Sommarens stora utmaning! En SUP-expedition genom Stockholms Skärgård

Äventyraren Oskar Kilhborg och coachen Cassiani Fotinos erbjuder ett helt unikt upplägg där du har chans att paddla genom hela Stockholms skärgård på SUP. Ett stort, hållbart äventyr väntar mellan Landsort och Arholma, men vad krävs? Vad kan du som deltagare förvänta dig?

Vi ställde några frågor till Oskar och Cassiani som kanske kan inspirera och göra er redo att kasta loss.

Vill du ha mer info om själva expeditionen, läs mer här!

– Hur kom ni på idén med att paddla SUP mellan Landsort – Arholma?

Vi pratade om att göra en längre SUP-paddling 2019, och kom på idén om att paddla Landsort – Arholma eftersom uttrycket “Arholma – Landsort” är ett vedertaget begrepp på Stockholms skärgårds geografiska beteckning från norr till söder.

– Har ni gjort denna typ av SUP- expeditioner tidigare?, eller andra mer/mindre utmanande?

Ja, vi har tillsammans paddlat från Landsort – Arholma först sommaren 2019 och sedan i vintras 2021.
Oskar paddlade SUP från Visby till Stockholm 2015.

-Varför SUP? Kajak känns ju mer rimligt med tanke på packmöjligheter, säkerhet…?

På en SUP kommer man upp högre ovan vattenytan och får en annan överblick. Vi gillar också att man kan variera paddelposition mer eftersom man både kan stå och paddla i olika positioner men också sätta sig ned på knä om det blir motvind. Packningen har vi löst genom att montera på extrafästen baktill på våra brädor så vi kan ha två stora dry bags på 65 L var på respektive bräda. När det gäller säkerhet har man både flytväst och en leash fäst runt benet som även är fäst i brädan om man skull ramla i vattnet, så vi bedömer inte att det skulle vara säkrare att paddla kajak. Man syns ofta bättre på en SUP än i en kajak. Det viktiga är nog oavsett vad man ska paddla att man är ärlig när man skattar sin egen förmåga och erfarenhet.

– Kan man paddla SUP i hård motvind?

Ja då står vi ofta på knä och paddlar, men givetvis finns en gräns om det blir så pass hårda vindar så det närmar sig kuling, då får man helt enkelt prioritera säkerheten i första hand och vila tills vinden mojnat lite. Dessutom vore det rent slöseri med kraft och energi att trotsa en för hårdmotvind och ända inte komma särskilt långt, då är det bättre att spara den kraften till det går att paddla på igen.

– Hur mycket erfarenhet behöver man av SUP paddling för att hänga med?

Vi rekommenderar att man har vana av att ha paddlat på just den SUP man ska paddla på och även har vana av att paddla flera timmar i sträck och i olika väder t.ex. blåst och vågor så man vet hur det är.

– Hur ofta ramlar ni i vattnet?

Vi är själva lite förvånande, men under dessa två turer mellan Landsort – Arholma har faktiskt ingen av oss ramlat i vattnet en enda gång, men det är nog mer undantag, att ramla i vattnet är något vi ändå räknar med att det kan hända och har rustat oss för. Det beror mycket på vilken bräda du har, en del är mer stabila än andra.

– Om man inte orkar? Vad händer då?

För att orka paddla i flera dagar handlar det inte om att paddla snabbt utan att i lugnt tempo paddla länge, med korta pauser ungefär en gång i timmen. Lite som att vandra uppför ett berg.
Under den här turen kommer vi att ha en följebåt med av säkerhetsskäl. Om man får problem är det möjligt att följa med segelbåten. Det är bra att ha vana av att både paddla sin SUP i olika väder och vind och har ett mindset och en uthållighet för att paddla fler timmar i sträck per dag som den här turen kommer att innebära.

– Äter ni bara frystorkat, eller ingår även restaurangbesök om tillfälle ges?

Vi kommer av praktiska skäl att äta en del frystorkat men givetvis hoppas vi på att passera någon öppen sjökrog och stannar gärna och fikar om vi passerar ett mysigt café. Det är ju sådana tillfällen som sätter lite guldkant på paddlingen. Under frukost och middag försöker vi variera oss så att det inte blir frystorkat hela tiden.

– Hur bidrar ni/vi med att ”rädda Östersjön” under turen?

 Vi kommer inte att rädda Östersjön under den här turen, men vi vill visa på att man kan vistas ute med ett minimalt avtryck. Vi har t.ex. en segelbåt som följebåt istället för motorbåt och kommer självklart att genomföra hela turen på ett så hållbart sätt som möjligt.
Vi har båda ett stort engagemang för Östersjön och hoppas sprida kunskap om utmaningar och lösningar för ett friskare hav.

-Lägerlivet, sova i tält, hur är det? Låter obekvämt, eller finns det bra lösningar….?

Med ett bra tält och framförallt bra liggunderlag kan man sova gott, sedan är det just kontrasterna som gör att när man väl är hemma i sin egen säng igen uppskattar man den bekvämligheten lite extra. Sedan är nog den största charmen med att sova i tält i skärgården att bokstavligen vakna upp på en kobbe i en magisk skärgårdsmiljö. Det här är ingen charterresa utan tjusningen är att man ibland får spendera lite extra tid för att hitta just ”den där” tältplatsen.

-Varför vill ni att andra ska uppleva turen?

Vi tycker att Stockholms skärgård är helt fantastisk och att det finns så mycket att uppleva oavsett om man upplever skärgården för första gången eller är mer erfaren. När man paddlar SUP hinner man dessutom med att uppleva så mycket mer än när man far fram i till exempel båt. En sådan här tur är inte så enkel att genomföra på egen hand, men i sällskap av andra kan vi göra det säkert och det blir dessutom roligare.

-Tre praktiska tips. tre mentala inför turen: Vilka är de?

Praktiska:
1. Se till att paddla längre sträckor i lugnt tempo innan turen.
2. Ordning och reda – så slipper man ödsla tid på att leta efter saker.
3. Vänta inte till kvällen innan med att gå igenom packlistan. =)

Mentala:
1. Var ärlig mot dig själv, både när du skattar din förmåga innan turen och längs vägen om det blir för tufft. Det är ingen tävling, det finns ingen prestige och vi är två guider som kommer att anpassa turen efter alla deltagare så långt det går.
2. Sätt upp mål och delmål.
3. Se slutmålet framför dig men kom ihåg att verkligen njuta av nuet och vägen dit.

Varm välkomna!
Oskar & Cassiani och vi på Pathfinder Travels

(Photocred toppbild: Robin Trygg)

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.