Med tåg till Tyrolen: Vandringar i Wipptal

Wipptal med sina fem orörda sidodalar sträcker sig från Innsbruck till Zillertal-alperna. Nu vill vi att ni tar tåget till detta paradis för vandringsentusiaster för att njuta av alpina vyer och vackra dalgångar.

Vi har länge velat erbjuda möjligheten att åka tåg till våra destinationer. Inom Europa är ju detta både möjligt och rimligt! I september 2019 saken gjorde vi slag i saken och genomförde en slags pilotresa ned till Wipptal i Tyrolen. Ett område som ligger oss extra varmt om hjärtat. Trots en del byten och i tid, lång ned och hemresa, blev den mycket lyckad. Hoppas ni hoppar på tåget!

Jag är mycket nöjd med resan. Tycker att det fungerade perfekt med tåg och skulle gärna göra om resan!

Lena, 2019.

Fin tågresa! Fortsätt med det! Fin vandring, fin guide o grupp!

Bitte, 2019.

Resan sker i samarbete med Crewcom communication som driver hemsidorna:
www.interrail.se
samt

GEO, det tyska Naturmagazinet valde denna tyrolska region som en av de tio populäraste destinationerna år 2017 tack vare sin orörda natur och skönhet. Här möter man genuin tyrolsk alpkultur och vandrar mellan grönskande dalgångar och dramatiska berg. Regionen bjuder också på en rik flora och fauna.

Vår resa på plats i Tyolen börjar med två nätter i Gschnitztaldalen och sedan vidare till närliggande Obernbergdalen. Båda dalarna är en del av Stubai-alperna, som domineras av dolomitliknande, vassa kalkstentoppar och vi vandrar bland annat förbi de imponerande Tribulanmassiven.

Den andra halvan av vandringsrundan äger rum i Schmirn och Vals. Detta område i Tuxer- och Zillertal-alperna utgör klassisk alpin mark med stark klättertradition där Österrikiska Alpföreningen har gjort många avtryck. Här finner man också regionens högsta topp, Olperer, på 3467 meter. Vi kommer dock att vandra på mer njutbara leder och kunna blicka upp på andras stordåd.

Under veckan kommer vi att bo på tre olika charmiga, familjeägda hotell där vi äter frukost och middag. Maten är god och vällagad och vi kommer att kunna köpa med oss lunchpaket varje dag. Vi äter med andra ord picknick lunch i frihet.

Resan är endast bokningsbar med tågresa inkluderad. Vi vill försöka möjliggöra ett mer hållbart resande och hoppas detta försök skall slå väl ut!

Bagaget transporters mellan hotellen och vi vandrar endast med lätta dagryggsäckar. Vi kan lätt anpassa vandringarna efter gruppens förmåga och önskningar. I programmet som ges nedan har vi valt att beskriva de lite tuffare turer, men det finns lättare varianter om det skulle vara önskvärt.

Det är vår vän och lokala samarbetspartner Joakim Strickners hembygd vi kommer att vandra i och han har skapat ännu ett unikt program för oss.

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 6, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Tåg t/r Stockholm – Innsbruck (priset är satt utifrån liggplats i 4-bäddskupé)
 • 5 x nätter dubbelrum i gemytliga bergshotell med halvpension och riklig frukostbuffé
 • Svensktalande, legitimerad vandringsguide
 • Transport Innsbruck – vandringsområde (tåg alt minibuss beroende på ankomst-avresetider)
 • Transport Steinach – Trins
 • Bagagetransport Trins-Obernberg
 • Transport Obernberg-St.Jodok
 • Informationsmaterial: Vandringskarta Kompass Wipptal (1: 25.000)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Avresa Stockholm

Vi startar resan med tåg från Sverige. Vi har satt pris från Stockholm men det går även att resa från andra orter i Sverige eller direkt från Köpenhamn. Preliminär avresetid från Stockholm är 08:21 och från Köpenhamn 15:26,  för tider, se under Bra att veta.

Dag 2. Innsbuck– Steinach am Brenner – Trins

Vi ankommer med tåg till Innsbruck centralstationen ca 09:14 och åker vidare med lokaltåg fram till Steinach am Brenner. Därefter väntar en ca 10 minuters transport med minibuss fram till vårt hotell i Trins. Efter incheckning och en lättare lunch värmer vi upp med en vandring längs med bäcken upp till grannbyn Gschnitz. Här besöker vi en levande kvarnby och beundrar Sandes gnistrande vattenfall. Vi går sedan tillbaka till hotellet och äter en god middag.
Vandringstid ca 2-3 h. + – 50 meter.

Dag 3. Trins – Blasertoppen – Trins

Efter frukost så börjar vi gå direkt från hotelltrappan. Målet för dagen är Blasertoppen (2241 m) och vi stannar även till vid den vackert belägna bersghyttan. Vi kommer att vandra genom en av de blomsterrikaste alpängarna i Tyrolen omgivna av mäktiga glaciärtäckta toppar. Vid klart väder kan vi från toppen se hela vägen till Innsbruck. Vi väljer en annan stig för nedstigningen till Trins, så det är med andra ord fråga om en rundvandring.
Vandringstid ca 5 h. + – 1000 meter.

Dag 4. Trins – Bergeralm – Obernberg

Vårt huvudbagage transporteras till hotellet i Obernberg medan vi vandrar längs med bäcken ned till liftstationen Bergeralm strax ovan Steinach. (Här har Ingmar Stenmark tagit en av sina många världscupsvinster). Vi tar gondolen upp till upp till Nösslachjoch (2230 m) och vandrar sedan längs med en kam mot Egger Joch (2132) och vidare till Lichtsee, en grund bergssjö som lockar till rast och eventuellt dopp!

Vi går sedan rätt ned mot den vackra Obernbergdalen och fram till Almis berghotell där vi checkar in. Kanske vi njuter av deras fina relaxavdelning innan det är dags för middag.
Vandringstid ca 6 h. + 50/ – 850 meter.

Dag 5. Obernbergsjön – Sanderjoch – Obernberg

Återigen vandrar vi direkt från hotellet över ängsmarker och bäckar upp till den kristallklara Obernbergsjön kantad av mäktiga lärkträd och granskog. Vi fortsätter förbi sjön och tar oss upp ovan trädgränsen till Sandjoch (2165 m). Vi står nu på en bergsrygg som utgör gränsen mot Italien i söder. Vi vandrar längs med bergkammen en kort stund och går sedan tillbaka ned mot Obernbergdalen och vårt hotell. (Skulle vi känna oss slitna så finns alternativet att endast gå runt sjön. )

Vandringstid ca 7 h. + / 770 meter.

Dag 6. Obernberg – St. Jodok – Geierschnabel 2418m – St. Jodok

Vi åker minibuss från Overnberg till bergsbyn St. Jodok. Vi lämnar bagaget på hotellet i St. Jodok “Das Lamm” och fortsätter med transporten lite längre in i Valserdalen fram till en högplatå som kallas Padaun. Vi vandrar från Padaun upp mot Tuxeralpernas förtoppar, med Vennspitze som första mål, och fortsätter vidare längs kammen till Geierschnabel 2418 m. En värdig och spektakulär avslutning av dal till dal programmet med den högsta toppen, Olperer i blickfånget.
Vandringstid ca 6 h. + / 900 meter.

Dag 7 – 8.  Hemresa

Efter en god frukost checkar vi ut och har gångavstånd till lilla tågstationen i St. Jodok varifrån vi tar lokala tåget till Innsbruck. Vi kommer att ha tid att se oss om i Innsbruck innan vi sätter oss på tåget hem, som avgår på kvällen (20:44). Det finns även ett alternativ att göra en vandring denna dag.  Gruppen kan bestämma detta på plats.

Vi kommer fram till Stockholm på kvällen dag 8. (19 september).

map_marker:

Bra att veta

Resa med tåg

Denna resa görs i samarbete med www.tågbokningen.se och www.interrail.se och de hjälper oss med att boka plats på tåg och ta fram lösningar på detta.

Priset är satt med utresa från Stockholm centralstation men det är möjligt att resa ut från andra orter i Sverige. Platsbiljetten inom Sverige är en liten kostnad då ni kommer att resa med Interrail kort.

Priset är satt utifrån liggplats 4-bädd på natttågen. Det finns dock möjlighet att mot tillägg på ca 1000 SEK boka 2-bädds sovkupé.

Nedan följer  en preliminär tidtabell, OBS, tiderna kan komma att förändras.

Utresa Stockholm C 08:21- Innsbruck Hbf 09:14+. 1d

08:21 Stockholm Centralstation-  13:13 Köbenhavn H
15:26 Köbenhavn H – 20:02 Hamburg HBF
20:29 Hamburg HBF-  09:14+ Innsbruck Hbf

Det finns två varianter för hemresa, en snabb med endast 8 minuters bytestid i Hamburg, en med god marginal via Federica till Köpenhamn. Vi bokar det alternativ ni önskar:

Snabbast:

Hemresa Innsbruck Hbf 20:44 – Stockholm C  19:38 +. 1 d

20:44 Innsbruck Hbf 08:47+ Hamburg Hbf
08:53+ Hamburg Hbf 13:33+ Köbenhavn H
14:10+ Köbenhavn H 19:38+ Stockholm Centralstation

Säkrast:

Hemresa Innsbruck Hbf 20:44 – Stockholm C  23:41 +. 1 d

20:44 Innsbruck Hbf 08:47+ Hamburg Hbf
10:53+ Hamburg Hbf 14:14 + Frederica
14:53+ Frederica 16:55+ Köpenhavn H
18:20+ Köbenhavn H 23:41+ Stockholm Centralstation

Om själva vandringsresan

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition. Vandringen kommer att vara på höjder mellan cirka 1400–2500 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjd och väderförhållanden. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på. Även en fältflora kan vara bra att bära med sig.

Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka 6 timmar i snitt om dagen. En dagsäck på cirka 20–30 liter är bra att ha med sig.

Vi kommer att bo på mysiga, familjeägda bergshotell under hela vistelsen i Tyrolen. Det finns möjlighet till enkelrum mot ett tillägg av 70 €

Vi har möjlighet att snabbt anpassa turerna om nivån skulle vissa sig vara för tuff.

Resan säljs enbart med tåg från Sverige. Vår strävan har varit att göra denna resa till ett gott exempel på vad hållbar turism innebär. Vi använder oss av lokalt förankrade partners. Matthias är född i området och så även våra hotellvärdar. Maten vi äter är i stor utsträckning närproducerad och kommer ifrån den omkringliggande regionen. Vi vandrar med en guide som har kvalificerad utbildning och kan lära er mer om områdets kulturhistoria och natur. Man måste, enligt Österrikisk lag, vara legitimerad för att guida turister i bergen. Vi reser i små grupper och ser till att inte skräpa ned eller belasta miljön i onödan.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i den tyrolska bergsdalen Gschnitzdal

En utmanande vandring i högalpin terräng och ett brett utbud av både flora och fauna. Alla förutsättningar finns alltså för en storslagen vandringsvecka med österrikisk charm. Välkomna!

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.