Vandra i Kappadokien & Ala Daglar, Turkiet

Följ med på en vandring till några av världens mest fascinerande och intressanta landskap. Vi varvar kulturupplevelser med vandring och knyter an till regionens rika historia.

Anatolien, det landområde som nuvarande Turkiet breder ut sig över, har en fascinerande mångtusenårig historia. Här har folk som hettiter, perser, greker, romare, seljuker, ottomaner m.fl. levt och härskat. Under denna resa kommer vi att koncentrera oss på två regioner, Kappadokien samt Ala Daglarbergen.

Kappadokien är beläget i centrala Anatolien omgivet av städerna Aksaray, Kayseri och Nigde. Det är naturen i sig som är hemligheten bakom den speciella terräng man finner i Kappadokien. Vulkaner, vind och regn har under årmiljoner eroderat fram ett vågigt och veckat landskap. Fascinerande raviner skär genom landet och egendomliga konformade stenpelare, så kallade peribacasi, skjuter upp likt svampar ur jorden. Hela området är som taget ur en saga.

Vi kommer att vandra genom prunkande fruktodlingar, lummiga vingårdar och olika dalgångar med skiftande geologisk karaktär.

De tre vulkanerna Erciyes, Hasan och Melendiz Dagi har efterlämnat den mjuka vulkaniska bergarten tufa som har gjort det möjligt för människor att hugga och karva ut byggnadsverk direkt ur bergen. Det finns många historiska lämningar som bär vittne om det, såsom stora gåtfulla underjordiska städer. Kristendomen etablerade sig tidigt i området och här finns även många lämningar av gamla kyrkor och klippkloster.

Vi inleder resan med dagsvandringar från Göreme som ligger hjärtat av Kappadokien. Jordmånen näringsrik trots sin karga anblick. Vi kommer att vandra genom prunkande fruktodlingar, lummiga vingårdar och olika dalgångar med skiftande geologisk karaktär.

Vi tillbringar sedan ett par dagar i nationalparken Ala Daglar. Ala Daglarmassiven utgör Taurusbergens centrala delar och här finns mycket fina miljöer för vandring och riktigt högalpin terräng. Under de dagar vi är i nationalparken övernattar vi i tält.

För att få en extra dimension på resan kan de som vill ta en luftballongtur med utgångspunkt från Göreme tidigt på morgonen dag två eller dag tre. Denna kommer inte att inverka på övriga aktiviteter. Hör av dig om du är intresserad av detta!

Resan leds av lokala guider som pratar bra engelska och kan berätta mycket om områdets kulturhistoria och natur.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 6 max, 12 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Kayseri
  • Alla lokala transporter
  • Lokal engelsktalande guide
  • Alla måltider
  • Hotell/pensionat, 5 nätter i dubbelrum
  • Tältövernattning, 2 nätter med campingutrustning

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Kayseri – Göreme

Vid ankomst på Kayseri flygplats möter vår lokala guide upp för transfer till Göreme där vi checkar in.

Dag 2. Göreme – Uchisar – Göreme

Efter frukost börjar vi vandra mot den vita dalen. Vi vandrar genom dolda dalar med märkliga klippformationer, förbi vingårdar och fruktträdgårdar med valnöts-, kvitten- och aprikosträd. Stigen leder oss till Uchisar där vi besöker en slottsruin som bjuder på en fantastisk utsikt. Vi hinner även med en promenad i byn innan det är dags för lunch. På eftermiddagen rör vi oss mot Pigeondalen för att beskåda de märkliga duvloften som huggits ut ur klipporna. Vägen leder oss sedan tillbaka till Göreme.

Dag 3. Göreme – Çavuşin – Göreme

Vi åker ut från Göreme och vandrar över Rock Top Cliff, ner till kyrkan El-Nazar och sedan över ytterligare ett pass som leder oss till The Hidden Church. Tills nyligen var det omöjligt att nå denna väl dolda kyrka, men en nybyggd trappa ger oss nu tillgång till den. Efter en promenad i den hemliga dalen bakom Göreme Open Air Museum, kommer vi (beroende på säsong) att kunna njuta av färska frukter från träden (valnöt, mullbär, körsbär, äpple, päron, kvitten, bittermandel, druvor och plommon). Därefter tar vi oss till The Mirror Church, känd för sina symmetriska rum. Vi besöker dess krypta innan vi dricker en kopp äppelte i kyrkans trädgård. Härifrån går vi till Ortahisar och upp till slottet för att äta lunch (en vandring på cirka fyra timmar, inklusive raster). Efter lunch vandrar vi tre kilometer på asfalt för att nå Kizilçukurdalen och besöka The Grape Church och dess vingård. Vi vandrar via långa tunnlar som skär genom berget för att slutligen nå fram till Çavuşin. Transfer åter till Göreme.

Dag 4. Göreme – Ihlara – Selime

I dag har vi en lite längre bussresa framför oss till Ihlara centrum (cirka 1 timme och 15 minuter). På vägen besöker vi den underjordiska staden Kaymakli. Väl framme i Ihlara kommer vi att gå i en ravin som skapats av floden Melendiz. I denna ravin finns många kyrkor, kloster och bostäder som har karvats in i klippväggarna. Vissa av dessa ruiner är mer än 1000 år gamla. Byggnaderna är sammanlänkande av lönngångar och tunnlar, förr brukta som flyktvägar och skydd. Efter en sen lunch fortsätter vi längs älven ner till Selime där vi avslutar vid byns kloster. Här blir vi upphämtade och åker vidare till en vulkankratersjö för ett snabbt dopp. Övernattning i Ihlara.

Dag 5. Ihlara – Sarimemedin Yurdu

Idag lämnar vi Ihlara och sedan är det dags att åka vidare upp mot de mäktiga bergsmassiven Ala Daglar (en färd på cirka 2 timmar). Vår lunch äter vi i ett traditionellt hus i byn Çukurbağ. Efter lunch tar vi en kort transfer till startpunkten för dagens vandring och går (cirka två timmar) till den första campingen på berget, Sarimemedin Yurdu, där vi äter kvällsmat och övernattar.

Dag 6. Alacaplatån

Idag gör vi en fin rundvandring. Vi går från campingen, delvis genom tallskog, och upp till Alacaplatån där vi får bekanta oss med några seminomadiska familjer. Efter en picknicklunch återvänder vi till lägret via en annan väg. Dagens vandring tar cirka 6 timmar med en upp/nedstigning på 600 meter.

Dag 7. Sarimemedin Yurdu – Cukurbag

Vi stiger upp tidigt, äter frukost och vandrar via källan vid Aksampinari och tittar närmre på den så kallade ”Fingerklippan” (Parmakkaya), en 180 meter hög stenpelare som är en populär klätterklippa. Därefter går vi till Eznevit sommarbete (2400 m) och vidare till Sokullupinarkällan (2000 m), en vandring på cirka 7 timmar. En transfer väntar här på oss för att ta oss till byn Cukurbag där vi övernattar på ett Guesthouse.

Dag 8. cukurbag – Kayseri – Sverige

Transfer till flygplatsen och sedan hemresa mot Sverige.

map_marker: Göreme

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha vana av friluftsliv och god kondition. Den är inte tekniskt krävande men det är en del uppför och nedför, var därför vara beredd på att kämpa lite. Vi kommer endast att bära lätta dagpackningar och vandra cirka 4–7 timmar om dagen.

Alla transporter ingår i resan. Vi har egna moderna minibussar med chaufförer som kör lugnt och säkert. Inträdesavgifter till museum och historiska platser ingår ej i priset.

All mat under resan ingår, dock ej drycker. Oftast äter vi lunch och middag på lokala familjeägda restauranger. Då vi tältar äter vi lunch i det fria. Maten är lagad på lokala råvaror från Kappadokien och avspeglar regionens version av det turkiska köket.

Karakteristiskt för det turkiska köket är det rikliga inslaget av färska råvaror i maten, såsom grönsaker och frukt. Istället för en stor måltid serveras maten ofta i form av meze, d.v.s. smårätter. Dessa består ofta av grillat kött och fisk samt soppor. Bröd har även sin givna plats, så till den milda grad att turkarna anser maten är ett komplement till brödet.

För att få en extra dimension på resan kan de som vill ta en luftballongtur med utgångspunkt från Göreme tidigt på morgonen dag två eller dag tre. Denna kommer inte att inverka på övriga aktiviteter. Hör av dig om du är intresserad av detta!

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i.

Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Vandringsresor

Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

  • Vandringsresor

Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

  • Vandringsresor

Vandra i Saghromassivet, södra Marocko

Denna vandring i Saghromassivet ger dig fascinerande bergslandskap, klara stjärnhimlar och svindlande naturupplevelser.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.