Vandring i Albanska Alperna

För inte så länge sedan var det en av världens mest slutna nationer, under de senaste åren har dock allt fler börjat upptäcka Albanien. Denna vecka utforskar vi landets undersköna och orörda bergstrakter i norr.

Albanien var länge ett av världens mest slutna länder. Under efterkrigstiden fram till kommunismens fall år 1991 tilläts inte många resor varken in eller ut ur landet. Albanien är beläget på västra Balkanhalvön i sydöstra Europa. Landet gränsar till Montenegro och Kosovo i norr, Nordmakedonien i öst och Grekland i sydost. Adriatiska havet och Joniska havet ligger väster om det albanska fastlandet.

Vår vandring går genom hjärtat av Albaniens nordligaste alper – via slingrande vandringsleder med utsikt över dramatiska bergstoppar och frodiga dalar. Hit kommer man för känslan av att befinna sig så långt ifrån civilisationen som möjligt. Vi kommer bland annat tillbringa en del tid i den lilla byn Thethi. Det resenären Edith Durham, som besökte Thethi i början av 1900-talet, sa då stämmer fortfarande:

Jag tror att ingen plats där människor bor har gett mig ett sådant intryck av majestätisk isolering från hela världen.

I dessa orörda skogar i norr finns mycket björn, vildsvin och en av Europas största populationer av varg. Albanien har ett rikt fågelliv, med mer än 300 häckande eller regelbundet förekommande arter. Brun glada, ormvråk, turturduva, minervauggla, lärkor och svarthuvad sparv är karaktäristiska fåglar för Albanien.

Inkvarteringen på de flesta dagarna är i privata gästhus i små charmfulla byar, där du får uppleva den genuina albanska gästfriheten. På kvällarna blir vi bjudna på hemlagad mat av våra värdar.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-09-042024-09-11Köpenhamn 17 900 SEKLokal engelsktalande guideFullbokat

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Tirana
 • 4 nätter i delade rum på gästhus, 3 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • 7 frukostar, 6 luncher och 6 middagar
 • Lokal engelsktalande guide
 • Alla landtransporter specificerade i programmet
 • Transport av väskor mellan hotell/gästhus
 • Båtbiljett Koman-Fierze
 • Samtliga inträden för park/museum specificerade i programmet

  I priset ingår inte

 • Dryck
 • Snacks
 • Frukost och lunch dag 1
 • Middag dag 7
 • Lunch och middag dag 8
 • Dricks till lokal vandringsguide

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. SVERIGE – ALBANIEN

Vi flyger till Tirana och blir upphämtade av en transfer och våra guider som tar oss till Kruja, en färd på ca 45 minuter. Beroende på ankomsttid hinner vi besöka Kruja Bazar och Kruja slott.

Vi checkar in på hotellet och våra guider går igenom veckans program. På kvällen äter vi gemensam middag på en stämningsfull restaurang.

DAG 2. DET HELIGA BERGET Tumenisht

Idag vandrar vi uppför det heliga berget Tumenisht, (Sarisalltik på ottomanska), och besöker Bectasci Teqe (Sufi Dervishes Sanctuary) som ligger på 1000m. Efter nedstigningen börjar vi köra norrut till Shkoder, den största staden i norra Albanien. Vi besöker det heliga trädet i Fushe Kruja och äter lunch på vägen. På eftermiddagen besöker vi Rozafa-slottet och beundrar den fantastiska utsikten över Shkoder-sjön omgiven av mäktiga berg. På kvällen upptäcker vi staden till fots och äter en god middag i den gamla stadsdelen.

DAG 3. KOMANSJÖN OCH DRINKANJONEN

På morgonen kör vi en mycket naturskön väg för att sedan ta färjan vid Komans hamnar. Det är en vacker båttur genom den spektakulära fjordliknande kanjonen i floden Drin. Sjön bildades efter byggandet av Komani-dammen på 80-talet. Vid ankomsten till Fierze tar vi en lokal minibuss för att nå Valbonadalen, känd som en av de vackraste dalarna i de albanska alperna. Vi åker vidare genom den smala dalen, som är helt omgiven av taggiga toppar och når vårt gästhus där vi kommer att stanna de kommande två nätterna. Eftermiddagen ägnar vi åt att vandra genom bokskogen till Grykat e Haptas ängar, varifrån vi kan beskåda den dramatiska skönheten i Valbonas höga berg.

DAG 4. MOUNT ROSIT

Efter en god frukost vandrar vi direkt från vårt gästhus genom bok- och tallskog och längs en herdestig som tar oss till de mer avlägsna landskapen i de östra Albanska Alperna.
Stigen klättrar sedan mjukt uppåt på gröna ängar, med underbara vyer över de klippiga topparna på Mount Jezerca (2695m) och Mount Rosi (2560m). Vi stannar för picknick på en vidunderligt vacker plats med panoramautsikt, vi är nu på ca 1700 m. Om gruppen orkar och vill kan vi vandra de sista 300 m till toppen av passet. Härifrån har vi fin utsikt mot Montenegros landskap i norr.

Vi vandrar sedan åter ner till Valbonadalen för middag och övernattning i samma gästhus som föregående natt.

DAG 5. VALBONAPASSET

Idag vandrar vi i ett av de Albanska Alpernas mest klassiska pass. I århundraden har passet sammanlänkat de två mest kända dalarna i området, Valbona och Theti. De som är bosatta i höglandet använder dagligen denna stigen från tidig vår till sen höst. Idag kommer vi använda oss utav hästar för att transportera vårt bagage till nästa boende.

Vi kommer passera ett flertal vattendrag med turkosblått friskt vatten, där vi kan vaska av oss och svalka fötterna. Runt oss tronar mäktiga bergstoppar och vi vandrar över det branta passet. Vi fortsätter sedan neråt mot dalen genom täta vackra bokskogar till byn Theti som är den bäst bevarade alpina byn i Albanien, med traditionella hus och spektakulär inramning. Vi övernattar på ett mysigt gästhus i dalen.

DAG 6. THETHIS OMGIVNINGAR

Idag väntar en lugnare dag då vi utforskar Thethis omgivningar innan vi tar oss till Nderlysa. Thethi och dess omgivningar är mycket charmiga och byn är känd som en av de mest förtrollande platserna i norra Albanien på grund av sin fantastiska natur och traditionella träkakelhus. Vi besöker kyrkan, Lock-in Tower, Thethi Waterfall, Grunasi Canyon och stenmurade terrasser från den sena bronstiden. En fascinerande höjdpunkt är Lock in Tower eller Kulla, en befäst byggnad som var en plats för isolering och en fristad under blodsfejder. Efter höjdpunkterna i Thethi följer vi Shalafloden mot byn Nderlysa där vi tillbringar natten.

DAG 7. Thore pass

Efter frukost lämnar vi Nderlysa och vandrar upp mot Thore Pass. Vår led går längs den högra stranden av bäcken Kaprea som vi följer tills vi når den spektakulära Blue Eye-källan. Efter vi besökt den vackra blå källan fortsätter vi genom skogar och över ängar. Vi fortsätter uppåt tills vi når toppen av passet där vi vilar en stund och njuter av vår picknicklunch.

På eftermiddagen väntar transfer till den färgglada albanska huvudstaden Tirana, där vi bor på ett hotell nära stadens centrum. Vi går en stadsvandring och får lära oss mer om den spännande staden. Vi avslutar veckan med en en trevlig middag tillsammans där veckans upplevelser kan summeras över ännu en god albansk måltid.

DAG 8. HEMRESA

Transfer till flygplatsen för hemresa eller vidareresa på egen hand.

map_marker: Tirana

Bra att veta

Resan säljs med flyg från Köpenhamn. Önskar du flyga från en annan ort kan detta ordnas mot ett tillägg beroende på aktuella flygpriser.

Denna vandring är fysiskt utmanande och kräver god kondition. Stigarna är på många ställen steniga och smala och vi vandrar sällan på flack mark, utan antingen upp eller ner. Terrängen och omgivande natur är vild och alpin med branta sluttningar, djupa floddalar, spetsiga bergstoppar och täta bälten av bergtallar.

Vi vandrar i regel mellan 6 och 8 timmar per dag och bär endast en dagryggsäck. Vårt övriga bagage transporteras till nästa övernattningsställe av hästar och jeepar, det är därför viktigt att du packar i en mjuk väska.

Vi bor 4 nätter på lokala guesthouse, där man sover upp till 5 personer per rum. Resterande nätter bor vi på hotell och i dubbelrum. Om singelrum önskas så tillkommer en kostnad på 55 euro.

Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera, så även vandringsstavar, solskydd och keps (eller liknande). Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i den tyrolska bergsdalen Gschnitzdal

En utmanande vandring i högalpin terräng och ett brett utbud av både flora och fauna. Alla förutsättningar finns alltså för en storslagen vandringsvecka med österrikisk charm. Välkomna!

 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandringsweekend längs med Gotaleden, Västsverige

År 2019 invigdes Gotaleden, en innehållsrik vandringsled mellan Göteborg och Alingsås. Nu har du chansen att tillsammans med en lokal guide vandra sträckan Alingsås - Jonsered och njuta av omväxlande natur, fina kulturmiljöer, god mat och bekväma boenden.

 • Vandringsresor

Vandring i Albanska Alperna

För inte så länge sedan var det en av världens mest slutna nationer, under de senaste åren har dock allt fler börjat upptäcka Albanien. Denna vecka utforskar vi landets undersköna och orörda bergstrakter i norr.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.