Vandring i Mardi Himal, Nepal

Upptäck en av Himalayas gömda pärlor och låt dig hänföras av bergens storhet och naturens variationsrikedom samtidigt som du njuter av charmiga byar och nepalesisk kultur.

Mardi Himal är beläget strax öster om en av Nepals mest kända vandringsleder, Annapurna Base Camp trek. Mardi Himal området är fortfarande relativt oexploaterat och vandringen är väldigt varierad och bjuder på mycket Nepal och mycket Himalaya på relativt få dagar.

Under flera dagar följer vi smala, vindlande stigar genom magiska rhododendron- och ekskogar. Här finns också ett väldigt rikt fågelliv med bland annat fnittertrastar, miniveter och olika fasaner liksom förvånansvärt mycket djur, tex hjortar, rhesusapor, leopard, kragbjörn och honungsgrävling. Kring 3300 m upphör skogen. Landskapet ändras abrupt till ett kärvt och hårt bergslandskap, med fantastiska vyer över Mardi Himal, Machapuchre, Annapurna samt Himchuli.

Resorna leds av lokala guider som pratar engelska. Under turen bor vi på enkla tea-house där vi också äter frukost och middag. Lunchen äter vi ofta i det fria. I slutet på vandringen bor vi hemma hos en familj i ett så kallat “Homestay”.

Att man till typ 90 procent vandrar på stigar och undviker bilvägar talar också till trekkens fördel jämfört med andra vandringar i Nepal. Enda sträckan på bilväg är kort och på slutet och går till den vackra gurungbyn Lawang med stora teodlingar i grannskapet och väldigt, väldigt fint och trevligt homestayboende (bland det klart bästa jag upplevt i Nepal).

Mikael Persson 2017. Nepalkännare och författare till boken “Nepal -rese och vandringsguide”

Om ni är en mindre grupp (fler än en person) och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie vandringsresor kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (två veckor). Hör av er till oss om så är fallet.

Allt fungerade perfekt, bra guider, alla kom i tid, alla upphämtningar var i tid. Mountaindelight var mycket måna om att vi skulle ha det bra. Dunjackor och sovsäckar var bra. Allt som allt är vi mycket nöjda!

Mikael A, 2023.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2006 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-11-012024-11-15Stockholm, Köpenhamn 33 900 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd15 dagar
GruppstorlekMin 2, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Katmandu
 • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg)
 • Engelsktalande lokal guide
 • Bärare
 • All mat (frukost, lunch och middag) under vandringen
 • Varma drycker (te, kaffe, varm choklad – tre gånger om dagen)
 • Boende under vandringen (Tea Houses)
 • Campingutrustning i den mån du behöver låna (dunsovsäck, dunjacka etc.)
 • Parktillstånd
 • Fyra hotellnätter med frukost i Katmandu. Del i dubbelrum. (enkelrumstillägg 2500 SEK)
 • Två hotellnätter med frukost i Pokhara
 • Guidade rundturer i Katmandu med omnejd
 • Alla inträdesavgifter till museum/tempel i Katmandu

*Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Katmandu

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

Dag 2. Katmandu

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokala färdledare och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Vi tar en bensträckare innan vi utforskar omgivningen, äter, växlar pengar och gör oss hemmastadda.

Dag 3. Stadsvandring i Katmandu

Vi besöker tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i.

Dag 4. Katmandu – Pokhara (900 m) – Deurali (2060 m)

Vi tar morgonflyget från Katmandu till Pokhara. Vidare från Pokhara blir vi körda till Kande och därifrån utgår vår vandring. Leden är till en början relativt behaglig och blir sedan brantare när vi vandrar upp mot Australian Camp (2060 m). Vi tar en lunchpaus och vilar våra kroppar en liten stund. Därefter vandrar vi lätt nedåt till Pothana och sedan vidare upp till Deurali där vi stannar över natten.

Idag vandrar vi ca två timmar.

Dag 5. Deurali (2060 m) – Forest Camp (2500 m)

Efter en stadig frukost gör vi oss redo för att vandra från Deurali till Forest Camp, en vandring på sex timmar. Till en början vandrar vi på en flack väg som tar oss genom barrskogar som sedan övergår till en färgsprakande rhododendronskog. Dagens lunch har vi med oss och den äts i det fria, där smakar det som bäst. Natten tillbringar vi på ett tea-house i Forest Camp.

Idag vandrar vi ca sex timmar.

Dag 6. Forest Camp (2500 m) – Low Camp (2970 m)

Idag gör vi en något kortare vandring och vandrar upp till 3000 m för att acklimatisera oss. Efter frukost så börjar vi vår vandring genom blandskog. Vi äter lunch på Low Camp och stannar även här över natten. Vi har då hela eftermiddagen på oss för återhämtning och till att bara njuta av omgivningarna. Vi kommer ha en fantastisk vy över Machapuchre (även kallat ”Fishtail”) som är extra vacker vid solnedgång och soluppgång.

Idag vandrar vi ca fyra timmar

Dag 7. Low Camp (2970 m) – High Camp (3550 m)

Även idag har vi en kort vandring framför oss, vilket är bra för vi kommer nå en höjd på över 3000 m. Vi rekommenderar er att från och med nu dricka extra mycket vatten för att hålla höjdsjukan borta. Runt om oss skjuter snöbeklädda bergstoppar upp som Annapurna, Himchuli samt Fishtail. Vi kommer vandra genom flertalet charmiga byar, däribland Chhomrong och Ghandruk. Vi når vårt teahouse på High Camp och vilar samt njuter av en vacker solnedgång vid klart väder.

Idag vandrar vi ca fyra timmar

Dag 8. High Camp (3550 m) – Mardi Basecamp (4500m) – High Camp

Efter att ha avnjutit en varm stadig frukost så börjar vi bege oss från High Camp mot Mardi Base Camp. Under vandringen passerar vi en utsiktspunkt där du får vackra vyer över bergen. Dagens lunch intas i det fria då det inte finns något matställe längs vår väg. Idag är den mest utmamande dagen på hela vandringen. Vi lämnar de mjuka gräsbeklädda vägarna och tar steget in i ett stenigt glaciärlandskap omgivna av grönskande berg. Vi vandrar tillbaka ned till High Camp där vi spenderar natten.

Idag vandrar vi ca sju timmar

Dag 9. High Camp (3550 m) – Sidding (1700 m)

Vi äter en stadig frukost och börjar sedan vandra neråt mot Sidding. Vi vandrar först genom tallskog och sedan rhododendronskog. Vi äter lunch på Low Camp innan vi fortsätter mor Sidding där vi övernattar.

Idag vandrar vi sex timmar.

Dag 10. Sidding(1700 m) – Lwong(1460 m)

Dagens vandring är behaglig i en relativt flack terräng. Vi tar oss via Ghalel, där vi äter lunch, till den pittoreska byn Lwong. Det är en gammal by med vackra traditionella hus. Kvällarna här kan vara melodiösa med folksånger och dans. Natten spenderar vi på Home Stay.

Idag vandrar vi ca sex timmar.

Dag 11. Lwong(1460 m) – Pokhara

Vi går upp tidigt och vandrar runt i de vackra tefälten utanför Lwong samtidigt som vi njuter av fantastiska vyer i soluppgången. Därefter vandrar vi tillbaka till Lwong för att äta frukost. Vi går den korta sträckan till Khoramukh och blir sedan köra till Pokhara.

Idag vandrar vi ca två timmar.

Dag 12. Pokhara

Efter en god frukost så är det dags för en sighteseeingrunda I Pokhara. Det finns mycket att se i denna by, t.ex Davis falls, Gupteshowercave, international mountaion musem. Man kan även ta båten till Pewa lake mot kvällningen och njuta en vacker promenad längs sjön.

Dag 13. Pokhara – Kathmandu

Vi åker buss tillbaka till Katmandu, det är en vacker och spännande färd. Väl i Katmandu blir vi körda till vårat hotell där vi checkar in. Kvällen spenderas efter eget önskemål.

Dag 14. Sightseeing i Katmandu

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

Dag 15. Katmandu – Skandinavien

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja resan hem. Beroende på vilken flight vi tar så landar vi antingen samma dag eller dagen därpå.

 

map_marker: Kathmandu

Bra att veta

I städerna kommer ni att bo i dubbelrum på enklare hotell. Mat i städerna ingår inte i resan men det är billigt att äta ute i Nepal. Under vandringen bor vi i så kallade tea-houses, två- eller flerbäddsrum. Ni kommer att ha bärare som bär all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Under vandringen ingår all mat samt varm dryck tre gånger om dagen. Ni kommer att ha lokala, engelsktalande guider med er under hela resan.

Vandringen till Mardi himla Base Camp är medellätt och inte lika krävande som t ex Everest Base Camp eller Manaslu circuit då vi inte befinner oss på lika hög höjd. Höjden kommer dock att kännas av men acklimatiserar oss gradvis. Vi vandrar ungefär 12-21 kilometer per dag (4-7 timmar).

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna.

När ni reser till Nepal med Pathfinder Travels vet ni att:

• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.

• Vi städar upp efter oss, inget skräp blir liggande.

• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.

• Våra bärare bär max 30 kg vardera.

• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Everest Panorama trek, Nepal

Det här är resan för er som inte har tiden att vandra hela vägen till Everest Base Camp, men ändå vill få en fin vy över världens högsta berg. I och med att vi inte går lika högt är det också en lämplig tur att göra vintertid.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandra i Langtangdalen, Nepal

Följ med på en vandring i Langtangdalens förtrollande berglandskap. Vi varvar naturupplevelser med att få en inblick i den lokala sherpakulturen.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring i Kuari pass, indiska Himalaya

Indiska Himalaya är ett av världens mest imponerade bergsområden. Vi gör en storslagen och alltigenom fantastisk vandring och avrundar med en safari i Corbett National Park.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.