Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

Jordaniens landskap är mycket speciellt. Tusentals år av erosion har format vackra berg som reser sig rakt upp ur ökenlandskapet och kastar långa skuggor i den röda sanden. Bergen utgörs av sandsten varvat med kalksten och granit och skiftar i gult, vitt, rött och brunt. I södra Jordanien, vid Dana, Petra och Wadi Rum, finner du några av de mest spektakulära vyerna i världen och det dramatiska landskapet gör området till ett utmärkt resmål för vandring.

Vår resa har dock sin börja vid Döda Havet, världens lägsta punkt belägen ca 420 meter under havsnivån. Vi tar ett morgondopp i det 33% salthaltiga vattnet, som skall ha allehanda välgörande effekter.

Dagen efter är det dags att vandra och vi tar oss an Wadi Assal. En fin och tämligen frodig flodravin som rinner ut i Döda havet. Har vi tur får vi syn på smaragder i form av gnistrande biätare. Vi vandrar i vatten så var beredda på att bli blöta upp till anklarna. Områdets vatten används av bönder till odling av bland annat tomat och melon. På eftermiddagen åker vi mot Wadi Araba till ett fast tältcamp i närheten av Feyan.

Vi vandrar sedan i området mellan Feyan och Petra  och bergen här är helt unika. Vi kommer gå längs med den ett par år tillbaka etablerad “Jordan Trail”.  Vind och vatten har skapat otroliga skulpturer i sandstensklipporna, dödskallar, änglar, elefanter, orgelpipor m.m. Det är ett landskap som verkligen får fart på fantasin.

Jag tyckte vi hade en fantastisk resa! Bra mix av vandring men också sol och bad (uppskattades efter några dagar i öknen =))
Det var väldigt god mat och mycket! Bra hotell, de dagar vi bodde på det.
Lama var en bra guide och hade svar på alla våra frågor. En toppenresa helt enkelt.

Jenny november 2023

Vi vandrar sedan bakvägen in i och genom den världsberömda staden Petra som byggdes omkring 800-700 f.v.t. Staden var nabatéernas huvudstad och länge centrum för omfattande karavanhandel. En stor del av arkitekturen i Petra är uthuggen direkt ur klipporna, cirka 800 olika byggnader och monument finns utgrävda och bevarade. Betydlig fler ligger fortfarande begravde i sanden.

Tack för en magisk och fantastik resa till Jordanien. Upplägget var strålande där vi fick vara med om så mycket varierande natur och kultur. En stor behållning var mötet med de inhemska guiderna, chaufförerna, kockarna, ja all personal, som var så proffsiga och tillmötesgående

Annika Forsmark. 2018

Resan avslutas med att vi till fots genomkorsar hela Wadi Rums naturskyddade område. Ju längre in vi kommer i öknen, desto färre spår av mänsklig påverkan ser vi. Wadi Rum var det område Lawrence av Arabien förälskade sig i och du kommer att förstå varför. De 500 miljoner år gamla monoliterna som skjuter upp ur den rödfärgade sanden för tankarna till gigantiska biomekaniska rymdfarkoster. Wadi Rum skänker ordet magiskt den rätta innebörden.

Vi avslutar vistelsen i Wadi rum med en bestigning av Jordaniens högsta berg, Jebel Um Adaami, 1832 m och beger oss sedan ned till Aqabaviken och Röda Havet. Här kan man bada, sola och snorkla på de strandnära korallreven. En värdig avslutning på en innehållsrik och spännande resa.

Under resans gång har vi  sällskap av lokala beduinguider som introducerar oss till sitt sätt att slå läger; under stjärnorna. Resan hålls ihop av en lokal, engelsktalande tur-och vandringsguide. På vissa avgångar kommer en svensk färdledare fylla denna funktion.

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-11-102024-11-18Stockholm, Köpenhamn 28 500 SEKLama HamdanJa
2024-11-172024-11-25Stockholm, Köpenhamn 28 500 SEKLama HamdanJa

Resefakta

Reslängd9 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flygresa till och från Jordanien
 • Picknick smörgås/pizzaslice ankomstkvällen
 • Måltider under vandringar, helpension (frukost, lunch varav tre picknickluncher, middag, vatten, te)
 • Måltider på hotell,  frukost dag 2, middag /frukost dag 7, 8)
 • Campingutrustning (tält, liggunderlag, kuddar, sovsäckar)
 • Transport av bagage
 • Engelsktalande eller svensk turledare/vandringsguide beroende på avgång
 • Lokal guide på alla vandringar
 • Alla inträden
 • Visum

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Amman- Döda Havet

Vi flyger till Amman vi Istanbul och kommer fram sent på kvällen. Där väntar en ca 2 timmars transfer till vårt hotell vid Döda havet. Vi äter en macka i bussen och gå sedan rätt i säng vid ankomst till hotellet.

Dag 2. Döda Havet – Wadi Assal– Wadi MALAGA

Vi tar ett dopp i döda havet innan frukost och sedan avfärd mot Wadi Assal där vi äter lunch. Under eftermiddagen vandrar vi genom flodravinen och idag får ni räkna med att bli blöta upp över anklarna. När vandringen är slut för dagen tar vi oss med hjälp av minibussar  samt jeepar fram till vårt enkla beduinläger vid  Wadi Malaga, som ligger strax utanför Fenyan. Vi äter middag under stjärnorna och övernattar i  tält.

Dag 3. Wadi Malaga – Ras el FIED

Vi äter en härlig frukost i fält och börjar sedan vandra söderut över en ökenplatå och längs med bergen som tornar upp sig i öster.  Stigningen är knappt märkbar inledningsvis men efter ca 3 km viker vi av österut, in och upp genom bergen. Nu har vi ca 600 meter höjdmeter uppför att se fram emot. Stigen är partivis rätt brant och stenigt upp.  Vi kommer sedan fram till en gammal jeepväg och fortsätter brant uppåt tills vi når en ravin. Vi viker här in på en mindre stig och  äter vår medhavda picknick lunch och förundras över stillheten och det häpnadsväckande landskapet.

Stigen som snirklar sig ned och upp genom bergen, stundtals brant,  och förenas med en liten asfaltsväg som vi får gå på ett par hundra höjdmeter.  Till sist viker av på en grusväg och går den sista biten fram till vår camp . Allt som allt kommer vi gå ca 900 höjdmeter upp,  så det är en rätt tuff dag,  Vid  Ras el Fied väntar en god middag i vårt enkla läger. Återigen sover vi i fält och njuter av den sprakande stjärnhimlen.

Ca 15 km, 5-6 h effektiv vandring.

Dag 4. RAs EL FIED –  Little Petra – Ammarine Bedouine camp

Idag har vi en ganska lång vandring framför oss, ca 20 km, men inte lika mycket stigning som föregående dag (endast ett par hundra meter upp och ned). Vi lämnar Ras Al Feid och vandrar genom ett  fascinerade sandstenslandskap med fantastiska formationer och spektakulära vyer över det karga ökenlandskapet. Det är svårt att beskriva i ord, måste upplevas.

Längs med vägen passerar vi arkeologiska minnesmärken från stenålder, Nabateensk och romersk tid och kanske har tur att få syn på en vacker fossil. Det finns gott om dem i området.  Även denna dag äter vi medhavd picknicklunch.

När vi närmar oss Little Petra så gör sig närvaron av mänsklig aktivitet sig alltmer påmind genom fårflockar, beduinläger och små odlingslotter.  Sent på eftermiddagen  kommer fram till en asfaltsväg  där våra  jeepar väntar på oss och de kör oss sista biten fram till Ammarine camp. Här bor vi i fasta tält och det finns även faciliteter som WC och dusch på området

Ca 20 km, 6-7 h effektiv vandring.

Dag 5. Little Petra  – Petra – Wadi Rum

Efter frukost vandrar vi fram mot”bakdörren” till Petra. Nu väntar en kortare, men nog så spektakulär vandring, stundtals via trappor, fram till Petras största monument, Al Deir.  Med oss har vi en kulturguide som kan berätta med om Nabatéernas  unika stad och världsarv.

Vi vandrar genom Petra och beundrar några av de stora fristående templen, den unika amfiteatern och de kungliga gravkamrarna som är karakteristiskt uthuggna rätt ur klipporna. Vår tur genom den antika staden för oss sedan fram till Petras mest kända byggnad, Al Khazne och den vindlande ravinen, El Siq. Efter lunch i Wadi Musa fortsätter vi till Wadi Rum och möts upp av vårt lokala team och vandrar, alternativt kör (beror på ankomsttid), fram till vårt nattläger under stjärnorna.

Dag 6. Wadi Rum

Efter frukost utforskar vi öknen i Wadi Rum. Wadi Rum är Jordaniens största öken, en av de mest spektakulära i världen.  Vi kan gå hela dagen till fots om så önskas. Vill man avbryta och åka jeep så går det också bra, vårt beduinteam kommer och tittar till oss vid ett par tillfällen under dagen. Vi äter lunch med lokala beduiner och på eftermiddagen kommer vi fram till en plats där solnedgången är som vackrast. En natt under stjärnhimlen är sedan ett måste.

Dag 7. Wadi Rum – Aqaba

Vi äter frukost åker en kort bit  med jeepar fram till foten av Jebel Um Adaami. Efter ca två timmar står vi på toppen och kan blicka ut över Jordanien och Saudarabiens vidsträckta ökenområden. Vi tar oss ned till foten av berget  och äter lunch. Sedan väntar lite sighsteeing genom öknen innan vi  åker ned mot Aqaba och vårt hotell vid Röda havet. Vi avslutar dagen med  relax vid poolen och en god middag på en lokal restaurang.

Dag 8. Aqaba – Amman

Vi tar sovmorgon och njuter av en lång hotellfrukost. Det finns möjlighet att åka till Japanese garden för lite snorkling på korallreven och lunch (mot en kostnad) innan vi börjar rulla upp mot Amman, en bilfärd på ca 4 timmar. Väl framme i Amman äter vi middag och checkar in på ett hotell nära flygplatsen.

DAG 9. Hemfärd

På förmiddagen lyfter vårt plan mot Sverige och landar hemma sen eftermiddag/kväll

map_marker:

Bra att veta

Alla lokala transporter och all campingutrustning (inklusive sovsäck alt filtar) ingår i priset. Vill man ha riktigt bra kvalitet på sovsäck/liggunderlag rekommenderar vi dock att man tar med sig eget.  I Jordanien använder vi inhyrda minibussar eller fyrhjulsdrivna jeepar. Den jordanska maten är mycket god och vällagad och magsjuka tillhör inte vanligheterna. Vatten dricker man dock på flaska. All mat ingår i priset utom lunch  dag 8  (ca 150 kr för en  lunch)

Vill man ge dricks till det lokala teamet, så är en lämplig summa ca 700 SEK per pers.

Vid Döda havet och Aqaba bor vi på 4-stjärniga hotell, det vill säga ganska lyxigt. Under vandringen är det mer spartansk, då övernattar vi dels i fasta tält, dels  i tvåmans fjälltält eller rätt av under stjärnhimlen. Maten lagas av medföljande kockar. De lokala guiderna som arbetar med oss är legitimerade och vår lokale samarbetspartner i Jordanien är mycket erfaren och välrenommerad.

För att få ut det bästa av resorna bör du ha vana av friluftsliv och ha god kondition. Vi kommer endast bära lätta dagpackningar och vandra ca 6–8 timmar om dagen. Det är vanliga stigar vi går på, inte några väl underhållna vandringsleder, och terrängen är stundtals ganska tuff men inte extrem.  Här och där passerar vi rätt “luftiga” partier och lider du av svår höjdskräck bör du välja en annan resa.

Ett par bra vandringskängor är att rekommendera och lämpliga vandringskläder därtill.  Vidare måste man ha sandalar eller andra skodon för att gå i flodravinen. Temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt  och påverkas av höjden och det gäller att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar. På nätterna kan det krypa ner till noll.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Vi kommer även försöka ha ett informationsmöte för alla deltagare. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

Vandra i Saghromassivet, södra Marocko

Denna vandring i Saghromassivet ger dig fascinerande bergslandskap, klara stjärnhimlar och svindlande naturupplevelser.

 • Vandringsresor

Vandra i Kappadokien & Ala Daglar, Turkiet

Följ med på en vandring till några av världens mest fascinerande och intressanta landskap. Vi varvar kulturupplevelser med vandring och knyter an till regionens rika historia.

 • Vandringsresor

Vandra längs Lykiska kusten, Turkiet

Denna utmanande vandring följer den högsta och mest spektakulär delen av Turkiets främsta vandringsled, "The Lycian Way", belägen vid landets södra kust.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.