Vintertur i Sarek, vad behövs?

Ut på tur, aldrig sur! 

Av Daniel Wilhelmsson Wesén

Under många av mina lite längre äventyr skriver jag någon form av utrustningslista. Jag har alltid gillat att göra det. Ibland blir de väldigt detaljerade medans de andra gånger blir mer som en kludd på ett papper. Under äventyrets gång eller direkt efter skriver jag ner mina känslor angående sakerna samt om jag använde dessa. Saknade jag något eller vill jag förändra något. Hur lång turen är spelar roll men det mesta ska du ha med dig oavsett om du är ute en natt eller tio. Det som förändras i stort är mat, bränsle och i viss mån även batteri om du använder elektronisk utrustning och dess användning kan minimeras.

Här har jag skrivit en lista med kompletterande tankar och val som passar mig då jag är ute på ett vinteräventyr i de svenska vinterfjällen. Kanske hjälper den dig i ditt packande. Längst ner finns en summerad utrustningslista för en enklare överblick. 

Färdsel

• Skidor

Jag har valt ett par skidor som är 208cm långa, med stålkant. Jag har Rottefella BC Magnum bindning numera men körde fram tills 2019 den gamla klassiska 75mm 3 -pins bindningen. Båda funkar i mitt tycke bra för ändamålet. Bytet blev av då jag inte hittade ett par skor då jag skulle ut på en tur till Sarek. Då jag ofta färdas ovan trädgränsen och oftast skidar “rakt fram” är den långa skidan ett bra val då den både är kursstabil och inte sjunker ner i snön lika mycket som en kortare skida. Har du äldre skidor kan det vara värt att kolla så att spannet är okej, att de är glidvallade samt i övrigt i bra skick. Ska du ha ryggsäck tycker jag du ska prova skidorna med en packad ryggsäck på då detta kan påverka. Kolla så att bindningarna sitter fast, skruvarna är fast och att bindningen ser hel ut och fungerar som den ska.

• Stavar

Ett par rejäla stavar med stor truga är att föredra. När jag åker utför med pulka brukar jag låta staven hänga med bakom mig med hjälp av handledsremmen runt handleden medans jag håller i pulkans skaklar för mjukare och säkrare åkning. Ofta är det lätt att trilla om man är ovan eller då man tar första turen för året. Speciellt när man själv har åkt över en kant och pulkan kommer strax efter och trycker på. Det finns stavar med mindre truga gjorda för sommarvandring eller snöskovandring, oftast trycker man ihop dessa teleskopstavar under dagen vid belastning och man får ofta länga dem då de inte är gjorda för skidåkning. Godset och låsningarna är också ofta olika när det gäller tjocklek och hållbarhet. En del går att justera med hjälp av ett multitool-verktyg om de eventuellt skjuts ihop.

• Pulka

Det finns många varianter när det kommer till pulkor. Jag har valt en pulka från en norsk tillverkare som är 118cm lång och som räcker mer än väl för mig då jag är ute. Ska man dela pulka med någon är dock en pulka med större volym att föredra. Skaklar/drag som är hopfällbara gör transporten till och från fjället enklare. De flesta pulkor får plats på hatthyllan ovanför sittplatserna på X200 om man inte packar dem för högt. I vissa fall även under nedersta sängen i en liggvagn. Är man två personer brukar vi ta hela kupén och låta pulkan få en egen sängplats. Jag föredrar pulkor där man kan öppna bakre kortsidan snabbt under färd för att enkelt nå utrustning, framför de gamla klassiska där man ibland måste snöra upp hela ovansidan för att komma åt packningen. Uppe på pulkan förvarar jag extra stav samt spaden för att lätt komma åt den.

• Ryggsäck/sele

Jag har egentligen aldrig använt sele utan drar med hjälp av D-ringar som sitter fast på mitt avbärarbälte i ryggsäcken. I ryggsäcken har jag allt jag behöver för dagen så att jag inte behöver öppnar pulkan mer än nödvändigt. Dunjacka, thermos, vindsäck, frystorkat till lunch samt snacks och annat beroende på dag. Ryggsäcken ska enligt min mening dock fortfarande vara lätt! Min är en 60L ryggsäck där jag inte använder topplocket.

• Glidvalla

En liten kloss, inte större än en tändsticksask, att använda då det behövs lite mer glid. Kan göra underverk även på vallningsfria skidor. Bättre glid och roligare då det känns strävt.

• Stighudar

Ofta kan man ta sig an uppförsbackarna på olika sätt men ibland behövs ändå stighudar, speciellt om pulkan är tung. Jag har ett par hudar som är snäppet kortare än skidorna och rundade i bakre kant för att sitta på bättre. Kolla så att limmet är bra och ha för vana att ta på stighudarna när de är varma eftersom de då sitter bättre på. När de sedan plockas av och sätts ihop ska kanterna följas åt. Gör detta ordentligt så att limmet fungerar under hela turen. Vissa vill ha halv längd eller smalare då det ger bättre glid då man vill ha det men ändå helt okej fäste under själva trampet. Mina stighudar fäster man med hjälp av en loop på spetsen fram på skidan. Loopen är fäst med två nitar. Har man kört över dessa under några turer då skidorna vinklar sig kan det vara läge att kolla om dessa behöver bytas ut eller om de är okej fortfarande.

• Pjäxor

Jag har valt ett svenskt märke med en innersko som kan plockas ut. Jag har bra utrymme framför mina tår fram till själva pjäxan (13-14mm). Jag har oftast både en en tunnare och en tjockare strumpa på mig samt ibland även en fryspåse eller liknande som fuktspärr för att hålla allt utanför påsen torrt. Prova runt lite och se vad som funkar bäst för dig. Innerskon är lätt att ta in i sovsäcken under natten och funkar även bra i mina bivackskor och ger lite mer stadga.

• Underställsbyxor

Jag skidar oftast i ett par tunnare plattstickade ullunderställsbyxor. De är varma nog för mig och då de är platt (mer kontaktyta) transporteras svett snabbt bort. Detta kan jämföras med rundstickade som har mindre kontaktyta, dvs mer luft, och därmed är i jämförelse mycket varmare.

• Skalbyxor med hängslen

Ovanför mina underställsbyxor har jag ett par skalbyxor med hängslen (bib). De stoppar effektivt vinden och håller mig varm då vi skidar. Jag har även knäskydd i dessa. Det håller mina knäna varma i busväder samt senare under dagen då jag gräver ner snöpinnarna till tältet osv.

• Underställströja

Också plattstickande och i ull. Ibland har jag en långärmad brynja underst då denna är väldigt skön • Mellanlagerströja Half zip i 200g och i ull. Skön då det är lite blåsigare och temperaturen faller.

• Anorak /skaljacka

Jag har en grövre anorak med blixtlås på sidorna så att jag lätt kan vädra. Kängurufickan är skön att ha lite saker i som man behöver lite då och då. Det är dock lätt hänt att halva packningen hamnar där.

• Vantar

Jag brukar köra tre olika lager på vantar. Närmast har jag en liner vante i ull. Ibland byter jag ut denna mot en trädgårdshandske eller montagevante då de är slitstarkare dock. Skön att ha när jag håller på med kök, kamera och annat. Som mellanlagers vante har jag en lovikka vante som min fru har stickat åt mig och ytterst har jag en skalvante som tål vind och väta bra. Den inre vanten är den enda som jag har som fingervante medans de andra är tumvantar. Tumvantar värmer mer då de inte delar på fingrarna och klumpar ihop dem mer medans fingervantar delar dem och fingarna får då klara sig lite på egen hand. Tar man av dem hela tiden för att göra saker så får man tänka om eller lära sig att bara ta av eller eller två lager.

• Vindjacka

Då det bara är några få minusgrader och vädret är fint räcker det för mig att ha underställströjan enligt ovan samt en vindjacka med huva. Lätt och skönt!

• Keps/mössa Jag har oftast en linermössa eller en keps med öronlappar. Keps med stor skärm är skönt då det är soligt samt öronlappar då vinden viner.

• Solglasögon/goggles

Jag använder oftast mina slipade solglasögon och har valt bort goggles. Jag har glasögon i vanliga fall. Googles skyddar bättre mot vind och ströljus.

• Putsduk för solglasögon/goggles

Vantarna funkar inte så bra och ullkläderna sådär. En enkel putsduk väger inte många gram och gör underverk. Om inte annat så kan du njuta mer av omgivningen då man faktiskt ser den.

• Energiintag

Fika ofta och mycket. Jag brukar ha en lite längre fika, lunch och ytterligare en fika innan vi åter slår läger. Längden varierar på väder och vind men snacks som går enkelt att äta som tex nötter, ölkorv, choklad, mandelmassa behövs det mycket av under en vecka. Variation är också bra!

• Vätska

Dricka små mängder ofta är viktigt under en vintertur. Då vi smälter vattnet kan det även vara bra med C-vitamin brus, Resorb eller annat.

• Första hjälpen-kit

Jag har alltid ett första hjälpen med mig. Ute på vintertur är kitet lite annorlunda. Vindsäck, varmvatten i thermos och lite blandat. Viktiga är varm, torr, mätt och att larma om det är riktigt illa. Skriver detta under kategorin färdsel just för att det ska finnas snabbt tillgängligt vid behov även när vi färdas framåt och inte bara under morgon/kväll. Självklart kan tyckas, men jag har också lyckats packat ner det i pulkan utan att enkelt komma åt det ibland.

• Solskyddsmedel

Näsa, kindben och resten av ansiktet blir lätt bränt om det är fina dagar. Mars är fortfarande en vintermånad jämfört med april men solen tar. Skydda dig!

• Kamera

En kamera för att föreviga äventyret är alltid kul. Jag har en hållare som jag fäster på ena axelremmen till ryggsäcken. Det är då lättare att ta bilder vid färdsel. Batteriet blir kallt så förvara gärna det i en ficka eller vante under dagen. Då jag har en systemkamera kan jag ta kameran och få en hum om bilden genom sökaren, sätta in batteriet, göra mina inställningar, kolla så att fokus ligger rätt, samt ta en bild med gråkortet. Alltid raw-format för min del.

• Toapåse

Brukar jag ha i en liten vattentät påse som jag fäst på ryggsäcken eller pulkan. Alcogel, toapapper samt eldstål så det går att bränna det mesta av toapappret som använts. 

Navigering 

• Kompass

Jag har en spegelkompass. Dels kan man navigera med den men du kan också signalera och använda spegeln om du ska sätta in/ta ut linser. Ofta blir det att gå i dalgångarna och syfta in vår position och då blir det lite exaktare med syftkompass jämfört med en “vanlig”. Jag gillar när kompasserna är lite längre med mätsticka på sidan. Lättare att greppa då man har tjocka tumvantar och inte vill ta av sig.

• Karta

50.000 är lättare att navigera med. 1cm är 500m kontra en 100.000 karta där 1cm är 1000m. Är du inkörd på en skala och byter så tar det lite tid att få känslan för var man är, ekvidistans mm. Jag brukar förvara kartan i ett vattentät kartfodral även på vintertur för att skydda den.

• Inreach

Kommunikation hem samt en kartfunktion där man kan kolla så att man navigerar rätt. Jag använder detta då terrängen blir rörig, när jag rör mig i mörker eller vid långvarig white out.

• Färdplan

Följer du din färdplan? Dagens mål, hinder på vägen samt vad kan det ta i tid? Skönt att ha i åtanke morgon/kväll så det finns med i tänket under dagen. 

Lunch 

• Tjock dunjacka

Med tjock menar jag en fluffig expeditions-dunjacka på minst 1,4kg. En rejäl som man kan ta på när det stormar, ha då man lunchar och krypa in i när man står still en längre tid. Bra huva och stora fickor.

• Vindsäck

Att kunna krypa in i vid behov för att komma undan vind och kyla. Gör att man kan pausa längre. Isolera nedkyld person genom att krypa in tillsammans för att tex ta av pjäxor och strumpor för att värma dennes fötter i sin armhåla, mata med energi och varm nyponsoppa eller liknande. 

• Spade

Jag gillar spadarna som är lite rejälare. Gärna av metall då de inte flexar på samma sätt som plast. D handtag före T handtag. Vissa går att förlänga så att de är skönare att gräva med. En snövall i form av ett lätt C-formad figur gör mycket. Alla behöver inte ha spade men många små spadar gör underverk när det behövs. Dessa används också för att gräva ner och upp snöankare, gräva ur absid samt vid toalettbesök.

• Thermos x2

Brukar alltid ha två 1 liters. En med varmt vatten och en med nyponsoppa, blåbärssoppa eller liknande.

• Longspoon

En lite längre sked. Lättare att äta frystorkad mat med om man inte kan riva av påsen på två ställen. Kort sked och lovikkavantar blir hårigt och kladdigt. Jag äter frukost, kvällsmat och lunch med denna. Jag har också en i reserv då denna eventuellt kan försvinna, om än tillfälligt, eller knäckas. 

Lägret 

• Tält

Ett tunneltält för 3-4 säsongsbruk fungerar bra. 4-säsongs är klart att föredra framför 3-säsongs om man kan välja. Bra ventilationsstrutar på båda sidorna samt en större absid (GT). I den större absiden kan man gräva ut så att man kan stå upp eller sitta och dingla med benen då man lagar mat och äter. Skönt att kunna mecka med utrustning samt packa upp och ner medan man står i gropen. Om jag ska vara ärlig har också tvåans behov gjorts här då vädret inte tillåtit oss att gå ut eller varit det sista man gör innan tältet rivs helt. Insynsskyddat, ingen vind och grop redan grävd!

• Markspik

I detta fallet snöpinnar. En större form av pinne som är c formad och har ett längre snöre fäst i mitten. Jag använder 3 på varje kortsida samt 4 på varje långsida. 14st totalt på mitt tunneltält. De grävs ner i vinkel från tältet så de inte åker upp då de spänns eller påverkas av vinden.

• Bågar

4-säsongs tält har oftare tjockare bågar som håller för mer tryck och inte flexar lika mycket i hårt väder. 3-säsongs blir lite fladdrigare och ger med sig lite mer i hård vind. Vissa använder dubbla bågar i alla kanaler men jag har aldrig provat detta. Jag rekommenderar att köra med de bågar som följer med 4-säsongstältet. Har du använt det under längre tid eller lånat det hade jag kollat så att lagnings hylsan samt en extra tältbågesektion är med i kitet. Jag kollar alltid duken samt alla ändarna på varje tältbågesektion så att inga sprickor eller så finns som försvagar konstruktionen och kan gå i sönder. Viktigt att de är rätt ihopsatta samt att man inte tvingar isär sektionerna när de fryst ihop. Man får då greppa på båda sidor om delningen och blåsa långsamt och en stund på dessa för att kunna dela dem.

• Förvaring

Min pulka har ett överdrag som ligger dubbelt under bungee’n. Mellan dessa dukar lägger jag tältet då jag rullat ihop det. Vissa märken säljer tältkondomer vilket göra att man skyddar tältet då man gör detta. Är man lite haj på tält och vill ha en snabb resning/rivning av tältet kan man istället för att ta ur bågarna dra undan tältduken till hälften och dela bågen på mitten och sedan vika den över den andra halvan av bågen och därefter rulla in bågarna i duken. Då nyper inte bågarna duken och det går snabbt att få upp tältet.

• Förbereda platsen

När jag bestämt mig för en plats att sätta upp tältet tar jag av mig ryggsäcken och pulkan. Jag plattar till området genom att gå fram och tillbaka samt i sidled så att snön packas. Jag packar sedan upp spade, snöpinnarna och dunjackan.

• Sätta upp tältet

Jag kollar vilket håll vinden kommer ifrån och sätter den lilla absiden om jag nu har två på tältet mot vinden. Jag sätter i stormlinan först sedan de andra två nere vid markduken. Blåser det mycket blir det viktigare att göra detta. Sedan reser jag tältbåge sektion 1,2,3,4.. och slutligen så gör jag samma på andra kortsidan. Är vi två i detta läget och allt är under kontroll brukar vi dela på jobbet så att den ena personen gräver ut absiden medan den andra sätter i resterande stormlinor, sträcker dessa samt lägger snö runt hela tältet längs med duken.

• Gräva ut absiden

Är man osäker på snödjupet kan man med en snösond eller baksidan av skidan mäta djupet på snön. Baksidan av skidan försöker jag dock undvika då jag sett en skida som delat sig då detta gjordes samt att man kanske kan trilla och skada sig eller skidan.

• Eftersträcka stormlinorna

Gör jag vid de sista kvällsbestyren. Toa och tandborstnings-rundan. Det är ofta då man ser norrsken, fryser ett tag medan man kollar och undrar varför man inte tog på sig mer så man kunde kolla längre.

• Plocka in samt säkra utrustning

Under kvällsbestyrsrundan tar jag också och kollar så vi har koll på all utrustning. Dels så vill vi inte att den blåser bort eller faller på tältduken. Vi vill inte heller att den försvinner om det dumpar några dm snö. Pulkan brukar jag vända upp och ner. Skaklen eller draget ställer eller lägger jag så att man inte trampar på det utan att dela det från pulkan. 

Lägerliv & mat 

• Snöborste

För att ta bort snö från utrustningen samt för att borsta rent innertältets golv innan man tar ner det på morgonen.

• Liljeholmes ljus

Ställ ett ljus per kväll i absiden för mysfaktorn. Varmt gult sken som är avslappnande att titta på. Lite som en liten lägereld. Kommit på mig själv att kolla på detta minst en 30min per kväll.

• Bivackskor

En gudagåva! Lätta dunskor med överdrag för att ha i och utanför tältet. Ihop med innerskorna till pjäxorna är de underbara att ha och håller dina fötter varma. Jag brukar ha dessa så fort jag tar av skidorna för att vandra runt i camp eller när det lagas mat.

• Anteckningsbok & blyertspenna

För att anteckna sina tankar och upplevelser. Blyertspenna för att den funkar när det är kallt samt upp och ner.

• Kök

Ett multifuel kök som du kan serva och laga om det behövs i fält. Vissa har ett huvud eller så kallad burner head medans andra har flera. Kolla så att det du använder funkar med kemisk ren bensin. Prova innan avfärd! Reservpump samt lagningskit är klokt. Är det flera personer som ska ut med flertalet kök kanske det är värt om alla använder samma sorts kök då service kit och reserv pump funkar till alla. På vintertur sätter jag fast mitt kök på en tunn träskiva klädd i aluminium. Aluminiumet suger inte åt sig vattnet eller bränslet och gör det lättare att hålla rent. Jag brukar även sätta fast bränsleflaskan med en plattbandsrem så att man lätt kan pumpa upp trycket. Man måste kunna ta loss flaskan lätt då den behöver fyllas på! Till köket ska det finnas ett bra vindskydd som håller värmen inne.

• Kastruller

Det finns många kastruller. Jag föredrar 2-2,3L kastruller med värmeväxlare. Det sparar bränsle och minskar koktiden. Vissa kök säljs med isolerande påse. Denna funkar kanon. Du kan göra flera uppkok och då hålla värmen på ena kastrullen och dess innehåll medans du gör omgång två. Ett bra lock behövs! Försök att försluta köket så bra som möjligt med vindskydd och lock för att hålla kvar värmen och effektivisera snösmältningen samt vädra ordentligt om du använder köket i tältet!

• Eldstål /tändstickor

Eldstål är kanon och funkar alltid! Tändstickor för att tända ljuset. Annars får man tända köket för att tända ljuset vilket blir lite omständigt. Att ha två lösningar och förvara det på två stället är också bra om det ena skulle försvinna om än bara för stunden.

• Skräppåse

Att förvara allt skräp i. Ha i åtanke redan från start vad som kan tänkas bli skräp och vad du kan minska ner redan hemma. Jag försöker sortera mitt skräp redan ute i fält så att det är lätt att slänga när man anländer en fjällstation. Då behöver man inte stå och sortera en veckas skräp i efterhand.

• Stekspade/slev

Beroende på matval behövs lite olika köksattiraljer. Jag gör alla mina maträtter med min sked och stekspade. Ibland tar jag med ett litet rivjärn för att kunna riva parmesan eller annat gott uppe på maten.

• Matskål

Finns många olika. I vanliga fall använder jag en tallrik av metall men på vintern ersätter jag den med en rund matskål av plast. Den ser ut som något som hunden skulle dricka ur och funkar perfekt. Även när mina tjocka tumvantar är på.

• Bestick

En sked med långt skaft som den jag har vid lunchen är det jag alltid använder på vintertur. Ibland hade det kanske varit skönt med ett bestickset men bara en sked funkar tycker jag. En kniv har du i multitool-verktyget de fåtal ggr du behöver den. Välj verktyg beroende på matval. 

• Bränsle

Kemisk ren bensin. 3-3,5dl/ per person och dag klarar jag mig på. Jag brukar runda uppåt då det oftast säljs i flaskor om 1 liter. Är det kallt går det mer och tvärtom. Kastruller med värmeväxlare, vindskydd, vilken mat, vatten/is eller snö och annat spelar också roll.

• Hörlurar

Efter några dagar av snålblåst, kalla vindar som med slipande effekt drar förbi tältet eller flyger förbi och mellan benen dagtid så kan det vara skönt att plugga in hörlurarna för några powerballader, soundtracket till Into the wild eller Markoolio’s Vi drar till fjällen.

• Pannlampa

Används vanligtvis i och runt camp. Ibland behöver jag den när jag skidar över Ritsem mot Akkha när jag kommer med bussen. Jag har en som är lite större och drivs av 4st AA batterier. Batteripacket sitter i nacken och går att koppla om och ha i innerfickan vid stark kyla för att inte förlora kraft. Jag tycker det är skönt att ha några uppsättningar batterier, kunna lysa med full kraft då det behövs och dimmra ner då jag bara behöver ledljus. Har man en pannlampa som har inbyggt batteri behöver man kunna ladda med en powerbank vid behov. Ta isåfall med rätt sladd! Använder man flera elektroniska saker som drivs av batteri kan det kanske vara värt vid inköp att allt ska gå på samma batteristorlek?

• Isolerbyxor

Jag har ett par byxor med fullängds blixtlås. De är av syntet och jag använder de mest i lägret utanpå mina underställsbyxor. Det finns flertalet att välja på. Dun eller syntet samt shorts, piratbyxor eller full längd. Ta några som passar dig. Dessa kan jag också använda under den dagliga lunchen vid behov eller ha under skalbyxorna när det är riktigt busigt väder och kallt ute.

• Lagningskit

Rimlig mängd! Nål, tråd, tejp, multitool med tång, vissa saker kan gruppen ta en av, andra saker kanske alla behöver på individnivå.

• Frukost

Personligen gillar jag havregrynsgröt med kanel, salt, torkade äpplen, torkade dadlar, russin och lite pulvermjölk att hälla på. Vill man ha havregrynsgröt men inte det andra så förgyller Varma Koppen Hallon/blåbär gröten en hel del. Ibland tar jag med mig apelsinkoncentrat som jag blandar med ljummet vatten. Lyxfrukost enligt mig.

• Lunch

1st frystorkad per dag. Man sitter ofta ute utan något större skydd. En frystorkad som du häller varm vatten i från en thermos är enligt mig kanon. Du rör om och har den innanför dunjackan till den är färdig att äta. Till det har du 1 liter blåbärs- eller nyponsoppa (per dag). Buljong funkar också bra att dricka. Lätt att förbereda och gott!

• Middag

Lätt att lyxa till också då du är i sovsäckarna och har tältet som skydd. Allt från grytor, mjuka taco-bröd som man steker med ost emellan osv. Du lever i en frysbox så du kan ta med nästan vad som helst. 1kg oxpytt, torkat äggpulver, pasta, torkad köttfärsås mm. Mitt råd är att fråga dina kompisar som varit på vintertur samt gå till en friluftsbutik och kolla vad de har för utbud gällande böcker i ämnet friluftsmat. 

Sova 

• Sovsäck

Jag förespråkar en rejäl säck. Personligen har jag en äldre -30C sovsäck. Tumma inte på sovsäcken. Det är här vi vilar och återhämtar oss efter en heldag ute i kylan. Vi har skidat och äventyrat hela dagen. Sinnena är fullmatade och vi behöver vilan! Ibland går det att kombinera två sovsäckar. Dun innerst och en syntet utanför. Den yttre blir alltid lite blötare/fuktigare. Kolla om det funkar för dig och om du upplever det som behagligt om du inte har en vintersäck. Jag kör inte med sovsäckslakan då jag snurrar in mig i detta och vaknar ofta. Istället klär jag mig i ett underställ som jag endast har för att sova i. På så sätt klibbar inte låren ihop. Jag sover bättre och ska jag ut mitt i natten har jag ett “basskydd”.

• Liggunderlag

Desto längre från snön du kommer desto bättre. Jag använder ett vanligt 14mm liggunderlag. Gärna med jämn yta och slutna celler så att snön inte fastnar. Detta kombinerar jag med ett uppblåsbart liggunderlag som har ett högt R-värde och klarar kyla ner mot -30C. Jag sover bra på detta. Tänkvärt är dock att det uppblåsbara kan delaminera, ventilen/packningen kan gå sönder samt att det kan gå hål på detta. Det blir då platt som en plastpåse och isolerar inget alls. Lagningskit är ett måste! Ska man vara helt säker hade jag föredragit dubbla cellplast liggunderlag som är slutna och 14mm vardera. De uppblåsbara liggunderlaget fyller du lättast med en extern pumppåse som du fyller med luft och flyttar in i liggunderlaget. Då du ligger på liggunderlaget ska du inte sjunka igenom men om du sitter på det blir det oftast genomslag. Då är det också skönt med ett vanligt liggunderlag under. Det uppblåsbara liggunderlaget kan också kännas kallt till en början. Det blir så då du fyller det med kall luft.

• Nalgeneflaska

Koka vatten på kvällen så att du har mer än du behöver. 2 liter extra ungefär. Häll vattnet i Nalgene-flaskor med bred öppning, stäng flaskan lagom hårt och trä strumporna du hade under dagen på dessa. Du kan lägga flaskorna vid fotänden, magen, armhålorna eller vid ljumskarna. Krama den! Efter någon timme gör dessa stor skillnad och du har vatten till frukosten. Ta med gummiband så kan du även fästa innersulorna samt innerskorna från pjäxorna så torkar dessa upp under natten.

• Kissflaska

Ibland är det skönt att slippa lämna sovsäcken och tältet. Med en flaska behöver du inte vakna till lika mycket och kan “lätt” göra dina behov. Missa inte!

• Powerbank

Låt den ligga i sovsäcken. När du fluffar sovsäcken på kvällen brukar powerbanken vara kall men när du kryper ner i säcken med dina varmvattenflaskor blir den varm och du kan ladda Inreach, Ipod eller det du behöver. 

Summerad utrustningslista 

Hårdvara 

• Ryggsäck med möjlighet att fästa pulkan alternativt en sele att dra med

• Sovsäck. Min har en komfort på -30 grader

• Solglasögon/goggles

• Hellånga stighudar som passar dina skidor

• Pulka med skakel/drag och eventuellt sele

• Bivack-skor

• Snöpinnar för tältet

• Spade

• Karta över området

• 4-säsongs tält

• Snöborste

• Liljeholmens ljus

• Första hjälpen-kit

• Vindsäck

• Dubbla liggunderlag

• Glidvalla

• Skidor

• Pjäxor

• Lagningskit i rimlig mängd

• Multitool med tång

• Stavar med rejäl truga

• Anteckningsbok och blyertspenna

• Kompass

• Solskyddsmedel

• Hörlurar 

Tekniskt 

• Kamera

• Garmin InReach (satellitkommunikationsenhet)

• Termometer

• Powerbank

• Mobiltelefon, sladd och kloss

• Pannlampa med batteri 

Mat-relaterat 

•Thermosar

• Grytset med lock och handtag

• Eldstål/tändstickor

• Matskål

• Vattenflaska

• Kemisk ren bensin 0,25-0,30L/dag/person

• Bestick

• Multifuel kök på platta samt bränsleflaska

• Reservpump för multifuelköket samt service-kit

• Skräppåse

• Stekspade

• Kryddor

• Frukost

• Frystorkad mat för luncherna

• Middag 

Kläder 

• Tjocka vantar

• Mellan-tjocka vantar

• Skalvantar

• Montagevantar/fibbelvantar (liners)

• Tunnare liner mössa

• Tjockare mössa

• Tjock rejäl dunjacka

• Anorak /skaljacka

• Vindjacka

• Underställströja

• Långärmad mellanlagerströja

• Tjockare tröja

• Underställströja brynja

• Långkalsonger

• Underkläder

• Strumpor, både tjocka och tunna

• Buff

• Skalbyxor med hängslen 

Hygien 

• Toapåse

• Tandborste

• Tandkräm 

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.