Toppturer i Sunnmörealperna, Norge

I norska Sunnmöre trängs hundratals toppturer, där vissa åk slutar med stoppsladd nere vid havet. Under en långhelg gör vi med hjälp av minibuss en fullspäckad roadtrip genom området och bestiger de finaste topparna längs vägen.

Med sina höga berg, frodiga dalar och turkosa fjordar är Sunnmöre ett Norge i koncentrat. Här faller varje vinter stora mängder snö och det ger en skidsäsong som sträcker sig fram till midsommar.

Det finns skäl till att området kallas Sunnmörsalpene; här är bergen är spetsiga och glaciärerna branta – som gjorda för skidåkning. Här finns ett brett urval av toppturer, från breda fjällsidor till hårresande rännor. En extra krydda är att många görs med havsutsikt. På Sunnmöre finns det inga genvägar, alla åk vi gör under resan kräver att vi först tar oss till toppen med stighudar. Det ger stora möjligheter, men ställer också krav på dig som skidåkare. För att få ut det mesta av denna resa bör du ha bra kondition, vara van att gå på stighudar och behärska alla fören.

Ett försök till ansvarsfullt resande

Vår resa startar i Göteborg och vi åker minibuss upp till vårt boende på Sunnmöre. Bilen drivs förvisso av diesel men att sex personer samåker (+ förare) gör det till ett bättre alternativ i jämförelse med flyg vad gäller CO2 –utsläpp.

Resan är rätt dryg tidsmässigt, vi får räkna med 10,5 h från Göteborg upp till boendet men med bra musik, sköna kuddar och gott sällskap går tiden snabbt. Tidsförlusten blir heller inte så stor när man väl börjar räkna. Att ta sig in till flygplatsen, checka in, mellanlanda, ut från flygplatsen, in i ny transport o.s.v. adderar också tid och en del besvär. Utrustningen är dessutom säkrare i en bil, det ska mycket till för att den ska komma på villovägar, vilket ibland tyvärr kan vara fallet vid flygresor med mellanlandningar. Vi lastar in allt i bilen, lastar ur när vi kommer fram, däremellan kan vi bara koppla av. Vi har även full flexibilitet vad gäller avresa och hemresa om något skulle strula, bussen går när vi är klara.

En färdledare från Pathfinder följer med och kör bussen och på plats bor vi i ett rymligt hus där vi är för oss själva plats. Det är ett strandhus med pampigt läge vid fjorden i skidorten Stranda. Skulle det vara riktigt dåligt väder kan vi alltid åka skidor i skidsystemet,  så huset har i det närmaste ett optimalt läge. Våra färdledare tar också hand om matlagning och det mesta av markservicen. Tanken är att vi köper ekologisk mat hemifrån och kompletterar med lokalt producerade råvaror på plats.

Turerna leds av en lokal UIAGM-certifierad bergsguide som kan området utan och innan. Val av dagsturer görs utifrån ifrån rådande snö- och väderförhållanden, målet är att ta er till de finaste och bästa åken.

Vår resa till Sunnmöre går i slutet av april. Då är det vår i dalarna, men fortfarande vinter uppe på fjället. Under samma dag kan vi uppleva puder på de nordvända topparna och skön vårsorbet längre ned mot dalen. Det här är en resa till kontrastrika Sunnmöre i kontrasternas tid. Här möter berg hav och vinter möter vår.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-03-202024-03-24Göteborg 14 900 SEKLokal certifierad bergsguide + svensk färdledare & kockFå platser kvar

Resefakta

Reslängd5 dagar
Gruppstorlek6 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Bussresa t/r Göteborg – Ålesund
 • Alla lokala transporter inkl. reguljära färjor
 • Lokal certifierad bergsguide under hela resan
 • Svensk färdledare
 • 4 nätters boende i hus, två- eller flerbäddsrum
 • Kvällsmat dag 1
 • Tre 3-rättersmiddagar med dryck (vin, öl)
 • Frukost & lunchpaket dag 2-5

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. onsdag. Göteborg – Sunnmöre

Vi möts upp i Göteborg på morgonen och börjar sedan vår färd mot Sunnmöre. Det är ca 10 timmars färd och flyter allt på är vi framme vid solnedgång. Vi installerar oss i huset, äter en enklare middag och laddar inför morgondagen.

DAG 2-4.TOPPTURER

Efter rejäla frukostar packar vi vår matsäck och drar iväg upp mot bergen. Dagsturerna bestäms efter rådande förhållanden, snö, väder och dagsform. Vi använder minibussen för att ta ut till turområdena. Räkna med hela dagar ute och att vi siktar på 1000 -1500 höjdmeter upp och ned per dag.

DAG 5. Förmiddagstur – Hemfärd

Efter morgontur och lunch på söndagen sätter vi oss i minibussen och börjar färden tillbaka mot Göteborg. En grym långweekend är till ända.

map_marker: Stranda

Bra att veta

Vi åker från Göteborg med minibuss ca kl 9 på onsdag morgon. Lunch denna dag ingår inte i resan, ta gärna med matsäck så vi minimerar tiden på depåstopp.  Vi kommer hyra minibuss med takbox, tänk dock på att hålla packningen tajt.

Under resan kommer vi att ta oss upp i bergen av egen kraft vilket innebär att erfarenhet av skidbestigning är ett krav. Du bör ha god kondition och kunna behärska åkning på alla slags underlag, det vill säga, ha gedigen offpist-erfarenhet. Alla deltagare svarar själva för personlig utrustning men hör av er till oss om ni saknar någon säkerhetsutrustning så kan vi lösa det. Obligatorisk personlig säkerhetsutrustning är dock lavintranceiver, lavinsond och spade. 

Vi välkomnar telemarksåkare, de som kör med alpin turutrustning samt snowboardåkare. Åker man snowboard är splitboard dock önskvärt.

Resan sker i samarbete med Uteguiden som varit verksamma på Sunnmöre i många år. De lokala bergsguiderna som ingår i deras nätverk har mycket god lokalkännedom och kan hitta den bästa skidåkningen och även göra turerna så säkra som möjligt.

Under resan bor vi i ett gemensamt hus där vi även äter middag och frukost.  Det finns ett antal sovrum och vi sover i dubbel och flerbäddsrum. Maten lagas av våra färdledare och ambitionsnivån i köket kommer vara rätt hög med vällagade 3-rätters middagar, stabila frukostar och möjlighet till goa picknick paket. Vi kommer även göra en plan när det gäller förpackningar och återvinning för att minimera onödigt spill.

Trots att vår färdledare har huvudansvaret för hushållningen, så bygger resan på att alla är delaktiga. Det brukar ju bli roligare och trevligare så.

Hög kvalitet både under och efter skidåkningen ha varit viktiga ingredienser när vi skapat resan, detta är helt enkelt något för dig som söker en totalupplevelse.

Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Skidresa

Laponia Haute Route, en skidodyssé

Söker du en hyfsat hållbar vildmarksupplevelse och en känsla av rymd och avskildhet i kombination med grym skidåkning? Häng med oss till väglöst land under ledning av bergsguiden Krister Jonsson.

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.