Laponia Haute Route, en skidodyssé

Söker du en hyfsat hållbar vildmarksupplevelse och en känsla av rymd och avskildhet i kombination med grym skidåkning? Häng med oss till väglöst land under ledning av bergsguiden Krister Jonsson.

Vi inleder resan med ett par dagars åkning kring Kaitumjaurestugorna, som ligger en bit sydväst från Kebnekaise. Bergen omkring bjuder på bra fallhöjder och det finns fina turer att göra i området. Här kommer vi också få avskildhet, lugn och ro. Det brukar inte vimla av folk i området.

Efter två nätter tar vi oss av egen kraft till Teusajaurestugorna där vi  sover tre nätter innan det är dags att fara vidare till Stora Sjöfallet för lite högre komfort.

Resan överträffade alla mina förväntningar

Peter, 2023 års resa

Områdena är väderstabilare och kan erbjuda soligare dagar i jämförelse med grannen i väst; Norge. Kuststräckorna på norska sidan samlar ofta upp oväder och nederbörd vilket är perfekt för att skapa goda vårförhållanden på den svenska sidan av fjällkedjan. Här är klimatet kallare och torrare vilket i regel ger riktigt fin pudersnö.

Skidåkning i området erbjuder en överväldigande känsla av rymd, vi befinner oss i den arktiska vildmarken ca 150 km norr om polcirkeln. Åkningen i sig erbjuder allt från stora öppna fjällsluttningar till glaciär skidåkning och branta couloirer.

Även om både mars och maj erbjuder bra skidåkning så är april en idealisk tid att gå på toppturer här. Snötäcket är i regel  väl stabiliserat, med vårsnö på de sydliga sidorna och ofta fortfarande lite puder på norrsidorna. Det är inte ovanligt med ett par rejäla snödump med stora mängder kallsnö i april månad. Dagarna har dessutom blivit lite längre, så antalet skidtimmar håller ett bra mått.

skoterTransport

Både Kaitumjaure- och Teusajaurestugorna  ligger en bra bit från närmsta väg, lyckligtvis. Vi kommer att ta oss till och från stugorna med hjälp av snöskotertransport. Snöskoter är ett väletablerat transportmedel, men de är beroende av rådande förhållandena, så du måste vara redo för ett äventyr som kan innebära att gå lite på skidor eller skotta loss en fastkörd skoter.

Vi kommer att ha två skotrar som transporteras oss samt all utrustning och mat. Logistikmässigt har vi försökt få ned transporterna till ett minimum. På första transporten, som går från Nikkaloukta till Kaitumjaurestugorna, kör en skoter vidare och lämnar den mat vi behöver i Teusajaurestugorna, efter att vi själva hoppat av i Kaitumjaure. Det går även att skicka med lite ombyteskläder med den transporten.

Vi tar oss sedan med egen kraft, det vill säga på skidor, från Kaitumjaure till Teusajaure.  I och med all mat m.m är på plats, så kan vi gå med lätt packning.

I Teusajaurestugorna blir vi åter upplockade av skotrar och får en vidunderlig tur genom fjällvärlden fram till Stora Sjöfallet Mountain Lodge, där vi avslutar resan.

Boende & mat

De första två nätterna bor vi i Kaitumjaurestugan, därefter tre nätter i Teusajaurestugorna. Här bor vi med självhushåll. Boendet är spartanskt i flerbäddsrum men lägena är magiska och att få ta del av de vardagliga bestyren, hämta vatten & ved etc, skapar i regel ett större engagemang och känsla av närhet. Det finns bastu så hygienen kommer också kunna hållas på topp!

Maten transporterar vi som sagt dit med skoter, så vi kan sörja för en bra mat. Nicke Sundström från Pathfinder Travels kommer att sätta menyn och ansvara för matlagningen, han har en hyfsat hög ambitionsnivå i köket.

Maten, vi får inte glömma att nämna maten. Under enkla förhållanden utan el och rinnande vatten dukades de fram en supergod måltid efter en annan i Kaitumjaure. Snacks, huvudrätt och efterrätt och vin. Inte illa.

Ulrika, 2021 års resa

Sistanatten bor vi på Stora Sjöfallet Mountain lodge där vi kommer bo bra och äta riktigt  gott. Lodgen har ett erkänt bra kök och en bastu som inte bara levererar värme utan en strålande fjällvy!

Guide

Turen leds av bergsguiden Krister Jonsson. Krister är IFMGA/SBO Bergsguide med rötterna i Västerbotten men sedan många år bosatt i Chamonixdalen. Han driver företaget www.alpinemadness.se och strävar efter att pusha såväl sig själv, som sina gäster, till nästa nivå. Han har många imponerande alpina meriter och ett långt yrkesliv som bergsguide i ryggen och ger ordet stabil en sann innebörd. Värdet att åka med auktoriserad bergsguide? Krister har skrivit en bra text om detta.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-04-032024-04-09Nikkaloukta 25 800 SEK (exkl flyg)Krister JonssonFå platser kvar

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMin, max 6 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Boende 2 nätter Kaitumjaurestugan /STF. Flerbäddsrum
 • Boende 3 nätter Teusajaurestugan /STF. Flerbäddsrum
 • Boende 1 natt Stora Sjöfallet Mountain lodge, tvåbäddsrum i lägenheter om 6 personer
 • All mat under vistelsen i Kaitumjaure/Teusajaure stugorna
 • Frukost och middag under vistelsen på Stora Sjöfallet Mountain lodge
 • Bergsguide, IFMGA – certifierad hela veckan
 • Kock och reseguide från Pathfinder Travels
 • Skotertransport från Nikkaloukta till Kaitumjaure
 • Skotertransport från Teusajaure till Stora Sjöfallet

OBS. Är du medlem i STF så drar vi av 400 SEK från priset.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Nikkaloukta – Kaitumjaure stugan

Ni tar er på egen hand till Kiruna och sedan vidare med buss ut till Nikkaloukta. Med tanke på att ni kommer ankomma till Gällivare i slutet av resan så är tåg det bästa alternativet.  I Nikkalokta möter bergsguiden upp och vi tar oss in i fjällvärlden med hjälp av skotrar fram till Kaitumjaurestugan. Det är en spännande färd på ca 2.2 h genom storslagna bergsmassiv och långsträckta sjöar. Vi installer oss i stugan och efter sedvanlig säkerhetsgenomgång gör vi kanske en kortare kvällstur upp mot Sanarcohkka.

Dag 2. Kaitumjaure

På morgonen vaknar du upp till en strålande vacker  vy över fjällvärlden och njuter av stillheten. Efter en stabil  frukost tar vi oss upp på bergen  och gör sedan fina turer utifrån rådande förhållanden.  I närområdet finns berg som Leaibeceabetcohkka, Livamcohkka och Sanarcohkka m.fl.. Antalet höjdmeter per dag beror på väder och vind samt  gruppens form. På kvällen äter vi middag till kaminens sprakande och har vi tur sveper norrskenet oss till sömns.

Dag 3. KAITUMJAURE – Teusajaure

Idag går vi en skitur från Kaitumjaure stugan över till Teusajaure. Maten är redan på plats så vi går med lätt ryggsäck och koncentrerar oss på ett bra skidåkning. Kanske vi hinner få till en bastu innan middag.

Övernattning i Teusajaurestugan.

Dag 4-5. Teusajaure

Toppturer på något av utbudet  av alla kringliggande fjäll, Urtticohka, Slieknjamachoka…

Övernattning i Teusajaurestugan

Dag 6. Teusajaure – Stora Sjöfallet

Frukost och sedan en topptur från stugan. På eftermiddagen blir vi hämtade i stugan och tar oss per skoter ut till Stora Sjöfallet. En minnesvärd skoterresa i storslagna omgivningar!!

Bastu, middag och övernattning på Stora sjöfallet Mountain Lodge som är känd för sin fantastiska chef i köket!!

Dag 7. Hemresa

Efter en härlig frukost tar vi oss med buss till Gällivare och vidare med tåg till hemort eller annorstädes.

 

map_marker: Kaitumjaure stugorna

Bra att veta

Detta är en relativt krävande skidresa, du ska ha bra kondition och ha bra vana att åka offpist och vara bekant med skitouring. Vi rekommenderar ett par skidor runt 95-100 m.m midja med techbinding typ ATK freerider inklusive stighudar och skarjärn samt lämpliga pjäxor, typ motsvarande Atomic Backland. Har du ingen egen utrustning går det t.ex. att hyra via Alpingaraget i Stockholm eller på Höjdmeter i Kiruna.

Lavinutrustning är obligatorisk, spade/sond/tranciver, och vi kommer att öva på sökning innan vi gör några större utflykter. Då vi kommer att vara en del I brant terräng samt på glaciär så behövs dessutom sele, isyxa och stegjärn. Detta kan också hyras.

Dagsprogram

Programmet är i någon mening att betrakta som preliminärt. På grund av extrema väder/ vindförhållanden kan det hända att vi blir tvungna att lägga om våra planer helt och hållet.  Sannolikheten att vi kan genomföra resan enligt plan är dock relativt stor.

STF- MEDLEM?

Är du medlem i STF dras 400 SEK av på priset. Ange om så är fallet i samband med bokning.

KOMMUNIKATIONER

Ansvaret för att ta sig till  startorten, Nikkaloukta,  och från slutorten, Stora Sjöfallet ligger på dig som gäst. Vi vägleder dig dock gärna och det är nödvändigt att vi på förhand samordnar tider. Vi uppmanar dig att inte boka några tåg- flyg- bussbiljetter förrän boende och arrangemanget som helhet, är bekräftat av oss.

Tåg
Till Kiruna samt från Gällivare kan bokas via www.sj.se. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination.

Buss Kiruna – Nikkaloukta
Buss till Nikkaloukta bokas genom Nikkalouktaexpressen. Tidtabellen kommer att publiceras någon gång i december. OBS, det är turen som är framme i Nikkaloukta vid lunchtid, som vi planerar att utgå ifrån. Bussen utgår från Kiruna busstation och kör via Kiruna järnvägsstation och flygplats innan vidare färd mot Nikkaluokta.

Buss Stora Sjöfallet – Gällivare
Det är buss 93 som kör mellan Gällivare och Stora Sjöfallet. Tidtabellen kommer att publiceras i december.  För mer info se: https://ltnbd.se/

Skotertransport
Transporten med skoter ingår i resan pris. Ni kommer åka i slädar och i priset ingår även varma skoteroveraller för turen ned till Kaitumjaure. På turen till Stora Sjöfallet får vi klä på oss allt vi har.

Mat

När ni bor i Kaitumjaure samt Tesaujaurestugorna ingår all mat. Ni måste dock vara beredda på att  hjälpa till med övriga hushållsbestyr som att hugga ved, hämta vatten, diska etc. Under vistelsen Stor Sjöfallet Mountai Lodge ingår frukost och middag.

I Kaitumjaure samt Teusajaure-stugorna bor vi i flerbäddsrum. Det är spartankst boende med utedass och snötvätt alt utedusch efter bastu med hink . Att bo enkelt ger ett mervärde, din närvaro kommer att stärkas.

Hållbarhet?

I och med att vi använder oss av snöskoter så kanske det är svårt att hävda att detta är en alltigenom hållbar resa. Vi har dock som sagt strävat efter att minimera antalet transporter och slår vi  8 personer på 4-taktsskotrarna, så hamnar vi på en rimlig utsläppsnivå. Skotrarna körs av lokala aktörer, de lever bland annat på denna typ av transporter, hållbarhet handlar för vår del också om att människor ska kunna leva kvar och verka i sina hemmiljöer.

Vi kommer att sträva efter att inhandla ekologiska produkter samt närproducerade råvaror  i den mån det är möjligt. Vi kommer även arbeta med att göra inköp där vi kan minimera förpackningar och absolut inte lämna något skräp efter oss.

Tåg är det enda rimliga alternativet om du ska kunna ta dig till startort och från slutort. Det är ju ett vedertaget klimatsmart sätt att resa på. Så vi anser att det går att betrakta resan som ett hållbart alternativ.

I god tid får du en packlista och annan nödvändig information. Har du frågor, hör gärna av dig:

031-7070080, info@pathfindertravels.se

 

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Skidresa

Skidtur med pulka i Sarek, Europas sista vildmark

Sareks nationalpark är en plats som inte anpassats för turism, här ute anpassar vi oss till naturens villkor. Följ med på ett skidäventyr i det som kallas Europas sista vildmark.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.