Höstvandring i Sarek

Orört, stort, vilt och tyst - Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med vår erfarne fjälledare Daniel. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

Detta äventyr äger rum i början av september när färgerna skiftar till gult, rött och orange. Det ligger snö på topparna och det kan ligga tunn is på sjöarna. Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och broar i området. Tillsammans med vår fjälledare Daniel Vilhelmsson Wesén får du nu möjligheten att testa dig själv och utveckla dina kunskaper då vi färdas genom ett område som i folkmun ofta kallas Europas sista vildmark.

Jag och min fru Emelie gjorde denna vandring i mitten av september 2017. Vi hade ett antal vänner med oss och i Saltoluokta, vandringens slutmål gifte vi oss. Detta område och resmål är för mig varmt om hjärtat och nu har du möjlighet att dela detta för mig speciella äventyr.

– Daniel Vilhelmsson Wesén, guide

Vi färdas ca15 km om dagen i en terräng med måttliga höjdskillnader. Det praktiska
genomförandet varvas med reflekterande diskussioner. Vi kommer behöva utföra ett antal vad längs med turen samt bitvis vandra i mycket stenig terräng. Sarek är ett krävande och väderutsatt område som inte är riskfritt att vandra i. Äventyret är lämpligt för erfarna vandrare.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och vattennivåer. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-09-012024-09-10Ritsem 14 000 SEKDaniel Vilhelmsson WesénJa

Resefakta

Reslängd10 dagar
GruppstorlekMin 4, max 12 personer
Gradering3C

I resans pris ingår

 • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
 • Planeringsträff i Göteborgsområdet- en natts övernattning
 • Personlig rådgivning gällande utrustning, packning och mat
 • Boende en natt på STF Saltoluokta Fjällstation. Boende i flerbäddsrum. Lakan ingår.
 • Tvårätters middag på ankomstdagen samt frukost och lunch innan avfärd på STF Saltoluokta Fjällstation
 • Båttransport från Ritsem till Änomjálmne, Svinnje till Sitojaure samt Saltoluokta till Kebnats över sjön Langas
 • Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation
 • Boken Inspirational Outdoors, skriven av Daniel Vilhelmsson Wesén

Ingår ej i resans pris

 • Resa till Ritsem och resa hem från Saltoluokta
 • Personlig utrustning
 • Campingutrustning
 • Personlig försäkring
 • Dryck, mat och snacks

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ritsem till Treparksmotet

Vi anländer Ritsem tidig eftermiddag. Vi börjar dagen med att ta båten tillsammans över sjön Akkajaure till Änomjálmne. Väl på andra sidan sjön vandrar vi nedan trädgränsen och passerar efter någon kilometer STF Akka fjällstuga. Kanske säger vi hej till stugvärden när vi passerar. Vi tar bron över Vuojatädno till fjällets drottning Ahkka. Vi är nu vid trädgränsen och det är glest mellan träden. Vi fortsätter att vandra längs sommarleden söderut mot Gisuris. Leden är under sommaren flitigt använd och många springer eller går denna populära led ner till Kvikkjokks fjällstation. Vi anpassar oss gradvis till ryggsäckens tyngd, vädret, att vara ute under en längre tid och varandras sällskap.

Framåt kvällen anländer vi treparksmötet där Sarek, Stora sjöfallet och Padjelanta möts. Här kommer vi sätta upp våra tält för kvällen, laga mat och kanske ta ett kortare dopp.

Distans ~15km. Total stigning ~200m

Dag 2. Nijak

Närmre Gisurisstugorna än så här kommer vi inte. Mellan hängbroarna svänger vi av leden och går mot Nijak. Under denna sträcka tar vi oss ut ovan trädgränsen. Vi följer stigar upptrampade av besökare och djur under en längre tid. Vi passerar renvaktarstugan där uppe på en kulle och tältar en bit från denna med utsikt över bl.a. Kantberget och Gavelberget. Om vädret tillåter och det är dagsljus kvar finns det möjlighet att ta en kvällspromenad utan ryggsäck upp på en närliggande topp.

Distans ~19km. Total stigning ~400m

Dag 3.Ruohtesvagge

Vi vaknar upp i Ruohtesvágge, en mäktig upplevelse. Vi ser förhoppningsvis alla berg runt omkring oss. Kanske eller mest troligen är det snö på de höga topparna runt omkring oss. Fjället “brinner” med alla höstiga färger och det är kanske lite frostigt när vi packar ihop för vår kommande dag. Vi fortsätter neråt i dalen. Går lite på stigarna och om det funkar nere vid vattnet på sandbankarna och vegetationen vid sidan om. Vi kommer korsa ett större vattendrag under dagen då vi mest troligen behöver byta skor eller dra åt lite mer. Det känns vilt och om man inte haft det innan får många känslan av att vara “out there”. Vi rundar och tappar lite höjd då vi närmar oss Skarja. Vi passerar utedasset och sedan nödstugan. Här kan man söka skydd för en stund och vid behov lämna färdmeddelande. Vi stannar inte mer än att vi hinner se och uppleva platsen innan vi går över en av de få broar som finns här i området och ser ner på det strömmande vattnet som med full kraft tar sig ner i skrevan. Vi slår läger nära vattendraget Máhtumågåsj. Lagar mat, pratar om dagen och spanar ut över landskapet och morgondagens utmanande brant upp till Snávvávágge.

Distans ~16km. Total stigning ~330m

Dag 4. Snávvájávrre

Vi hoppas på bra väder då vi vaknar upp och ger oss iväg. Vi följer stigarna vidare längs kanten. Vi gör ett besök uppe på Bielavárásj eller fikakullen som jag (Daniel) kallar den. Magiskt men allt för ofta för kallt för att sitta en längre stund. Vi tar höjd och tar oss upp för kanske det jobbigaste och mest utmanande partiet på hela äventyret. Det är brant och kan vara halt, det gäller att ta det lugnt här men också att stanna upp och hinna njuta av var vi faktiskt är någonstans.

När vi kommer upp, väntar vi in alla och fikar innan vi tar oss den
sista biten till sjön Snávvájávrre där vi finner en lämplig plats för oss att tälta på. Ofta märks det här att vi tagit höjd, det är kallare. Det kan blåsa mer och vi gömmer oss kanske mer i tälten. Det är ett speciellt landskap på många sätt. På eftermiddagen/kvällen kanske vi har chans på Låddebákte. En vandring på 3-4 timmar.

Distans ~9km. Total stigning ~430m

Dag 5. Övre Rapadalen

Vi gör de vanliga morgonbestyren och vandrar vidare längs sjön. Vi nynnar kanske på köttbullelåten (från en reklamfilm) “and I will walk 500 miles” eller “These boots are made for walking” medan bena rullar på av sig själva. Vi har kommit in i lunken och rutinerna sitter bättre nu. Vi närmar oss kanten och utförslöpan ner till Rapadalen. Här kommer vi ta flera pauser under nedfärden. Den första är vid en liten sjö.

Vi lämnar ryggsäcken här och går och ställer oss på en liten kulle med utsikt över Rovdjurstorget, Rapadalen, och kanske Nammatj långt där borta. Vi går sedan ner till trädgränsen och om vädret tillåter vilar vi lite och avnjuter naturens skådespel. Har vi tur så har vi barmark, vinden tar med sig löv från träden och hösten visar sig från sin bästa sida. Väl nedanför trädgränsen svänger vi vänster. Vi tar oss ut och följer kanten på sandbankarna och hittar slutligen en lämplig plats att tälta på vid Alep Vássjájågåsj. På kvällen kan vi promenera lite på sandbankarna och spana älg.

Distans ~14km. Total stigning ~400m

Dag 6.Vilodag

Beroende på väder och vind och vad vi känner för så har vi en dag att spendera i området, gå en sväng utan ryggsäck, återhämta oss, spela kort, läppja kaffe och göra lite som vi vill. Denna dag kan infalla tidigare eller senare beroende på turens gång.

Dag 7.Nedre Rapadalen

Vi fortsätter våran vandring i Rapadalen omgivna av lövskog på småstigar och eventuellt sandbanken. Vi kollar på ett vattenfall och tar sedan oss  tillbaka till den klassiska stigen. Stigen är i tät björkskog och grenarna smeker våra sidor då vi går mellan dem. Vi rundar Lulep Spádnek och efter några vattendrag lämnar vi stigen för att ta höjd. Dessa vattendrag brukar allt som oftast innebära att vi tar av oss kängorna och vadar i lämpligt skodon. Vårt mål är att komma upp över trädgränsen upp mot en topp som är markerad med siffrorna 1081 söder om Suorkitjåhkka. Här kommer vi tälta med fantastik utsikt på en lite plattare yta i backen. Vägen upp från stigen till tältplatsen följer vi en bäck som ledstång. Vi går ospårat och i sicksack. Under en tur myntade vi uttrycket att smyga långsamt och det är precis det vi kommer göra. Efter dagarna nedan trädgränsen och i den täta blöta vegetationen är det skönt att åter vara uppe ovan träden och få vyerna då vi kollar upp tillbaka därifrån vi kom ifrån med Låddebákte i fjärran.

Distans ~12km. Total stigning ~580m

Dag 8.Nammatj och Skierfe

Vi går försiktigt på stenblocken och tar oss tid att njuta av den fantastiska utsikten över Rapaselet, Skierfe och Nammatj. Vi prioriterar sakta och säkert så att stegen sitter. Vi smyger än då vi har massor av sten här. Vi hoppas på torrt underlag då allt blir säkrare då vi passerar området. Vi skrålar, balanserar, skuttar, tar oss ner för branter och använder alla fyra då vi tar oss uppför. Vi letar efter gräsplättarna för att vila fötterna och korsar senare ett snöfält för att slutligen ta oss ner på jämnare mark. Vi forcerar videsnåren och går upp på stigen norr om Skiefe. Vi lämnar packningen där då vi besöker toppen. Då vi känner oss redo tar vi kompassriktning och går mot Kungsleden och slutligen Svinnje där vi kommer tälta. Tuff dag med ett brett register av utmaningar. Dock utan stress. Vi har bara ett måste och det är avslut i Svinnje för att kunna ta båten på morgonen.

Distans ~20km. Total stigning ~780m

Dag 9. Svinnje till Saltoluokta

Idag tar vi ner tälten för sista gången under denna turen. Vi åker morgonbåten till Sitojaure och vandrar där vidare på Kungsleden norrut till Saltoluokta. Vi står på bryggan och väntar och hoppas få komma med på första turen om det är många som ska med. Efter våran tur i Sarek är denna sträcka relativt enkel. Vi har dock lite distans och ta. Ryggsäcken är som lättast nu då vi har ätit upp det mesta. Kanske äter vi våra sista Snickers då vi spatserar fram? Vid 16 tiden är det tänkt att anlända fjällstationen. I Saltoluokta väntar dusch, bastu, rum och mat. En mysig huvudbyggnad med stolar och en liten affär med vykort och kanske salta chips.

Distans ~20km. Total stigning ~190m

dag 10. Reflektion och hemfärd

Vi vaknar upp i en säng efter en längre tid ute i fält. Vissa sover bra medan andra kanske tycker det känns konstigt att inte ha kylan och vinden inpå. Hursom! Vi möts i matsalen för frukost. Kanske har du hittat några av morgontofflorna man kan låna, fastnat utanför entrén med kaffe och en magisk utsikt eller så har vi pratat ihop oss och tar ett dopp nere vid bryggan innan frukosten.

Efter frukost checkar vi ut och ställer packningen utanför repan i hörnet under tak. Vi  tar en kortare promenad genom samebyn och gammelskogen för att ge feedback och prata om turen vi haft medans vi kollar på lav och gamla stubbar. Vi äter lunch på stationen och tar slutligen båten mot Kebnats. Det är dags att åka hem.

map_marker: Ritsem

Bra att veta

Denna resa kräver mycket av dig och din utrustning. Du kommer få hjälp och råd angående vad som behövs i din packning i god tid innan avresan.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och vattennivåer. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

Innan resan kommer vi ha en digital träff med alla deltagare och er guide Daniel. Här får ni chansen att bekanta er med varandra och Daniel kommer gå igenom allt praktiskt inför resan. Efter informationsträffen kommer Daniel även följa upp packning mm. enskilt med var och en av er, via telefon.

Du bokar resan till och från start på egen hand. Er guide Daniel kommer resa från Göteborg till Gällivare med tåg och därefter buss vidare till Ritsem. Om du söker din resa på SJ från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Buss 93 från Gällivare till Ritsem på vägen upp och Kebnats (Saltoluokta) till Gällivare på vägen hem.

Vi råder dig starkt att inte boka några tåg- eller flygbiljetter förrän boende och arrangemanget som helhet, är bekräftat av oss.

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Högalpin Via Ferrata – klätterstig i Dolomiterna, Italien

Välkommen till världens bästa massiv för utmanande Via Ferrata! Tillsammans med svensk färdledare och lokala certifierade bergsguider upplever vi Brentas spektakulära klätterstigar och vaknar på hög höjd i trivsamma Italienska bergshyttor.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring till Meteora och Mount Olympus, Grekland

Vandra i ett spektakulärt landskap präglat av spännande kultur och rik historia. Vi gör en svindlande bestigning av Greklands högsta berg, Mount Olympus.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Rila- & Pirinbergen, Bulgarien

Att vandra i Rila- och Pirinbergen är en mäktig upplevelse. Terrängen är högalpin och bjuder på en stor rikedom i fråga om flora och fauna.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.