Vandring i Andorra

En utmanande vandring i ett av Europas minsta länder. Här möter man ett storslaget landskap med höga bergstoppar och djupa dalar.

Andorra är ett kontrasternas land med höga bergstoppar och djupa dalar. Vandringarna här är ganska krävande med många höjdmeter, är man van vid att röra sig i bergstrakter så bjuds man på fantastiska vyer och ett vilt landskap. Vi rör oss på hög höjd så vädret skiftar snabbt men om sommarhalvåret brukar soltimmarna vara många och vädret behagligt.

Djurlivet är mycket rikt och vi möter ofta bergsgetter, mufflonfår, murmeldjur, gåsgam, lammgam och kungsörn. Varg och björn passerar då och då, men de är mycket ovanliga.

Det har varit en jättebra resa och jag har inget att klaga på. Boende och transporter har funkat bra och vandringarna har bjudit på underbara naturupplevelser. Kim är också en väldigt bra guide, rolig, trevlig och kunnig.

Per Thorén, 2018

Andorra är Europas sjätte minsta nation och är knappt 500 km2 till ytan. Av de 80 000 invånarna som bor här är endast ca 30% andorranska medborgare. Det officiella språket är katalanska men de flesta som bor här pratar även spanska och franska. De flesta byarna i Andorra är nybyggda och ganska moderna. Detta beror på att under 70-talet steg invånarantalet snabbt då man började bygga skidstationer.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-08-242024-08-31Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 20 300 SEKKim FalckJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Barcelona
 • Svensktalande guide som är specialist på området
 • Transfer t/r Barcelona
 • Boende på Hôtel Bruxelles 7 nätter i dubbelrum inklusive frukost, 7 stycken trerätters middagar på hotellet(vin/kaffe ingår till middag)
 • Picknick under vandringarna
 • Kaffe/te under vandringarna
 • Alla lokala transporter
 • Inträde på SPA dag 6

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst

Ankomst till Barcelona. Transfer till Hôtel Bruxelles i Soldeu, Andorra.

Genomgång av programmet innan middag på hotellet. Trerätters med vin & kaffe.

Dag 2. Ordino – Arcalis – Tristainasjöarna

Efter frukost på hotellet åker vi till skidstationen Ordino-Arcalis (50 min.). Stationen ligger i Andorras nordvästra hörn på 2200 m. höjd. Vi kommer härifrån att vandra upp mot Tristaina-sjöarna, som vi kommer att ha utsikt över i stort sett hela dagen. Detta är första dagen och vi kommer anpassa längd och höjdskillnad lite efter gruppens form. Vi äter medhavd picknick högt över sjöarna innan vi vandrar tillbaka ner mot Ordino-Arcalis på en av områdets många stigar. Vi kommer kanske att följa HRP (Haute Randonnée Pyrénéenne)en bit. HRP är en variant på GR10 och sträcker sig från atlanten till medelhavet, längs bergskammarna och över alla högre toppar. Väl tillbaka vid stationen finns det tid till förfriskning på ett café innan vi blir körda tillbaka till Soldeu. Middag på hotellet. Trerätters med vin & kaffe.

Längd: 10 km
Höjdskillnad: +500 m/-500 m
Beräknad tid: 5 timmar + pauser

Dag 3. Grau Roig – Circ dels Pessons

Vi inleder dagen med en kort transport till skidstationen Grau Roig (10 min.). Vi börjar vandringen genom att följa en liten grusväg upp till ”Refugi dels llacs dels Pessons”, en restaurang som ligger vackert precis vid en bergssjö. Härifrån följer vi en vandringsled som tar oss förbi många vackra sjöar som ligger omgivna av flertalet toppar på är över 2800 m. Dagen mål är att ta oss upp till bergspasset ”Collada dels Pessons” på 2775 m och sedan vidare upp till en närliggande topp på 2838 m där vi äter medhavd picknick med fantastisk utsikt över sjöar och bergskammar. Mätta och belåtna följer vi sedan samma stig ner till en början, innan vi viker av på en annan led som för oss tillbaka till restaurangen där vi hinner med en förfriskning innan vi går de sista 30 min. ner till parkeringen där vi blir hämtade. Väl tillbaka i Soldeu blir det vila innan middag på hotellet. Trerätters med vin och kaffe.

Längd: 13km
Höjdskillnad: +900 m/-900 m
Beräknad tid: 6 timmar + pauser

Dag 4. Sorteny – Port de Siguer – Etang Bleu

Idag kommer vi att vistas i naturreservatet Sorteny (40 min transport). Vi börjar vandra genom en dal i nordlig riktning, upp till passet Port de Siguer (2434 m.). Härifrån fortsätter vi in i Frankrike mot sjön Etang Bleu. Sjöns klarblå färg bryter vackert av mot de dramatiska bergen som omger den. Vi äter picknick vid sjön innan vi följer samma stig tillbaka mot passet och vidare ner till Sorteny. Är vi i form kör vi en variant på vägen ner. Väl tillbaka vid reservatets parkering blir vi körda tillbaka till hotellet, där det blir vila innan trerätters middag.

Längd: 12 km
Höjdskillnad: +750 m/-750 m
Beräknad tid: 6 timmar + pauser

Dag 5. Col dels Isards – Treriksröset

Vi åker mot skidorten Pas de la Case (15 min.). Härifrån vandrar vi först förbi några skidpister och sedan vidare längs en vacker stig upp till Col dels Isards, ett pass på 2654 m. Vacker utsikt innan vi fortsätter ner mot Portella Blanca, treriksröset där Frankrike, Spanien & Andorra möts. Här väljer vi vilket land vi vill äta picknick i. Efter lunch följer vi en smal bergskam upp mot Pic Nègre d’Envalira, 2822 m. Härifrån har vi panoramautsikt över de 3 länderna, innan vi fortsätter ner tillbaka mot Pas de la Case. Här har vi lite tid till shopping i detta Tax Free-paradis innan vi blir körda tillbaka till Soldeu för middag på hotellet (trerätters med vin & kaffe).

Längd: 14 km
Höjdskillnad: +1100 m/-1100 m
Beräknad tid: 7 timmar + pauser

Dag 6. Coma d’Or – Frankrike – Bad

Efter frukost och utdelning av picknick åker vi vid 8-tiden till Puymorens (25 min.). Här vandrar vi först upp mot “Portella de Lanos”, där vi har en vacker utsikt över Lanoux-fördämningen, Pyrenéernas största sjö. Här äter vi vår medhavda pick-nick med Pic Carlit i blickfånget. Carlit är franska kataloniens högsta berg med sina 2921m. Om dagsformen tillåter fortsätter vi upp till “Puig de Coma d’Or “, 2826 m. Detta är en “äkta”bergstopp som är ganska liten till ytan och med branta sluttningar runt omkring. Har man problem med höjd så finns det en tvillingtopp som bara är 1 m. lägre. I området finns det ett rikt djurliv, och med lite tur får vi se mufflonfår, bergsgetter, murmeldjur, gåsgam och lammgam. Vi vandrar sedan ner igen längs en annan stig som tar oss tillbaka till Col de Puymorens, där vår buss väntar och kör oss tillbaka till hotellet. Härifrån går vi till ett spa som ligger 300 m bort för att njuta av bad, jacuzzi & bastu. På kvällen middag på hotellet med vin & kaffe.

Längd: 12-16 km
Höjdskillnad: +600-1000 m/-600-1000 m
Beräknad tid: 6-8 timmar + pauser

Dag 7. Etang Siscarò – Toppar och fotbad

Idag börjar vi vår vandring direkt från hotellet. Vi börjar med att i nordlig ta oss upp genom en vacker barrskog där den mäktiga bergtallen (Pinus Uncinata) ger oss skydd mot solen. Efter ett tag kommer vi upp till en slakmota (kul ord) som vi följer och som ger oss en vacker utsikt över Incles-dalen och de höga toppar som omger den. Vi viker sedan av mot öster och vandrar över en vacker myrmark som leder oss fram till Siscaro-sjön, som med sin vackra turkosa färg bryter av mot det omgivande landskapet. Om dagsformen tillåter tar vi en avstickare till sjön Font Roges, perfekt för ett fotbad och för dagens picknick. Fortsättningen avgörs av dagsformen, och om vi vill kan vi följa en bergskam som tar oss förbi många höga toppar. Fantastisk utsikt och en av mina favoritvandringar i Andorra. Vägen tillbaka ner mot Soldeu är en lång nedförsbacke över blandad terräng med ängar, stigar och skogsvägar. Riktig ”Lilla huset på prärien”-känsla! Tid för lite avkoppling på hotellet innan det blir bildvisning från veckans vandringar. Avslutningsmiddag på hotellet. Vin & kaffe ingår.

Längd: 13 km
Höjdskillnad: +850 m/-850 m
Beräknad tid: 7 timmar + pauser

Dag 8. Hemfärd

Frukost på hotellet innan transfer till flygplatsen i Barcelona för hemfärd eller fortsatt resa på egen hand.

map_marker: Andorra

Bra att veta

Denna vandring är mycket fysiskt krävande då vi stundtals går på rejält branta och steniga stigar och det är inget för den som lider av kraftig svindel. Vissa dagar har vi stora stigningar och många timmar att tillryggalägga. God fysik och vana att vandra i tuff terräng är en förutsättning på denna resa. Mest troligt ägnar du dig regelbundet och motionsträning, såsom löpning och cykling.

Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera, så även vandringsstavar, solskydd och keps (eller liknande). Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på.

Vi kommer utgå från samma hotell alla dagar och det behövs därför endast en dagryggsäck för nödvändigheter under vandringarna. Ryggsäcken får gärna ha ett rejält avlastande midjebälte.

Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiden att gå igenom packlistan för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i El Ports, Spanien

Följ med oss in i hjärtat av El Ports nationalpark och hänförs av den dramatiska naturen. Insup känslan av att befinna dig i det orörda och vilda.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.