Vandring på Eoliska öarna & Etna, Sicilien

På denna resa färdas vi med båt ut till Eoliska öarna för spektakulära vulkanvandringar och avslutar med att vandra på Europas högsta aktiva vulkan, Etna.

Siciliens behagliga klimat om vår och höst kombinerat med vackra bergsområden gör ön utmärkt lämpad för vandring i april/maj och september/oktober.

Det är dock de spektakulära vulkanbergen som gör regionen unik och det är det vi tagit fasta på med detta program. Vi hade en liknande resa för ett par år sedan och har nu bestämt oss för att återuppta den.

Vi inleder resan med att åka ut till Eoliska öarna från hamnstaden Milazzo. Eoliska-öarna är en av de mest spektakulära ögrupperna i Europa. Alla öarna består av vulkaner och erbjuder varierande vandringsupplevelser. Större delen av ögruppen är ett naturreservat och vi har förlagt vandringarna på tre av de mest intressanta öarna, Vulcano, Stromboli, och Lipari.  Både Vulcano och Stromboli är vulkaniskt aktiva och den sistnämnda är väldigt levande.  När vi sist var där kunde vi vandra upp till 900 meters höjd och ha närkontakt med vulkaner, som regelbundet sprutade ut lava. Efter ökad vulkanisk aktivitet, har gränsen nu satts vid ca 300 m. Vi går dock upp i mörker och med rätt förhållande kommer vi höra vulkanen mullra och se lava spruta, men på mer behörigt avstånd.

Efter fyra dagar på Eoliska öarna tar vi oss tillbaka till fastlandet och vänder blickarna mot Etna. Etna är en mycket aktiv vulkan som, till skillnad från Stromboli, skapar stora lavaströmmar utmed dess sidor. Det är svårt att beskriva men det är enormt mäktigt att vandra runt på Etna, du kommer på ett mycket påtagligt sett i kontakt med moder jord.

Etna erbjuder underbara vandringsupplevelser och hela vulkanområdet  utgör en nationalpark på 19.200 hektar. Här möts man av en vild och dramatisk natur. Vi gör en vandring längs med Etnas norra, skogsklädda bergssidor en dag och även en upp mot de högre belägna kratrarna.

Alla vandringarna är medellätta förutom tillvalet med toppturen på Etna, som delvis är att beteckna som krävande. På vandringar medföljer en engelsktalande auktoriserad guide som är väl bekant med områdena vi vandrar i.

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-10-122024-10-19Stockholm 21 500 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Sicilien
 • Alla lokala transporter (inkl. båttransporter )
 • 5 nätter i dubbelrum med frukost på hotell.
 • 2 nätter i fyrbäddsrum på Chalet
 • 6 middagar (ej dryck)
 • Picknick lunch dag 2-7
 • Lokal engelsktalande vandringsguide/turledare från dag 1-8

* Priset för turen upp mot Etnas topp ligger på ca 1600 SEK per person

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Sicilien – Milazzo

Efter ankomst i Catania väntar en ca två timmar busstransport till hamnstaden Milazzo. En trevlig och lugn stad belägen på nordöstra Sicilien. Finns tid kanske vi besöker de gamla historiska stadsdelarna. Vi äter middag och vilar ut efter resan.

Dag 2. Vulcano, Cratere della Fossa – Lipari

Efter frukosten tar vi färjan ut till den närmast till ön Vulcano, som ligger närmast fastlandet. Vi deponerar vi bagaget för dagen och påbörjar vår vandring upp till kratern. Inledningsvis går vi på lättvandrade stigar omgivna av frodig vegetation fyllda med den karakteristiska doften av ginst.

Sedan blir stigen brantare, landskapet kargare med rödaktiga vulkanisk stenar.. Från toppen av kratern har vi en magnifik utsikt över Vulcano och övriga öar i den Eoliska arkipelagen. Att befinna sig på Cratere della Fossa är en säregen upplevelse där vi kommer i kontakt med jordens inre genom väsandet från svavelröken och den påtagliga värmeutvecklingen.

Vi går ned till hamnen och kanske tar ett dopp i havet, där heta källor bubblar upp här och där, innan vi sätter oss på båten för vidare färd till Lipari. Väl framme i charmiga Lipari checkar in på vårt hotell i närheten av hamnen.
3 h vandring, -390 +390 m

Dag 3. Lipari

Lipari är huvudorten på de Eoliska öarna och den gamla befästa stadsdel, vittnar om öarnas historia från antiken fram till medeltiden. Efter frukosten tar vi lokalbussen till Quattropani och ger vi oss ut på en vandring på västra delen av ön. Härifrån har vi strålande vyer över flera av de Eoliska öarna, närmast i norr Salinas med dess höga utslocknade vulkaner och i väster de mindre öarna Filicudi och Alicudi. Vi går ned genom en ravin som domineras av kaolin, en slags mineralrik lera som används vid framställandet av porslin, bestruket papper m.m.

Vi följer sedan kustlinjen och stigen kantas av medelhavsflora och äter vår medhavda picknik lunch på en vacker plats, kanske strax nedan de varma källorna vid San Calogero. Källorna har en vattentemperatur på 60°C rik på sulfat. De är rika på bikarbonat och natrium och särskilt lämpade att bota hudsjukdomar såsom dermatitis och psoriasis. Tidigare var det vanligt att folk tog sig hit för att bada i källorna. Vi vandrar sedan hela vägen tillbaka ned till byn och tillbaka till hotell för after hike innan dusch och middag.
5 h vandring, +300 – 300 m

Dag 4. Lipari – Stromboli

Idag är det en stor dagen, vi skall åka till Stromboli, som är Europas enda kontinuerligt aktiva vulkan och den bjuder på ett extraordinärt fyrverkeri. På förmiddagen tar vi flygbåten till Stromboli och checkar in på ett av de få hotell som finns på ön. Vi kan sedan ägna några timmar åt att utforska ön, solbada på den svarta stränderna eller begrunda Roberto Rosselines och Ingrid Bergmans skandalartade romans som uppstod under inspelningen av filmen Stromboli (1950).

På eftermiddagen samlas vi och går västerut på en stig och upp till en given plats 290 meter över havet. Vi äter en medhavd supé längs vägen och väntar sedan in mörkret. Besökare får inte gå högre än denna punkt på grund av de senaste åren ökande vulkaniska aktiviteten. Vi kommer dock ha utsikt över vulkanerna och förhoppningsvis få en skymt av det rödgula lavasprutet. Ta gärna med en kikare!

Tack vare sina ständiga utbrott är vulkanens ljussken synligt på natten, även på långa avstånd, och i “I forntiden kallades det “Tyrrenska havets fyr.” Den fascinerande vulkaniska aktiviteten övervakas ständigt för att erbjuda vandrare en spännande men säker upplevelse. Vi går sedan tillbaka till hotellet och vaggas till sömns av Medelhavets vågor och vulkanernas muller.
3 h vandring, +290 – 290 m

Dag 5. Stromboli –Etna

Efter frukost tar vi flygbåten tillbaka till Milazzo där vi tar plats i minibussen och åker mot vår Chalet på Etnas norra sluttning, den vildaste och vackraste sidan av vulkanen. Chalet ligger omgiven av tallskog och här råder en behagligt lugn.  Här bor vi i mysiga stugor som består av två fyrbäddsrum med gemensamt badrum.  Vi äter middag och laddar för en lite längre vandringsdag.

Dag 6. Vandring Etna, Grotta dei Lamponi

Dagens rundvandring är en av de mest natursköna och vilda på Etna och inleds med en kortare biltur till Piano Provenzana (1800 meter över havet). Här kan vi beundra de senaste lavabildningarna och de dramatiska kratrarna från det spektakulära utbrottet år 2002, vilket vulkanologer kallat “det perfekta utbrottet”.

Sedan vandrar vi vidare oss mot Grotta dei Lamponi (1700 meter över havet) – en mystisk lavatunnel som är förvånansvärt djup och fängslande. Vi utforskar dess dunkla gångar och förundras över naturens underverk. Vår medhavda lunch äter vi invid Rifugio Timparossa och njuter av en god kaffe och att vara på ”mother Etna” som många lokala guider kallar berget. På eftermiddagen vandrar vi tillbaka mot vår chalet genom lavastenfält och vackra bokskogar. Väl där slappnar vi av en stund innan vi äter en god middag.
6 h vandring, +600 – 600 m

Dag 7. Etna Monti Sartorius eller upp mot toppen 3340 m

Vi äter en sista frukost på chalet och ger oss iväg mot Primo Monte och korsar en imponerande basaltström för att nå de gamla kratrarna på Monti Sartorius. Kratrarna är resultatet av ett utbrott som ägde rum år 1865. Från kraterkanten har vi en strålande utsikt och detta är är en nyckelplats för att förstå Etnas morfologi och dess geologiska ursprung. Kanske vi även passar på att äta vår medhavda pcinick lunch här. Vi vandrar även förbi lavaströmmar från 1928 års utbrott och får vi en inblick i Etnas påverkan på landskapet.

För de som vill nå Etnas topp finns möjlighet att boka en topptur (extra kostnad) med en auktoriserad vulkanguide (Om väder och vind tillåter). Tillsammans med auktoriserade vulkanologiska guider kommer vi att lämna Piano Provenzana med 4×4 fordon för att nå en höjd av 2900 meter. Därifrån kommer vi att vandra till den allra högsta toppen (3340 meter).

När dagens äventyr är till ända väntar transfer till vårt hotell i Catania. Här väljer ni själva vart ni vill äta middag, då det finns ett stort utbud av restauranger i staden.

5 h vandring, +520 – 200 m alt 5 h +440 – 440

Dag 8. Etna – Catania – Sverige

Efter en frukost åker vi till flygplatsen i Catania för hemfärd. En innehållsrik och spännande vecka på Sicilien har nått sitt slut.

map_marker: Lipari

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör man ha medelgod kondition och lite vandringsvana. Detta är dock en av våra lättare vandringar, förutom toppturen på Etna, se nedan.

Under alla vandringar medföljer en engelsktalande auktoriserad guide. För att gå upp på toppen på Etna behövs en auktoriserad vulkanologisk guide. Priset för denna extra tur ligger på ca 1600 SEK. (2024 års priser är inte satta).

Inkvartering sker på hotell samt ett chalet. Hotellen håller god klass och det är halvpension med frukost och middag. Sista kvällen i Catania ingår inte middag och  man har möjlighet att gå ut och äta på egen hand. Under vandringarna består lunchen av medhavd matsäck som deltagarna får med sig på morgonen.

Vi planerar att bo enligt följande:
Milazzo: Hotel Cassisi
Lipari: Hotel la Filadelfia 
Stromboli: Villaggio Stromboli
Etna: Chalet Clan dei Ragazzi
Catania: Hotel Agathae

På chalet bor vi i fyrbäddsrum (två fyrbäddsrum i varje stuga med gemensamt badrum, se länk ovan).

Klimatet på Sicilien under höst och vår är mycket behagligt. Man bör dock vara rustad för regn och man ska ha bra vandringskläder och vandringskängor med sig. På 3000 meter (Etna) kan det bli ganska kallt så det gäller att även tänka på det när man packar.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Nyheter Europa 2024
 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandringar kring Massif des Aravis, Frankrike

Massif Aravis är en dold juvel som ligger ett par dalar bort från Europas högsta berg Mont Blanc. Det är ett sant alpint paradis där vackra alpängar rika på flora och glittrande bergsjöar ramas in av skarpa bergsryggar som bär spår av forna tiders glaciärer.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Picos de Europa, Spanien

Vandra i Spaniens äldsta nationalpark bland dramatiska berg, gröna dalar och forsande floder. Veckan avslutas i en pittoresk gammal fiskeby med möjlighet till härliga dopp.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring till Meteora och Mount Olympus, Grekland

Vandra i ett spektakulärt landskap präglat av spännande kultur och rik historia. Vi gör en svindlande bestigning av Greklands högsta berg, Mount Olympus.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.