Vandring Annapurna Base Camp, Nepal

Annapurna Base Camp är en plats som är relativt lättillgänglig för den vane vandraren. Att vara omgiven av några av världens högsta toppar är en oförglömlig upplevelse.

Vandringen tar oss till norra Pokhara/Annapurna Himalområdet, omtyckt bland många vandrare världen över. Stigarna slingrar sig genom små byar och vi kommer i kontakt med många olika slags kulturer. På högre höjd domineras befolkningen av gurung- och magarfolket och på lägre höjd av brahman och chetri. Vi går längs med gröna kullar, terrassodlingar, skogar och fortsätter uppströms längs floden Modi Khola för att slutligen nå Annapurna Base Camp på 4130 meters höjd.

Hade en riktigt bra vandring, guiden och bäraren, Shiva och Ram, de var helt fantastiska, duktiga och hjälpsamma, och många skratt blev det. Många sköna minnen att ta med.

Petra. 2018

Annapurna Base Camp-dalen är även känd under namnet Annapurna Sanctuary, en fristad tack vare dess naturliga lugn och skönhet. Enligt den hinduiska tron bidrar närvaron av gudinnorna Annapurna och Gangapurna till den fridfulla atmosfären. Många av topparna reser sig 7000 meter över havet såsom Annapurna I, II, III, Annapurna South, Gangapurna och Glacier Dome. VI ser även en av de mest iögonfallande topparna, Machapuchre, på nära håll, ett mycket heligt berg som ingen har fått tillåtelse att bestiga.
Vandringen till Annapurna Base Camp är medellätt och inte lika krävande som t.ex. den till Mt Everest Base Camp eller längs Annapurna Circuit då vi befinner oss på lägre höjd, dock kommer vi lika eller till och med ännu närmre berg på 8000 meter under denna resa. Vi äter vår mat och sover på enkla tehus som sköts av lokalbefolkningen och vandrar endast med lätt dagsäck. Med på resan följer en lokal guide, assisterande guider samt bärare. Det är Ram Sapkota som står för landarrangemanget; en mycket duktig organisatör/guide och van vid att arbeta med svenskar.

Vandringen till Annapurna Base Camp är bara en av flera vandringsresor som vi arrangerar till Nepal.

Om ni är en mindre grupp (fler än en person) och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie vandringsresor kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (två veckor). Hör av er till oss om så är fallet.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2004 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-03-282024-04-13Stockholm, Köpenhamn 34 500 SEKLokal engelsktalande guideJa
2024-11-122024-11-28Stockholm, Köpenhamn 34 500 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd17 dagar
GruppstorlekMin 2, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Katmandu
 • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg t/r Katmandu/Pokhara)
 • Engelsktalande lokal guide
 • Bärare
 • All mat (frukost, lunch och middag) under vandringen
 • Varma drycker (te, kaffe, varm choklad – tre gånger om dagen)
 • Boende under vandringen (Tea Houses)
 • Campingutrustning i den mån du behöver låna (dunsovsäck, dunjacka etc.)
 • Park- och vandringstillstånd
 • TIMS (Trekking information Management System)
 • Hotell med frukost i Katmandu och Pokhara (6 hotellnätter)
 • Guidade rundturer i Katmandu och Pokhara med omnejd
 • Alla inträdesavgifter till museum/tempel i Katmandu

*Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. SVERIGE – KATMANDU

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme.

DAG 2. KATMANDU

Vi hämtas på flygplatsen av vår lokale färdledare och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Vi tar en bensträckare och utforskar omgivningen, äter, växlar pengar och gör oss hemmastadda.

DAG 3. STADSVANDRING I KATMANDU

Vi besöker tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och är en fascinerande stad att vistas i. Vi möter vår guide och packar i ordning för morgondagen. Övernattning på hotell.

DAG 4. KATMANDU – POKHARA – NAYAPUL – TIKHEDUNGHA

Vi tar morgonflyget till Pokhara och kör sedan direkt till Nayapul för att påbörja vår vandring. Efter en stunds vandring längs med floden Modi Khola når vi Birethanti (1015 m), en stor by med många affärer och tea houses. Härifrån går vi längs med floden Bhurungdi Khola innan vi långsamt rör oss upp längs dalgången till Hille (1495 m) för att sedan nå Tikhedunga (1570 m). Dagens vandring är kort och relativt lätt. Den ger oss därför en möjlighet att vänja oss vid upplevelsen av att vandra i Nepal.

DAG 5. TIKHEDUNGHA – GHOREPANI (2840 M)

Vi lämnar Tikhedhunga och fortsätter vår vandring med en brant stigning upp mot Ulleri. Ulleri är en stor magarby på 2070 meters höjd. Leden fortsätter sedan att stiga försiktigt genom fina rhododendronskogar mot Banthanti (2250 m). Vi vandrar mot Nangenthanti (2460 m) innan vi når Ghorepani (2840 m). Ghorepani är en relativt stor by med fantastisk utsikt över Annapurnamassiven, Nilgiri och Dhaulagiri.

Dagens vandring tar cirka sex timmar.

DAG 6. POON HILL (3210 M) – TADAPANI (2710 M)

I Ghorepani vaknar vi tidigt på morgonen för att besöka utsiktsplatsen Poon Hill och uppleva den spektakulära soluppgången över Annapurna- och Dhaulagirimassiven. Här tillbringar vi ungefär en timme innan vi återvänder till Ghorephani för frukost. Vi tar oss vidare längs åsar och genom tall- och rhododendronskogar mot Deurali (2960 m) innan vi når Tadapani.

Dagens vandring tar cirka fem timmar.

DAG 7. TADAPANI – CHOMRONG (2040 M)

Vi lämnar Tadapani och börjar med en brant nedförsbacke genom rhododendronskogar. Stigarna blir lättare när vi når Gurjung, en by bebodd av Gurunfolket. Därifrån en lätt promenad till Chomrong (2040 m).

Dagens vandring tar cirka fyra och en halvtimme.

DAG 8. CHOMRONG – DOBAN (2505 M)

Idag leder stigen ner till Chomrong Khola och därefter går vi upp mot Khuldighar (2540 m). Vi går sedan nedåt och skogen öppnar upp sig. Rutten fortsätter mycket brant längs med en stenbank för att sedan plana ut och vi går återigen gradvis uppåt genom dungar av bambuskog. Vi kommer fram till Doban (2600 m) och sover där.

Dagens vandring tar cirka sex timmar.

DAG 9. DOBAN – DEURALI (3300 M)

Vandringen till Deurali blir kort då vi tar det försiktigt med tanke på risk för höjdsjuka. Vår dag börjar med en stigning genom bambuskog och vidare genom rhododendronskogar till Hotel Himalaya, Hinku cave och fram till Deurali.

Dagens vandring tar cirka fyra timmar.

DAG 10. DEURALI – ANNAPURNA BASE CAMP (4130 M)

Vi börjar tidigt och går mot resans högsta punkt, Annapurna Base Camp. Vår vandring tar oss förbi Machapuchare Base Camp (3700 m), vi befinner oss nu i det omtalade Annapurna Sanctuary. Här är vi helt omgivna av bergen som ligger tätt, tätt inpå och snart har vi kommit fram till Annapurna Base Camp på 4130 m. Är vädret klart kan vi njuta av en fantastiskt vacker solnedgång i den magnifika högalpina miljön.

Dagens vandring tar cirka fyra timmar.

DAG 11. ANNAPURNA BASE CAMP – BAMBOO (2350 M)

Tidig morgon med soluppgång över de omgivande vita bergen. Efter frukost följer vi samma led tillbaka mot Bamboo (2350 m).

Dagens vandring tar cirka sju timmar.

DAG 12. BAMBOO – JHINU (HOT SPINGS 1500 M)

Från Bamboo går vi till Chomrong och sedan går vi brant nedåt till Jhinu Hot Springs där vi kan bada i naturliga varma källor. Härifrån är det cirka 20 minuters promenad till vårt boende för natten.

Dagens vandring tar cirka fyra timmar.

DAG 13. JHINU – NAYAPUL (1010 M) – POKHARA

Från Jhinu Hot Springs går vi längs den högra sidan av Modi Khola genom små byar och bambuskogar fram till Birethanti. Vandringen är lätt och anses vara en av de mest avkopplande och njutbara delarna av rutten. Efter cirka sex timmar anländer vi till Nayapul där vår transport kör oss tillbaka till Pokhara (cirka två timmar). Övernattning på hotell.

DAG 14. POKHARA

I dag utforskar vi Pokhara eller vilar ut efter vandringen. Pokhara är en vacker by med fantastisk utsikt över Annurpurna, Machapuchare och Dhaulagiri i väst och Lamjung Himal och Manaslu i öst. Pokhara är betydligt lugnare än Katmandu och vi kan verkligen varva ner. Gå och titta på Phewasjön, känd för sin fotogeniska skönhet, besök Devil Falls, ett vattenfall som fått sitt namn efter en fallolycka, eller ta en tur till Gupteshowergrottan.

DAG 15. POKHARA – KATMANDU

Efter frukost transfer till flygplatsen och flyg ca 30 minuter till Katmandu. Eftermiddagen tillbringas på egen hand. Övernattning på hotell.

DAG 16. SIGHTSEEING I KATMANDU

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

DAG 17. KATMANDU – SKANDINAVIEN

Transfer ut till flygplatsen för återfärd hemåt. Med oss har vi minnen för livet, Nepal lämnar ingen oberörd. Beroende på vilken flight vi tar så landar vi antingen samma dag eller dagen därpå.

map_marker: Pokhara

Bra att veta

I städerna kommer ni att bo i dubbelrum på enklare hotell. Mat i städerna ingår inte i resan men det är billigt att äta ute i Nepal. Under vandringen bor vi i så kallade tea-houses i två- eller flerbäddsrum. Ni kommer att ha bärare som bär all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Under vandringen ingår all mat samt varm dryck tre gånger om dagen. Ni kommer att ha lokala, engelsktalande guider med er under hela resan.

Vandringen till Annapurna Base Camp är medellätt och inte lika krävande som t ex Everest Base Camp eller Annapurna Circuit då vi inte befinner oss på lika hög höjd. Höjden kommer dock att kännas av men acklimatiserar oss gradvis. Vi vandrar ungefär 12-21 kilometer per dag (4-7 timmar).

Denna resa arrangeras med hjälp Ram Sapkota/Mountain Deligths och hans guide-team. Vi har arbetat med honom i mer än 10 år och han är en mycket duktig organisatör som vunnit en rad priser för sitt arbete inom turism. Ram har också ett stort socialt engagemang och är drivande i en rad olika projekt och har fått ett brett erkännande i egenskap av social entreprenör. Bland annat är han en nyckelperson i den svensk nepalesiska organisationen Tuki Nepal.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna.

När ni reser till Nepal med Pathfinder Travels vet ni att:

• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.

• Vi städar upp efter oss, inget skräp blir liggande.

• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.

• Våra bärare bär max 30 kg vardera.

• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring i Mardi Himal, Nepal

Upptäck en av Himalayas gömda pärlor och låt dig hänföras av bergens storhet och naturens variationsrikedom samtidigt som du njuter av charmiga byar och nepalesisk kultur.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandra i Langtangdalen, Nepal

Följ med på en vandring i Langtangdalens förtrollande berglandskap. Vi varvar naturupplevelser med att få en inblick i den lokala sherpakulturen.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring i Ganesh Himal, Nepal

Denna unika vandring bjuder på en blandning av mäktiga vyer av Himalaya, orörd natur och nepalesisk kultur i ett område bortom de vanliga turistlederna.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.