PATAGONIA PARK BINATIONAL CONSERVATION PROJECT

Patagonia Park skapades i December 2018 i syfte att bli ett stort bevarandeprojekt mellan Chile och Argentina. Både privata och offentliga initiativ skyddar 320 000 hektar mellan dessa två länder. Området tar initiativ för ekoturismens verksamhet bland stäpper, unika klippformationer och alpin terräng.

Denna mångfald av livsmiljöer skapar ett viktigt område med en rik fauna med bland annat Heumul, puma, guanaco, condor, ñandú, och flamingos. En historiskt viktig plats för både det inhemska folket och migranter, där arkeologiska platser avslöjar det konstnärliga arvet från den inhemska kulturen och banbrytande gauchos. Gauchos är argentinska arbetare som sysselsatte sig som boskapsskötare. De är skickliga lassokastare och motsvarigheten till Nordamerikas cowboys.

Kristine Tompkins, före detta VD för klädmärket Patagonia gick tidigt i pension och gifte sig med Doug Tompkins, grundaren av The north face och Esprit. De båda lämnade sina karriärer och offrade sina tillgångar, tid och passion för att dämpa klimat- och utrotningskrisen. De investerade i land och drevs av deras passion och vilja att bevara land och låta mänskligheten få uppleva den. På villkor att också bevara och rädda naturen och djuren som lever i den. De startade Tompkins Conservations, en ideell verksamhet, och donerade stora delar mark till Chiles regering för att skapa möjligheten att besöka dessa fantastiska nationalparker i generationer framöver. Doug Tompkins gick tragiskt bort i en kajakolycka 2015 men Kristine fortsätter helhjärtat i sin roll att sprida sin kunskap och vishet kring bevarandeprojekt och dess påverkan. Det finns massor att läsa om detta fantastiska arbete och Kristine har bland annat gjort ett TED talk med titeln “Let’s make the world wild again” där hon resonerar kring den kritiska roll vi alla har i att läka vår planet. 

CHILE CHICO, CHILE LOS ANTIGUOS, ARGENTINA GATEWAYS COMMUNITIES

Chile chico i Chile och Los Antiguos i Argentina ligger på varsin sida av landgränsen. De är båda lokaliserade vid en av de största sjöarna i sydamerika, historiskt känd som Chelenco. Men som i Chile och Lago Buenos Aires i Argentina idag nämns som Lago General Carrera. 

Chile Chico (little Chile) är ett litet gruv- och jordbrukssamhälle med 2500 invånare, bara något mindre än i Los Antiguos. 

Området är en oas med sitt unikt varma, sjöinfluerade mikroklimat som bidrar till att små farmar kan odla frukt och grönsaker. De olika samhällena är sammankopplade genom en åtta kilometer belagd väg. Vägen sträcker sig sen bortom samhällena och skapar en av de mest attraktiva rutterna i Patagonien. Med en spektakulär vy av enorma och häpnadsväckande Lago General Carrera.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.