Höstvandring i Sarek

Orört, stort, vilt och tyst - Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med vår erfarne fjälledare Daniel. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

Detta äventyr äger rum i början av september när färgerna skiftar till gult, rött och orange. Det ligger snö på topparna och det kan ligga tunn is på sjöarna. Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och broar i området. Tillsammans med vår fjälledare Daniel Vilhelmsson Wesén får du nu möjligheten att testa dig själv och utveckla dina kunskaper då vi färdas genom ett område som i folkmun ofta kallas Europas sista vildmark.

Jag och min fru Emelie gjorde denna vandring i mitten av september 2017. Vi hade ett antal vänner med oss och i Saltoluokta, vandringens slutmål gifte vi oss. Detta område och resmål är för mig varmt om hjärtat och nu har du möjlighet att dela detta för mig speciella äventyr.

– Daniel Vilhelmsson Wesén, guide

Vi färdas ca15 km om dagen i en terräng med måttliga höjdskillnader. Det praktiska
genomförandet varvas med reflekterande diskussioner. Vi kommer behöva utföra ett antal vad längs med turen samt bitvis vandra i mycket stenig terräng. Sarek är ett krävande och väderutsatt område som inte är riskfritt att vandra i. Äventyret är lämpligt för erfarna vandrare.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och vattennivåer. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd10 dagar
GruppstorlekMax 12 personer
Gradering3C

I resans pris ingår

 • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
 • Planeringsträff i Göteborgsområdet- en natts övernattning
 • Personlig rådgivning gällande utrustning, packning och mat
 • Boende en natt på STF Saltoluokta Fjällstation. Boende i flerbäddsrum
 • Tvårätters middag och frukost på STF Saltoluokta Fjällstation
 • Båttransport från Ritsem till Änomjálmne samt Saltolukota till Kebnats över sjön Langas
 • Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation

Ingår ej i resans pris

 • Resa till Ritsem och resa hem från Saltoluokta
 • Personlig utrustning
 • Campingutrustning
 • Personlig försäkring
 • Mat och snacks
 • Dryck

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG.1 Ankomst

Vi anländer Ritsem framåt kvällen med bussen runt 17:55. Vi letar upp en plats att resa våra tält för natten och berättar om våra förväntningar på de följande dagarna. Vi har möjlighet att gå igenom de sista inställningarna på ryggsäckarna och smörja kängorna.

DAG.2 Starten

Vi börjar dagen med att ta båten tillsammans över sjön Akkajaure till Änomjálmne vid 8 tiden. Väl på andra sidan sjön vandrar vi nedan trädgränsen och passerar efter någon kilometer STF Akka fjällstuga. Kanske säger vi hej till stugvärden när vi passerar. Vi tar bron över Vuojatädno och fjällets drottning Ahkka. Vi är nu vid trädgränsen och det är glest mellan träden. Vi fortsätter att vandra längs sommarleden söderut mot Gisuris. Leden är under sommaren flitigt använd och många springer eller går denna populära led ner till Kvikkjokks fjällstation. Vi anpassar oss gradvis till ryggsäckens tyngd, vädret, att vara ute under en längre tid och varandras sällskap.

På eftermiddagen anländer vi treparksmötet där Sarek, Stora sjöfallet och Padjelanta möts. Här kommer vi stanna för en lite längre paus om vädret tillåter. Närmre Gisurisstugorna än så här kommer vi inte. Mellan hängbroarna svänger vi av leden och går sydöst längs vattendragen tills vi är direkt söder om

ett berg vid namn Sjnjuvtudis. Under denna sista sträcka tar vi oss ut från skogen och lämnar de sista träden för att befinna oss ovan trädgränsen fram tills vi går ner i Rapadalen.

DAG.3 UT I VILDMARKEN

Idag kommer vi gå på och av stigar hela dagen. Upptrampade av besökare och djur under en längre tid. Vi tar den som passar oss bäst för stunden och justerar vid behov. Vi fortsätter följa vattendraget och siktar samtidigt lite höger om Nijak. Det går sakta och stadigt uppför tills vi passerar renvaktarstugan där uppe på en kulle.

Här är det dåligt med vatten under någon kilometer då vi är högt upp och riktningen på vattnet kommer ändras här. Efter renvaktarstugan är det plattare och går sakta neråt. Vi siktar på att slå läger vid Routesjávrásj södra spets. Om vädret tillåter och det är dagsljus kvar finns det möjlighet att ta en kvällspromenad utan ryggsäck upp på en närliggande topp.

DAG.4 MITT I DALEN

Vi vaknar upp i Ruohtesvágge, en mäktig upplevelse. Vi ser förhoppningsvis alla berg runt omkring oss. Kanske eller mest troligen är det snö på topparna. Fjället “brinner” med alla höstiga färger och det är kanske lite kyligt när vi packar ihop för vår kommande dag. Vi fortsätter neråt i dalen. Går lite på stigarna och om det funkar nere vid vattnet på sandbankarna och vegetationen vid sidan om. Det påminner lite om Sound of Music. Det känns vilt. Vi rundar och tappar lite höjd då vi närmar oss Skarja. Vi passerar utedasset och sedan nödstugan. Här kan man söka skydd för en stund och vid behov lämna färdmeddelande. Vi stannar inte mer än att vi hinner se och uppleva platsen innan vi går över en av de få broar
som finns här i området och kollar ner på det strömmande vattnet. Vi slår läger nära vattendraget Máhtumågåsj. Lagar mat, pratar om dagen och spanar ut över landskapet och morgondagens “klättring”.

DAG.5 FIKAKULLEN

Vi hoppas på bra väder då vi vaknar upp och ger oss iväg. Vi följer stigarna vidare längs kanten. Svänger höger och gör ett besök uppe på Bielavárásj eller fikakullen som jag (Daniel) kallar den. Magiskt  men allt för ofta för kallt för att sitta en längre stund. Vi tar höjd och tar oss upp för kanske det jobbigaste och mest utmanande partiet på hela äventyret. Det är brant, halt och det gäller att ta det lugnt här men också att stanna upp och hinna njuta av var vi faktiskt är någonstans.

När vi kommer upp, väntar vi in alla och fikar innan vi tar oss den
sista biten till sjön Snávvájávrre där vi finner en lämplig plats för oss att tälta på. Ofta märks det här att vi tagit höjd. Det är kallare, oftast mer snö på marken och is på sjön. Det kan blåsa mer och vi gömmer oss kanske mer i tälten. Det är ett speciellt landskap på många sätt.

DAG.6 UTSIKTEN

Vi gör de vanliga morgonbestyren och vandrar vidare längs sjön. Vi nynnar kanske på köttbullelåten (från en reklamfilm) “and I will walk 500 miles” eller “These boots are made for walking” medan bena rullar på av sig själva. Vi har kommit in i lunken och rutinerna sitter bättre nu. Vi närmar oss kanten och utförslöpan ner till Rapadalen. Här kommer vi ta flera pauser under nedfärden. Den första är vid en liten sjö.

Vi lämnar ryggsäcken här och går motsols runt sjön, tar åter lite höjd och ställer oss på en liten kulle med utsikt över Rovdjurstorget, Rapadalen, och Nammatj långt där borta. Vi går sedan ner till trädgränsen och om vädret tillåter vilar vi lite och avnjuter naturens skådespel. Har vi tur så har vi barmark, vinden tar med sig löv från träden och hösten visar sig från sin bästa sida. Väl nedanför trädgränsen svänger vi höger.

Vi besöker Axel Hambergs stuga och passar på att äta lite i
närheten om vi är hungriga. Här kan det finnas både mygg och björn. Vi navigerar fram längs stigen och anpassar oss efter dagens utmaningar. Kanske blir det ett antal enklare vad under dagen. Dagens etappmål är att hitta en lämplig plats mellan Alep och Lulep Vássjájågåsj. Här finns det ofta material längs vattendragen som vi kan elda under kvällen om mark och väder tillåter.

DAG 7. NAMMATJ

Vi fortsätter vandra i dalen omgivna av lövskog. Vi rundar Lulep Spadnek. Under dagen kommer vi gå av stigen för att ta höjd. Vårt mål är att komma upp över trädgränsen, runda en topp som är markerad med siffror 1081 söder om Suorkitjåhkka. Här kommer vi få sten. Massor av sten! Vi tar oss sakta över dessa fält utan stress och på bästa sätt.

Om “klättringen” dag 5 var utmanande så är detta det också fast på ett helt annat sätt. Vi hoppas på torrt underlag då allt blir säkrare då vi passerar. Vi följer de stigar som finns och när vi finner en lämplig plats med möjlighet till vatten stannar vi för dagen. Här är vi ovan Rapadalens deltan och Nammatj, Sareks väktare i söder är strax nedanför oss.

DAG.8 UTMANINGEN

Även idag finns det stenfält som är stora som rapsfälten i Skåne. Vi tar oss sakta över, mellan och runt stenarna. Vi går ner från höjden och ut på “platten” mot Skierfe om vädret tillåter oss. Under dagen kommer vi ansluta Kungsleden och vandra ner till båtarna som vi ska ta oss över till Sitojaure med. Här finns möjlighet att prata med någon utanför gruppen då vi åker båt eller anländer stugorna i Sitojaure. Om vi har tur eller otur beroende på hur man ser det så är detta
första gången vi möter på andra människor under turen. Hur många tror du vi kommer möta?

Efter Sitojaure går vi mot Saltoluokta Fjällstation så länge det känns bra och behövs för att sedan slå läger en sista gång.

DAG.9 FÅNGA DAGEN

Idag tar du ner tältet för sista gången under denna turen. Vi tar oss vidare på leden. Kanske lite folk spatserar i omgivningarna medan vi närmar oss. Vi ger oss själva en stund var för sig innan vi har ett gemensamt litet möte. Feedback om och runt turen. I Saltoluokta väntar dusch, rum och mat. En mysig huvudbyggnad med stolar och en liten affär med vykort och kanske salta chips.

DAG.10 HEMFÄRDEN

Vi vaknar upp i en säng efter en längre tid ute i fält. Vissa sover bra medan andra kanske tycker det känns konstigt att inte ha kylan och vinden inpå. Hursom! Vi möts i matsalen för frukost. Kanske har du hittat några av morgontofflorna man kan låna, fastnat utanför entrén med kaffe och magisk utsikt eller tagit en extra dusch. Efter frukost väntar vår avfärd hemåt som startar med båt över sjön Langas

map_marker: kvikkjokk

Bra att veta

Denna resa kräver mycket av dig och din utrustning. Du kommer få hjälp och råd angående vad som behövs i din packning i god tid innan avresan.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och vattennivåer. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

Innan resan kommer vi ha en digital träff med alla deltagare och er guide Daniel. Här får ni chansen att bekanta er med varandra och Daniel kommer gå igenom allt praktiskt inför resan. Efter informationsträffen kommer Daniel även följa upp packning mm. enskilt med var och en av er, via telefon.

Du bokar resan till och från start på egen hand. Er guide Daniel kommer resa från Göteborg till Gällivare med tåg och därefter buss vidare till Ritsem. Om du söker din resa på SJ från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Buss 93 från Gällivare till Ritsem på vägen upp och Kebnats (Saltoluokta) till
Gällivare på vägen hem.

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

Vandring i Albanska Alperna

För inte så länge sedan var det en av världens mest slutna nationer, Under de senaste åren har dock allt fler börjat upptäcka Albanien. Denna vecka utforskar vi landets undersköna och orörda bergstrakterna i norr.

 • Vandringsresor

Vandring och toppbestigningar på Svalbard

Utmanade vandringsupplevelser i enastående miljöer väntar på Svalbard. Tillsammans med två erfarna guider genomkorsar vi öns inre under ett par dagar. Vi avslutar resan med ett antal tuffa och spektakulära toppturer i närheten av Longyearbyen.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.