Vandring i Picos de Europa, Spanien

Vandra i Spaniens äldsta nationalpark bland dramatiska berg, gröna dalar och forsande floder. Veckan avslutas i en pittoresk gammal fiskeby med möjlighet till härliga dopp.

Picos de Europa är Spaniens äldsta nationalpark och landets tredje högsta bergskedja. Regionen präglas av dramatiska kalkstensklippor och i kombination med lugnet och otillgängligheten blir det till en vandrarers paradis. Vi utforskar området på djupet när vi vandrar genom det vilda och orörda landskapet.

Redan under den senare delen av 1700-talet etablerades vandring i Picos de Europa. Hit reste folk från England och hela kontinenten för att uppleva vild natur och vackra kulturmiljöer.

Picos de Europa består utav tre stora bergmassiv kända under namnen östra massivet eller Andara, centrala massivet eller Urrielles samt västra massivet eller Cornión. Närheten till havet ger ständiga nederbörd och därmed en mycket hög luftfuktighet. Om vintrarna kapslar snön in bergen, vissa av topparna är snöklädda året runt.

Nationalparkens topografi är markant och skiftar mellan höga bergstoppar, djupa bergspass och raviner. Bergskedjan har 200 toppar som är högre än 2000 m. Det mest dramatiska och branta massivet är det centrala, här finner man de allra högsta topparna: Torrecerredo (2646 m), Naranjo de Bulnes (2519 m) och Pico Tesorero (2570 m). Det västra massivet är det mest vidsträckta och här blandas höga toppar med ängar, ljunghedar och skogsbeklädda sluttningar. Östra massivet är det minsta både vad gäller omfång och höjd, landskapet är dock dramatiskt med branta klippor som reser sig från gröna betesmarker.

Det här är en vandring utav det tuffare slaget och du bör vara en van vandrare för att åka med på denna resan. Varje dag vandrar vi cirkel från olika utgångspunkter, vi kommer alltså alltid tillbaka från där vi startade. Vi bor på bekväma hotell där man verkligen kan slappna av och vila ut efter en utmanande dag.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-05-252024-06-01Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 18 900 SEKIgnacio TerésFullbokat
2024-09-062024-09-13Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 18 900 SEKIgnacio TerésJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 6, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Bilbao
 • Lokal UIALM- guide som är specialist på området
 • Alla lokala transporter
 • Transport av bagage
 • Boende i dubbelrum på hotell, 7 nätter
 • Frukost 7 dagar, picknik 6 dagar och middag 7 dagar

Ingår ej i resans pris

 • Biljetter för linbana

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Bilbao – Fuente Dé

Vi flyger från Skandinavien och landar i Bilbao, en transfer hämtar upp oss och vi blir körda till Fuente Dé. Vi befinner oss nu i en liten stad mitt bland de storslagna och idylliska bergen i nationalparken Picos de Europa. Fuentes Dé är själva inkörsporten till trolska skogar, bergssluttningar och makalösa vyer.

Dag 2. Fuente Dé – Mirador del Cable – Collado Jermoso – Fuente Dé

Startpunkten för denna härliga vandringsvecka är Fuente Dé. Härifrån vandrar vi till Collado Jermoso hyttan som är den äldsta hyttan i Picos de Europa, den ligger vackert till framför berget Torre del Friero. Vi tar kabinbanan 800 m upp och får njuta av slående vyer över den skogsklädda Liebanadalen och framför oss har vi höga kalkstensklippor. Vi tar oss tillbaka till Fuentes De via Vega de Liordes eller så tar vi en kabinbana om vi behöver spara på krafterna. Väl på hotellet vilar vi en stund innan det är dags för en god spansk middag.

Vi kommer ha två guider så om några önskar göra den längre varianten och några den kortare så är det inga problem.

Längsta och tuffaste alternativet (Bestigning av Padiorna 2.300 m. valfritt
21 km; 2000 m +

Lättare alternativ, kabinbana ner och ingen bestigning av Padiorna
17 km; 1000 m + 

Dag 3. Fuente Dé – Mirador del Cable – Cabana Verónica hyttan – Horcajos Rojos – Fuente Dé

Dagens första mål är att nå Cabana Verónica där vi kommer äta lunch. Det är en märklig hytta som är byggd utav resterna av ett flygplansvrak. Efter lunchen ger vi oss på vårt nästa mål som är att ta oss till toppen av Pena Vieja, den högsta punkten vi kommer nå under veckan, 2619 m. På toppen får vi njuta av fantastiska vyerna över de centrala och östra delarna av bergsmassivet. Vi vandrar tillbaka ner till Fuente Dé.

Längsta och tuffaste alternativet (Vandring upp till Torre Horcados Rojos, valfritt)
14 km; 1400 m + , Högsta punkt  2510 m.
Effektiv vandringstid 6 h
Lättare alternativ, kabinbana ner och ingen vandring upp till Torre Horcados Rojos
10 km; 720 m + 
Effektiv vandringstid 4,5 h

Dag 4. Fuente Dé – Urdón – Treviso – Urdón-POncebos

Efter en stadig frukost åker vi en transfer på ca 40 min till Urdón och härifrån startar dagens vandring. Vi följer gamla stigar, som herdarna använde förr, upp till Treviso där vi stannar för lunch. Efter lunch fortsätter vi ner längs Balcon de Pilatos till Urdón. Idag vandrar vi i en av de mest imponerande delarna av Picos de Europa. Vi övernattar på hotell i Poncebos där vi stannar kommande 3 nätter.

12 km; 830 m +  ; Högsta punkt 913 m.
Effektiv vandringstid 4,5 h

Dag 5. poncebos- Cain – Garganta del Río Cares – Cain-poncebos

Vi början vandringen rätt utanför hotelldörren i  Poncebos, där en medeltida bro som spänner över Caresfloden, markerar startpunkten för dagens vandring. Vi kommer att gå genom den dramatiska bergsklyftan Garganta del Cares – en klyfta som är över 1000 m djup och 11 km lång. Den konstruerade stigen har blästrats in i bergsytan och byggdes ursprungligen på 1940-talet som en del av ett vattenkraftverk. Idag är det en av Spaniens mest populära vandringar. På vissa platser skär stigen in i klipporna och endast genom tunnlar och broar är det möjligt att ta sig igenom hela klyftan. Vandringen är relativt flack, med endast en liten stigning. Vi återvänder till vårt hotell i Poncebos.

22 km; 600 m + ; Högsta punkt 500 m.
Effektiv vadringstid 4,5 h

Dag 6. Poncebos – Bulnes – Vega Urriello – Pandebanos – Bulnes – Poncebos

Framför oss har vi idag en spektakulär vandring som tar oss rätt in i hjärtat av Picos de Europa. Vi tar en transfer på 20 minuter till starten för vår vandring. Vårt första mål är Bulnes, en liten bergsby djupt inne i de centrala delarna av bergsmassivet. Det enda sättet att nå byn, var ända fram till år 2001, via gamla åsnestigar. Då byggdes en tågbana och numera kan man ta sig hit med tåg från Poncebos. Vi vandrar mot basen av Naranjo de Bulnes (Pico Urriellu 2519 m) som är det ikoniska rostfärgade berget som tronar över omgivande bergsmassiv. Vi kommer fram till en hytta där det finns tillgång till dryck och snacks av olika slag. Efter en stunds vila vandrar vi mot Pandebanos och når sedan återigen Poncebo. Efter en ganska tuff dag så är det gott med en dusch och vila på hotellet innan middag.

Längsta och tuffaste alternativet
18 km; 1300 m + ; Högsta punkt 1950 m.
Effektiv vandringstid 7 timmar
Lättare alternativ
13 km; 950 m + ; Högsta punkt 1950 m.
Effektiv vandringstid 5 timmar

Dag 7. Poncebo – Llanes – abanillas

Vi blir upphämtade av en transfer och åker ca 30 min till del lilla fiskebyn Llanes. Endast en liten bit från stranden finner vi spektakulära formationer i kalkstensklipporna, så kallade bufones. De skapas i klipporna bredvid havet via små sprickor i kalkstenen. Dessa bufoner består av en grotta eller kammare i berget som leder vertikalt uppåt och här, under högt tryck, sänks havsvatten och luft på grund av tidvattnet. Som ett resultat av detta pressas vattenpelare upp till 30 m upp i luften, detta fenomen är väldigt unikt för just denna del av kusten. Dagens vandring är ganska kort och avspänd så vi får tid att varva ned och prata igenom alla intryck vi fått under dagarna i bergen. Vi tar sedan en transfer på 30 minuter till vårt hotell i Abanillas.

8 km ; 152 m + ; Högsta punkt 70 m.
Effektiv vandringstid 2 timmar

Dag 8. Abanillas – Bilbao – Skandinavien

Transfer till flygplatsen och flyg hem till Skandinavien. Alternativt reser ni vidare på egen hand.

map_marker: Fuente De

Bra att veta

Under vandringen i Picos de Europa kommer vi som högst upp på 2619 meter över havet. Vi kommer gå i tämligen kuperad terräng (stundtals kan det vara ganska brant och stenigt) och är graderad som medelsvår/krävande. Vissa sträckor kan man ta kabinbana om man känner att det är för tufft, detta beslut tar man på plats och biljett får man själv bekosta.

Du kommer endast behöva en dagsryggsäck på ca 25-35 liter med på dagsturerna då din packning transporteras till nästa övernattningsställe varje dag. Vädret i bergen kan vara förrädiskt och svänga snabbt, du behöver därför ha med dig kläder för alla väder i dagsryggsäcken. Tidig sommar är en bra tid för vandring i Picos de Europa, om dagarna är det varmt men inte hett och nätterna är relativ milda.

Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera, så även vandringsstavar, solskydd och keps (eller liknande). Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på.

Under resan kommer vi att bo på hotell med del i dubbelrum samtliga nätter. Lunchpaket bär vi med oss och äter på någon lämplig plats ute i det fria.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Högalpin vandring
 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Andorra

En utmanande vandring i ett av Europas minsta länder. Här möter man ett storslaget landskap med höga bergstoppar och djupa dalar.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i El Ports, Spanien

Följ med oss in i hjärtat av El Ports nationalpark och hänförs av den dramatiska naturen. Insup känslan av att befinna dig i det orörda och vilda.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.