Från fjord till havshorisont: En weekend-vandring genom Bohusläns hjärta
Välkommen till vackra Bohuslän! Under turen vandrar vi över höga klippor, genom djupa skogar, längs med färgsprakande ljunghedar, skira ängsmarker och röda granithällar. Allt inramat av det skimrande havet i väster. Vi bor bekvämt, äter gott och får ta del av kustsamhällenas rika kulturhistoria. Turen guidas av Pathfinder Travels grundare, Pelle Aronsson och Nicke Sundström.
Bohuslän är beläget vid Skagerrak och norra delen av Kattegatt, det är också Sveriges västligaste landskap. Landskapet är känt för sitt fiske, kala klippor, salta bad och här finns även 20000 registrerade fornlämningar. Allt fler har också fått upp ögonen för landskapets fina möjligheter till kustnära vandringar genom etableringen av vandringsleder såsom Soteleden och Kuststigen. Ibland kan det dock vara svårt att få till vettiga boende- och logistiklösningar, något vi har löst genom detta arrangemang.
Vi inleder resan med en vandring längs med Åbyfjordens dramatiska klippkust och följer den markerade Soteleden. Vi viker av från den markerad leden och följer kusten ut mot havet på små vägar och stigar ut till naturreservatet Bua Hed. En fantastiskt vacker ljunghed som sträcker sig ned mot havet. Här öppnar fjorden upp sig mot ett skärgårdslandskap som vi snart blir en del av. Från Tullbodarna strax intill tar vi färjan ut till Bohus Malmön och sover samt äter god middag på öns trevliga pensionat.
Dagen efter vandrar vi runt Bohus Malmöns kala granitklippor, där små smaragdgröna laguner här och där är insprängda. Efter lunch har vi en 20 minuter transport med minibuss till Sotekanalen. Härifrån går vi bron över till naturreservatet Ramsvikslandet. Vi vandrar mitt på ön genom lågväxt tallskog, över hällar och bland blomsterängar fram till Ramsviks Stugby & camping. Där bor vi och äter en härlig skaldjursbuffé.
Sista vandringsdagen kan med fördel inledas med ett morgondopp innan det är dags för resans Grand finale. Idag ska vi vandra på västsidan av Ramsvikslandet, över de röda granithällarna, längs den obrutna horisontlinjen av västerhavet och de skira ängsmarkerna som ligger insprängda mellan bergens klåvor. Vi korsar återigen Sotekanalen och går på stigar vi själva letat up fram till det genuina kustsamhället Hunnebostrand. Här äter vi en god 3-rätters middag och tar oss sedan tillbaka till Ramsvik för ännu en försommarnatt nära havshorisonten.
Resan guidas av Pelle Aronson och Nicke Sundström, Pathfinder Travels grundare. De är med under hela resan och ansvarar för guidning, logistik och allehanda upptåg. Huvudbagaget fraktas med bil mellan boendena och du vandrar endast med lätt dagryggsäck. Vi ser verkligen fram mot resan och för att citera Pelle: «Du reser inte med oss, vi reser med dig!»
Klicka för större bilder
Avgångar
Avresa | Hemresa | Avreseort | Pris | Guide | Platser kvar |
---|---|---|---|---|---|
2025-05-15 | 2025-05-18 | Göteborg | 8 900 SEK | Nicke Sundström & Pelle Aronsson | Ja |
Resefakta
Reslängd | 4 dagar |
---|---|
Gruppstorlek | Min, max 8 personer |
Gradering | 1A |
I resans pris ingår
- Boende i dubbelrum 3 nätter. (1 natt pensionat, 2 nätter stugor)
- 3 middagar, 3 frukost, 2 lagad lunch, 1 picknick lunch
- Alla transporter specificerat i programmet
- Två guider /chaufförer
- Transport Göteborg – vandringsområde t/r
- Bagagetransport
- Informationspaket med kartor
Frågor och intresseanmälan
Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.
Resan dag för dag
Dag 1. Göteborg – Åbyfjorden
Vi möts upp på lämplig plats i centrala Göteborg kl 10 (det möjliggör anslutningar från annat håll) och sedan väntar ca 1, 5 h en bussfärd fram till Nordens Ark invid Åbyfjorden. Här gör vi oss redo för dagens vandring och ser till att packa med det vi behöver i våra dagryggsäckar. Nicke kommer att guida medan Pelle far vidare med bagaget till Bohus Malmön. Vi inleder dock dagen med att tillsammans äta en lagad lunch i fält.
Vi följer sedan den markerade Soteleden som går längs med klipporna längs kustlinjen. Vandringen är rätt teknisk över stock och sten och stundtals är det brant både uppför och nedför. Vi går lugnt och försiktigt och tar oss tid att pusta ut i de brantaste sektionerna. Belöningen är dock stor med storslagen och svindlande utsikt från en rad utkiksplatser.
Soteleden viker efter ca 5 km av norrut men vi fortsätter längs med fjorden på mindre grus- och asfaltsvägar samt stigar och passerar vackra strandängar, betesmarker och skogar. på eftermiddagen fram till Bua heds naturreservat, en av de mest välbevarade kustljunghedarna i Bohuslän. Här fyller vi på reserverna med lite snacks och strax efter ljungheden kommer vi fram till färjeläget vid Tullbodarna och väntar in färjan över till Bohus Malmön. Väl på ön går vi ytterligare två kilometer och checkar in på vårt boende, Pensionat Bohus Malmö, där vårt bagage väntar på oss. Efter dusch och relax väntar en god middag och samkväm. En stor vandringsdag är till ända.
I och med att vi startar vandringen kring lunch kommer vi komma fram rätt sent (ca kl 19:o0 ) så middagen blir kring kl 19:30 Det är dock i god tid innan solnedgång (den går ned ca kl 22).
Längd 18 km. 375 m+, tid ca 6 h. Svårighetsgrad: Svår/medel
Dag 2. Bohus Malmön – Ramsvik
Idag har vi en något en lättare dag framför oss och efter frukost vandrar rätt ut från dörren och går på Kuststigen som sträcker sig runt ön. Det är en vandring på ungefär tio km i varierade miljö och turen guidas av Pelle. Vi passerar flera fornminnen som bekräftar stenhuggarepokens glansdagar. Leden tar oss också förbi otroliga laguner med vit finkornig sand, karga klipplandskap och vatten som glittrar i grönt likt Greklands hav.
Vi äter lagad lunch på ön och åker sedan vidare med minibussen fram till Sotekanalendär Nicke möter upp. Pelle far vidare med bussen till Ramsvik medan Nicke tar över guidning. Vi går över bron till Ramsvikslandet och följer sedan en stig som genomkorsar öns centrala delar genom lågväxt tallskog, blomsterängar över hällar och hedar fram till kanske Sveriges finaste och mest välskötta camping och stugby. Här checkar vi in, njuter av bastu och bad innan det är dags för en klassisk skaldjursbuffé.
Längd 17 km. 180+ m, 6 h. Svårighetsgrad: Medel/lätt
Dag 3. Ramsvik – Hunnebostrand – Ramsvik
Återigen vandrar vi rätt ut från dörren tillsammans med Pelle och kommer snart fram till Tångevik och går upp på Tångehuvud och hänförs av de av istiden slipade röda granithällarna. Här ser man också tydliga spår av stenhuggarepoken. Vi följer sedan kustlinjen och har en pampig utsikt över havet i väster. Stigen böjer inåt och land och vi kommer in en skog innan vi återigen vandrar genom klippornas rike ned mot Grosshamns gröna strandängar. Efter en kort sektion av asfalt närmar vi oss gården Fykan, tar oss över en sektion med blockterräng och upp på dramatiska Sote Bonde. Vi vandrar återigen på granithällar söderut, blickar ut över Kung Tryggves grav på Tryggön och kommer sedan fram till Habo ängar. Har vi tid vadar vi över till Tryggön och beundrar det stora röset.
Vi äter vår picknicklunch och vandrar sedan vidare upp till Sotekanalen, går återigen över bron och följer sedan kuststigen mot Hunnebostrand fram till Olgas Bistro som är Hunnebostrands lilla kvarterskrog med utsikt över hamnen. Här njuter vi av en avslutningsmiddag i gott sällskap med god mat och fin vy från restaurangfönstret. Vi blir sedan upphämtad av minibussen och åker tillbaka till Ramsviks stugby för en god natts sömn. (För de som gillar att fiska havsöring kommer dock Nicke inte vara svår att övertala för lite nattligt flugfiske).
Längd 17 km. 90+ m, tid 5,5 h. Svårighetsgrad: lätt/medel
Dag 4. Ramsvik – Göteborg
Efter frukost packar vi ihop och åker buss tillbaka till Göteborg dit vi kommer fram strax innan lunch. Ett par härliga vandringsdagar i Bohusläns hjärta är till ända.
Bra att veta
Vi vandrar mestadels på stigar men här och där går vi på små grusvägar samt även några kortare partier på asfalt. Målsättning med arrangemanget har varit att maximera stigsträckorna och vi har lagt ned mycket tid på att hitta stigar och följer inte enbart lederna. Dagsetapperna ligger på ca 18 km och det är mestadels lättvandrad terräng. Första dagen är dock relativt kuperad och med brantare partier över stock och sten och även övriga dagar innefattar kortare partier med lite mer teknisk vandring. Du bör med andra ord ha viss vandringsvana, vara rörlig och ha hyfsad kondition för att njuta av resan. Effektivt går vi ca 6 timmar per dag men vi gör stopp för fika, lunch och även mindre pauser för att kunna berätta om de platser vi passerar.
Det går bra att vandra i vandringsskor, eller kängor, tänk på att både skogspartierna samt klipporna kan vara hala, så bra skodon är viktigt. Innan avresa kommer ni få en liten packlista och mer praktisk information
BAGAGETRANSPORT
Ert huvudbagage transporteras mellan boendena med hjälp av minibussen. Det innebär att ni endast kommer att behöva bära det ni behöver under dagen. En ryggsäck på ca 15 liter är lämplig. Du ska ha plats för regnkläder, lite förstärkningsplagg, vatten och picknick.
BOENDE OCH MAT
Priset är baserat på boende i standard dubbelrum. Det finns dock möjlighet att boka enkelrum mot tillägg samt även bo i familjerum. Låt oss veta om ni har sådana önskemål.
Pensionatet erbjuder mysiga rum, stugor och en högklassig restaurang. De har 170 bäddar fördelat på rum på hotellet och 9 lyxiga stugor, fullutrustade konferenssalar, grupprum, festsal och restaurang. Ett stort ställe som ändå känns litet och familjärt. Här bor vi i tvåbäddsrum med dusch och toalett på rummet. De är bäddade med manglade lakan och har sköna Carpe Diem sängar.
Ramsvik Stugby & Camping är en anläggning som vilar på trygga traditioner. Allt startade 1958 och har år efter år erbjudit något för alla som törstar efter frihet och rörelse i en svårslagen skärgårdsidyll på Västkusten. Här finns bastu precis invid bryggan, en fin strand och en trevlig restaurang. Vi bor två och två i rymliga strandnära stugor med toalett och dusch på rummet.
Är en liten, mysig kvarterskrog belägen på Hunnebostrands kaj med utsikt över hamnen. Målet är att driva en familjär kvarterskrog där alla är välkomna med stort fokus på vällagad mat och passande drycker i en mysig miljö med trevlig musik där mötet och samtalet mellan människor är viktigt. Vi hämtar mycket inspiration från länder som Italien, Spanien och Frankrike både när det gäller mat och vin.
Transport
Vi planerar att åka ifrån Centrala Göteborg omkring kl 10.00 på torsdag förmiddag, då finns chans att komma med tidigt morgontåg både från Malmö och Stockholm. Pelle eller Nicke kör minibussen och efter ca 1.5 h kommer vi fram till Norden Arks parkering, där vi äter lagad lunch i fält och därefter vandrar mot Bohus Malmön längs Åbyfjorden. Det är bra om ni kommer vandringsklädda, då vi startar vandringen från parkeringen. Vi använder sedan minibussen för att frakta bagage och dag 2, så kommer vi även åka en kortare bit för att nå starten på eftermiddagens vandring. På detta sätt kan vi optimera programmet och “plocka russinen ur kakan”. På söndagen kommer vi anlända till centra Göteborg ca kl 12:00, vilket gör att det finns många alternativ att resa vidare till annan ort.
Skulle ni vilja förlänga er vistelse i Västsverige finns det mängder av upplevelser att välja på. Se här!