MT Everest Base Camp via Gokyo Lakes

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär. Söker du en ännu tuffare och mer storslagen variant än standardrutten till Base Camp har du hamnat rätt.

På denna vandringsresa är målet att nå Mount Everest Base Camp området. Khumburegionen är en världsberömd och välbesökt del av Nepal, framför allt tack vare den starka dragningskraft Mount Everest har och har haft på människor. Världens högsta berg tornar upp sig ovan Khumbudalen där Mount Everest i sig kanske inte behöver någon närmare presentation.

Det finns dock flera andra mäktiga och välkända toppar i området såsom Lhotse, Ama Dablam, Nuptse, Kusum Kagaroo och Thamseraku. Att säga att landskapet är magnifikt är kanske överflödigt och helt säkert en underdrift. Inga ord kan fånga Himalayas storhet.

Khumbudalen ligger i nordöstra Nepal och är hemvist för det legendariska Sherpafolket.
Sherpafolket kommer ursprungligen från Tibet och är kulturellt mycket nära tibetanerna.

Under vandringen kommer vi att bo på enkla Tea Houses som sköts av lokalbefolkningen.
Vandringen börjar i Lukla (2800 m) dit vi flyger inrikes. Sedan går vi gradvis uppåt mot Mount
Everest Base Camp. Vi kommer även att ha möjlighet att gå upp på berget Kala Phatar (5545 m), vilket är den högsta punken under resan.

Med denna variant på EBC-vandringen kommer vi att vandra upp mot Gokyo sjöarna från
Namche Bazaar och efter att vi kommit upp till Base Camp och Kala Pathar tar vi ”standard”
vägen ned.

Gokyo- dalen är mycket vacker med sina fina grönskimrande glaciärsjöar. Från Gokyo Ri, ovan sjöarna har man magnifik utsikt över Cho Oyu, Everest, Lothse och den största glaciären i Nepal, Ngozumpa glaciären. Innan ni når dalen som leder upp till Base Camp och Kala Phatar måste ni ta er över Chola Passet (5420 m), men innan dess har ni acklimatiserat er genom turen upp mot Gokyo Ri.

Gokyo- leden är tuffare än standardrutten till EBC men vackrare. Ni kommer även
göra en rundvandring från och med Namche och inte gå samma väg fram och tillbaka, såsom är
fallet med standardrutten. Det är dock en krävande tur och du måste vara väl förberedd och tränad inför resan.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2006 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-10-242024-11-12Stockholm, Köpenhamn 38 900 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd20 dagar
GruppstorlekMin 2, max 12 personer
Gradering2C

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Katmandu
 • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg)
 • Engelsktalande lokal guide + assisterande guider
 • Bärare
 • All mat (frukost, lunch och middag) under vandringen
 • Varma drycker (te, kaffe, varm choklad – tre gånger om dagen)
 • Boende under vandringen (Tea Houses, dubbel eller flerbäddsrum)
 • Campingutrustning i den mån du behöver låna (dunsovsäck, dunjacka, duffelbag)
 • Parktillstånd
 • Tre hotellnätter med frukost i Katmandu, en natt i Ramechhap. Del i dubbelrum.
 • Guidade rundturer i Katmandu med omnejd. (Två halvdagar)
 • Alla inträdesavgifter till museum/tempel i Katmandu

Ingår inte i resans pris

 • Visum (50 USD)
 • Dricks till guider och bärare (ca 1000 – 1500 SEK)
 • Luncher och middagar i Kathmandu
 • Snacks och dryck under resan
 • Personlig försäkring

*Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. SKANDINAVIEN – KATMANDU

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

DAG 2. KATMANDU

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokala representant och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Efter lite vila på hotellet får du en briefing och en kort tur kring kvarteret och blir visad vart man kan växla pengar, äta middag etc.

DAG 3. STADSVANDRING I KATMANDU

Vi besöker buddistiska och hinduiska tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i. Efter lunch har ni själva tid att utforska Katmandu och förbereda er för vandringen.

DAG 4. katmandu – LUKLA (2860 M) – PHAKDING (2610M)

Efter frukost tar vi morgonflyget till Lukla (30 min). Det är en fantastisk flygning i sig. Beroende på flygläget äter vi antingen lunch här eller i Phakding som är vårt första stopp i programmet. Vi börjar med att gå nedför mot Dudh Kosi floden och sedan följer vi huvudleden upp mot Namche Bazaar. Det är lätt vandring och efter att vi passerat byn Ghat (2250 m) har vi inte så långt kvar till Phakding.

Dagens vandring tar cirka tre och en halv timme.

DAG 5. PHAKDING – NAMCHE (3440 M)

Vi fortsätter att vandra längs med Duch Kosis strandbankar och korsar floden på hängbroar vid ett antal tillfällen. Efter att vi passerat gränsen till Sagamartha National Park, börjar det stiga uppåt och längs vägen har man fantastiska vyer. Vid klart väder kan man ha chans att se Mount Everest för första gången. Vi kommer sedan fram till Namche Bazaar, en plats som brukar kallas ”porten till Everest”. Det är en av de största byarna i området och här finns många restauranger, affärer, bagerier etc.

Totalt vandrar vi ungefär fem timmar i en varierande terräng.

DAG 6. NAMCHE

Vi vilar och acklimatiserar oss i en av sherpafolkets huvudbyar. Här kan man även gå en kortare promenad till ett museum och lära sig lite mer om sherpafolkets traditioner och seder eller upp till den gamla flygplatsen vid Everest view hotel. Härifrån har man en utmärkt vy mot Khumbudalens omkringliggande toppar, kanske något att vandra upp till vid solnedgången..

DAG 7. Namche – Khumjung (3790m)

Efter frukost börjar vår stigning uppåt tills vi når Syngbouche, den gamla flygplatsen. Stigen fortsätter sedan till en charmig by i Khumjung dalen, som är den största Sherpa byn i Khumbu-regionen. Här finns märkbara sevärdheter som Khumjung klostret på toppen av en kulle och Hillary School, grundad av den legendariska Sir Edmund Hillary själv.

Vi når Khumjung vid lunchtid så det finns gott om tid att utforska byn.

Dagens vandring tar cirka tre timmar.

DAG 8. Khumjung – Dole (4038m)

Vi går sakta uppför till den vackra platsen Mong La, varifrån vi kan mötas av fantastiska utsikter över bergen. Vi fortsätter sedan ner till Phortse Thanga. Stigen som leder hit går vackert genom rododendronskogen – som blomstrar på våren. Från  Phortse Thanga går vi gradvis uppåt igen innan vi når Dole för övernattning i teahouse.

Dagens vandring tar cirka fem timmar.

DAG 9. Dole – Machherma (4470m)

Om vädret tillåter njuter vi av morgonens panoramautsikt över Thamserku och Kantanga. Efter frukost startar vi vår vandring från Dole genom ett vackert alpint landskap. Vi äter lunch på Lapharma och passerar små betesmarker innan vi når Machherma. Här finns möjlighet att besöka en tillfällig klinik, som drivs av Himalayan Rescue Association, för att lära oss om höjdsjuka.

Dagens vandring tar cirka fyra och en halv timme.

DAG 10. MACHHERMA – GOKYO (4790 M)

Idag är det dags att gå upp mot Gokyo sjöarna. Inledningsvis följer vi en vacker led mot Pangka och går sedan lite utför längs med en flod som rinner ut från Ngozumpz glaciärens västsida. Sedan bär det av uppför på en brant, stenig stig och därefter är vi framme vid den första sjön. Vi passerar den andra sjön och går över stigen som går upp mot glaciären fram till den tredje sjön där vi övernattar på ett te-hus nära sjön.

Totalt vandrar vi i cirka fyra och en halv timme.

DAG 11. GOKYO – GOKYO RI (5362M) – THANGNA (4700M)

Tidig morgon ger vi oss upp mot Gokyo Ri för att se soluppgången över bergen. Målet är att nå upp till 5400 m och från den punkten kommer vi ha magnifik utsikt äver dalen, glaciären och toppar som Everest, Lhotse, Nuptse, Makalu (8481m), Cho-Oyu (8153m) and Gychung Kang (7922m). Vi går sedan ned mot sjöarna igen och övernattar i Thangna på 4700 meter. Så vi går högt och sover lägre, bra för acklimatisering.

Totalt vandrar vi i cirka sex – sju timmar

DAG 12. THANGNA – CHOLA PASS (5420 M) – DZONGLA (4830)

Idag har vi en tuff lång och kall dag framför oss. Vi börjar gradvis gå uppåt mot Chola pass som i regel är omgivet av snö och is, så det kan bli rejält kyligt uppe på passet. Belöningen är vyerna. Ni vandrar sedan inledningsvis brant nedåt och sedan flackar det ut innan ni når Dzongla. Dagens vandring går stundtals över blockterräng och glaciär, normalt sett behöver man dock inga stegjärn för passagen. Stigen är rätt krävande och det här är resan mest utmanade dag.

Totalt vandrar vi i cirka åtta – nio timmar.

DAG 13. DZONGLA – LOBUCHE (4910 m)

Vi vandrar upp mot Lobuche och längs vägen finns minnestenar resta över klättrare som gått förlorade under expeditioner på de omkringliggande topparna. Vi når Lobuche runt lunchtid och spenderar resten av dagen här för att återhämta oss.

Totalt vandrar vi i cirka fyra timmar.

DAG 14. EVEREST BASE CAMP (5400 M) – GORAK SHEP (5164m)

Vi går upp mot Base Campområdet längs med Khumbuglaciären och när vi nått 5400 meter är vi så nära Everest vi kan komma utan att behöva klättra. Utsikten över Khumbus isfall och berget är minst sagt spektakulär. Vi går därefter tillbaka till Gorak Shep där vi sover för natten.

Totalt vandrar vi i cirka sex – sju timmar.

DAG 15. GORAK SHEP – KALA PHATAR (5545 M) – PERICHE (4371M)

Målet för dagen är toppen på Kala Phatar (5545 m). Vi kommer med andra ord titta ned på Everest Base Camp efter ett par timmars slit. På eftermiddagen går vi ned hela vägen till Periche.

Totalt vandrar vi i cirka sex timmar

DAG 16. Pheriche – Namche (3800 m)

Vi går en lite annorlunda rutt i jämförelse med vägen upp, nu via byarna Orsa och Pangboche. Här finner man det äldsta klostret i regionen och enligt sägnen finns kvarlevorna (dödskalle och benrester) av en Yeti bevarat i klostret! Vi går sedan vidare genom Tengboche för att nå Namche Bazaar där vi sover för natten.

Totalt vandrar vi i cirka sex och en halv timme.

DAG 17. Namche – Lukla (2840)

Idag fortsätter vi vidare genom Manju för att återvända till Lukla. Här tackar vi vårt vandringsteam och har tid att se oss om lite i Lukla, eller bara sitta och koppla av och reflektera över de tidigare dagarnas starka upplevelser

Totalt vandrar vi i cirka sex timmar.

DAG 18. LUKLA – KATMANDU

Vi flyger tillbaka till Katmandu (cirka 30 min) på morgonen och Resten av dagen finns möjlighet att utforska Katmandu på egen hand och vila upp sig.

Vi sover på hotell i Katmandu.

DAG 19. SIGHTSEEING I KATMANDU

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

DAG 20. KATMANDU – SKANDINAVIEN

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja vår resa hem. Beroende på vilken flight vi tar så landar vi hemma samma dag eller under morgondagen.

 

map_marker:

Bra att veta

Under denna vandring bor vi på Tea Houses. Det är enkla hyttor där man sover, äter frukost och middag. De drivs av lokalbefolkningen som är Sherpas. (Sherpa är dels en beteckning på ett folk, dels på en yrkesgrupp, i det förgående menas folkgruppen). Hela vägen upp till Lobuche är det i regel boende i dubbelrum som är standard. I Gorak Shep kan dock bli fråga om delad logi i flerbäddsrum.

Programmet är att betrakta som preliminärt och kan kastas om pga väderförhållanden eller gruppens status m.m.

Vandringen är krävande och du bör vara i god form och beredd på att det blir rejält tungt emellanåt.  En relativt hög nivå av kondition och uthållighet krävs. Du behöver kunna vandra längre sträckor under många dagar. Du tränar regelbundet och har varit mycket ute på berget eller i terräng med packning på ryggen. Höjden känns absolut av, alla kommer att bli påverkade men vi kommer att acklimatisera oss gradvis. Skulle ni få stora problem pga av höjdsjuka, den slår väldigt olika på individnivå, får ni vara beredda på att programmet kan ändras för del. Ni kommer att ha bärare som tar all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Till och från Lukla flyger vi med ett litet passagerarplan som tar cirka 20 personer. Beroende på väderläget kan avgångarna bli försenade eller helt ställas in. Av denna anledning har vi lagt till extradagar i Katmandu. Maxvikt på flyget är 15 kg inkl. handbagage. Mer än så ska ni inte behöva ha mer er om ni packar rätt.

Denna resa arrangeras med hjälp Ram Sapkota/Mountain Deligths och hans guide-team. Vi har arbetat med honom i mer än 10 år och han är en mycket duktig organisatör som vunnit en rad priser för sitt arbete inom turism. Ram har också ett stort socialt engagemang och är drivande i en rad olika projekt och har fått ett brett erkännande i egenskap av social entreprenör. Bland annat är han en nyckelperson i den svensk nepalesiska organisationen Tuki Nepal.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna.

När ni reser till Nepal med Pathfinder vet ni att:
• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.
• Vi städar upp efter oss. Inget skräp blir liggande.
• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.
• Våra bärare bär max 30 kg.
• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång..

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

Du kanske också gillar:

 • Alpklassiker
 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Mont Blanc

På gränsen mellan Frankrike och Italien finner man Alpernas högsta berg; Mont Blanc. Vandra Tour du Mont Blanc och upplev storheten i denna klassiska alpmiljö.

 • Vandringsresor

En resa till Alaska med vandringar i delstatens nationalparker

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring till Meteora och Mount Olympus, Grekland

Vandra i ett spektakulärt landskap präglat av spännande kultur och rik historia. Vi gör en svindlande bestigning av Greklands högsta berg, Mount Olympus.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.