Vandra i Italien – Gran Paradiso nationalpark

Nationalparken Gran Paradiso ligger i Graian Alps precis på gränsen mellan Aostadalen och Piedmontregionen i nordvästra Italien. Följ med till ett av Alpernas mest natursköna och vilda område.

Nationalparken skapades 1922 av kung Victor Emanuel II för att skydda stenbocken, som vid den tiden var på gränsen till utrotning. Parken användes också som jaktmark för kungahuset och dess sällskap.

Parken är döpt efter det högsta berget i omådet, Gran Paradiso. Gran Paradiso med sina 4061 meter är också ett av Italiens högsta berg. Hela nationalparken är en samling av imponerande toppar på omkring 3000 – 4000 meter.

Det som utmärker området idag är den totala avsaknaden av modern infrastruktur. Inga vägar, inga liftar, ingenting som stör den absolut totala naturupplevelsen. Om man funderar på att vandra i Italien är en vandring genom Grand Paradiso något av det vackraste som man kan göra i Europas alper. Det är en ren, oförstörd alpin upplevelse.

“En fantastisk vecka med underbara vyer, magisk natur, härlig gemenskap, fysiska utmaningar som triggar kroppen och återigen fint väder. Att dessutom ha en erfaren, trygg guide som coachar oss igenom de fysiska utmaningarna och berättar om historia, djur och natur och bidrar med gott humör som skapar en härlig stämning är det som gör veckan till en riktig höjdare ”

Lena Rådström 2018

Men, man skall också vara införstådd med att de flesta av bergspassen som vi passerar över ligger på över 3000 m.ö.h.. Det är med andra ord ingen lätt tur och den kräver sin ansträngning. Belöningen är dock stor och du får en verkligt unik alpin- och naturupplevelse med dig hem.

 

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMini 6, max 12 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Flygresa t/r Geneve
 • Alla frukostar
 • 6 picknick lunch
 • 5 middagar
 • Boende i bergshyttor (del i sovsal)
 • Engelsktalande legitimerad vandringsguide
 • Lokala transporter
 • Transfer Geneve – Chamonix
 • Boende två nätter på hotell i Chamonix inkl frukost (dubbelrum)

Om du vill ta dig till Geneve med tåg eller på annat sätt gör vi ett avdrag på 3500 SEK

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Geneve – Chamonix

Ankomst till Geneve och transfer upp till Chamonix för inkvartering på vårt hotell.

Dag 2. Chamonix – Rifugio Mario Bezzi (2284 m)

Efter en transfer på ca 1,5 timmar från Chamonix, kommer vi fram till Uselliéres som ligger ovanför dammen Lago di Beauregard i regionen Valgrisenche, Aosta. Detta är verkligen ”end of all roads”. Här tar de imponerande bergen i Gran Paradiso över.

Starten går på 1735 m.ö.h. och vi börjar genast stigningen upp mot Mont Vaudet. Vi följer det som kallas Haute Route Glaciere, en känd högalpin led genom Paradise. Vid Rifugio de l´Epée, 2370 m.ö.h., planar stigen ut något och följer bergsidan av Becca Giasson. Höjden ligger kvar på 2400-2600 m.ö.h.. Leden slingrar sig fram över magiskt vackra högalpina platåer med underskön flora. Har vi tur kan vi redan denna första dag hitta edelweiss. Dagens högsta punkt blir högplatån vid Mont Vaudet på 2652 m.ö.h. Därefter börjar stigen gå nedför mot dagens färdmål, Rifugio Mario Bezzi, 2284 m.ö.h. I denna charmerande hytta äter vi middag och övernattar. Efter en god italiensk hyttmiddag gör vi oss klara för nästa dags stordåd och kryper till kojs.

Vandringstid: ca 6 timmar

Höjdmeter: Upp: ca 900 m. Ner: ca 500 m

Dag 3. Rifugio Mario Bezzi – Rifugio Benevolo (2285 m)

Efter en tidig frukost gör vi avstamp mot Glacier di Glarietta. Först går vandringen över gräsängar, men ändrar snabbt karaktär. Stigningen går upp i högalpin blockterräng med underbart vackra stenpassager. På 2730 m.ö.h. planar stigningen ut något och fortsätter över högplatåer. Efter cirka tre timmar börjar vi skymta dagens bergspass, som vi skall över, Col Bassac Dére, 3082 m.ö.h. Under hela stigningen så har vi en vidunderlig utsikt över glaciären och Grande Sassiere, 3751 m.ö.h, bägge två precis på gränsen till Frankrike och regionen Vanoise, med sina kända skidorter som Val d´Isere och Tignes.

Uppe i passet, på andra sidan, ser vi Val di Rhemes, dalgången som går genom hela nordvästa delen av Grand Paradise. Nedstigningen från passet görs under den mäktiga glaciären Ghiacciaio di Goletta och i mitten av Golettadalen. Vi passerar sjöar som Lago di Goletta och ett flertal vilda smältforsar från glaciären. Vårt slutmål för dagen är den legendariska hyttan Rifugio Benevolo, 2285 m.ö.h, alldeles intill forsen Dora di Rhemes. Middag och övernattning i hyttan.

Vandringstid: ca 6 timmar

Höjdmeter: Upp: ca 950 m. Ner: 950 m.

Dag 4. Rifugio Benevolo – Rifugio Citta di Chivasso (2604 m)

Vi inleder återigen av vandringen med att gå över vacker belägna gräsklädda ängar som snabbt övergår till ett stenklätt alplandskap. Vi rör oss först söderut i Rhemesdalen, för att sedan vända österut mot passet Col di Nivoletta, 3130 m.ö.h. Uppe i passet äter vi en mycket välfötjänt lunch med utsikt över två dalar, Rhemes och Valsavarenche. Nedstigningen går mot en högplatå, Piani del Rosset, med en samling gnistrande sjöar. Längst bort på platån ligger vårat slutmål denna dag, Rifugio Citta di Chivasso, 2604 m.ö.h. Väl där blir vi omhändertagna av en stor Gran Paradiso profil, Alessandro. Han kommer att undervisa oss i allt från historiska italienska fakta till global uppvärmning och filosofiska tankar. Ett riktigt original som driver en hytta där målet är att lämna noll avtryck i miljön. Och han är på väg att lyckas! Middagen är en riktig italiensk festmåltid.

Vandringstid: ca 8 timmar.

Höjdmeter: Upp: ca 1000 m. Ner: ca 700 m.

Dag 5. Rifugio Citta di Chivasso – Eaux Rousses (1660 m)

Dagens etapp är en lite lättare än de tre första dagarna. Starten går över platån Piani dei Nivolet. En riktigt skönt och lugn start på vandringen. Vid fäboden Alp du Grand Collet börjar dagens första stigning. Från 2403 m.ö.h skall vi upp till passet Grand Collet på 2832 m.ö.h. Väl i passet äter vi vår lunch med en galet spektakulär utsikt över Gran Paradiso, 4061 m.ö.h, och alla de olika lederna upp mot toppen. Hängande glaciärer, rakbladskammar och hyttor, bättre än så här blir det inte. Efter lunchen fortsätter vi ner mot byn Pont, 1960 m.ö.h, som fungerar som en central för alla som skall bestiga Grand Paradise. Campingen är full med folk som ligger och väntar på rätt tillfälle att gå mot toppen. Härifrån har vi en kort transfer till byn Eaux Rousses och vår inkvartering, Hostellerie du Paradise, 1666 m.ö.h.

Vandringstid: ca 5 timmar

Höjdmeter: Upp: ca 500 m. Ner: ca 1100 m.

Dag 6. Eaux Rousses ­– Rifugio Vittorio Sella (2584 m)

Idag väntar veckans stora utmaning! Från Eaux Rousses så skall vi gå via Il Becquier och vidare in i Valle di Levonia och upp mot passet Col Lauson, 3296 m.ö.h. En stigning på 1630 höjdmeter! En värdig utmaning för varje högalpin vandrare. Vi tar det dock lugnt och fint. Lunchen äter vi i passet, när vi väl kommit fram. Col Lauson är precis vad kan förvänta sig av ett högalpint pass, en smal liten klyka i en rakbladskamm. Det är en imponerande passage på alla sätt. Härifrån ser vi hyttan som är dagens slutmål, Rifugio Vittorio Sella, 2584 m.ö.h. Det sköna är, att när vi väl är i passet så är vi nästan framme. Vi har bara en brant men kort nedstigning till hyttan kvar. På terrassen kör vi vandrings-VM i yatzy och belönar oss själva med kall dryck efter dagens prestation.

Vandringstid: ca 8 timmar.

Höjdmeter: Upp: ca 1630 m. Ner: ca 400 m.

Dag 7. Rifugio Vittorio Sella – Chamonix

Då var vi framme vid turens sista dag. Från Vittorio Sella går vi tillbaka en bit på leden som vi kom ifrån dagen innan. En bit upp viker vi av norrut och stiger upp mot passagen på Cresta dei Lauson, 3208 m.ö.h. Uppe på kammen belönas vi av en imponerande utsikt över nordväggen på Gran Paradiso. Nedfärden går i Valle dei Vermiana, en stängd dal där endast ett fåtal vandrare färdas. Här ser vi i regel flockar av Chamois (gems) och stenbockar. Till slut kommer vi ner till Cogne, 1554 m.ö.h, en otroligt vacker italiensk bergsby, belägen längs in i en mycket smal dalgång. Vi njuter av välförtjänt dryck innan vi rullar tillbaka mot hotellet i Chamonix.

Vandringstid: ca 7 timmar.

Höjdmeter: Upp: ca 700 m. Ner: ca 1600 m.

Dag 8. Chamonix – Geneve – Sverige

Efter utcheckning från hotellet återvänder vi hem till Sverige.

map_marker: Grand Paradiso, Italien

Bra att veta

I vårt grundpaket ingår flygresa t/r Geneve och två hotellnätter i Chamonix men skulle du vilja resa med tåg eller lösa resan till Geneve på annat sätt går detta bra.  Vi garanterar inte direktflyg från Sverige men försöker boka vettiga flyglösningar och ni får alltid chans att tycka till om flyget innan vi köper in biljetter.

Vi bor i i så kallade refuger (hyttor) där vi även blir serverade frukost och middag medan vi äter picknick lunch i det fria. Hyttorna är enkla men välkomnande.

Mat ingår under alla vandringsdagar men du måste själv stå för matkostnad under ankomst- och avresedag. Vatten kan fyllas på vid hyttorna.

Vandringarna är väderkänsliga och vid tillfällen av vädermässiga utmaningar (regn/åska eller liknande) kan vi som ett resultat av detta få ändra rutt eller avbryta och göra alternativa vandringar.

Denna vandring är fysiskt krävande då vi lägger bakom oss många höjdmeter och kilometer. Därför måste vi packa lätt och begränsa vår utrustning och packning. Sovsäck och liggunderlag behövs inte på denna tur, dock skall en sovpåse/reselakan tas med för att använda i hyttorna. Varje deltagare bär själv med sig allt som kan komma att behövas under veckan vilket innebär att en lite större ryggsäck är nödvändig för att all utrustning skall få plats. En 40-45 l säck är att rekommendera.

Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiden att gå igenom allas packning för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Geneve via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se
www.tågbokningen.se

Du kan också höra av dig till oss så kan vi skicka ett förslag på hur en tåglösning skulle kunna se ut.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Alpklassiker
 • Vandringsresor

Vandring Tour du Monte Rosa

Denna vandrarens drömtur går genom Schweiz och Italiens hänförande alplandskap. Du vandrar genom tysta dalar, över höga pass och in i pittoreska bergsbyar.

 • Alpklassiker
 • Högalpin vandring
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Matterhorn

Denna vandring tar dig genom höga bergspass, längs med svindlande stigar och över vackra betesmarker, ständigt med imponerande berg i blickfånget, däribland Matterhorn.

 • Alpklassiker
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Mont Blanc

På gränsen mellan Frankrike och Italien finner man Alpernas högsta berg; Mont Blanc. Vandra Tour du Mont Blanc och upplev storheten i denna klassiska alpmiljö.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.