Vandra till Mt Everest Base Camp, Nepal

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär.

På denna vandringsresa är målet att nå Mount Everest Base Camp området. Vandringen är medelsvår och kräver tämligen bra fysik. Khumburegionen är en världsberömd och välbesökt del av Nepal, framför allt tack vare den starka dragningskraft Mount Everest har och har haft på människor. Världens högsta berg tornar upp sig ovan Khumbudalen där Mount Everest i sig kanske inte behöver någon närmare presentation.

Det finns dock flera andra mäktiga och välkända toppar i området såsom Lhotse, Ama Dablam, Nuptse, Kusum Kagaroo och Thamseraku. Att säga att landskapet är magnifikt är kanske överflödigt och helt säkert en underdrift. Inga ord kan fånga Himalayas storhet.

Resan har vart helt fantastisk på ett sätt som är svårt att sätta ord på. Är man en bergsmänniska så är allt svårslaget med Himalaya.

Moa Holmsten, Stockholm

Khumbudalen ligger i nordöstra Nepal och är hemvist för det legendariska Sherpafolket. Sherpafolket kommer ursprungligen från Tibet och är kulturellt mycket nära tibetanerna. Under vandringen kommer vi att bo på enkla Tea Houses som sköts av lokalbefolkningen. Under vandringen går vi även genom ett antal mindre byar.

Vandringen börjar i Lukla (2800 m) dit vi flyger inrikes. Sedan går vi gradvis uppåt mot Mount Everest Base Camp. Vi kommer även att ha möjlighet att gå upp på berget Kala Phatar (5545 m), vilket är den högsta punken under resan. Vi måste ta oss genom ett antal tämligen krävande passager för att nå fram till vårt mål för resan. Själva vandringen är på 14 dagar men i resan ingår även fyra dagars sightseeing i och omkring Katmandu. Om ni vill korta denna avslutande del så säg till. Vandringen är medelsvår och du bör ha vandringsvana, god kondition och vara beredd på att kämpa. Det är svårt att på förhand veta hur man reagerar på hög höjd om man inte har några tidigare erfarenheter att relatera till. Därför är det viktigt att vara ödmjuk inför sina egna fysiska och psykiska begränsningar samt de villkor naturen sätter. Vi kan med andra ord inte garantera att du når ända fram till Base Camp men om du är frisk, väl förberedd och motiverad så har du goda chanser.

Var en fantastisk resa. Allt fungerade mycket bra. Blev bra omhändertagna av Ram och alla på Mountain Deligths. Våra guider och bärare under vandringen var suveräna. Har aldrig varit på någon organiserad vandring tidigare men är imponerad av organisationen.

Egon Andersson, 2018

Under vandringen går vi endast med lätt dagsäck och mat äter vi på tea houses samt ute i det fria. Med på resan följer självklart även en lokal guide och assisterande guider samt bärare. Det är Ram Sapkota som står för landarrangemanget, en mycket duktig organisatör/guide som är van vid att arbeta med svenskar.

Om ni är en mindre grupp eller bara en person, och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie datum till Mount Everest base camp, kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (ca två veckor) för att kunna genomföra detta. Hör av er till oss om så är fallet.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2006 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

 

Fill out my online form.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-10-122024-10-30Stockholm, Köpenhamn 36 900 SEKLokal engelsktalande guideJa
2024-10-222024-11-09Stockholm, Köpenhamn 36 900 SEKLokal engelsktalande guideJa
2024-10-242024-11-11Stockholm, Köpenhamn 36 900 SEKLokal engelsktalande guideFullbokat
2025-04-052025-04-23Stockholm, Köpenhamn 36 900 SEKLokal engelsktalande guideJa
2025-10-242025-11-11Stockholm, Köpenhamn 36 900 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd19 dagar
GruppstorlekMin 2, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg Skandinavien – Katmandu t/r
 • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg)
 • Engelsktalande lokal guide + assisterande guider
 • Bärare
 • All mat (frukost, lunch och middag) under vandringen
 • Varma drycker (te, kaffe, varm choklad – tre gånger om dagen)
 • Boende under vandringen (Tea Houses, dubbel eller flerbäddsrum)
 • Campingutrustning i den mån du behöver låna (dunsovsäck, dunjacka, duffelbag)
 • Parktillstånd
 • Fyra hotellnätter med frukost i Katmandu. Del i dubbelrum.
 • Guidade rundturer i Katmandu med omnejd. (Två halvdagar)
 • Alla inträdesavgifter till museum/tempel i Katmandu

Ingår inte i resans pris

 • Visum (50 USD)
 • Dricks till guider och bärare (ca 1500 SEK)
 • Luncher och middagar i Kathmandu
 • Snacks och måltidsdryck (vatten, etc) under resan
 • Personlig försäkring

*Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Katmandu

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

Dag 2. Katmandu

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokala representant och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Efter lite vila på hotellet får du en briefing och en kort tur kring kvarteret och blir visad vart man kan växlar pengar, äta middag etc.

Dag 3. Stadsvandring i Katmandu – RAmechhap

Vi besöker buddistiska och hinduiska tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i. Efter stadsvandring och en lunch tar vi transfern mot Ramechhap, en färd på ca 3 timmar, och checkar in på vårt hotell där.

Dag 4. ramechhap – Lukla (2804 m) – Phakding (2650m)

Efter frukost i Ramechhap tar vi morgonflyget till Lukla (35 min). Det är en fantastisk flygning i sig. Beroende på flygläget äter vi antingen lunch här eller i Phakding som är vårt första stopp i programmet. Vi börjar med att gå nedför mot Dudh Kosi floden och sedan följer vi huvudleden upp mot Namche Bazaar. Det är lätt vandring och efter att vi passerat byn Ghat (2250 m) har vi inte så långt kvar till Phakding. Dagens vandring tar cirka tre timmar.

Dag 5. Phakding – Namche (3440 m)

Vi fortsätter att vandra längs med Duch Kosis strandbankar och korsar över floden på hängbroar vid ett antal tillfällen. Efter att vi passerat gränsen till Sagamartha National Park, börjar det stiga uppåt och längs vägen har man fantastiska vyer. Vid klart väder kan man ha chans att se Mount Everest för första gången. Vi kommer sedan fram till Namche Bazaar, en plats som brukar kallas ”porten till Everest”. Det är en av de största byarna i området och här finns många restauranger, affärer, bagerier etc.

Totalt vandrar vi ungefär sex timmar i en varierande terräng.

Dag 6. Namche

Vi vilar och acklimatiserar oss i en av sherpafolkets huvudbyar. Här kan man även gå en kortare promenad till ett museum och lära sig lite mer om sherpafolkets traditioner och seder eller upp till den gamla flygplatsen vid Everest view hotel. Härifrån har man en utmärkt vy mot Khumbudalens omkringliggande toppar, kanske något att vandra upp till vid solnedgången…

Dag 7. Namche – Tengboche (3867 m)

Vi fortsätter på skrå längs med Dudh Kosiflodens västra ravinsida och klättrar ett par hundra höjdmeter upp för att sedan gå ned hela vägen till flodens forsande glaciärvatten. Vi korsar en hängbro och har sedan ett tuff stigning på ca 700 höjdmeter framför oss. Väl framme i Tengboche kan vi besöka det lokala templet. Fina träsniderier och en stor staty av Buddha döljer sig innanför templets väggar och vi chansen att delta i en böneceremoni.

Totalt vandrar vi ungefär fem timmar i en varierande terräng.

Dag 8. Tengboche – Dingboche (4350 m)

Vi går vidare från Tengboche ned mot Deboche och gör en spännande sektion på en hängbro över Imja Khola. Vi går sedan upp mot Pangboche och vidare till sherpa byn Dingboche. Härifrån har vi fina vyer över Lhotse, Island peak och Ama Dablam. Nu börjar höjden kännas av.

Vi går i lugnt tempo i sex timmar.

Dag 9. Dingboche – Chukung (4710 m) – Dingboche

Idag har vi ytterligare en acklimatiseringsdag framför oss. Vi vandrar upp i Chukungdalen via Imja Kholadalen och får en majestätisk vy av de omkringliggande bergen, speciellt Lhotses massiva sydvägg. Vi återvänder till Dingboche och sover en natt till i byn.

Totalt vandrar vi i cirka fem timmar.

Dag 10. Dingboche – Loboche (4910 m)

Vi fortsätter uppåt mot Loboche längs med en morän som löper ut från Khumbuglaciären. Längs vägen finns minnestenar resta över klättrare som gått förlorade under expeditioner på de omkringliggande topparna. Stigen fortsätter uppåt mot byn Loboche som ligger vid foten av berget med samma namn. Andningen kommer nu att kännas tyngre för de allra flesta.

Totalt vandrar vi i cirka fyra och en halv timme.

Dag 11. Loboche – Everest Base Camp –Gorak Shep (5230 m)

Idag är det den stora dagen. Höjden känns av så vi tar det lite lugnt och vandrar upp mot Everest Base camp via Gorak Shep efter tidig frukost. (Bra att kunna komma iväg ca 06.30). Vi kommer inledningsvis att ha fin utsikt över Nuptse, Loboche och andra toppar och gå vid sidan av en mindre glaciär. Efter ett stopp i Gorah Shep vandrar vi vidare upp mot Base Campområdet längs med Khumbuglaciären och när vi nått 5400 meter är vi så nära Everest vi kan komma utan att behöva klättra. Utsikten över Khumbus isfall och berget är minst sagt spektakulär. Vi går därefter tillbaka till Gorak Shep.

Totalt vandrar vi i cirka 7 – 8 timmar.

Dag 12. Gorak Shep – Khala Pathar (5545 m) – Periche (4250 m)

Målet för dagen är toppen på Khala Pathar (5545 m). Skall man ha goda chanser att nå hela vägen upp till toppen av Khala Pathar och se soluppgången över Mt Everest, så är det alpin start som gäller. Uppstigning ca kl. 04.30, snacks (ingen frukost) till topps, och sedan ned till Gorak Shep för frukost och därefter nedstigning till Periche. Om målet är att få en fin bild på Everest så räcker det med uppstigning ca kl. 06 och efter frukost kan man gå en bit upp på stigen mot Khala Phatar. Efter ett par hundra meter så har man möjlighet att få fina foton över Everest och Khumbu glaciären. Därefter får man vara beredd på att återvända ned till Periche.

Totalt vandrar vi i cirka sju timmar – tio timmar beroende på vilket alternativ ovan man väljer.

Dag 13. Periche – Tengboche (3860 m)

Vi går en lite annorlunda rutt i jämförelse med vägen upp, nu via byarna Orsa och Pangboche. Här finner man det äldsta klostret i regionen och enligt sägnen finns kvarlevorna (dödskalle och benrester) av en Yeti bevarat i klostret! Vi går sedan vidare mot Tengboche.

Totalt vandrar vi i cirka fyra timmar.

Dag 14. Tengboche – Manju (2840 m)

Idag har vi en lite längre dag och passerar klostret i Tengboche, Namche Bazaar och vidare till Manju.

Räkna med cirka sju timmars vandring.

Dag 15. Manju – Lukla

Vi återvänder till Lukla efter cirka tre timmars vandring och sover på vandrarhem. Vi har tid att se oss om lite i Lukla eller bara sitta och koppla av och reflektera över de tidigare dagarnas starka upplevelser.

Dag 16. Buffertdag

Flyget till och från Katmandu är väderkänsligt, en buffertdag är befogad.

Dag 17. Lukla –Ramechhap – kathmandu

Vi flyger tillbaka till Ramechhap (cirka 35 min) på morgonen och tar sedan transfer tillbaka till Kathmandu och vårt hotell.

Dag 18. Sightseeing i Katmandu

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

Dag 19. Katmandu – Skandinavien

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja vår resa hem. Beroende på vilken flight vi tar så landar vi hemma samma dag eller under morgondagen.

map_marker: Kathmandu

Bra att veta

Under denna vandring bor vi på Tea Houses. Det är enkla hyttor där man sover, äter frukost och middag. De drivs av lokalbefolkningen som är Sherpas. (Sherpa är dels en beteckning på ett folk, dels på en yrkesgrupp, i det förgående menas folkgruppen). Hela vägen upp till Lobuche är det i regel boende i dubbelrum som är standard. I Gorak Shep kan dock bli fråga om delad logi i flerbäddsrum.

Programmet är att betrakta som preliminärt och kan kastas om pga väderförhållanden eller gruppens status m.m.

Vandringen är krävande och du bör vara i god form och beredd på att det blir rejält tungt emellanåt. Höjden känns absolut av men vi kommer att acklimatisera oss gradvis. Skulle ni få stora problem pga av höjdsjuka får ni vara beredda på att programmet kan ändras för del. Ni kommer att ha bärare som tar all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Till och från Lukla flyger vi med ett litet passagerarplan som tar cirka 20 personer. Beroende på väderläget kan avgångarna bli försenade eller helt ställas in. Av denna anledning har vi lagt till extradagar i Katmandu. Maxvikt på flyget är 15 kg inkl. handbagage. Mer än så ska ni inte behöva ha mer er om ni packar rätt.

Denna resa arrangeras med hjälp Ram Sapkota/Mountain Deligths och hans guide-team. Vi har arbetat med honom i mer än 10 år och han är en mycket duktig organisatör som vunnit en rad priser för sitt arbete inom turism. Ram har också ett stort socialt engagemang och är drivande i en rad olika projekt och har fått ett brett erkännande i egenskap av social entreprenör. Bland annat är han en nyckelperson i den svensk nepalesiska organisationen Tuki Nepal.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna.

När ni reser till Nepal med Pathfinder vet ni att:
• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.
• Vi städar upp efter oss. Inget skräp blir liggande.
• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.
• Våra bärare bär max 30 kg.
• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång..

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring Manaslu Circuit, Nepal

Denna vandring vänder sig till resenärer som söker en fysisk utmaning bortom de vanliga turiststråken. Turen innehåller tuffa passager men landskapet är absolut hänförande.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring Annapurna Base Camp, Nepal

Annapurna Base Camp är en plats som är relativt lättillgänglig för den vane vandraren. Att vara omgiven av några av världens högsta toppar är en oförglömlig upplevelse.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till det vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.