Vandra i El Ports dramatiska landskap

Vandra i El Ports dramatiska landskap

Vandring i El Ports, Spanien

Följ med oss in i hjärtat av El Ports nationalpark och hänförs av den dramatiska naturen. Insup känslan av att befinna dig i det orörda och vilda.

Det dramatiska landskapet i El ports Nationalpark sträcker sig mellan Katalonien, Valencia och Aragon, och täcker en yta på ca 60 000 hektar. De majestätiska kalkstensmassiven är fyllda av branta klippor, djupa raviner, skogar och ett rikt djurliv. Om du har tur kan du bland annat få se stenbock, vildsvin, vildkatt, utter, gåsgam eller kungsörn. Den högsta punkten vi kommer nå under vår vandring är Tossal Tres Reis, som sträcker sig 1350 m.ö.h. Härifrån har vi en vidunderlig utsikt över El Ports vilda bergslandskap. Vi vandrar igenom små byar som ibland inte har fler än 20 invånare, vi garanterar nära och spännande möten

Vi tar oss in i hjärtat av Spanien och El Ports, där tystnaden och lugnet hägrar, långt bortom allt vad turistleder innebär.

Idag är El Ports inte särskilt befolkat med undantag av några små byar, dock så ser vi många bevis på en rik historia och att människor bott här sedan en lång tid tillbaka. Torkade stenmurar, stenlagda vägar, kalkugnar, kolmilor och gamla gårdar vittnar om detta.

Ibererna var de första att bosätta sig här, senare kom även, kelter, greker, romare, kartager. Under 12- och 1300-talen så exploaterades området rejält. De växande antalet invånare använde naturresurserna för att bland annat bygga bostäder och diverse byggnader. På 1950- talet flyttade många härifrån och naturen kunde återta sin plats. Nu har du möjlighet att få fänglas av denna naturrikedom samt den historiska rikedomen som lever kvar.

Vandringen i Spanien leds av  Ignacio Terés, han är hemmahörande i området och legitimerad vandringsguide UIMLA (International Mountain Leader). Stigarna vi vandrar är av lite olika karaktär med varierande höjdskillnader och det är bra om du har vandringsvana samt medelgod kondition.


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Barcelona – Beceite

Ankomst till Barcelona och därefter transfer till den pittoreska byn Beceite som ligger i regionen Matarranaya. Vi checkar in på vårt hotell Font del Pas. På kvällen äter vi en gemensam middag och guiden går igenom de kommande dagarnas program.

Dag 2.  Beceite – Penyagalera – Beceite

Efter en stadig och god frukost börjar vi vår vandring. Räkna med en dag full av spektakulära vyer och naturupplevelser. Vi börjar ganska lugnt med en lätt stigning och därefter vandrar vi längs bergskammen där vi får en bra överblick av omgivande terräng. Nu är det dags för dagens tuffaste etapp när vi ska upp för Penyagalera, ett vackert berg som är format av tusentals år av erosion. Väl uppe på toppen får vi njuta en magnifik utsikt. Beroende på vädret så kan det hända att vi svalkar av oss med ett dopp i floden Uldémo när vi åter når dalgången. Vi kommer sedan att följa floden en bra bit innan vi viker av på en lite bredare väg som tar oss till Beceite där vi bor på Posada Roda.

Dag 3. Beceite – Font Ferrera Hut

Vi snörar på oss skorna ordentligt för idag ska vi bege oss ut i mycket vild terräng. Vi ger oss av mot El Parrizal som är en smal dalgång formad av den kristallklara Mattaranyafloden. Vi vandrar först längst ner i ravinen för att sedan sick-sacka oss upp för berget där vi på vissa ställen kommer vara ganska så exponerade. De högsta punkterna vi kommer nå är Roca Morera och Moles de Arany, där kan vi förvänta oss en mycket njutbar utsikt. Vår väg bär vidare genom skog av tall och stenek, ned till Matarranyafloden och den mäktiga La coscollosaravninen. Vi vandrar i ravinens botten, på vår vänstra sida skjuter branta klippväggar upp. Efter en dag full av intryck vilar vi ut på Refugio Font Ferrera.

Dag 4. Font Ferrera Hut - Fredes – Boixar

Idag ser vi fram emot en lite lugnare dag. Vår rutt för oss in i nationalparken Natural Park of La Tinença de Benifassá. Vi lämnar den täta skogen som omger Font Ferrera och går upp mot Tozal dels Tres Reis, 1350 m.ö.h. Här uppe får vi en fantastisk panoramautsikt. Vi vandrar därefter ned till den lilla byn Fredes och vidare till Boixar där vi bor på en bergshytta.

Dag 5. Boixar - Vallibona

Vi äter en god frukost och ger oss sedan av från Boixar, en av de sista av byarna i La Tinença, ett område som var en del av godset tillhörande klosterabboten av Benifassá. Härifrån vandrar vi i nästan konstant sluttande terräng ner till Vallibona som är en liten by med endast 20 invånare. Natten spenderar vi på La Carbonera Hotel/Hostal. 

Dag 6. Vallibona – Morella

Dagens vandring tar oss ut ur de snirkliga bergskedjorna och mot den spektakulära staden Morella, en stad som bär på en rik historia. Vi har Morella i sikte under flera timmar innan vi kommer fram, staden ligger upphöjd på en kulle men en slottsruin som reser sig högt över hustaken. Vi kommer starta dagen med en rejäl stigning och därefter bär det konstant nedåt i behaglig terräng. Vi ankommer till hotel El Cid där vi checkar in och vilar våra trötta fötter. Kanske upptäcker vi sedan staden och dess historia innan det är dags för en välförtjänt middag ihop.

Dag 7. Morella - Barcelona

Efter en god frukost så kliver vi in i vår transfer som tar oss till Barcelona på ca 3,5 timmar. I Barcelona checkar vi in på vårt hotell innan vi går ut och upptäcker staden på egen hand. På kvällen äter vi en sista middag ihop för den här gången.

Dag 8. Barcelona – Sverige

Efter frukost blir det transfer till flygplatsen för hemfärd till Sverige, eller så reser ni vidare på egen hand

Tillsammans upptäcker vi hjärtat av El Ports Märkliga klippformationer skapade av tusentals år av erosion Mäktiga klippbranter att blicka ut ifrån Kalksten dominerar här Vi passerar flera kristallklara vattendrag På väg upp på Penyagalera Botanisera bland flora och fauna Vi övernattar i den vackra staden Morella Vi besöker flera pittoreska byar, här lämnar vi Boixar Långt bortom turistlederna Här är det verkligen njutbart att vara Hänförande utsikt från toppen av Penyagalera

Avgångar:

Datum: 2018-05-05
Ort: Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Pris: 13400 kr
Guide: Ignacio Terés
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Minimum 6, max 12

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Skandinavien – Barcelona
  • Lokal UIALM- guide som är specialist på området
  • Transfer t/r flygplats i Barcelona
  • Alla lokala transporter
  • Transport av bagage
  • Boende under vandringen, 4 nätter dubbelrum hotell, 1 natt dubbelrum värdshus samt 1 natt på bergshytta.
  • 1 natt dubbelrum hotell i Barcelona
  • Frukost 7 dagar, picknik 6 dagar och middag 6 dagar

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Under vandringen i Spanien kommer vi som högst upp på 1350 meter över havet så det är ingen höjd att tala om, vandringen kommer dock gå i tämligen kuperad terräng (stundtals kan det vara ganska brant och stenigt) och är graderad som lätt/medelsvår. Vi vandrar mellan fjorton till sjutton kilometer per dag.

Du kommer endast behöva en liten ryggsäck med på dagsturerna då din packning transporteras till nästa övernattningsställe varje dag.

Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera, så även vandringsstavar, solskydd och keps (eller liknande). Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på. 

Klimatet under en vandring i Spanien på höst och vår är behagligt och milt med temperaturer på cirka 20 grader som dock varierar beroende på var man befinner sig i landskapet på grund av de stora höjdvariationerna.

Under resan kommer vi att bo fyra nätter på hotell, En natt på värdshus med privat badrum samt en  natt i bergshytta (gemensam sovsal). Lunchpaket bär vi med oss och äter på någon lämplig plats ute i det fria.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områderna vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation