Skidtur med pulka i Sarek, Europas sista vildmark

Sareks nationalpark är en plats som inte anpassats för turism, här ute anpassar vi oss till naturens villkor. Följ med på ett skidäventyr i det som kallas Europas sista vildmark.

I Sareks nationalpark finns inga stugor eller toaletter utan endast några enstaka broar. Landskapet är ett krävande och det är ett  väderutsatt område som inte är riskfritt att färdas i. Tillsammans med vår Fjälledare Daniel får du möjlighet att testa dig själv och utveckla dina kunskaper under åtta dagar medan vi färdas genom det som kallas Europas sista vildmark.

Vi börjar vår tur i Ritsem. Vägen dit brukar kallas för Sveriges längsta återvändsgränd. Om det är sant vet vi inte, men vägen  ger en känsla av att vara “där ute” redan innan skidorna är på.

Under en sådan här tur lär man sig vad som är viktigt i livet eller för stunden. Allt skalas ner till våra mest grundläggande behov. Det handlar delvis om att vara här, i nuet, att göra det vi har åtagit oss att göra men än viktigare att uppfylla behoven av att vara varm, torr och mätt. Vi har ingen täckning och man har fokus på det man gör. Vi matas fortfarande med information, men inte av sociala medier.

Vi får räkna med skiftande väder och temperaturer. Från några enstaka minus grader ner till under minus 30 grader är möjliga, även om båda siffrorna är ytterligheter. Att möta kylan hemma, innan turen,  är att föreslå även om det innebär några nätter på balkongen. Under mars månad är det  inte så många timmar med dagsljus och första halvan räknas fortfarande som en vintermånad. Det är ofta blåa korta dagar, mycket stjärnor nattetid och stor chans att se norrsken.

Deltog i skidturen i Sarek med pulka vintern 2022 med Daniel Vilhelmsson Wesén som guide. Jag har vandrat i Sarek på sommaren flera gånger men ville uppleva nationalparken i vinterskrud. Av säkerhetsskäl men också för att lära mig mer om längre vinterturer letade jag efter en guidad tur. Med Daniel som turledare blev gruppen ett fint team. Daniel har gedigen fjällvana och en imponerande förmåga att dela med sig av den på ett ödmjukt och inbjudande sätt. Vill du uppleva Sarek fullt ut på vintern, ha det riktiga äventyret men samtidigt få inspiration och känna trygghet i att gruppen har en turledare med gedigen kunskap och erfarenhet är den här turen ett perfekt val. Väl framme i Saltoluokta var jag riktigt trött, ja det var stundtals tuffare än jag hade väntat mig, men framförallt var jag helt uppfylld av en fantastisk vintervecka i Sarek.

Fredrik Malmberg

Många pulkor har dragits här innan våra men ändå känns det ofta inte så. Vinterlandskap med dess stenblock, tunn is, kalla vindar och ibland cornflakesliknande frost ger oss mycket att utforska. Vi lagar mat och fixar vår utrustning i tälten skyddade från vinden medan ljuset från pannlamporna och stearinljuset i absiden lyser upp våran kväll. Efter några dagar är det normalt att ta på sig skidorna och utan stavarna ta sig iväg en bit för att göra kvällsbestyren. När man står och borstar tänderna med krabbliknande vantar och tjock dunjacka, är det svårt att inte blicka uppåt. Forskande kolla på stjärnorna eller de stora yrande snöflingorna. Norrskenet som börjar dansa så smått och det inbjudande tältet som lyser så fint. Det är lätt att känna sig tillfreds och lyrisk men också sårbar.

I slutet av turen då Saltoluokta fjällstation dyker upp på kartan har vi finslipat våra rörelser och packningen. De är precisa och zen liknande. Vi rör oss i samspel med varandra och naturen.

Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig inför turen!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd9 dagar
GruppstorlekMin 4, max 8 personer
Gradering1C

I resans pris ingår

 • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
 • Planeringsträff i Göteborgsområdet- en natts övernattning
 • Personlig rådgivning gällande utrustning, packning och mat
 • Boende en natt på STF Saltoluokta. Boende i flerbäddsrum. Lakan ingår
 • Tvårätters middag på ankomstdagen samt frukost och lunch dagen vi åker på STF Saltoluokta
 • Skotertransport från Saltoluokta till Kebnats
 • Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation
 • Hjälp med snösmältning till vatten vid behov
 • Uppsättning av toa tält vid varje lägerplats

Ingår ej i resans pris

 • Resa till Ritsem och resa hem från Saltoluokta
 • Personlig utrustning
 • Campingutrustning
 • Personlig försäkring
 • Dryck, mat och snacks

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag.1 Ankomst Ritsem

Vi ankommer med buss tidig eftermiddag, vårt äventyr startar i Ritsem. Kanske har vi inte åkt skidor sedan förra säsongen och backarna ner till sjön blir de första svängarna vi gör för denna säsong. Vi tar oss fram i lugn takt och väntar in varandra. Väl nere vid sjöns strandkant följer vi markeringarna över mot den andra sidan och tältar slutligen mitt emot Akkhastugorna.

Vi gör upp vårt läger så snart vi kommer över. Det kan hända att vi får sätta upp våra tält i pannlampornas sken beroende på hur snabbt vi tagit oss över sjön, kanske får vi även hjälp av norrskenet. En tuff men härlig start kanske, men sedan är det extra gott att äntligen få sträcka ut benen och vila.

Dag 2. Runt Akkha

Efter frukost och en kopp värmande kokkaffe så styr vi skidorna mot sydväst längs Ahkkas sluttningar. Vi börjar med att försiktigt ta oss upp för sluttningen mellan Ahkka och Siniuyjudis. Stigningen får ta den tid det tar och vi får antagligen kämpa en del, vi tar det dock lugnt och försiktigt hela tiden. Med största sannorlikhet kommer vi använda våra stighudar för att få bättre grepp. Vi skidar över sjön Sjnjuvtjudisjávrásj och tältar söder om denna.

Dag 3. Ruohtesvagge

Idag skidar vi vidare mot Nijak. Vi tar oss långsamt uppåt och in mot Ruohtesvagge. Vi tar oss tid att stanna upp ibland och njuta av utsikten och det majestätiska bergslandskapet. Vi har nu Ahkka bakom oss och Nijak framför oss. Även idag kommer det bli en del stigning. Dagens mål är att ta oss uppåt och sedan förbi renskötarstugan innan vi slår upp våra tält längre ner i dalen vid sjön Ruohtesjávrásj.

Dag 4. Skárjá

Från och med att vi nådde renskötarstugan igår så har vi det mesta av stigningen avklarad och det blir nu lite lättare. Vi vaknar upp i Ruothesvagge och skidar neråt mot Skárjástugan och den enda olåsta hjälpstugan som finns i området. Vi tar oss över innan ravinen och tältar.

Dag 5. Bierikvárásj

Idag skidar vi vidare. Vi tar oss mot Pielastugan genom att försöka hålla höjden så bra som möjligt. Vi skidar ner på sjön och håller kurs mot det jag brukar kalla för korpberget. Nu har vi nått Äpharmassivet, en fantastisk plats. Vi kommer med största sannorlikhet få bekanta oss med korparna som håller till här. Turen går vidare norrut i meditativ takt och runt Bierkikvárásj. Här är ofta isigt och ibland även lite öppet vatten, vi tar oss försiktigt framåt. Vi tältar en bit från klippan om det mot förmodan skulle trilla ner någon sten.

Dag 6. Sluggájåhkå

Vi startar dagen med en kopp stärkande kokkaffe medan vi spanar runt i det fina vinterlandskapet Vi håller oss på sydöstra sidan av sjön och tar oss vidare mot och förbi Nienndo. Vi skidar över eller bredvid sjöarna och vattendragen och hittar en bra rutt där vi kan ta oss fram tryggt och säkert. Vi slår upp vårt läger på en passande plats innan ravinen tar sin början. Kanske får vi borsta tänderna under norrskenet ikväll? Tältplats någonstans i närheten av Sluggájåhkå.

Dag 7. Slugga

Efter att ha kommit upp på en av de “sista” höjderna under turen på kalfjället kommer vi förlora en hel del höjd och det är mestadels platt eller nedför härifrån sett. Vi tar ofta pauser och kollar tillbaka innan vi skidar ner under trädgränsen. Vi håller vårt avstånd till Slugga medan vi tar oss runt så att vi inte slutar upp i ravinen. Vi följer ryggarna och korsar någon mindre sjö innan vi skidar ut på Bietsávrre. Vi tar hälften av denna och reser våra tält för sista gången på udden på södra sidan av sjön.

Dag 8. Sista rycket

Idag packar vi ihop vårt läger för sista gången den här resan. Vi startar dagen med att skida över resten av Bietsávrresjön, om vi har tur kan vi lyckas skymta älg här. Vi tar sikte mot den sydöstra delen av sjön och skoterspåret som tar oss mot Saltoluokta. Efter att ha skidat rakt fram och platt ett bra tag så är det nu dags att klättra upp för de sista backarna. Vi tar oss ner på andra sidan till fjällstationen. Efter många dagar ute i vildmarken känns det fint med en varm dusch och kanske en kall öl framför brasan. Vi avslutar med en härlig tvårätters middag och en riktig säng att sova i.

Dag 9. Hemfärd

Vi äter en gemensam frukost, städar ur våra rum och ställer våra grejer utanför repan. Om vi orkar och känner för det skidar vi en runda utan pulka och njuter av Saltoluoktas omgivningar innan vi avslutar programmet med en lunch i huvudbyggnaden. Därefter tar vi oss över sjön på skotrar och slädar. Det är dags att åka hem efter några härliga friska dagar och nätter i den svenska fjällvärlden.

map_marker: ritsem

Bra att veta

Denna resa kräver mycket både av dig och din utrustning. Tidigare erfarenhet av vintertältning är ett krav, likaså att du kan skida 15 km om dagen och dra din egen pulka. Du kommer få hjälp och råd angående vad som behövs i din packning i god tid innan avresa. Skidpaket och pulka m.m går att hyra genom STF Saltoluokta eller Laponia Adventures, de levereras då till STF stuga i Ritsem. Om du hyr utrusning är rekommendationen att ankomma till Ritsem en dag tidigare för att försäkra dig att all utrustning kommit fram och att den passar och fungerar för dig.

För uthyrning se: : Uthyrningsförfrågan Saltoluokta

Laponia Adventures

OBS,  om det är så att tält och pulkor kommer behöva hyras, görs detta efter att ni haft informationsmötet med Daniel. Viktigt att detta koordineras i gruppen.

Planeringsträff i Göteborgsområdet

Vi kommer att ha en förträff i Göteborgsområdet. Exakt tidpunkt och plats bestäms så fort vi har tillräckligt många deltagare för att genomföra resan.  Under träffen får ni chansen att bekanta er med varandra och Daniel kommer gå igenom allt praktiskt inför resan såsom:

 • Väder, vind, is
 • Pulka vs ryggsäck
 • Kök, mat, bränsle
 • Bygga samt riva camp
 • Allmänt om hur en dag kan se ut
 • Utrustningslista
 • Rutt och händelser längs den planerade färdvägen
 • Vanliga händelser
 • Säkerhetsutrustning
 • Övrigt som kommer upp under träffen

Träffen kommer att vara utomhus och vi sover i tält en natt och gör en kortare vandring. Du kommer behöva ha med tält, sovsäck, liggunderlag och de man allmänt behöver för att sova ute samt bestick och tallrik/skål. Vi har ett par tält till utlåning om så skulle behövas.

Har ni inte möjlighet att delta kommer Daniel gå igenom det viktigaste mer er via ett digitalt möte.

I Sarek

Under en typisk dag på turen så äter vi frukost ihop och går igenom dagen innan vi skidar vidare. Om vädret tillåter tar vi en längre paus mitt på dagen när vi avnjuter lunchen. Det är inte möjligt att fylla på matförrådet under turen så vi har med oss allt vi behöver redan från start. Du behöver bära/dra din egen utrustning, mat samt en del av den gemensamma utrustningen. Sista natten sover vi på STF Saltoluokta och där sover vi inomhus. Vi har möjlighet att använda bastun och njuta av en tvårätters middag på kvällen.

Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig inför turen!

Du bokar resan till och från start på egen hand. Er guide Daniel kommer resa från Göteborg till Gällivare med tåg och därefter buss vidare till Ritsem. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Det går endast en buss per dag upp till Ritsem. Buss 93 från Gällivare till Ritsem på vägen upp och Kebnats (Saltoluokta) till Gällivare på vägen hem.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och vattennivåer. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

 

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Borgarfjörður, Island

Utforska sagolika östfjordar och gömda pärlor i och kring Borgarfjörður. Ett område som hos islänningar hyllas för dess naturskönhet och fina vandring.

 • Sverige
 • Vandringsresor

Höstvandring i Sarek

Orört, stort, vilt och tyst - Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med vår erfarne fjälledare Daniel. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

 • Sommarresa
 • Mountainbikeresa

Mountainbike i världsklass, norra Böhmen/Tjeckien

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med spännande stigcykling genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.