Vandring Manaslu Circuit, Nepal

Denna vandring vänder sig till resenärer som söker en fysisk utmaning bortom de vanliga turiststråken. Turen innehåller tuffa passager men landskapet är absolut hänförande.

Mount Manalsu är beläget i centrala delarna av nepalesiska Himalaya och är med sina 8163 m det åttonde högsta berget i världen. Denna vandring går i en halvcirkel runt detta vackra och dramatiska berg. Turen inledes med med en stigning genom Bhudi Gandaki Nadi River Valley med sina otaliga floder och vattenfall. Redan här börjar vandringen bli utmanade och plötsligt ser vi allt fler jakar i det steniga landskapet.

I Samagaun når vi den gröna glaciärsjön Birendra och sedan det mystiska Samdo, bara 15 kilometer från den tibetanska gränsen. Här lever tibetanska munkar i heliga kloster med den tibetanska platån och det mäktiga Himalaya som relief. Fler kloster väntar i Larkya Bazaar och så även resans största utmaning; Larkyapasset på 5160 m. Nedstigningen från passet bjuder på fina skiftningar, från det alpina landskapet, genom subtropiska områden med prunkande ormbunkar, bambu och tall till uppfriskande vattenfall och turkosblå sjöar med vita stränder.

Under vandringen kommer vi förutom att beundra det vackra landskapet, få möjlighet att möta områdets fascinerande kultur och invånare, en upplevelse att minnas. Vi bor och äter på enkla tea-houses liksom som på våra vandringar i flera andra områden i Nepal.

Utgångspunkten för vår resa är Katmandu. Det som för århundraden sedan var en gigantisk sjö är nu en dal omgiven av gröna kullar över vilka mäktiga snöklädda toppar vakar. Dalen består av fyra större städer (Katmandu, Patan, Bhadgaon och Kirtipur ), rika på historiska, konstnärliga och kulturella skatter. Dessa fyra riken har utvecklats enormt genom åren och är i dag självständiga moderna städer.

Katmandudalen har en ungefärlig befolkning på 1,8 miljoner invånare, består av en yta på 564 000 km2 och är belägen på en höjd av 1400 meter över havet. I Katmandu finns, bland annat, många hinduiska och buddistiska tempel att utforska.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2006 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-10-172024-11-03Stockholm, Köpenhamn 36 500 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd18 dagar
GruppstorlekMin 2, max 12 personer
Gradering2C

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Katmandu
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande guide och bärarteam
 • All mat (frukost, lunch, middag) på vandringen
 • Boende på Tea-house samtliga dagar under vandringen
 • Hotell och frukost i Katmandu (dubbelrum)
 • Varma drycker (te och kaffe) tre gånger om dagen
 • Trekkingtillstånd i Annapurna samt Manaslu området – TIMS (Trekking information Management System)
 • Lån av dunjacka, dunsovsäck, duffelbag
 • Guidade rundturer i Katmandu

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Katmandu

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

Dag 2. Ankomst till Katmandu

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokale färdledare och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Vi har tid att vila lite innan vi utforskar omgivningen, äter, växlar pengar och gör oss hemmastadda. På eftermiddagen träffas vi på vår lokale partners kontor för en briefing inför vandringen.

Dag 3. Sightseeing i Katmandu

Vi besöker både buddistiska och hinduiska tempel såsom Boudhanath och Pashupati, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i. Vi får träffa vår guide och förbereder vår packning inför morgondagens avfärd. Övernattning på hotell.

Dag 4. Katmandu – machha khola (900 m)

Idag går vi upp tidigt för att börja vår bilfärd till Machha Khola som är porten till Manaslu trekken. Det är en lång bilfärd men den vackra omgivningen håller oss sysselsatta. Under bilfärden passerar vi flera småstäder och utspridda byar där du kommer att möta det livliga nepalesiska landsbygdslivet. Vi kör längs den vackra floden Trishuli en bit och kör över den för att ta oss mot Machha Khola via Arughat Bazar.

Dagens bilresa tar cirka åtta timmar.

Dag 5. Machha Khola – Jagat (1410 m)

Vi startar vår vandring från Machha Khola tidig morgon. Vi passerar Kholabesi för att sedan nå Tatopani, som betyder varmt vatten på nepalesiska. Här finns en naturlig varm källa som är populär bland nepaleser för sina hälsosamma bad.

Dagen blir minst sagt äventyrlig då vi korsar flertalet hängbroar. Med en tuff terräng och mycket uppförsbackar lämnar vi en ansträngande vandring bakom oss när vi följer Budhi Gandaki för att tillslut nå Jagat där vi sover för natten.

Dagens vandring tar cirka sex och en halv timme.

Dag 6.Jagat – Philim (1590 m)

Idag är en relativt kort vandringsdag, vi lämnar Jagat bakom oss för att gå mot byn Salleri. Beroende på väderförhållandena varierar sikten mot bergen. Om du har tur och vandrar en vacker dag får du skåda den storslagna utsikten över Sringi Himal från Salleri. Dagens vandring är brant, vi går över en hängbro och efter en sista stigning når vi vår destination, Philim. En by som huvudsakligen bebos av Gurungfolket. Här njuter vi av utsikten över Sringi Himal i sällskap av små kloster, tempel och böneflaggor som fladdrar i vinden.

Dagens vandring tar cirka tre timmar.

Dag 7. Philim – Bihi Phedi (2130 m)

Efter en härlig frukost vandrar vi förbi utsikten över Sringi Himal. Sträckan kommer vara platt i början med en gradvis nedförsbacke tills du når korsningen av två stigar; en leder till Tusm Valley och den andra mot Manaslu-kretsen – din väg. Sedan fortsätter du mot Nyak och Deng och med en sista klättring når du Bihi för övernattning på den lokala lodgen.

Dagens vandring tar cirka fem och en halv timme.

Dag 8. Bihi Phedi – Namrung (2670 m)

Dagen startar med att vi välkomnas av den vackra vyn över Kutang Himal. Vandringen idag är lång men mycket äventyrlig, händelserik och till och med informativ. Vi går förbi många buddhistiska så kallade Mani-stenar, Chortens och böneflaggor. Vi passerar även Ghap-byn med sin tydligt buddhistiska kultur. Vi når byn Namrung där vi tillbringar natten.

Dagens vandring tar cirka fyra timmar.

Dag 9. Namrung – Lho (3180 m)

Tidig morgon startar vi vår vandring upp till byn Lihi som bjuder på en vacker vy över de omgivande bergen. Dagens vandring är brant och vi fortsätter vår stigning upp till Lho, via Shyo. Det är en kort vandring men vi går idag över 3000m , en höjd där vi behöver vara vaksamma för höjdsjuka.

Dagens vandring tar cirka fyra timmar.

Dag 10. Trek Lho – Samagaun (3530 m)

Efter frukost startar vi vår vandring och går gradvis nedåt tills vi når Shyala, där börjar stigningen igen. Vägen bjuder på hisnande utsikter över bergen och vacker natur. Vi passerar den isolerade dalen Nubri innan vi når Samagaun som är vår slutdestination för dagen. Efter lunch finns tid att utforska Birendra Tal, en sjön som skapats av vatten från Manasalus glaciär. Vi har även tid att utforska den vackra byn där det etniska Nubrifolket praktiserar tibetansk buddhism.

Dagens vandring tar cirka fyra och en halv timme.

Dag 11.Acklimatiseringsdag/ Manasalu basecamp (4800 m) eller Pugen Gumpa (4000 m)

Den här dagen är avsatt som en acklimatiseringsdag men det finns möjlighet att vandra till Manaslau basecamp eller besöka Pugen Gumpa (buddhistiskt kloster). Väljer du att vandra upp till Manasalu Basecamp tar det ca fyra timmar upp och två och en halv timme tillbaka ner. Det är en brant och stenig stig, vissa delar med löst grus, så den är ganska krävande. Belöningen är vyerna över Samdo (Pang phuchuli); Nagdi chuli, Simnang Himal, Manaslu och Mansalu-glaciären/Manaslu-isfallet.

Väljer du istället besöka det buddhistiska klostert, Pugen Gumpa, tar det ca tre timmar att gå upp och två timmar ner. Klostret är vanligtvis stängt så vi kommer bara se det utifrån men här uppe har du den bästa utsikten över Manalasu och Nagdi Chuli-bergen.

Vi möts alla upp på eftermiddagen i Samagun där vi sover en natt till.

Dag 12. Samagaun – Samdo (3860 m)

Efter fina dagar i Samagaun är det dags att bege oss mot Samdo. Vi njuter av vår frukost innan vi startar vår vandring. Idag passerar vi en yakbetesplats där vi ser stora hjordar av Yak och åsnor. När vi når Samdo kommer vi, även idag, vara hänförda av vyerna över de vackra topparna Samdo och Pangboche.

Dagens vandring tar cirka tre och en halv timme.

Dag 13. Samdo – Dharamshala  (4460 m)

Idag vandrar vi till Dharamshala, också känt som Larke Phedi – basen för Larkyapasset. Vi kommer nu gå in i ett ödsligt landskap men fortfarande vackert. Innan du når Dharamshala kommer du kunna se Mt. Manasalus norra sida.

Dagens vandring tar cirka  fem timmar.

Dag 14.Dharamshala – Larkyapasset (5106 m) – Bimthang (3720 m)

Den här dagen är en av höjdpunkterna på resan och kan vara den mest minnesvärda, men också tuffaste dagen. Stigen är i jämförelse med tidigare dagar svår men bjuder på äventyr längs vägen.

Vi lämnar Dharmashala tidigt på morgonen och vandrar längs en blåsig stig upp till Larkyapasset. När vi väl når toppen kan vi se den spektakulära uppradningen av Himlung Himal, Gyaji Kang, Pang Phuchi, Annapurna II, Kang Guru, Namjung Himal och många fler. Vi stannar en stund på passets topp och tar in storheten innan vi långsamt börjar vår nedstigning till Bhimthang. Även om stigen går nedför, är den svår och kräver noggrann uppmärksamhet hela tiden. Idag behöver vi använda stegjärn. När vi når Bhimthang tillbringar vi natten där.

Dagens vandring tar cirka åtta timmar.

Dag 15. Bimthang – Tiliche (2300)

Efter gårdagens tuffa vandring är dagens stig mot Tiliche enklare och mer njutbar. På vägen omringar vi av Mt. Manasalu, Lamjung Himal, Himlung Himal och en mängd andra berg. Vi passerar ett stort fält (Sangure Kharka) och Dudh Khola på vägen, går över en hängbro och tillsist förbi byn Gho innan vi når Tiliche.

Dagens vandring tar cirka fem-sex timmar.

Dag 16. Tiliche – Kathamndu

Idag går vi upp tidigt för att starta vår färd tillbaka till Katmandu. Det är en lång körning men vi njuter av det vackra landskapet genom bilrutan. De skiftande vyerna över berg, floder, vattenfall och jordbruksmark.

Vi kör genom vackra bergskedjor och passerar flertalet byar och städer. Vi kommer att köra genom Marshyangdi-dalen till Bhulbhule och Besisahar. Vägen fram till Besishar är ojämn, lerig och på vissa delar stenig, med många kurvor. Efter ca 11 timmar kommer vi fram till Katmandu där vi checkar in på vårt hotell.

Dag 17. SIGHTSEEING I KATMANDU

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square.

Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

Dag 18. Katmandu – Skandinavien

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja resan hem. Beroende på vilken flight vi tar så landar vi antingen samma dag eller dagen därpå.

map_marker: Kathmandu

Bra att veta

Under denna vandring bor vi på Tea Houses. Det är mycket enkla hyttor där man sover, äter frukost och middag. Standard är boende i dubbelrum men det kan hända att det vissa nätter kan bli flerbäddsrum.

Vandringen är krävande och du bör vara i god form och beredd på att det blir rejält tungt emellanåt. Höjden känns absolut av men vi kommer att acklimatisera oss gradvis.  Stigarna kan ibland även vara lite mer tekniskt krävande och exponerade, vi går även över ett antal hängbroar. Så du ska vara van att vandra i bergsterräng och inte ha anlag för höjdskräck. Ni kommer att ha bärare som tar all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Våra resor i Nepal arrangeras med hjälp Ram Sapkota/Mountain Deligths och hans guide-team. Vi har arbetat med honom i mer än 15 år och han är en mycket duktig organisatör som vunnit en rad priser för sitt arbete inom turism. Ram har också ett stort socialt engagemang och är drivande i en rad olika projekt och har fått ett brett erkännande i egenskap av social entreprenör. Bland annat är han en nyckelperson i den svensk nepalesiska organisationen Tuki Nepal.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna.

När ni reser till Nepal med Pathfinder vet ni att:
• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.
• Vi städar upp efter oss. Inget skräp blir liggande.
• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.
• Våra bärare bär max 30 kg.
• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång.

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandra till Mt Everest Base Camp, Nepal

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till det vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring i Kuari pass, indiska Himalaya

Indiska Himalaya är ett av världens mest imponerade bergsområden. Vi gör en storslagen och alltigenom fantastisk vandring och avrundar med en safari i Corbett National Park.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.