Ny vandringsresa i de orörda Sharbergen, Nordmakedonien och Kosovo

I slutet av juni 2024 reste Pathfinder Travels till Nordmakedonien och Kosovo. Vi ville bekanta oss med regionen på nytt för stundade skidresor, återuppliva gamla minnen med goda vänner och utforska nya platser för eventuella framtida äventyr.

Under 2000-talets första hälft arrangerade vi en modernhistorisk skidodyssé genom det forna, krigsdrabbade Jugoslavien med hjälp av en vän och initierad skidåkare/ balkankännare. Planeringen, rekryteringen och genomförandet var i sann pionjäranda. Ja, företagsnamnet var ungt, förpliktigade tungt men hela projektet kändes självklart lätt och konkurrensen obefintlig. Vi var alla i vår ungdom, såsom länderna.

Vi reste bland annat genom Kosovo och Makedonien, det sistnämnda landet hade inte fått prefixet Nord, allt var i sitt vardande och KFOR styrkor var allestädes närvarande. Minnet från resan var blandat men fäste sig.

Genom lyckliga omständigheter har vi nu som första svenska researrangör återvänt till regionen och med hjälp av de bästa lokala operatörerna i regionen skapat en helt fantastisk vandringsresa.

Anledningen var dels att vi startat upp ett samarbete med Shar Outdoors för en skidresa, som vi vet erbjuder den bästa catskiing och skitouring  i bergskedjan, dels att vi har personliga band till den nuvarande svenska ambassadören i Kosovo, som råkar vara en sann vän av bergen.

Vi kände oss helt enkelt manade att resa tillbaka och det blev så mycket bättre! Det som mötte oss var:

  • Vackra berg
  • Genuint värdskap
  • Supergod mat
  • Klanderfri logistik
  • En stark ambition för hållbar turism

Men framför allt, det är mer eller mindre folktomt i bergen. Du vandrar i storslagna bergsmiljöer genom ett Europa med nya gränser utan byråkratiska gränskontroller. Det skänker hopp om frihet, söker du det och ett landskap som utmanar och öppnar upp så.

Varmt välkommen till Sharbergen, Nordmakedonien/ Kosovo

Ett nytt äventyr väntar!

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter, pilotresor och events.

Nyhetsbrev
Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.