Ny resa: Via Ferrata, Dolomiterna

I höstas fick vi kontakt med Peter “Padre” Sandsjö som berättade om sina Via Ferrata äventyr i italienska Brenta Dolomiterna. Efter att ha lyssnat på “Padres” målande beskrivningar, granskat kartor och tittat på bilder blev vi övertygade om att det var en resa värd att satsa på. Hoppas ni också tycker det!

Via Ferrata har militärt ursprung och betyder “järnväg” på italienska. Genom att bulta fast vajrar  i klippan samt montera fast järngrepp och stegar vid branta och exponerade partier ökades framkomlighet och säkerheten vid truppförflyttningar i bergen. De första Via Ferrata lederna byggdes redan på 1800-talet men under första världskriget ökade antalet avsevärt. På 1960-talet blev aktiviteten alltmer populär även utanför militära kretsar och numera är den en etablerad “äventyrsaktivitet” på många platser i Europa. I Sverige är kanske Skuleberget mest känt med det har dykt upp flera Via Ferrata leder under senare år, såsom t.ex. i Funäsdalen.

Till skillnad mot traditionell klättring kräver Via Ferrata betydligt mindre både utrustnings- och kunskapsmässigt.  Allt man behöver ha är klättersele med en särskild typ av elastiska repslingor där två karbinhakar är fästade. Man säkra sig själv genom att haka fast karbinhakarna på vajrarna, den ena efter den andra. Vidare skall man även ha en klätterhjälm på huvudet samt  stabila vandring / klättrings-skor på fötterna och ett par bra, smidiga handskar.  Självklart finns det leder i olika svårighetsgrad och trots att det inte handlar om avancerad klättring är det i regel en rätt krävande aktivitet.

För att hänga med på den här turen bör du vara hyfsat vältränad, rörlig och inte ha anlag för svårare höjdskräck. Peter, vår svenske färdledare, är väl bekant med området och har skapat en skön rutt med både exponerade Via Ferrata inslag och sköna vandringar. Resan startar  i Madonna di Campiglio den 12 juli, här kan du läsa mer!

 

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.