Laponia Haute Route, en skidodyssé

Söker du en hyfsat hållbar vildmarksupplevelse och en känsla av rymd och avskildhet i kombination med grym skidåkning? Häng med oss till väglöst land under ledning av bergsguiden Krister Jonsson.

Sedan ett par år tillbaka har vi i samarbete med bergsguiden Krister Jonsson erbjudit  topptursresor mitt i Lapplands vildmark. Tidigare startade resan från Nikkaluokta och vi åkte samma dag skoter ned till Kaitumjaurestugan där vi till bringade ett par nätter. Vi tog oss sedan med stighudar ned till Teausajaurestugan för ytterligare ett par nätter och blev  där hämtade av skotrar som körde oss till slutpunkten, Stora Sjöfallet Mountain Lodge.

Skotertransporten Nikkaloukta – Kaitumjaure kräver dock hyfsat bra väder då den går över öppet kalfjäll och är därmed lite av en osäkerhetsfaktor. Vädret har varit på vår sida hitintills men vi har nu säkrat resan genom att  ha Stora Sjöfallet som både start och slutpunkt.  Vi sover första natten på Stora Sjöfallet Mountain lodge och skulle det bli förseningar med tåg eller dylikt, finns chans att ta sig dit bilvägen. Här kan vi i lugn och ro packa om, kläder och annat som inte behövs för turen kan vi lämna på lodgen.

Dagen efter har  vi skotertransport upp till Teusajaurestugorna. Den rutten går  i en betydligt mer skyddad miljö. Från Teusajaure har vi många åk att göra och vi sover fyra nätter i  den fina stugan som är otroligt vackert belägen precis intill sjön. Stugorna i Teusajaure är välisolerade och bastun är fantastik med rymligt omklädningsrum och tvättrum.

Vi kommer att ha en skoter kvar som möjliggör att vi kan tolka ut till mer avlägsna turer i området, d.v.s. kapa anmarsch tid. Det finns ett par riktigt stora åk vi tidigare drömt om som nu kan bli tillgängliga…

Resan överträffade alla mina förväntningar

Peter, 2023 års resa

Skidåkning i området erbjuder en överväldigande känsla av rymd, vi befinner oss i den arktiska vildmarken ca 140 km norr om polcirkeln. Åkningen i sig erbjuder allt från stora öppna fjällsluttningar, branta couloirer och skyddad skogsåkning.

Även om både mars och maj erbjuder bra skidåkning så är april en idealisk tid att gå på toppturer här. Snötäcket är i regel  väl stabiliserat, med vårsnö på de sydliga sidorna och ofta fortfarande lite puder på norrsidorna. Det är inte ovanligt med ett par rejäla snödump med stora mängder kallsnö i april månad. Dagarna har dessutom blivit lite längre, så antalet skidtimmar håller ett bra mått.

Boende & mat

Första och sista natten bor vi som sagt på Stora Sjöfallet Mountain lodge.  Lodgen har ett erkänt bra kök och en bastu som inte bara levererar värme utan en strålande fjällvy!  Däremellan tillbringar vi fyra nätter i Teusajaurestugorna. Boendet är spartanskt i flerbäddsrum men läget är magiskt och att få ta del av de vardagliga bestyren, hämta vatten & ved etc, skapar i regel ett större engagemang och känsla av närhet. Maten transporterar vi ut med skoter, så vi kan sörja för riktigt bra mat. Nicke Sundström från Pathfinder Travels kommer att sätta menyn och stå för all matlagningen, han har en hyfsat hög ambitionsnivå i köket. Det blir goda trerätters middagar med utvalda viner, rikliga frukostbufféer och både lagade och picknick luncher.  Självklart ingår även afterski med öl och snacks. Vattenhämtning, disk och vedförsörjning får vi dock hjälpas åt med.

Maten, vi får inte glömma att nämna maten. Under enkla förhållanden utan el och rinnande vatten dukades de fram en supergod måltid efter en annan . Snacks, huvudrätt och efterrätt och vin. Inte illa.

Ulrika, 2021 års resa

Guide

Turen leds av bergsguiden Krister Jonsson. Krister är IFMGA/SBO Bergsguide med rötterna i Västerbotten men sedan många år bosatt i Chamonixdalen. Han driver företaget www.alpinemadness.se och strävar efter att pusha såväl sig själv, som sina gäster, till nästa nivå. Han har många imponerande alpina meriter och ett långt yrkesliv som bergsguide i ryggen och ger ordet stabil en sann innebörd. Värdet att åka med auktoriserad bergsguide? Krister har skrivit en bra text om detta.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2025-04-042025-04-10Stora Sjöfallet 24 800 SEKKrister JonssonJa

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMin, max 6 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Boende 4 nätter Teusajaurestugan /STF. Flerbäddsrum
 • Boende 2 nätter Stora Sjöfallet Mountain lodge, tvåbäddsrum i lägenheter om 6 personer
 • All mat under vistelsen i Teusajaure stugorna. 3-rättersmiddagar med utvalda viner, frukostbuffé, snacks etc
 • Frukost och middag under vistelsen på Stora Sjöfallet Mountain lodge
 • Bergsguide, IFMGA – certifierad dag 2-6
 • Kock och reseguide från Pathfinder Travels
 • Skotertransport Stora Sjöfallet – Teusajaure t/r
 • Skoter för tolkning ut till åk under vistelsen iTeusajaure

OBS. Är du medlem i STF så drar vi av 400 SEK från priset.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Stora Sjöfallet

Ni tar er på egen hand till Gällivare och sedan vidare med buss till Stor Sjöfallet.  Vi möter upp er på lodgen och efter att vi checkat in tar vi en promenad i omgivningarna innan det är dags för middag och briefing. Vi packar sedan i ordning för de kommande dagarnas äventyr.

Dag 2. Stora Sjöfallet – Teusajaure

På morgonen vaknar vi upp till en vacker  vy över fjällvärlden och njuter av stillheten. Efter en stabil  frukost lastar vi skotrarna och sedan bär det av uppåt mot sjöarna som leder oss fram till Teusajaure. Det är en skoterfärd på ca 2,5 timmar. Vi gör några stopp längs vägen och åker förbi ett enormt men rätt skrämmande skidberg, Gorsacohkka.

Vi installerar oss i stugan, äter lunch och ger oss sedan iväg på en uppvärmningstur rätt ut från dörren. Sedan väntar bastu och en god middag.

Dag 3-5. Teusajaure

Toppturer på något av utbudet  av alla kringliggande fjäll, Urtticohkka, Slieknjamacohkka mfl. Målet är att gå ca 1200 höjdmeter om dagen, så räkna med långa dagar ute. Vissa av dagarna tolkar vi ut för att nå riktigt stora åk.

Dag 6. Teusajaure – Stora Sjöfallet

Frukost och sedan en topptur från stugan. På eftermiddagen blir vi hämtade i stugan och tar oss per skoter tillbaka till Stora Sjöfallet.  Bastu, middag och övernattning på Stora sjöfallet Mountain Lodge som är känd för sin fantastiska chef i köket!!

Dag 7. Hemresa

Efter en härlig frukost tar vi oss med buss till Gällivare och vidare med tåg till hemort eller annorstädes. Bussen går efter lunch så det finns tid till en kortare tur uppe i Soldalen. Vill ni anlita Krister, bergsguiden,  även för denna dag, säg gärna till på förhand.

 

map_marker: Stora sjöfallet

Bra att veta

Detta är en relativt krävande skidresa, du ska ha bra kondition och ha bra vana att åka offpist och vara bekant med skitouring. Vi rekommenderar ett par skidor runt 95-100 m.m midja med techbinding typ ATK freerider inklusive stighudar och skarjärn samt lämpliga pjäxor, typ motsvarande Atomic Backland. Har du ingen egen utrustning går det t.ex. att hyra via Alpingaraget i Stockholm.

Lavinutrustning är obligatorisk, spade/sond/tranciver.

Dagsprogram

Programmet är i någon mening att betrakta som preliminärt. På grund av extrema väder/ vindförhållanden kan det hända att vi blir tvungna att lägga om våra planer helt och hållet.  Sannolikheten att vi kan genomföra resan enligt plan är dock relativt stor.

STF- MEDLEM?

Är du medlem i STF dras 400 SEK av på priset. Ange om så är fallet i samband med bokning.

KOMMUNIKATIONER

Ansvaret för att ta sig till  startorten och slutorten, Stora Sjöfallet ligger på dig som gäst. Vi vägleder dig dock gärna och det är nödvändigt att vi på förhand samordnar tider. Vi uppmanar dig att inte boka några tåg- flyg- bussbiljetter förrän boende och arrangemanget som helhet, är bekräftat av oss.

Tåg
Till och från Gällivare kan bokas via www.sj.se. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också  resplus/resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination.

Buss Stora Sjöfallet – Gällivare
Som sagt, vi rekommenderar er att köpa resan hela vägen till Stora Sjöfallet, se: http://roadtoritsem.se/

Skotertransport
Transporten med skoter ingår i resan pris. Ni kommer åka i slädar alt tolka efter. Tänk på att ha varma kläder för skoterturen, overaller ingår inte.Snöskoter är ett väletablerat transportmedel, men de är beroende av rådande förhållandena, så du måste vara redo för ett äventyr som kan innebära att gå lite på skidor eller skotta loss en fastkörd skoter.

Boende och mat

På  Stora Sjöfallet mountaiin lodge bor vi i tvåbäddsrum i stugor av lägenhetskaraktär. Det finns ett antal tvåbäddsrum i stugorna med ett gemensamt badrum och pentry. Vi äter dock middag och frukost på själva lodgen. Rimon som driver lodgen lagar riktigt bra mat och löser det mesta!

När ni bor i Tesaujaurestugorna ingår all mat. . Ni måste dock vara beredda på att  hjälpa till med övriga hushållsbestyr som att hugga ved, hämta vatten, diska etc. Under vistelsen Stor Sjöfallet Mountai Lodge ingår frukost och middag.

I Teusajaure-stugorna bor vi i flerbäddsrum. Det är spartankst boende med utedass, det finns dock en fin bastu med  en inopmhusavdelning för “hinkdusch” Att bo enkelt ger ett mervärde, din närvaro kommer att stärkas.

Hållbarhet?

I och med att vi använder oss av snöskoter så kanske det är svårt att hävda att detta är en alltigenom hållbar resa. Vi har dock som sagt strävat efter att minimera antalet transporter och slår vi  8 personer på 4-taktsskotrarna, så hamnar vi på en rimlig utsläppsnivå. Skotrarna körs av lokala aktörer, de lever bland annat på denna typ av transporter, hållbarhet handlar för vår del också om att människor ska kunna leva kvar och verka i sina hemmiljöer.

Vi kommer att sträva efter att inhandla ekologiska produkter samt närproducerade råvaror  i den mån det är möjligt. Vi kommer även arbeta med att göra inköp där vi kan minimera förpackningar och absolut inte lämna något skräp efter oss.

Tåg och buss är ett  rimligt alternativ för att  kunna ta dig till startort och från slutort. Det är ju ett vedertaget klimatsmart sätt att resa på. Så vi anser att det går att betrakta resan som ett hållbart alternativ.

I god tid får du en packlista och annan nödvändig information. Har du frågor, hör gärna av dig:

031-7070080, info@pathfindertravels.se

 

Du kanske också gillar:

 • Skidresa

Toppturer i Sunnmörealperna, Norge

I norska Sunnmöre trängs hundratals toppturer, där vissa åk slutar med stoppsladd nere vid havet. Under en långhelg gör vi med hjälp av minibuss en fullspäckad roadtrip genom området och bestiger de finaste topparna längs vägen.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

 • Skidresa

Långweekend: Toppturer kring Sogndal, Norge

Sogndal är ett riktigt puderparadis som kan mäta sig med destinationer som Japan och Kanada. Skillnaden är att det ligger endast åtta timmars bussfärd bort från Göteborg. Stora åk, god mat och storslagna vyer väntar i vårt undersköna grannland.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.