Vandring i Albanska Alperna

För inte så länge sedan var det en av världens mest slutna nationer, Under de senaste åren har dock allt fler börjat upptäcka Albanien. Denna vecka utforskar vi landets undersköna och orörda bergstrakterna i norr.

Albanien var länge ett av världens mest slutna länder. Under efterkrigstiden fram till kommunismens fall år 1991 tilläts inte många resor varken in eller ut ur landet. Albanien är beläget på västra Balkanhalvön i sydöstra Europa. Landet gränsar till Montenegro och Kosovo i norr, Nordmakedonien i öst och Grekland i sydost. Adriatiska havet och Joniska havet ligger väster om det albanska fastlandet.

Vår vandring går genom hjärtat av Albaniens nordligaste alper – via slingrande vandringsleder med utsikt över dramatiska bergstoppar och frodiga dalar. Hit kommer man för känslan av att befinna sig så långt ifrån civilisationen som möjligt. Vi kommer bland annat tillbringa en del tid i den lilla byn Thethi. Det resenären Edith Durham, som besökte Thethi i början av 1900-talet, sa då stämmer fortfarande:

Jag tror att ingen plats där människor bor har gett mig ett sådant intryck av majestätisk isolering från hela världen.

I dessa orörda skogar i norr finns mycket björn, vildsvin och en av Europas största populationer av varg. Albanien har ett rikt fågelliv, med mer än 300 häckande eller regelbundet förekommande arter. Brun glada, ormvråk, turturduva, minervauggla, lärkor och svarthuvad sparv är karaktäristiska fåglar för Albanien.

Inkvarteringen på de flesta dagarna är i privata gästhus i små charmfulla byar, där du får uppleva den genuina albanska gästfriheten. På kvällarna blir vi bjudna på hemlagad mat av våra värdar.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Tirana
 • 4 nätter i delade rum på guesthouse, 3 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • 7 frukostar, 6 luncher och 7 middagar
 • Lokal engelsktalande guide
 • Svensk färdledare
 • Alla landtransporter specificerade i programmet
 • Transport av väskor mellan hotell/guesthosues
 • Båtbiljett Koman-Fierze
 • Samtliga inträden för park/museum specificerade i programmet

  I priset ingår inte

 • Dryck
 • Snacks
 • Frukost och lunch dag 1
 • Lunch och middag dag 8

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. SVERIGE – ALBANIEN

Vi flyger till Tirana och blir upphämtade av en transfer som tar oss till Kruja, en färd på ca 45 minuter. Vi checkar in på hotellet och våra guider går igenom veckans program. På kvällen äter vi gemensam middag på en lokal restaurang.

DAG 2. DET HELIGA BERGET Tumenisht

Idag vandrar vi upp på det heliga berget Tumenisht och besöker Bectasci Teqe som ligget 1000 möh. Efter nedstigningen hoppar vi in i en transfer som tar oss norrut till Shkoder, den största staden i norra Albanien. Vi besöker det heliga trädet Fushe Kruja och äter en god lunch längs vägen. På eftermiddagen besöker vi Rozafa-slottet och beundrar den fantastiska utsikten över sjön Shkoder som är omgiven av berg. Vi spenderar kvällen med att koppla av vid sjön och upptäcka staden till fots.

UPP/NER: .600m ; – 600m
DISTANS: 2.5 km
TID: 3 hrs

DAG 3. KOMANSJÖN OCH DRINKANJONEN

Efter frukost tar vi färjan till Koman, som går genom den spektakulära flodravinen Drin. Sjön bildades efter byggnationen av Koman-dammen på 1980-talet. Resan fortsätter sedan genom den vackra Valbonadalen tills vi når ett traditionellt gästhus hos en familj där vi kommer övernatta. På kvällen bjuder familjen på hemmalagad mat.

DAG 4. MOUNT ROSIT

Vi vaknar upp i  Valbonadalen och äter frukost i lugn och ro. Vandringen startar direkt utanför dörren och vi tar riktning mot bergshyttorna i Kukaj (900 m). Härifrån vandrar vi på mulstigar upp till Qafa e Rosit (2000m), en av de mest öde bergsområdena i hela östra Albanien. Stigen slingrar mellan gröna ängar med fantastiska vyer över Jezerca Mountain och Rrethi i Bardhë – The White Circle. I slutet av dagen når vi byn Rrogam där vi checkar in på vårt boende och vilar trötta fötter innan det är dags för gemensam middag.

UPP/NER: 1100m ; – 950m
DISTANS:18.7 km
TID: 7-8 hrs

DAG 5. VALBONAPASSET

Idag vandrar vi i ett av de albanska Alpernas klassiska pass. I århundraden har passet sammanlänkat de två mest kända dalarna i området, Valbona och Theti. De som är bosatta i höglandet använder dagligen denna stigen från tidig vår till sen höst. Idag kommer vi använda oss utav hästar för att transportera vårt bagage till nästa boende.

Vi kommer passera ett flertal vattendrag med turkostblått friskt vatten, där vi kan vaska av oss och svalka fötterna. Runt oss tronar mäktiga bergstoppar. Vi vandrar nu neråt mot dalen och byn Theti som är den bäst bevarade alpina byn i Albanien, med traditionella hus och spektakulär inramning. Vi övernattar i ett av dessa traditionella hus och blir bjudna på hemlagad mat.

UPP/NER: 1150m ; – 900m
DISTANS: 14 km
TID: 6 hrs

DAG 6. THETHIS OMGIVNINGAR

Dagen är till för att utforska byn med omnejd. Vi besöker den lokala kyrkan, Kulla e Ngujimit – tornet där många sökte tillflykt i oroliga tider. Vi besöker också Thetivattenfallet, Grunasikanjonen och stenbelagda terrasser från dåtiden. Vi övernattar i samma hus som föregående natt och får återigen njuta av en en god hemlagad måltid.

UPP/NER: 200m ; – 200m
DISTANS: 11 km
TID: 5 hrs

DAG 7. BOGADALEN

Vi tar adjö av våra värdar och byn Theti och vandrar på en fantastiskt vacker stig mot Thore Pass, där vi får panoramavyer över omgivande landskap. När vi når Shroder äter vi lunch i en härlig miljö och sedan väntar transfer till Tirana. Transfern tar ca tre timmar och vi får lite tid att vila benen och prata igenom vandringsveckans alla intryck.

När vi når Tirana checkar vi in på vårt hotell och ger oss sedan ut i staden för en sista gemensam middag på en trevlig restaurang.

UPP/NER: 900m ; – 1100m
DISTANS: 17 km
TID: 6-7 hrs

DAG 8. HEMRESA

Transfer till flygplatsen för hemresa eller vidareresa på egen hand.

map_marker: Tirana

Bra att veta

Denna vandring är fysiskt utmanande och kräver god kondition. Stigarna är på många ställen steniga och smala och vi vandrar sällan på flack mark, utan antingen upp eller ner. Terrängen och omgivande natur är vild och alpin med branta sluttningar, djupa floddalar, spetsiga bergstoppar och täta bälten av bergtallar.

Vi vandrar i regel mellan 6 och 8 timmar per dag och bär endast en dagryggsäck. Vårt övriga bagage transporteras till nästa övernattningsställe av hästar och jeepar, det är därför viktigt att du packar i en mjuk väska.

Vi bor 4 nätter på lokala guesthouse, där man sover upp till 5 personer per rum. Resterande nätter bor vi på hotell och i dubbelrum. Om singelrum önskas så tillkommer en kostnad på 55 euro.

Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera, så även vandringsstavar, solskydd och keps (eller liknande). Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Transsylvanien, Rumänien

Vandra i nationalparkerna Bucegi & Piatra Craiuluis dramatiska landskap bland vampyriska berg och vilda djur.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Rila- & Pirinbergen, Bulgarien

Att vandra i Rila- och Pirinbergen är en mäktig upplevelse. Terrängen är högalpin och bjuder på en stor rikedom i fråga om flora och fauna.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.