Vandring i Rila- & Pirinbergen, Bulgarien

Att vandra i Rila- och Pirinbergen är en mäktig upplevelse. Terrängen är högalpin och bjuder på en stor rikedom i fråga om flora och fauna.

Bergskedjan är belägen i sydvästra Bulgarien och är till stora delar naturskyddad genom reservat. I Rilabergen finns mer än 1500 sjöar från vilka otaliga bäckar och floder har sitt ursprung. Vattnet är i regel drickbart och ger skäl åt det slaviska ordet ”Rila” som kan översättas till ”det vattenrika berget”. Här finns en rik flora och fauna, över 2000 olika växtarter återfinns i området. Rilabergen är ett relativt oexploaterat vandringsområde så du kommer verkligen i kontakt med bergens själ.

I dessa berg finns även stora kulturskatter i form av medeltida kloster och städer. Boendet är vissa nätter enkelt och resan är till för er som sätter naturupplevelsen framför lyx och komfort.

Rilabergen är den mest majestätiska bergskedjan i Bulgarien och den högsta på balkan- halvön.

Det högsta berget i bergskedjan är Musala (2952 meter) och i regionen runt detta berg återfinns många sjöar. En annan intressant del av bergskedjan är kring berget Maliovitza. Här kan du vandra längs storslagna traverser i högalpin terräng och orörda dalar. I dessa berg ligger även Bulgariens mest kända kloster, Rilaklostret, som är ett av UNESCOS världsarv. Klostret  grundades av Ivan Rilskis och utvecklades till ett huvudcenter för medeltida kulur. Under årens lopp har klostret blivit plundrat, förstört och övergivet. Den äldsta bevarade delen, ett försvarstorn, härrör från mitten av 1300-talet.

Under vandringen kommer vi även att röra oss i Pirinbergen där Bulgariens näst högsta berg Virhen ståtar med sina 2914 meter. I området finns omkring 80 toppar över 2500 meter och här finns otaliga kristallklara sjöar och många ovanliga växter, bland annat edelweiss, silvergran och baikoushevatallen. Vi vandrar i Pirins nationalpark som till stora delar kännetecknas av ett medelhavsklimat med vackra kalkstensberg. Utöver den intressanta floran finns även ett rikt fågelliv och många djur. Har vi tur kan vi kanske får en skymt av den sällsynta Gemsen. Nationalparken står på UNESCOs världsarvslista och det är sannerligen ett unikt och vackert bergsområde.

Jag är mycket nöjd som vanligt. Kul att få se och höra om Bulgarien, och prova dess berg. Guiden var mycket kunnig om bergen och Bulgariens historia etc. Mycket bra mat har vi fått, och väldigt bra hotell. Riktigt lyxigt

Bosse 2018

Vid foten av Pirinbergen ligger Bansko, en stad med mycket historia som också är inkluderad i världsarvet. Många av byggnaderna bär influenser från klosterarkitektur och här finns även en mängd fortifikationsbyggnader. Trots sin slutna karaktär är staden öppen tack vare invånarnas gästfrihet. Som en kontrast till Banskos historiska arv ligger även Bulgariens mest moderna skidort just här.

.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-07-192024-07-26Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 17 700 SEKIvo StoikovFullbokat

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 5, max 8 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Sofia
 • Alla lokala transporter
 • Lokal, engelsktalande guide
 • Övernattningar och mat under vandringen
 • 6 nätter på hotell (i dubbelrum), 1 natt på bergshytta (Darl lake hut)
 • Avslutningsmiddag

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. ankomst Sofia

Vi möts upp  i Sofia där vår guide Ivo välkomnar oss. Vi checkar in på ett hotell i Sofia och utforskar staden i den mån vi hinner beroende på ankomsttid.

Dag 2. bestigning av balkans högsta berg, Mt moussala 2925 möh

På morgonen blir det en 1,5 timmes transfer till Rilabergen och sedan ”fuskar” vi lite genom att ta gondolen upp till bergshyttan Jastrebets (2376 m). Härifrån vandrar vi sedan upp mot toppen av det högsta berget på Balkanhalvön, Mt Moussala 2925 m där vi  får njuta av otroliga panoramavyer.  Vi vandrar sedan nedåt igen och tar liften ned till Borovetz och därefter väntar en kort transfer till Samokov

+800 / -900, 6 timmar vandring.

Dag 3. travers längs rilabergen via the seven lakes

Vi börjar med en morgontransfer på 45 min till Vada Hut (1465m). Härifrån börjar vi vår traversering av Rilabergen via de pittoreska “Seven Lakes”, och vandrar upp till sadeln på Razdela (2620m) som erbjuder fantastisk utsikt över Urdinite-sjöarna och toppen av berget Maliovitsa (2729 m), vårt mål för i morgon. Nedstigningen går via “Zeleni rid” (eller Gröna åsen), till en början över böljande grässluttningar innan leden viker brant ner i Urdinaflodens dal. Strax efter når vi slutpunkten för vår vandring, Vadahyddan. Här väntar vår transfer på oss och tar oss de 45 minutrana till Samokov.

+1200 / – 1200, 8 timmar vandring

Dag 4. bestigning av mount maliovitsa, 2729 möh

Vi har en lång dag framför oss som börjar med en transfer på 30 min till den lilla alpina skidorten Maliovitsa. Den första delen av vår vandring slingrar sig varsamt in i dalen till Maliovitsahyttan (1960m). Här börjar den riktiga stigningen med en brant stig upp till Eleninosjön (2470m). När vi når sjön fortsätter vi att vandra upp på huvudryggen och därefter ytterligare 10 minuter  till toppen av berget Maliovitsa (2729m). Efter en stunds välförtjänt vila på toppen där vi njuter a magnifika vyer är det dags att börja vandra neråt. Vi blir upphämtade av vår transfer nere i Maliovitsa och åker till  Rila klostret som är en del av UNESCOS världsarv. När vi kikat runt i klostret  tar vi vår transfer till Bansko.

+1050 / – 1050, 7 timmar vandring

Dag 5. start på tvådagarsvandring i Pirinbergen

Pirinbergens taggiga toppar presenterar en helt annan miljö än våra tidigare vandringsdagar. Inför vandringen kan vi lämna merparten av vår packning på vårt hotell i Bansko, vi kommer dock att behöva packa för en övernattning i bergshyttan. Efter frukost tar vi en transfer på 30 min till Vihrenhyttan och från denna punkt följer vi en böljande  ås och bjuds på spektakulära vyer. Terrängen varierar från alpin äng till grovt och stenigt underlag. Vi vandrar genom ett vackert bergslandskap omgivna av vassa toppar, glittrande bäckar och sjöar. Vi kommer så småningom fram till dalen Tevno Ezero, eller “Dark Lake”. Vår övernattningsplats är en furuhytta(2500m) i en idyllisk miljö bredvid Tevno Ezero-sjön. Stugan erbjuder enkelt men rent och bekvämt boende. Det finns en stor vind med cirka 30 bäddplatser. Varje utrymme har en bäddmadrass.

+930 / – 390, 7 timmar vandring

Dag 6. vandring till bezbog via deb största sjön i pirin

Ännu en dag av utmanande vandring, vi börjar med kort stigning upp på Kraledvorska sadeln och sedan nedför genom dramatiska djupa dalar med klippiga åsar. Efter en stunds vandring kommer vi till den största sjön i Pirin – Popovoto. Härifrån blir terrängen lätt och vi når äntligen Bezboghyttan, varifrån vi tar en stollift ner till Doze Delchevhyttan där vår transfer väntar för att ta oss tillbaka till vårt hotell i Bansko.

+260 / – 1040, 4-5 timmar vandring

Dag 7. bestigning av vihren, 2917 möh

Den högsta toppen i Pirin – Mount Vihren är dagens mål. När vi når toppen efter 3-3,5 timmar belönas vi med en magnifik panoramautsikt över Pirin- och Rilabergen, men även Rhodopibergen och in i Grekland och Makedonien. När vi tagit oss ner igen så väntar transfern till Bansko. Vi vilar trötta ben och tar kanske en after hike innan vi avnjuter en sista gemensam middag ihop.

+950/-950, 6-7 timmar vandring

dag 8. hemresa

Vi blir köra från Bansko till Sofia och flyger hemåt. Om man vill förlänga resan och resa vidare på egen hand går det också fint.

map_marker: Bansko, Bulgaria

Bra att veta

Är ni fyra personer eller fler kan ni dock åka på valfria datum under perioden juni – september, under förutsättning att resan bokas minst tre månader innan avfärd, transfern anpassas då efter er ankomsttid/avresetid. Är ni färre än sex deltagare kommer dock priset att vara högre. Hör av er till oss för prisuppgift.

För att få ut det bästa av resorna bör ni ha vana av friluftsliv och ha god kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan cirka 1000–2800 meter, dock mestadels mellan 1000–2500 meter. Tempot är relativt lugnt men vissa partier av vandringen är branta med smala stigar och tuff terräng. Har du anlag för höjdrädsla kan en del av de mer “luftiga” partierna upplevas obehagliga.

Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena.

Ni kommer att bära moderata packningar och vandra cirka 5–8 timmar om dagen. Frukost och middag äter ni på hyttorna medan ni äter lunch i det fria. En mellanstor ryggsäck, cirka30- 40 liter, är att rekommendera. Den ska rymma kläder, sovpåse och småprylar såsom kikare, kamera etc. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare, då det finns mycket att titta på. En fältflora kan också vara nyttigt att bära med sig.

De flesta av nätterna bor ni på enklare hotell (2 *) En natt sover ni på en bergshytta. Standarden på hyttan är mycket enkel, wc är ett hål i marken och det finns inte rinnande vatten inomhus. Ni sover i sovsalar tillsammans med andra vandrare så förbered dig på snarkningar!

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Transsylvanien, Rumänien

Vandra i nationalparkerna Bucegi & Piatra Craiuluis dramatiska landskap bland vampyriska berg och vilda djur.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

 • Vandringsresor

Vandra i Kappadokien & Ala Daglar, Turkiet

Följ med på en vandring till några av världens mest fascinerande och intressanta landskap. Vi varvar kulturupplevelser med vandring och knyter an till regionens rika historia.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.