Skidbestigning på Hokkaido, Japan

Ett av Japans bästa skidområden finner du på Hokkaido. När de kyliga vindarna från Sibirien sveper in över ön bär de nämligen med sig otroliga mängder snö.

Resan inleds med ett par dagar i bergen runt Furano. Här finns de högsta massiven på Hokkaido och området ligger i den storslagna nationalparken Daisetsu-Zan som ligger mitt på Hokkaido och snön här är i regel supertorr. Landskapet är otroligt vackert och de turer vi gör här kommer få er att tappa andan på fler än ett sätt.

Både i Furano och Niseko kommer vi att bo i fina japanska bergshyttor och ta för oss av det japanska kökets läckerheter. Bergshyttorna är fräscha och smakfullt inredda och servicen är mycket bra. Afterskin avnjuts i heta källor och vi kan även passa på att smaka det lokala ölet. Under vistelsen i Japan kommer vi även i kontakt med den speciella kulturen på Hokkaido, en stor reseupplevelse.

Snökvaliteten är otrolig, kanske den bästa att finna i världen.

Resan fortsätter sedan med ett par dagars skidåkning i och omkring skidorten Niseko. Niseko är en välkänd skidort, åtminstone bland japaner, och en bra utgångspunkt för offpiståkning och skidbestigningsturer. Här faller årligen vansinnigt mycket fin, torr pudersnö och ofta är snödjupet i januari–februari omkring 3–5 meter. Cirka 15 meter snö faller per säsong och orten är mer snörik än exempelvis Whistler. Snökvalitén håller världsklass och är känd bland puderfantaster.

Själva skidområdet består egentligen av fem orter varav de tre största är Hirafu, Higashiyama och Niseko Annupuri.

Niseko-området ligger ca 2,5 timme från Sapporos flygplats på Hokkaidos sydvästra hörn. Själva skidområdet består egentligen av fem orter varav de tre största är Hirafu, Higashiyama och Niseko Annupuri. Dessa ligger nära varandra och länkas samman strax under toppen av berget Annupuri vilket innebär att stora ytor kan nås från liftsystemens 38 liftar (flera åk är på över 1000 meter i fallhöjd). Med stighudar under skidorna öppnar berget dock upp sig ännu mer. Här finns ett mer än 30 km2 stort offpistområde med fina grytor, rännor och hänförande vacker skogsskidåkning. Under de dagar ni befinner er i Niseko kommer ni, om vädret tillåter, även att försöka bestiga den majestätiska vulkantoppen Mt. Yote. Toppen är 1898 meter hög vilket kanske inte låter så imponerande men eftersom det omgivande landskapet ligger på endast 200–300 meter är berget en rejäl utmaning (du måste gå cirka 1600 höjdmeter i bottenlös puder för att nå den konformade toppen).

Afterskin avnjuts i heta källor och vi kan även passa på att smaka det lokala ölet.

Resan leds av bergsguiden Stefan Palm, en av Sveriges mest erfarna bergsguider med hela världen som arbetsfält. Tillsammans med sin japanske guidekollega har han kört skidresor på Hokkaido varje år sedan 2003, 2-3 veckor/år. Vädret är oftast kallt, cirka -10 med snö och fläckvis sol. Snökvaliteten är otrolig, kanske den bästa att finna i världen.

Vi specialiserar oss på toppturer som ger mer kvalitet och betydligt mindre folk än resor koncentrerade runt liftsystem. Vi reser med två bergsguider så att vi kan, skulle vi behöva, dela på gruppen för att ge alla den skidåkning och den uppmärksamhet som krävs. Om gruppen vill kan vi byta ut en dag mot en liftdag.

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMax 8 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

  • Alla lokala transporter
  • Svensk UIAGM-certifierad bergsguide
  • Japansk bergsguide
  • Alla övernattningar (hotell- och lodgeboende)
  • Halvpension
  • Liftkort
  • Inträde till varma källor och sakefabrik

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sapporo

Vi ankommer till Chitose flygplats och blir upphämtade av vår guide. Vi åker till området Furano Tokachidake och inkvarterar oss på vår japanska bergshytta som kommer vara vårt basläger några dagar. Vi äter sedan en god välkomstmiddag tillsammans. Innan läggdags går Stefan igenom de kommande dagarna mer i detalj.

Dag 2. Furano

Första dagen inleder vi med att gå igenom säkerhetsutrustningen och åka ihop oss, därefter följer ett par dagars grym offpiståkning och skidbestigning i området.

Dag 3. Tokachidake

Dag 4. Sandanyama – Niseko

Vi börjar med en halv dags skitouring omkring Sandamyana och fortsätter sedan till Niseko, och vi byter då också boende och nu är Goshiki vårt nya basläger.

Dag 5. Yoteizan

Dag 6. Mekkunai

Dag 7. Shiribetsu dake – Sapporo

Vi börjar dagen med att åka lite omkring Shiribetsu Dake innan vi åker till Sapporo och checkar in på ett bra hotell. Vi avslutar resan med en gemensam festmiddag på en av Sapporos bästa restauranger.

Dag 8. Sapporo – Hemfärd

Vi tar oss ut till flygplatsen och flyger hemåt eller reser vidare på egen hand.

Bra att veta

Under denna resa kommer vi mestadels att ta oss upp i bergen av egen kraft vilket innebär att erfarenhet av skidbestigning eller annan lämplig alpin erfarenhet är ett krav. Alla deltagare svarar själva för personlig utrustning men hör av er till oss om ni saknar någon säkerhetsutrustning så kan vi lösa det. Obligatorisk personlig säkerhetsutrustning är dock lavintranceiver, lavinsond och spade.

Vi välkomnar både telemarksåkare och de som kör med alpin turutrustning, snowboardåkare måste dock ha splitboard. Anledningen tilll detta är att snön i regel är så djup och bottenlös att snöskor kan innebära problem. För frågor kring detta hänvisar vi till Stefan Palm.

Vi bor på fina bergshyttor som håller hög klass, trots sin enkelhet. Hotellet i Sapporo håller god standard.

Du behöver inget visum för att resa till Japan, det räcker med passet. Valutan i Japan är yen. Ta med kontanter, resecheckar i US-dollar eller kreditkort (VISA) om ni väljer att växla pengar på plats. Det är dålig växelkurs om ni tar med svenska kronor. Resecheckar i yen och dollar accepteras på banker och stora hotell. Kreditkort accepteras inte överallt, det är därför bra att ta med inväxlade kontanter och ha med kontokort som back up.

Du behöver inga vaccinationer utöver gängse grundskydd. Hygien- och hälsomässigt håller Japan hög standard.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Skidresa

Ski touring södra Tohuko, Honshu/Japan

Följ med till den japanska huvudön på ett skidäventyr utöver det vanliga. Njut av en daglig dos med pudersnö, många höjdmeter och god mat.

  • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

  • Skidresa

Ski touring i Höga Atlas, Marocko

Afrika är knappast den kontinent som förknippas med skidor och snö, men bergskedjan Höga Atlas bjuder på riktigt fin skidåkning med både hög höjd och branta colouirer.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.