Vandra i Saghromassivet, södra Marocko

Denna vandring i Saghromassivet ger dig fascinerande bergslandskap, klara stjärnhimlar och svindlande naturupplevelser.

Trots sin till synes karga och ofruktbara karaktär rymmer Saghromassivet även rika kulturmiljöer och under vintermånaderna är det ett utmärkt område för vandring då klimatet är torrt med moderata dagstemperaturer. Vi har länge haft ambitioner att förlägga en vandringsresa till just denna region och vi har nu funnit de stigar som vi vill förmedla vidare till andra.

Vi befinner oss enligt lokala traditioner i de välsignade vulkaniska bergens land.

Saghromassivet kategoriseras som stenöken men det bjuder på överraskande grönska. Vandringen går längs med vattnets väg, och med vattnet följer liv både i form av vegetation, djurliv och civilisation. Stillheten av ett torrt och öppet landskap är dock påfallande och atmosfären är mycket rogivande. Vi befinner oss enligt lokala traditioner i de välsignade vulkaniska bergens land. Vad det egentligen innebär kan endast upplevas.

Vi är mycket nöjda med vandringen i Jebel Saghro och inte minst med Slimane som var helt suverän som guide. Att det dessutom blev en väldigt trevlig grupp gjorde inte saken sämre.

Eva och Anders Gezelius, Donsö

Själva vandringsområdet ligger söder om Höga Atlas och färden dit och tillbaka är ett äventyr i sig. Vi landar antingen i Marrakech eller Agadir (beroende på vilket flyg vi väljer) och åker sedan över eller på södra sidan Höga Atlas fram till staden Ouarzazate, Marockos Hollywood, där vi sover första natten. Dagen efter åker vi vidare söderut mot Saghrosbergen och påbörjar vår vandring. Efter vandringen kommer vi att åka över Höga Atlas och på så sätt även komma i kontakt med denna bergskedja. Vi kommer sedan fram till Marrakech, en intensiv och tankeväckande stad som härbärgerar mycket historia och många berättelser.

Om ni är en mindre grupp (fler än en person) och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie vandringsresor kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (två veckor), samt att vi i regel endast använder oss av lokal guide. Hör av er till oss om så är fallet.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-11-092024-11-16Stockholm, Köpenhamn 17 500 SEKEj fastställtJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Marocko
 • Alla lokala transporter
 • Svensk färdledning
 • Lokal bergsguide
 • Kockar samt mulåsnor med förare
 • Mat under vandring
 • Lunch resdagarna till och från vandringsområdet
 • Hotell 3 nätter i dubbelrum med frukost
 • Övernattningar i tält 4 nätter

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Marocko

Vi landar i Marocko och där möts vi av en chaufför från vår lokale samarbetspartners organisation. Därefter väntar transfer till hotellet i Ouarzazate, en färd på ca 5 -6 timmar. Efter att vi har installerat oss på hotellet äter vi middag och laddar inför morgondagen.

Dag 2. Ouarzazate – Hanedour – Irhazzoune n’Imlass

Efter tidig frukost och åker vi vidare söderut genom Ait Saounes oaser och över ett pass på 1600 m, som bjuder på en panoramavy över nordafrikas näst högsta berg, Jbel Mgoun. Vi stannar till i Tansikht för att köpa vatten och åker vidare till Nokb och tar oss på en liten väg fram till byn Hanedour. Här möter vi upp med våra mulförare och vandrar iväg. Vi äter lunch på en lämplig plats, kanske i skuggan av dadelpalmerna. Vandringen fortsätter sedan till byn Irhazzoune n’Imlass, en rikt uppodlad oas, och i närheten av denna slår vi läger för natten.

Dag 3. Irhazzoune n’Imlass – L’Oasis de Boualouz

Idag har vi en spännande och innehållsrik vandring framför oss. Vi går längs med terassodlingar, genomkorsar raviner och passerar högplatåer och bergspass. Vandringen är spektakulär men dock inte tekniskt krävande. Vid dalen Ousidene kommer äter vi lunch precis nedanför d’Afouar-ravinen. Vi vandrar sedan vidare genom ravinen till en liten men underbar oas, Boualouz, där vi slår läger för natten.

Dag 4. L’Oasis de Bouallouz – Falaise de Tassigdelt

Vi befinner oss nu i hjärtat av Saghromassivet och kan hänföras av ett otroligt vackert och rogivande landskap. Idag kommer vi att vandra genom djupa raviner, nomadläger, ökenbyar, vasst skurna raviner och vulkaniska berg skulperade av tid och vind. I byn där vi äter lunch finns det möjlighet att ta en varm dusch. På eftermiddagen fortsätter vi mot nattlägret som ligger vid foten av Tassigdelts klippbranter.

Dag 5. Tassigdelt – Almou n’Ouarg

Idag väntar en bestigning av det storslagna berget Kouaouch, vilket vi når efter det vi har passerat Tassigdeltpasset. Det är dock inte fråga om klättring utan vandring. Från toppen av berget har man en hänförande utsikt över hela Zaghromassivet. Sedan går vi nedåt mot Almou n’Ouarg och slår läger nära den plats där nomaderna brukar komma under maj månad och stanna tills hösten.

Dag 6. Almou n’Ouarg – Marrakech

Efter tidig uppstigning tar vi oss an den sista vandringsetappen fram till platån Tagdilte i Vallée de Dades. Under dagen kommer vi att ha en magnifik utsikt över Mgounmassivet i Höga Atlas samt Vallée de Dades. På platån blir vi mötta ev en minibuss och efter lunch börjar vi att åka mot Marrakech. Vi åker genom Vallée de Dadès, Vallée de Roses, palmlundarna i Skoura och vidare fram till Ouarzazate. Därefter tar vi oss över Höga Atlas till vårt hotell i Marrakech.

Dag 7. Marrakech

Vi äter frukost och går sedan på en stadsvandring tillsammans. Vi besöker olika historiska sevärdheter, torget Djemma el fna och de berömda souksen, basarkvarteren. Efter lunch kan ni ta del av staden efter ett behag men vår färdledare finns till hands om ni vill ha sällskap. På kvällen går vi och äter en god middag på en mysig restaurang inne i medinan och somnar skönt i våra hotellsängar.

Dag 8. Marocko – Skandinavien

Efter frukost väntar transfer till flygplatsen i Marrakech. Ni kommer att ha en storslagen upplevelse av södra Marockos bergsmassiv med er i bagaget hem.

map_marker: OUARZAZATE

Bra att veta

Vi flyger reguljärt ned till Marocko. Det är därför bra att boka resan i god tid för att säkra upp flygstolarna. Alla lokala transporter ingår i priset och i Marocko använder vi inhyrda minibussar eller fyrhjulsdrivna jeepar och våra chaufförer kör lugnt och säkert. Den marockanska maten är god och vällagad och magsjuka tillhör inte vanligheterna. Vatten dricker man dock på flaska och glass gör man bäst i att undvika, åtminstone i början av resan.

I Marrakech bor vi på mellanklasshotell. Under vandringen övernattar vi i tvåmanstält samt en natt på ett enkelt vandrarhem. Det kommer att finnas möjlighet att tvätta av sig i bäckar under vandringen. Maten lagas av medföljande kockar och vi äter frukost och middag i större beduintält. Lunch intas i regel i det fria. De lokala guiderna som arbetar med oss är legitimerade och vår lokale samarbetspartner i Marocko är mycket erfaren och välrenommerad.

För att få ut det bästa av resorna bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan ca 1200–2600 meter. Dock mestadels mellan 1000–2500 meter. Vi kommer endast bära lätta dagpackningar och vandra ca 5–7 timmar om dagen. Det är vanliga stigar vi går på, inte några välunderhållna vandringsleder, och terrängen är ganska tuff men inte extrem. Ett par bra vandringskängor är att rekommendera och lämpliga vandringskläder därtill. Temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt och påverkas av höjden och det gäller att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar. På nätterna kan det krypa ner strax under noll. Man måste ha med sig egna sovsäckar, det är egentligen det enda som krävs i form av campingutrustning. Tänk på att ha med en sovsäck som klarar ca 5 minus. Det är bra att ha marginaler.

Vandringen går tvärs igenom de centrala delarna av Saghrosmassivet. Under vissa sträckor rör vi oss i områden där turister tillhör ovanligheterna. Att visa respekt för den berbiska kulturen är därför av vikt. Många vill till exempel inte bli fotograferade, speciellt inte kvinnor. Man skall därför alltid fråga om lov innan man fotograferar någon person. Inför resan kommer ni att få mer information om vad man bör tänka på när man möter den lokala kulturen.

Om du är fågelintresserad så rekommenderar vi att du tar med dig en kikare. Marocko bjuder på ett tämligen rikt fågelliv och för den geologiskt intresserad finns mycket att hämta.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Vi kommer även försöka ha ett informationsmöte för alla deltagare. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

Vandring i Höga Atlas, Marocko

Vi vandrar i en liten grupp i ett oexploaterat område strax söder om Marrakech. Här möter du en miljö långt bortom tillrättalagda turistorter och en helt unik kultur och natur.

 • Vandringsresor

Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

 • Vandringsresor

Vandra längs Lykiska kusten, Turkiet

Denna utmanande vandring följer den högsta och mest spektakulär delen av Turkiets främsta vandringsled, "The Lycian Way", belägen vid landets södra kust.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.