Vandring i den tyrolska bergsdalen Gschnitzdal

En utmanande vandring i högalpin terräng och ett brett utbud av både flora och fauna. Alla förutsättningar finns alltså för en storslagen vandringsvecka med österrikisk charm. Välkomna!

Den tyrolska bergsdalen Gschnitzdal är en av få dalgångar som bär titeln “Bergsteigerdörfer” som är ett kvalitetsstämpel för hållbar turism, utfärdad av den internationella alpföreningen. Dalen ligger bara 30 minuters bilfärd söder om Innsbruck på en höjd av 1240 m. Dalens västra flank är vackert omringad av toppar på över 3000 m, delvis glaciärklädda, som bildar gränsen till Italien i söder och Stubaital i norr.

Hotellet Hohe Burg är familjeägt av Christian Salchner och ligger i den lilla byn Trins som har ca 1300 invånare. Dalen är känd för sina många högalpina hyttor i Stubai-alpkedjan men även för den rika artrikedomen inom alpin flora. Det finns en stor population av både stenbockar och häckande kungsörnar bland bergen. 90% av kommunytan ingår i ett naturskyddsområde. Alla förutsättningar finns alltså för en storslagen vandringsvecka med österrikisk charm. Välkomna!

Veckan inleds med dagsturer som tar oss upp på höjder över 2500 m, med delvis tuffa stigningar på 1500 m per dag. Därefter följer en tvånätters hytt till hytt vandring i storslaget högalpint naturlandskap och resan avslutas med en toppbestigning av Serles, en klassisk topp högt över Innsbruck och Stubai.

Det är vår vän och lokala samarbetspartner Joakim Strickners hembygd vi kommer att vandra i och han har skapat ett unikt program för oss. Resan leds av Matthias Danninger som är uppvuxen i Österrike men pratar utmärkt svenska då han studerade geografi i Uppsala. Matthias är legitimerad vandringsguide samt utbildad naturpedagog och är väl bevandrad i Tyrolens natur och kulturhistoria.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Innsbruck
 • Transport t/r Innsbruck – Gschnitztal
 • Lokala transporter med buss eller minibuss
 • Svensktalande legitimerad vandringsguide
 • Boende i dubbelrum 5 nätter på hotell.
 • Frukostbuffet, 3-rätters middagar på hotellet.
 • Övernattning med frukost/3-rätters middag samt lunchpaket Bremer och österrikiska Tribulaun Hytte (sovsal). 2 nätter.

Om du vill ta dig till Innsbruck med tåg eller på annat sätt är prisavdraget 3000 SEK 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Innsbruck – transfer Trins (1235 m) – St. Magdalena (1661 m) – Gschnitz – transfer hotel

Vi flyger till Tyrolens huvudstad Innsbruck, där vår färdledare möter upp oss och åker vidare med minibuss till Trins, en färd på cirka 40 minuter. Vi installerar oss på “Alpengasthoef Hohe Burg Hotel”, som ligger på 1240 m. Beroende på när vårt flyg anländer så inleder med en vandring på ca 3 timmar och 9 km längs med bäcken uppströms in i dalen till en fin utsiktsplats “Magdalena” på 1661 m. På vägen ner får vi skjuts av postbussen. Denna vandring gör vi om vi ankommer med ett tidigt flyg.

Tid 3:15 h; avstånd 9,4 km; höjdmeter upp 484 m, höjdmeter ned 475 m.

Dag 2. Trins – Blaser (2241 m) – Peilspitze (2329 m) – Trins

Dagens vandring startar direkt från hotellet och stiger upp längs skogspartier och alpängar som tillhör Tyrolens allra artrikaste. Vi vandrar vidare till alptoppen Blaser (2241 m) där vi har en vidunderlig utsikt ända till Innsbruck i norr, Zillerdalens snöklädda toppar i öst och Stubaidalens glaciärområde i sydväst. Blaserhyttan strax nedanför toppen är perfekt för att ta en fika eller lunch innan vi därefter följer kammen mot väster för att komma närmare de klippiga bergen: Peilspitze (2329 m). Nedstigningen leder oss via en alternativ stig ned över alpängar igenom Natura 2000 reservat tillbaks till hotellet i dalen.

Tid 6:21 h; avstånd 15,4 km; höjdmeter upp/ned 1400 m.

Dag 3. Trins – Innsbrucker Hütte [& extra Kalkwand (2564 m)] – Feuerstein – transfer hotel

Efter en stärkande frukost väntar en 10 min bussfärd längre in i Gschnitzdalen till grannorten Gschnitz. Vi vandrar uppför ca 4 h till Innsbrucker Hütte, som ligger vid foten av den högsta toppen i området: Habicht 3277 m. Efter en lunch i den gemytliga och fina hyttan finns möjligheten att ta den spektakulära kammen till Kalkwand toppen (2564 m), som ger oss ett storslaget panorama över de 3000+ meters topparna som omger oss.

Tid 6:00 h; avstånd 11,5 km; höjdmeter upp/ned 1122 m (1310m).

Dag 4. Trins – Gschnitz – Bremer hytta [& extra Simmingjoch (2754 m)

Vi startar vår hyttvandring från sista hållplatsen i Gschnitzdalen, endast 15 minuters transfer från hotellet. Längs alpbäckar, vattenfall och alpina sjöar leder stigen oss allt högre och närmare glaciärfälten till Bremer Hütte på 2413 meters höjd. Maten känd för sin kvalitet och vi får njuta av en härlig lunch. För de som har extra spring i benen fortsätter stigen till Simmingpasset till Stubaital på 2725 m. Härifrån får vi känsla och vittring på de höga glaciärklädda topparna omkring oss. Vi återvänder längs Stubaitaler Höhenweg tillbaka till hyttan för kvällsmat och välförtjänt vila.

Tid till hyttan 3:20 h Till passet 4:30 h ; höjdmeter till hyttan 1123 m (inkl. passet 1549 m), höjdmeter ned från passet 400 m.

Dag 5. Bremer hytta – Garklerin (2470 m) – österrikiska Tribulan hytta

Vi startar dagen på hög höjd med god frukost och gör därefter en travers mot Tribulaunmassivet. Vi får ta hjälp av en fast stege på ca 3 m, i annars ofarlig terräng, för att fortsätta längs bergssluttningen mot Sandjoch passet (2599 m). Bestigningen av Garklerin (2470 m) är dagens höjdpunkt och vi kan kolla in de stigar vi vandrat på föregående dagar. Mittemot har vi dubbeltopparna Tribulaun med Tribulaunhütte, som är vårt mål för kvällen. Vi äter riklig husmanskost innan vi somnar djupt efter en härlig dag med frisk bergsluft.

Tid 5:00 h; avstånd 12,2 km; höjdmeter upp 840 m, höjdmeter ned 1220 m.

Dag 6. Gschnitzer Tribulan hytta – Gstreinjöchl – Rötenspitze (2481 m) – Trins

Vi vaknar återigen över 2000 m och påbörjar vår uppstigning mot Gstreinjöchl 2500 m.  Vid passet fortsätter vi på Obernbergsidan ända till Lichtsjön (2100 m) (med möjlighet för en toppbestigning om gruppen har energi över, Rötenspitze 2481 m). Därefter väntar en längre nedstigning till vårt hotell i Trins. Vi vandrar förbi en sista hytta, där ett glas öl sannolikt kommer att sitta fint.

Tid 6:30 h ; avstånd 17,7 km; höjdmeter upp 990 m, höjdmeter ned 1816 m.

Dag 7. Trins – Kalbenjoch (2225 m) – Serles (2717 m) – kloster Maria Waldrast – transfer Trins

Dagens topptur blir en storslagen avslutning på vår vandringsvecka med uppstigning direkt utanför hotelldörren till Kalbenjoch passet (2222 m) vidare längs bergssidan mot Serlesjochpasset (2376 m). Vi passerar en fast stege på 2m för att avsluta på toppen Serles (2718 m) med grandios utsikt över Innsbruck, Stubai glaciären mm. Nedstigningen tar ca 3 h till Klostret Maria Waldrast där vi väntar in vår hemtransport och njuter av lokala förfriskningar eller fika från klosterköket.

Vandringstid 5:30 h avstånd 12,3 km, höjdmeter upp 1463 m, höjdmeter ner 1059 m.

Dag 8. Trins – transfer Innsbruck – Skandinavien

Vi tar far väl av vår värd Christian från Hotellet Hohe Burg och tillåter vår avgångstid detta, kan vi ta en vandring i alphuvudstaden Innsbruck, som ligger i skydd av den massiva bergskedjan Nordkette i norr.

map_marker: Innsbruck

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och ha medelgod – god kondition. Vandringen kommer att vara på höjder mellan cirka 1200–3000 meter, dock mestadels mellan 1200–2500 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjd och väderförhållanden. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på. Även en fältflora kan vara bra att bära med sig. Byn Trins är ganska liten och därför finns där ingen butik, dock finns en bankomat.

Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka sju timmar i snitt om dagen. En större dagsäck på cirka 30–40 liter är bra att ha med sig för de nätter vi sover på hytta (två nätter). Här behöver du ha med dig en sovpåse, samt kläder för två dagar. På hyttorna bor vi i gemensamma sovsalar, det går dock ibland att förboka två- eller fyrbäddsrum för en extra kostnad på cirka 15 euro.

Under de dagar vi vandrar från Gschnitztal behöver vi endast ta med lite mat, vatten och eventuellt lite förstärkningskläder beroende på väder och vind. Källvatten kan ni fylla på längs stigarna. Hotellet vi bor på, Hohe Burg Hotel är en mysigt och familjeägt Bergshotell *** . Det finns en bastu- och spaavdelning och maten är god och anpassad till dina behov. Frukost väljer du från buffen. Tre-rätters middagarna är rikliga och vegetarisk/vegansk eller allergianpassad val av huvudrätt är möjligt.

Resan säljs inklusive flyg t/r Innsbruck. Vill du resa ned på egen hand går detta bra, priset blir då självklart reducerat. Vår strävan har varit att göra denna resa till ett gott exempel på vad hållbar turism innebär. Vi använder oss av lokalt förankrade partners. Matthias är född i området och så även våra hotellvärdar. Maten vi äter är i stor utsträckning närproducerad och kommer ifrån den omkringliggande regionen. Vi vandrar med en guide som har kvalificerad utbildning och kan lära er mer om områdets kulturhistoria och natur. Man måste, enligt österrikisk lag, vara legitimerad för att guida turister i bergen. Vi reser i små grupper och ser till att inte skräpa ned eller belasta miljön i onödan.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Innsbruck via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se

www.tågbokningen.se

Du kan också höra av dig till oss så kan vi skicka ett förslag på hur en tåglösning skulle kunna se ut.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Dolomiterna, Val di Fiemme

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Rila- & Pirinbergen, Bulgarien

Att vandra i Rila- och Pirinbergen är en mäktig upplevelse. Terrängen är högalpin och bjuder på en stor rikedom i fråga om flora och fauna.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.