Kulturvandring på Gotaleden & Nääs Fabriker Hotell & Restaurang

Vi vandrar en av Gotaledens vackraste delsträckor. Det är en ca 13 km lång guidad tur genom ett förtrollande naturreservat, unika bruksmiljöer med spännande historia och vacker hagmark. Dagen kryddas med lokalproducerad lunch och avslutas med spa, god mat och härligt boende på Nääs Fabriker.

2 dagar, 1 övernattning. Min 10, max 40 deltagare

Vi startar vår vandring vid Säveåns naturreservat, knappt 20 minuters tågresa från centrala Göteborg. Reservatet bjuder på njutbar vandring fylld av trolska naturmiljöer och fågelsång. Vi stannar till vid kraftstationen Hillefors grynkvarn och en rad historiska lämningar längs stigen. 

Lunchen äter vi på Garveriet, som från början var ett gammalt sullädergarveri och numera är en destination för lokalproducerad mat och hållbarhet. 

Vi följer leden över till den södra sidan av sjön Sävelången. Strax därpå kommer vi till området kring Nääs slott – Skandinaviens bäst bevarade sena 1800-talsmiljö och en av landets största anordnare av kurser i slöjd och hantverk.

Leden snirklar sig vidare och vi kommer fram till den historiska byn Tollered, som på 1800-talet formades kring Nääs fabriker och dess bomullsspinneri, yllespinneri och väveri. Här gör vi ett stopp för förfriskningar och blir insatta i ortens kulturhistoria. 

Väl framme vid Nääs Fabriker Hotell & Restaurang kan vi njuta av en stund med bad och relax innan en god trerätters middag.  Dagen efter väntar konferens på Nääs Fabriker innan det är dags att fara hemåt. Vill ni förlänga vistelsen med ytterligare en natt går det naturligtvis att ordna.

Vi strävar efter att bygga våra konferensprogram klimatsmart utifrån en enkel hållbarhetstanke. Läs mer här!

Program

Dag 1. Vandring Knavra Bro- Nääs fabriker

På morgonen möter vår guide upp på Nääs Fabriker och hjälper till med att magasinera bagage och installera er för morgonkaffe och briefing.  Därefter väntar av ca 15 minuters bussfärd till starten av vår vandring, Knavra Bro och Säveåns naturreservat. 

Vi vandrar sedan längs med Säveåns dalgång fram till Garveriet i Floda där vi äter lunch. Efter lunch vandrar vi vidare längs med sjön Sävelången och fram till området kring Nääs slott och tar en kort paus innan vi går den sista sträckan fram till Tollered. Efter en en” after hike” checkar vi in på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang för spa & relax och därefter middag. 

Dag. Konferens Nääs Fabriker Hotell & Restaurang

Frukost, förmiddagskonferens med fika. Lunch. Eftermiddagskonferens med fika, avslut. 

Vi som leder denna aktivitet:

Adrian Nordenborg, Cecilia Östgårdh, Nicke Sundström, Fredrik Schenholm, Hans Svensson

Pris

3700 SEK per pers ex. moms.

I priset ingår

  • Busstransport Nääs Fabriker – Sävåns naturreservat
  • 1 dags guidad vandring från Knavra Bro till Tolletred (1 guide/per 15 personer)
  • Lunch Garveriet
  • Afterhike med föredrag, Tollered
  • Badhusentré Nääs Fabriker Hotell & Restaurang
  • 1 natts boende, del i dubbelrum på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang inkl frukotsbuffé
  • 3-rätters Middag Nääs Fabriker Hotell & Restaurang
  • 1 lunch Nääs Fabriker Hotell & Restaurang

Skicka en offertförfrågan

Vi på Pathfinder har efter 20 års arbete med att arrangera aktiva gruppresor i de flesta av världens bergskedjor hittat hem. Varmt välkomna till sjöarnas, skogarnas och klippornas rike!

Praktisk information

  • Vart? Nääs Fabriker Hotell & Restaurang. Spinnerivägen 1, 448 50 Tollered.
  • När? Kan genomföras alla dagar
  • Utrustning? Du behöver bekväma kläder att vandra i samt en liten ryggsäck för vatten, regnkläder
  • Konferenslokaler? Lämpliga för alla typer av grupper. Vi sätter upp lokalerna efter önskemål. (U, Öar, Styrelse etc)
  • Konferenslokal? Bokas på förfrågan utifrån önskemål
  • Teknik för konferens? All form av utrustning finns att tillgå. Berätta vad ni behöver, så löser vi det.

Om Nääs Fabriker Hotell & Restaurang

Nääs Fabriker är en fascinerande plats belägen invid stranden av sjön Sävelången i bruksorten Tollered. Här fanns tidigare en livlig industriell verksamhet och ett av Sveriges ledande bomullsspinnerier.  Delar av spinneriet är idag omvandlat till ett unikt hotell med en vacker huvudbyggnad i rött tegel. Här finns också butiker, caféer och en intressant kulturhistorisk bebyggelse. 

Hotellet invigdes år 2007 och har sedan dess tagit emot tusentals gäster från när och fjärran.  Ett standardrum har fyra meter i takhöjd och stora fönster. De flesta av rummen bjuder på en vacker vy över sjön och alla rummen är smakfullt designade. Du kan även njuta stort av sjöutsikt och det vackra Nääs Slottsområde från takterassen. 

När du kliver in möts du av en stor öppen mötesplats med lobby, lounge, öppen spis, bar samt en spektakulär matsal. Här kan du njuta av en god frukost, lunch eller middag.  Den stora glasverandan, de varma, väldesignade ytorna skapar en behaglig och inbjudande atmosfär. Lägg därtill ett härligt badhus med bastu, bubbelpool och bryggor för bad i sjön.

Nääs Fabriker Hotell & Restaurang erbjuder ett stort antal mötesytor för både små och stora sällskap. Rummen är luftiga och ljusa och toppmoderna samtidigt som det finns arkitektonisk koppling till platsen historia. Alla lokaler håller hög teknisk standard och i huset finns stor erfarenhet av att hantera konferens- och events. 

Om bruksorten Tollered

Tollered var fram till 1800-talets inledande årtionden en relativt oansenlig ort bland andra. År 1824 flyttade en man in på det närliggande Nääs Slott som kom att omvandla samt utveckla orten på ett genomgripande och bestående sätt.

Allén till Nääs slott
Sjönära badhus, Nääs fabriker
En fin vandring vår som höst

Mannen hette Peter Wilhelm Berg och efter ett spännande, händelserikt liv med stora handels- och fastighetsprojekt hade han tänkt att dra sig tillbaka på slottet med familj och gott umgänge. 

Det kliade dock i entreprenörsfingrarna och han insåg att man kunde dra större nytta av vattenkraften som låg mellan sjön Torskabotten och Sävelången. Här fanns redan olika typer av kvarnar men Petter Wilhelm Berg tänkte större. Hans son, Teodor, fick uppdraget att undersöka möjligheterna till att anlägga ett bomullsspinneri efter internationell (brittisk modell) och snart var planerna i full gång.  Teodor reste utomlands, förvärvade kunskap och materiell, ritade byggnader, anläggningar, maskiner och snart var bygget igång. 1833 öppnades den första fabriken och bruksorten Tollered  var född. Fabriksbyggnaderna var av tegel, det mesta ”lokalproducerat” genom det befintliga tegelbruket som tillhörde Nääs ägor. 

Till fabriken fogades personalbostäder och olika typer av samhällsinrättningar till arbetarna och Tollered utvecklades till brukssamhälle av klassiskt snitt. Olika typer av verksamheter prövades, utvecklades och ladess ned, bomullspinneriet blev den mest lyckosammas satsningen. 

Under 1900-talet kom familjen Bergs fabriker att ingå i större ägargrupper, verksamheten inriktades alltmer på förädling av textilier av olika slag.  1961 sålde familjen av alla aktier för verksamhet och fastigheter, en 136 årig epok var till ända.

Nääs Fabriker fortsatta dock verksamheten i begränsad skala fram till 1981, då stannade bomullsspinneriet upp för gott. Lerums Kommun tog över ägandet av fastigheterna under er period och utvecklade bland att ett kontorshotell.  1990 tog Ernst Rosén över ägandet och utvecklande platsen till vad den är idag.  En attraktiv mötesplats där gammalt och nytt vävts in i varandra och bjuder besökaren på ett smakfullt utbud av mat, butiker, boende, sevärdheter samt en rad aktiviteter runt hörnet. 

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.