Everest Panorama trek, Nepal

Det här är resan för er som inte har tiden att vandra hela vägen till Everest Base Camp, men ändå vill få en fin vy över världens högsta berg. I och med att vi inte går lika högt är det också en lämplig tur att göra vintertid.

Vi inleder resan med några dagar i Kathmandu och fascineras av stadens myllrande folkliv, intensiva lukter, färger och dess gytter av gator och gränder. Under vår guidade stadstur besöker vi bland annat det berömda hinduiska tempelområdet Pashupatinath, som ligger mitt i Kathmandu. En mäktig upplevelse på många sätt och en viktig helig plats för världens hinduer. Vi besöker även ett buddistiskt tempel, Boudhanath, en av Nepals största och betydelsefulla stupor.

Vi flyger sedan med ett mindre propellerplan till Lukla i Khumbudalen, ett äventyr i sig, och följer sedan samma vandringsled som går upp mot Everest Base Camp. Vi stannar till en extra dag i Namche Baazar, en större sherpaby, för att acklimatisera oss. Ovan byn finns det ett museum där vi kan få lite mer kunskap om dalens allenarådande sherpakultur och som bonus, imponerande vyer över berg som Ama Dablam, Tawoche, Everest, Kantega samt Thamserku. Finns det ork kvar kan vi vandra vidare till byn Khumjung och ta en titt på “Hillary School eller ta en kaffe på det berömda Everest View hotel.

Vi vandrar sedan vidare upp till Tengboche, som är den högsta punkten på resan, 3860 m, varifrån vi har hänförande utsikt över ett av Himalayas vackraste berg, Ama Dablam samt Mt Everest. Lhotse och flera andra mäktiga toppar. Här kan vi också besöka ett buddistiskt lamakloster och bevittna den dagliga ceremonin. Från Tengboche går vi sedan tillbaka ned mot Lukla och återvänder till Katmnadu för ytterligare en sightseeing dag.

Under vandringen går vi endast med lätt dagsäck och mat äter vi på tea houses samt ute i det fria. Med på resan följer självklart även en lokal guide och assisterande guider samt bärare. Det är Ram Sapkota som står för landarrangemanget, en mycket duktig organisatör/guide som är van vid att arbeta med svenskar.

Om ni är en mindre grupp eller bara en person, och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie datum, kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (ca två veckor) för att kunna genomföra detta. Hör av er till oss om så är fallet.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2006 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-12-282025-01-08Stockholm, Köpenhamn 33 200 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd12 dagar
GruppstorlekMin 2, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Katmandu
 • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg)
 • Engelsktalande lokal guide + assisterande guider
 • Bärare
 • All mat (frukost, lunch och middag) under vandringen
 • Varma drycker (te, kaffe, varm choklad – tre gånger om dagen)
 • Boende under vandringen (Tea Houses, dubbelrum)
 • Campingutrustning i den mån du behöver låna (dunsovsäck, dunjacka, duffelbag)
 • Parktillstånd
 • Tre hotellnätter med frukost i Katmandu, en natt i Ramechhap. Del i dubbelrum.
 • Guidade rundturer i Katmandu med omnejd. (Två halvdagar)
 • Alla inträdesavgifter till museum/tempel i Katmandu*Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Katmandu

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

Dag 2. Katmandu

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokala representant och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Efter lite vila på hotellet får du en briefing och en kort tur kring kvarteret och blir visad vart man kan växlar pengar, äta middag etc.

Dag 3. Stadsvandring i Katmandu – ramechhap

Vi besöker buddistiska och hinduiska tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i. Efter stadsvandring och en lunch tar vi transfern mot Ramechhap, en färd på ca 3 timmar, och checkar in på vårt hotell där.

Dag 4. ramechhap – Lukla (2804 m) – Phakding (2650m)

Efter frukost i Ramechhap tar vi morgonflyget till Lukla (35 min) tillsammans med vår lokale guide. Det är en fantastisk flygning i sig. I Lukla möter resten av teamet upp och vi börjar vår vandring. Inledningsvis går vi nedåt mot Dudh Kosi floden och sedan följer vi huvudleden upp mot Namche Bazaar genom en skogsbeklädd ravin. Snart dyker det första snöklädda berget upp till höger, Thamserku Det är lätt vandring och efter att vi passerat byn Ghat (2250 m) har vi inte så långt kvar till Phakding, som ligger precis invid floden. Vi checkar in på vårt tea-house och kanske prövar husets Dal Bath, Nepals nationalrätt. Dagens vandring tar cirka tre timmar.

Dag 5. Phakding – Namche (3440 m)

Vi fortsätter att vandra längs med Duch Kosis strandbankar och korsar över floden på hängbroar vid ett antal tillfällen. Efter att vi passerat gränsen till Sagamartha National Park, börjar det stiga kraftigare uppåt och längs vägen har man fantastiska vyer. Vid klart väder kan man strax innan byn Namche Bazaar ha chans att se Mount Everest för första gången. Vi kommer sedan fram till Namche Bazaar, en plats som brukar kallas ”porten till Everest”.

Det är en av de största byarna i området och här finns många restauranger, affärer, bagerier etc. Byn, liksom Khumbudalen i stort, är hemort för det berömda sherpa folket. De kommer ursprungligen från Tibet men har bott i området sedan ett par hundra år tillbaka. Vi har mycket att tacka detta folk för då de har gjort området tillgängligt för vandrare och klättrare och burit åtskilliga expeditioner på sina axlar samt skapat en infrastruktur för turism.

Totalt vandrar vi ungefär sex timmar i en varierande terräng.

Dag 6. Namche

Vi acklimatiserar oss i en av sherpafolkets huvudbyar. Vi kan även gå en kortare promenad till ett museum och lära oss lite mer om sherpafolkets traditioner och seder eller gå upp till den gamla flygplatsen vid Everest view hotel. Härifrån har man en utmärkt vy mot Khumbudalens omkringliggande toppar.

Finns mer ork kan vi gå upp till områdets största sherpa by, Khumjung, där Edmund Hillary school är belägen. I byn finns också ett litet tempel där de har en yetiskalle för beskådan…. Dagens program är dock ganska öppet beroende på hur gruppens status är. Vill man bara vila och går runt i själva Namche Bazaar, så är det helt ok. Vår guide är dock tillgänglig för utflykterna som beskrivs ovan.

Dag 7. Namche – Tengboche (3867 m)

Vi fortsätter på skrå längs med Dudh Kosiflodens västra ravinsida och klättrar ett par hundra höjdmeter upp för att sedan gå ned hela vägen till flodens forsande glaciärvatten. Vi korsar en hängbro och har sedan en tuff stigning på ca 700 höjdmeter framför oss på en stig som slingar sig upp genom rhododendron skog. Höjden känns av men vi går i mycket lugn takt och har vi tur kanske vi blir uppiggade av Nepals nationalfågel, Himalayamonal, en färggnistrande fasanfågel.

Väl framme i Tengboche kan vi besöka det lokala templet. Fina träsniderier och en stor Buddhastaty döljer sig innanför templets väggar och vi chansen att delta i en böneceremoni. Vyn över Ama Dablam är överväldigande och vi har en väldigt fin vy över Mt. Everest, Nuptse och Lhotse och andra mäktiga toppar.

Totalt vandrar vi ungefär fem timmar i en varierande terräng.

Dag 8. Tengboche – Manju (2840 m)

Nu är det dags att vända tillbaka och vi har en ganska lång vandring framför oss. Vi går återigen ned till flodravinen och vandrar vidare upp mot Namche Bazaar. Vi tar farväl av de snöklädda jättarna som tornar upp sig nord och öst och går söderut hela vägen ned till byn Manju för en skön dusch och middag på tea-houset.

Räkna med cirka sju timmars vandring.

Dag 9. Manju – Lukla

Vi återvänder till Lukla efter cirka tre timmars vandring och sover sedan på turens sista tea-house. Här tar vi adjö och tackar våra bärare som gjort vandringen Vi har tid att se oss om lite i Lukla eller bara sitta och koppla av och reflektera över de tidigare dagarnas starka upplevelser.

Dag 10. Lukla – ramechhap

Vi flyger tillbaka till Ramechhap (cirka 35 min) på morgonen och tar sedan transfer tillbaka till Kathmandu och vårt hotell.

Dag 11. Sightseeing i Katmandu

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia där vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett av UNESCOS världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

Dag 12. Katmandu – Skandinavien

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja vår resa hem. Beroende på vilken flight vi tar så landar vi antingen samma dag eller dagen därpå.

map_marker: Kathmandu

Bra att veta

Under denna vandring bor vi på Tea Houses. Det är enkla hyttor där man sover, äter frukost och middag. De drivs av lokalbefolkningen som är Sherpas. (Sherpa är dels en beteckning på ett folk, dels på en yrkesgrupp, i det förgående menas folkgruppen). Standard är boende i dubbelrum men enkelrum går att få mot tillägg.

Programmet är att betrakta som preliminärt och kan kastas om pga väderförhållanden eller gruppens status m.m.

Vandringen är stundtals rätt krävande och du bör vara i god form och beredd på att det kan bli kämpigt emellanåt. Höjden känns av men vi kommer att acklimatisera oss och håller oss nedanför 4000 tusen meter. Det är en stor skillnad att sova under 4000 meter jämfört med ovan 5000 meter. Risken för kraftig höjdsjuka är relativt låg, det finns dock viss risk. Skulle ni få stora problem pga av höjdsjuka får ni vara beredda på att programmet kan ändras för del. Denna resa är lättare än den turen där man går hela vägen upp till Everest base camp, men innehåller en del krävande stigningar, och är därför graderad på det sättet den är.

Ni kommer att ha bärare som tar all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Till och från Lukla flyger vi med ett litet passagerarplan som tar cirka 20 personer. Beroende på väderläget kan avgångarna bli försenade eller helt ställas in. Av denna anledning har vi lagt till extra/sightseeing dagar i Katmandu. Maxvikt på flyget är 15 kg inkl. handbagage. Mer än så ska ni inte behöva ha mer er om ni packar rätt.

Denna resa arrangeras med hjälp Ram Sapkota/Mountain Deligths och hans guide-team. Vi har arbetat med honom i mer än 10 år och han är en mycket duktig organisatör som vunnit en rad priser för sitt arbete inom turism. Ram har också ett stort socialt engagemang och är drivande i en rad olika projekt och har fått ett brett erkännande i egenskap av social entreprenör. Bland annat är han en nyckelperson i den svensk nepalesiska organisationen Tuki Nepal.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna.

När ni reser till Nepal med Pathfinder vet ni att:
• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.
• Vi städar upp efter oss. Inget skräp blir liggande.
• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.
• Våra bärare bär max 30 kg.
• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång..

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring i Mardi Himal, Nepal

Upptäck en av Himalayas gömda pärlor och låt dig hänföras av bergens storhet och naturens variationsrikedom samtidigt som du njuter av charmiga byar och nepalesisk kultur.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandra till Mt Everest Base Camp, Nepal

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring Annapurna Base Camp, Nepal

Annapurna Base Camp är en plats som är relativt lättillgänglig för den vane vandraren. Att vara omgiven av några av världens högsta toppar är en oförglömlig upplevelse.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.