukostar och möjlighet till goa picknick paket.

Trots att vår färdledare har huvudansvaret för hushållningen, så bygger resan på att alla är delaktiga. Det brukar ju bli roligare och trevligare så.

Hög kvalitet både under och efter skidåkningen ha varit viktiga ingredienser när vi skapat resan, detta är helt enkelt något för dig som söker en totalupplevelse.

Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Skidresa

Toppturer i Sunnmörealperna, Norge

I norska Sunnmöre trängs hundratals toppturer, där vissa åk slutar med stoppsladd nere vid havet. Under en långhelg gör vi med hjälp av minibuss en fullspäckad roadtrip genom området och bestiger de finaste topparna längs vägen.

 • Sverige
 • Skidresa

Laponia Haute Route, en skidodyssé

Söker du en hyfsat hållbar vildmarksupplevelse och en känsla av rymd och avskildhet i kombination med grym skidåkning? Häng med oss till väglöst land under ledning av bergsguiden Krister Jonsson.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.