Vandring i Höga Atlas- Jbel Mgoun 4068 m, Marocko

Följ med och vandra i området kring Jbel Mgoun, Nordafrikas näst högsta berg och upplev vidsträckta höglandsplatåer, uråldriga berberbyar och magiska flodraviner.

Vi inleder resan med en kväll i Marrakech, en mytomspunnen och spännande stad med sjudande folkliv och intressant historia. Vi färdas sedan med minibussar via Demnate, centrala Höga Atlas centralort, och vidare till den praktfulla Ait Bouguemmaz dalen där vi börjar vår vandring. Vi kommer sedan att uppleva allt ifrån högalpina platåer, höga berg. bördiga och prunkande dalgångar, till djupa flodraviner och fascinerande stenökenlandskap.

Under vandringen är ett av målen att bestiga Jbel Mgoun, Marockos näst högsta berg (4068 m). Vill man inte göra detta finns det dock möjlighet att stå över.

Man får nypa sig i armen varje gång man ser tillbaka på bilderna från den här vandringen. Att på en och samma resa få gå upp till över 4000 möh med vidunderlig utsikt, vada i raviner, möta lokalbefolkningen och tälta i bergen under en magisk stjärnhimmel var rent utsagt fantastiskt! Varje dag, runt varje krök var det ett nytt WOW!!

Marie, 2023 års rekresa

Området är högintressant utifrån ett geologiskt perspektiv och för alla som har ett botaniskt intresse. Under vandringen kommer vi även att kunna se ett rikt fågelliv.

Vandringen avslutas i Aguerzaka, en liten by belägen längs invid Mgoun floden, som vi till stora delar följer under vandringen. Bilfärden tillbaka går längs med det så kallade “Kasbah trail”, en sträcka där det finns mängder av gamla fort. På vägen passerar vi palmlundarna i Skoura och staden Quarzazate, Marockos svar på Hollywood.

Resan avslutas där den började, det vill säga i Marrakech, där vi tillbringar ytterligare en hel dag. Det är nästan ett måste att ha en dag i staden, därför är resan nio dagar. Skulle ni vilja förlänga resan med ett par dagar vid Atlantkusten eller går detta att ordna

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-10-052024-10-13Stockholm, Göteborg, Köpenhamn 19 500 SEKNicke SundströmFullbokat

Resefakta

Reslängd9 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Marocko
 • Alla lokala transporter
 • Svensk färdledning
 • Lokal bergsguide
 • Kockar samt mulåsnor med förare
 • Hotell (riad) 3 nätter i dubbelrum i Marrakech
 • Övernattningar under vandringen (Tält)
 • Avskedsmiddag
 • All mat under vandringen (från lunch dag 2 till lunch dag 7)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Stockholm – Marocko

Vi flyger reguljärt till Marocko. Efter att vi har installerat oss på vår riad går vi in i medinan,den gamla stadsdelen i Marrakech och ser oss omkring. Dag som natt så upphör aldrig staden att fascinera med sitt myllrande folkliv och alla sevärdheter.

Dag 2. Marrakech – Azib n Ikkis (2300 m)

Efter en tidig frukost på hotellet sätter vi oss i en minibuss för vidare färd österut mot centrala Höga Atlas tillsammans med vår lokale guide. Det är en bilfärd på ca 5 timmar. Inledningsvis färdas vi på platån norr om Atlasbergen och efter ett par timmar åker vi in i bergskedjan och genom staden Demnate, som är ett konglomerat av sammanväxta berberbyar. Vi passerar Mgoun UNESCO Global Geopark, kanske vi gör ett kort stopp för att titta på fossiliserade spår från sauropod och theropod dinosaurier.

Vi slingar oss vidare på vägar med hissnade vyer och passerar fler spektakulära pass samt byar såsom Ait Blal, Abachkou tills vi når fram till Ait Bouguemezdalen, som också kallas ”Happy Valley. Vid byn Agouiti tar vi av på en liten grusväg och efter par kilometer är bussfärden till ända. Vi är framme i byn Arrous som ligger på ca 1900 meters höjd och här möts vi av våra mulförare och kock som välkomnar oss med en härlig lunch under valnötsträden.

Efter lunchen börjar vi vandra uppför dalen och fram till den lilla byn D’ikkis som omges av små terrassodlingar. Framför oss reser sig höga berg i en mångfald av färger och snart kommer vi fram till vårt nattläger invid Azib n Ikkis, som ligger på ca 2350 meters höjd.  Kanske vi har tur att få syn på den endemiska diademrödstjärten, i liten fin fågel som trivs i denna biotop.

När mörkret faller gå vi in i vårt beduintält och äter en god middag innan det är dags att krypa in i tälten för en god natts sömn. Eller för den som behagar, lägga sig ute i det fria och sova under stjärnorna. Stjärnhimlen är helt magisk, vi är långt ifrån större samhällen. himlen är ren och här gör verkligen ”The milky way”, skäl för namnet.
3 h vandring, +450 m.

Dag 3. Azib n Ikkis – Tarkeddit platån (2900 m)

Efter en stadig frukost gör vi oss redo för dagens vandring. Vi kommer att gradvis gå uppför i ca 4 timmar tills vi når Tarkeddit passet, som ligger på 3350 meters höjd. Redan denna dag når vi med andra ord högalpin terräng och luften tunnar ut. Vi gör dock korta pauser längst vägen för att njuta av utsikten och för att fylla på depåerna med lite torkad frukt och nötter.

Vi äter en medhavd picknick lunch på eller strax intill passet medan vi blickar ut över hela Mgounmassivet som tornar upp sig i söder. Stigen vi vandrar på används av nomader som kommer till detta område för betets skull. Blickar du ned på den vida Tarkeddit platåns grönska förstår du varför. Vi går sedan nedåt på en stening stig som slingrar sig ned mot platån. Den sista biten fram är platt och lättvandrad och väl framme vid vårt nattläger väntar varmt myntathé och lite snacks, after hike berber style!

Vi ser till att ladda upp och äta en ordentlig middag innan vi kryper in i sovsäckarna. För de som väljer att gå upp till toppen av Jbel Mgoun väntar en lång och rätt krävande dag. Vi befinner oss nu på 2900 meters höjd och natten kan bli rätt kall. Räkna med rimfrost på tälten när morgonen gryr.
6 h vandring. + 1000 m, – 450 m

Dag 4. Tarkeddit – Jbel Mgoun (4071 m) – Oulilimt-dalen (2700m)

För de som vill bestiga toppen väntar en tidig start, uppstigning klockan fem och avmarsch direkt efter frukost omkring 06.00. Man får räkna med att det tar ca fem timmar att nå toppen och tre timmar för nedfärden. Dagens lunch består idag utav ett picknick- paket som kocken kommer att förbereda åt oss.

Vi börjar med en lätt anmarsch över platån men snart bär det av uppför på en zig zag stig som är kantad av små låga buskar som ser bedrägligt mjuka ut på avstånd. I denna karga miljö är dock allt vasst och taggigt, det är inga ”sittkuddar” med andra ord. Vi går sedan genom en relativt flack dalgång tills vi når ett av dagens brantaste partier med lösgrus och sten. Stavar är inte fel att ha i denna terräng och det är rätt tuffa höjdmetrar vi har framför oss. Det är dock ett ganska kort parti. Sedan flackar det ut igen och vi går på ås fram till brant bergssida som vi måste ta oss över för att nå kammen som leder till toppen. Stigen över är rätt tunn och det är mycket luft under oss, men det är egentligen inget farligt. Ja, det är bara gå och hålla fötterna i styr.

Vi kommer sedan fram till en bergskam på ca 4000 meters höjd och vi kan blicka ut över södra delen av Atlasbergen och Jbel Saghro i fjärran. Sedan följer vi bergskammen hela vägen mot toppen, det är en helt otroligt mäktig kamvandring som tar andan ur en på alla sätt! Efter att vi tagit det sedvanliga toppfotot väntar en brant nedstigning i lösgrus och sten hela vägen ned till Oulilimt- dalen. Där möter vi upp vårt team och de som inte valde att gå upp på toppen (om så blev fallet).

Alternativ vandring
De som inte vill gå upp på toppen har en helt fantastisk vandringsdag framför sig.  Vandringen är inte så lång och vi kan äta frukost ett par timmar senare än de som ska upp mot toppen. Vi går sedan österut på platån och når strax ett fascinerande landskap utmejslat av erosion med märkliga stenpelare och veckade bergssidor i regnbågens alla färger. Stigen leder oss ned i dalgång och högt därovan kan vi blicka upp på det mäktiga Mgounmassivet. Vi tar en paus vid en bäckravin och sedan bär det av uppför igen. Nu ska vi över ett pass på 3200 meter för att sedan komma i den vidsträckta Oulilimt- dalen. Vi vandrar fram till vårt nattläger där vi äter lunch och sedan kan vi ägna resten av dagen till avkoppling och kontemplation. Vi hälsar resten av gänget välkomna sent på eftermiddagen. Strax intill lägerplatsen finns det små bäckar där vi kan tvätta av oss inför kvällens middag.
Alt 1. Mgoun. 8 h vandring, + 1200 m. – 1440 m
Alt 2. Vandring 5 h vandring, + 600 m. – 800 m

Dag 5. Oulilimt-dalen – Taghreft (2100 m)

Idag får vi sova lite längre för att återhämta oss efter två ganska tuffa dagar. Dagens vandring är relativt lätt men stundtals lite brant på tunna stigar. Vi följer dalen som snart trängs ihop till en djup flodravin och vi får vandra upp och ned längs med ravinens kanter. Ravinen bjuder på spektakulära sandstensformationer och på bergssidorna kan man tydligt se sedimentära lager. Vi äter en härlig lunch i det fria och vandrar sedan vidare fram till en by och asfaltsväg.

Nu är vi åter i civilisationen och under det som återstår av dagen vandrar vi längs en grön och prunkande dalgång och ett levande odlingslandskap. Vi går genom äppellundar, majs-rotfrukts och foderväxt fält och passerar en rad med berberbyar. Här och där smalnar dalgången av och stigen klättrar upp klippbranter som stundtals är lite luftiga. På eftermiddagen kommer vi fram till byn Taghreft och vårt läger i närheten av floden. Kanske det blir ett litet dopp i bäcken innan middag?
6.5 h vandring – 600 m.

Dag 6. Taghreft – Gorges Mgoun (1800 m)

Vi fortsätter att följa dalen österut och går igenom en rad berberbyar. Vandringen följer vattnets väg och efter par timmar lämnar vi byarna bakom oss i går in i Wadi Mgoun. Vi äter lunch och kan sedan se fram mot en surrealistisk vandring. Stundtals går vi i floden med vatten upp till knäna och däremellan gör vi åtskilliga vad. Klippväggarna sträcker sig hundratals meter upp och landskapet skiftar ständig. Solen letar sig endast ned på ett fåtal ställen där ravinen öppnar sig. Det är i sanning en magisk upplevelse.

På eftermiddagen når vi fram till vår vackra lägerplats intill floden och låter oss vaggas till ro av vattnets porlande. En underbar dag är till ända.
6 h vandring, -200 m

Dag 7. Gorges Mgoun – Aguerzaka 1700 m – Marrakech

Vi äter vår sista frukost i fält och vandrar sedan vidare längs floden som blir allt djupare men nu har dalen vidgats och vi går mest på stigar. Efter cirka tre timmar kommer vi fram till byn Aguerzaka. Här äter vi lunch och tackar av våra mulförare och kock för ett gott arbete. Vi säger hej till våra väntande chaufförer och sätter oss sedan i jeeparna och börjar vår färd mot Marrakech.

De första milen går på en liten grusväg och det tar sin tid att ta sig fram. Sedan når vi fram till en bättre asfaltsväg som leder oss ned mot byar som Bou Taghar, Hdida och den berömda Roses Valley med centralorten Keelat Mgouna.

Vi åker vidare längs med Vallée de Dadès, palmlundarna i Skoura och vidare fram till Ouarzazate där många kända filmer har spelats in. Därefter tar vi oss över Höga Atlas och passet Tizi-n- Tichka (2260 m) och återvänder till vår riad i Marrakech för en välbehövlig dusch. På kvällen går vi ut och äter en god middag på en mysig restaurang inne i medinan och somnar skönt i våra hotellsängar.

DAG 8. MARRAKECH

Vi tar en sovmorgon och ni kan sedan utforska staden på egen hand och förslagsvis ta del av Marrakech rika historia. Möjligheterna finns att få en guidad stadsvandring om så önskas. Utöver museer och palats kan staden erbjuda otaliga marknader (souqs) och caféer.

DAG 9. MARRAKECH – SVERIGE

Efter frukost väntar transfer till flygplatsen eller så reser ni vidare på egen hand.

map_marker: Jbel Mgoun

Bra att veta

Till Marocko reser vi med det flygbolag som kan erbjuda det mest prisvärda och smidigaste alternativet. Inom landet använder vi minibussar eller fyrhjulsdrivna jeepar. I Marrakech bor vi på fina riader och under vandringen övernattar vi i tält. Maten lagas av medföljande kockar.

För att få ut det bästa av resorna bör du ha vana av friluftsliv och god kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan ca 1800 – 4 000 meter. Den är inte tekniskt krävande men det är den del uppför och nedför och en del passager är lite luftiga. Man bör därför vara beredd på att kämpa i uppförsluten!

Vi kommer endast att bära lätta dagpackningar, den tunga packningen bär våra mulåsnor. Totalt kommer vi att gå  vandra mellan fem – åtta timmar per dag. Det är vanliga stigar vi går på, inte några välunderhållna vandringsleder, och terrängen är ganska tuff men inte extrem. Ett par bra vandringskängor/skor är att rekommendera och lämpliga vandringskläder därtill. Temperaturen varierar ganska kraftigt mellan dag och natt samt påverkas naturligtvis av höjden.

Vandringen går tvärs igenom de centrala delarna av Höga Atlas. Under vissa sträckor rör vi oss i områden där det finns många berberbyar och självklart människor. Att visa respekt för den berbiska kulturen är därför av vikt. Många vill till exempel inte bli fotograferade, speciellt inte kvinnor. Man skall därför alltid fråga om lov innan man fotograferar någon person.

Om du är fågelintresserad så rekommenderar vi att du tar med dig en kikare. De lägre bergsregionerna i Atlas bjuder på ett tämligen rikt fågelliv. Den botanikintresserade har också en del att upptäcka.

Inför resan kommer ni att få mer information om vad man bör tänka på när man möter den lokala kulturen. Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor
 • Toppbestigning

Toppbestigning av Jbel Toubkal, Marocko

Marockos högalpina områden ligger i den imponerande bergskedjan Höga Atlas. Här finner vi också målet för denna resa, Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal (4167 m).

 • Himalaya
 • Vandringsresor

MT Everest Base Camp via Gokyo Lakes

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär. Söker du en ännu tuffare och mer storslagen variant än standardrutten till Base Camp har du hamnat rätt.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Högalpin Via Ferrata – klätterstig i Dolomiterna, Italien

Välkommen till världens bästa massiv för utmanande Via Ferrata! Tillsammans med svensk färdledare och lokala certifierade bergsguider upplever vi Brentas spektakulära klätterstigar och vaknar på hög höjd i trivsamma Italienska bergshyttor.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.