Vandring i Transsylvanien, Rumänien

Vandra i nationalparkerna Bucegi & Piatra Craiuluis dramatiska landskap bland vampyriska berg och vilda djur.

I de södra Karpaterna i Rumänien finner man dramatiska och vilda bergsmiljöer. Terrängen är tämligen brant och passar de som söker lite tuffare vandringsupplevelser. På denna resa kommer vi ibland ha stigningar på 1500 meter och vandra i över åtta timmar. Du bör med andra ord ha bra kondition och vandringsvana. Området bjuder också på en rik kulturhistoria och ett kulturarv i form av imponerande slott och kloster. Vi besöker bland annat slottet i Bran, som enligt vissa myter ska ha varit greve Draculas hemvist.

Vi kommer att vandra i tre huvudområden, Bucegis naturreservat, Piatra Craiuluis nationalpark samt i Fagarasbergen. Här finns en rik fauna och flora och i Bucegi kan man bland annat beskåda berget Kogainon, som enligt sägnen skall vara dakernas (rumänernas anfäder) heliga berg.

Hade själv byggt upp ganska så höga förväntningar på resan så ribban var upplagd högt, men med råge så var resan otroligt mycket mer än vad jag hade förväntat mig.
Det var en härlig vecka med rejäla tuffa vandringar varje dag som verkligen fick kroppen att jobba. Ett superstort plus på resan var guiden Andrei, han hade bra koll på allt och alla.

– Ulf, 2023

Piatra Craiuluis nationalpark är hemvist för Karpaternas rovdjursprojekt (The Carpathian Large Carnivore Project). Trots att de rumänska Karpaterna täcker mindre än 1,5% av Europas yta väster om Ryssland, huserar nästan en tredjedel av Europas alla kvarvarande stora rovdjur här. Myndigheterna uppskattar antalet björnar i de rumänska Karpaterna till fler än 5000 och att det finns ungefär 3000 vargar och 2000 lodjur i området.

Piatra Craiuluis nationalpark är hemvist för karpaternas rovdjursprojekt (The Carpathian Large Carnivore Project).

Resan leds av en lokalt legitimerad vandringsguide, som har stora kunskaper om områdena vi rör oss i. Hoppas att du vill hänga med!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2025-07-202025-07-27Stockholm, Köpenhamn 23 800 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Sverige – Sibiu
  • Alla lokala transporter (minibuss & taxi)
  • Lokal engelsktalande vandringsguide
  • 7 nätter på hotell /chalets/hyttor i dubbelrum
  • 7 frukostar, 6 picknickluncher och 5 middagar (dag 1, 3, 4, 5, 7)
  • Inträde till slott (Bran)
  • Bagagetransport mellan Sinaia-Bran, Bran-Magura, Balea-Sibui

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Sibiu – Sinaia

Ankomst till Sibui där du möts av vår lokale guide. Transfer med bil/minibuss till Sinaia, som ligger vid foten av Bucegibergen. Här kan man beundra Peles Castle, som byggdes som sommarresidens till kung Carol I av Rumänien på 1800-talet. I Sinaia tar vi in på ett hotell och äter välkomstmiddag.

Dag 2. Sinaia – Bucegis Naturreservat/Platå

I dag vandrar vi i Bucegis naturreservat och vi befinner oss i den mest östliga delen av södra Karpaterna. Dess geologiska struktur bygger på kristallina bergarter och konglomerat. Bucegi tros vara dakernas (rumänernas förfäders) heliga berg Kogainon, där deras gud Zalmoxis bodde i en grotta. På platån har vind och regn format bergen till spektakulära figurer kända som “Sfinxen” och “De gamla kvinnorna” och de är en del av grunden till bergens mytiska roll. Efter en brant vandring i 4-5 timmar upp genom bok- och barrskog och längs med steniga bergssidor når vi Bucegiplatån som ligger på 1600-2200 meters höjd. Vi äter en medhavd picknicklunch där det passar. När vi väl nått upp till platån kan det hända att vi gör en böj norrut för att titta på bergsformationerna “Sfinxen “och “De gamla kvinnorna”.  Vi övernattar på bergshyttan Padina.

Totalt vandrar vi cirka 7 timmar varav cirka 1000 meter uppför.

Dag 3. Bucegis Naturreservat – Bran

Vi äter frukost och sedan har vi två alternativa vandringar, vilken det blir beror på väder och vind. Planen är att vi startar tidigt och vandrar ett par timmar över platån mot Omu Peak, som är den högsta toppen i Bucegimassivet. De omkringliggande bergen med sina vassa spetsiga torn sätter lätt fart på vampyrfantasierna… Efter att vi fått njuta av en vidunderlig utsikt har vi en lång väg ner längs västra sidan av massivet innan vi når byn Bran. Vi vandrar ca 8,5 timmar varav 500 m uppför och 1800 m nedför.

Om vädret inte tillåter vandringen över platån så gör vi en enkel nedstigning mot Pesteradalen och Padina och fortsätter sedan via Strunga tills vi når Bran. Vi vandrar ca 8 timmar varav 400 m uppför och 1500 m nedför.

På kvällen har får vi en kort presentation om kommande dags program samt information om nationalparken Piatra Craiului. Vi övernattar på ett tresjärnigt hotell.

Dag 4 . Bran – Magura

Efter frukost besöker vi slottet Bran, även känt som Drakulas slott. Vi börjar sedan vår vandring upp mot bergsbyn Magura. Vår stig slingrar sig norr och söder om en ås, från solljus till skugga, från ängar av havre till vild skog, ända upp till toppen av Magura. En kort nedstigning tar oss sedan till denna pittoreska bergsby där vi spenderar vår natt på ett trestjärnigt hotell. Vårt bagage har transporterats hit från Bran.

Totalt vandrar vi i ca 5 timmar, dagens högsta punkt är Magura Peak, 1350 m

Dag 5. Magura – Piatra Craiului Nationalpark – Magura

Vi äter en rejäl frukost för framför oss har vi en tuff dag. Vandringen genom Zarnesti ravinen är lätt men snart bär det av brant upp genom skogen igen. Vi kommer fram till Curmatura hyttan och kanske tar en fika innan det är dags att ta sig an dagens utmaning, Piatra Mica (1800 m). Denna ligger invid den berömda Piatra Craiului klippan, som betyder Kungsklippan och kallas ofta för ”Karpaternas Pärla” på grund av sina stora, tornlika kalkstensformationer. Det här är enda stället i Europa där man kan hitta blomman Dianthus callizonus (Piatra Craiuluinejlika). Hjortar, vargar, hästar, björnar, vildsvin och bergsgetter lever i det här området och hela regionen tillhör Piatra Craiuluis nationalpark.

Bestigningen av Piatra Mica innebär brant vandring där man får hjälpa till lite med händerna (scrambling) och är emellanåt riktigt spektakulär. Efter några hundra meters kamvandring (sidorna är buskbeklädda så det pirrar inte så mycket i magen) kommer vi fram till toppmärket. Härifrån gör vi en brant nedstigning genom skogarna till Zanoagas ängslandskap och tillbaka till Zarnestiravinen. Mot kvällen når vi återigen Magura där vi äter en god middag och spenderar natten

Totalt vandrar vi cirka 8 timmar, cirka 1100 meter upp och ned.

Dag 6. Magura – Balea Lake (2000 m)

Vi åker minibuss från Magura till Balea Lac och lämnar vårt bagage på chalet där vi ska tillbringa natten. Vi vandrar från glaciärsjön Balea Lake (2030 m) till Saua Caprei (2249 m) och vidare till Vanatoarea Lui Butneanu Peak (2507 m). Det är den åttonde högsta toppen i Rumänien och den femte högsta i Fagrasmassivet. Härifrån får vi en fantastisk panoramautsikt över det omgivande dramatiska landskapet. Vi går sedan neråt mot Balea Lac och vårt chalet där vi också kan äta middag. (Middag ingår ej denna dag).

Totalt vandrar vi ca 4 timmar

Dag 7. Fagaras Mountains Balea Lake – Negoiu Peak – Piscu Negru Hut – Transfer Sibui

Vi startar dagen i närheten av Baleasjön på 2050 m. Dagens första utmaning blir stigningen upp mot Fagarasbergens huvudås, nära Paltinu Peak på mer än 2400 m. Härifrån vandrar vi längs åsen och bitvis blir det ganska brant och det gäller att hålla tungan rätt i mun och se vart man sätter fötterna. Veckans sista stigning är mot den spetsiga toppen på Negoiu (2535 m). Vi startar nära Caltun Lake och tar oss upp för den steniga branta sluttning som tar oss till Rumäniens näst högsta topp. Det är en tuff bestigning men belöningen när man kommer till toppen är väl värd allt slit.

Efter att vi pustat ut en stund väntar en lång väg ner, vi passerar återigen Caltunsjön (så de som känner att de gärna står över bestigningen av Negoiu kan vila ut här och vänta in gruppen) och ner mot Piscu Negru Hut där en minibuss väntar på oss. Vi har ca 2 timmars färd innan vi når Sibui. Vi checkar in på ett bekvämt hotell och njuter av en varm dusch innan middag.

Totalt vandrar vi i ca 8 timmar

Dag 8. Sibiu – Skandinavien

Sibiu är känt sedan 1100-talet och växte till att bli en viktig handelsstad. Den beboddes av saxiska handelsmän som organiserade sig i skrån och befäste staden för att försvara dess välstånd. Sibiu är fullt av intressanta delar att upptäcka, allt från sina vallar och torn till gångarna som länkar samman stadens två delar. Om möjligt går vi på en rundtur genom staden innan vår transfer tar oss till flygplatsen i Sibiu för hemfärden

map_marker: sibui

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du vara van vid friluftsliv och ha god kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan cirka 700–2500 meter, dock mestadels mellan 1000–2000 meter. Tempot är relativt lugnt men då vissa partier av vandringen är branta med smala stigar och tuff terräng kombinerat med långa stigningar är vandringarna tämligen utmanande. På vissa branta sektioner har vajrar satts upp som ett stöd vid passagerna. Har du anlag för höjdrädsla kan en del av de mer “luftiga” partierna upplevas obehagliga. Vi avråder m.a.o. resenärer som har kraftig svindel.

Bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena.

Under resan bor vi på hotel, bergshyttor och enklare pensionat av varierande standard. Priset är satt efter del i dubbelrum men enkelrum är möjligt att ordna mot tillägg.

Er dagtursäck kommer att väga ca 8-12 kg och ni kommer att vandra cirka 3–9 timmar om dagen. Frukost och middag äter ni på hotellen/pensionaten/hyttorna medan ni äter lunch i det fria. En mellanstor ryggsäck (cirka 30-40 liter) är att rekommendera. Den ska rymma kläder, övernattningskit samt lite mat. Dessutom kan det vara bra om man även har plats för kikare, kamera etc. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare eftersom det finns mycket att titta på då djurlivet är mycket rikt. En fältflora kan också vara intressant att ha med sig.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Sommarresa
  • Vandringsresor i Europa
  • Vandringsresor

Vandring i Rila- & Pirinbergen, Bulgarien

Att vandra i Rila- och Pirinbergen är en mäktig upplevelse. Terrängen är högalpin och bjuder på en stor rikedom i fråga om flora och fauna.

  • Högalpin vandring
  • Vandringsresor

Vandringsresa Italien – Högalpina vandringar kring Monterosa, chans till 4554 m!

Utmanade dagsmarscher, Via Ferrata och glaciärturer upp till 4554 meter; detta är resan för dig som söker en högalpin utmaning där ingen tidigare klätterfarenhet krävs.

  • Vandringsresor i Europa
  • Vandringsresor

Vandring i den tyrolska bergsdalen Gschnitzdal

En utmanande vandring i högalpin terräng och ett brett utbud av både flora och fauna. Alla förutsättningar finns alltså för en storslagen vandringsvecka med österrikisk charm. Välkomna!

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter, pilotresor och events.

Nyhetsbrev
Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.