Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

Jordaniens landskap är mycket speciellt. Tusentals år av erosion har format vackra berg som reser sig rakt upp ur ökenlandskapet och kastar långa skuggor i den röda sanden. Bergen utgörs av sandsten varvat med granit och skiftar i gult, vitt, rött och brunt. I södra Jordanien, vid Dana, Petra och Wadi Rum, finner du några av de mest spektakulära vyerna i världen och det dramatiska landskapet gör området till ett utmärkt resmål för vandring.

Vår resa har dock sin börja vid Döda Havet, världens lägsta punkt belägen ca 420 meter under havsnivån. Vi tar ett morgondopp i det 33% salthaltiga vattnet, som skall ha allehanda välgörande effekter.

Dagen efter är det dags att vandra och vi tar oss an Wadi Ibn Hamad. En fin och tämligen frodig flodravin som rinner ut i Döda havet. Har vi tur får vi syn på smaragder i form av gnistrande gröna dvärgbiätare eller kungsfiskare. Vi vandrar i vatten så var beredda på att bli blöta upp till anklarna. Områdets vatten används av bönder till odling av bland annat tomat och melon. På eftermiddagen åker vi upp till den gamla byn Dana. En av få byar i Jordanien som bevarat sin traditionella prägel.

Vi vandrar sedan i området mellan Dana och Petra (Feynan) och bergen här är helt unika. Vind och vatten har skapat otroliga skulpturer i sandstensklipporna, dödskallar, änglar, elefanter, orgelpipor m.m. Det är ett landskap som verkligen får fart på fantasin.

Från Feynan vandrar vi sedan bakvägen in i den världsberömda staden Petra som byggdes omkring 800-700 f.v.t. Staden var nabatéernas huvudstad och länge centrum för omfattande karavanhandel. En stor del av arkitekturen i Petra är uthuggen direkt ur klipporna, cirka 800 olika byggnader och monument finns bevarade.

Tack för en magisk och fantastik resa till Jordanien. Upplägget var strålande där vi fick vara med om så mycket varierande natur och kultur. En stor behållning var mötet med de inhemska guiderna, chaufförerna, kockarna, ja all personal, som var så proffsiga och tillmötesgående

Annika Forsmark. 2018

Resan avslutas med att vi med hjälp av dromedarer och till fots genomkorsar hela Wadi Rums naturskyddade område. Ju längre in vi kommer i öknen, desto färre spår av mänsklig påverkan ser vi. Wadi Rum var det område Lawrence av Arabien förälskade sig i och du kommer att förstå varför. De 500 miljoner år gamla monoliterna som skjuter upp ur den rödfärgade sanden för tankarna till gigantiska biomekaniska rymdfarkoster. Wadi Rum skänker ordet magiskt den rätta innebörden.

Vi avslutar vistelsen i Wadi rum med en bestigning av Jordaniens högsta berg, Jebel Um Adaami, 1832 m och beger oss sedan ned till Aqabaviken och Röda Havet. Här kan man bada, sola och snorkla på de strandnära korallreven. En värdig avslutning på en innehållsrik och spännande resa.

Resan leds av en av våra svensktalande guider. Under resans gång har vi även sällskap av lokala beduinguider som introducerar oss till sitt sätt att slå läger; under stjärnorna.

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2021-10-232021-10-30Stockholm, Köpenhamn 21 900 SEKJohan SundbergFå platser kvar
2021-10-302021-11-06Stockholm, Köpenhamn 21 900 SEKJohan SundbergFullbokat

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flygresa till och från Jordanien
 • Picknick smörgås ankomstkvällen
 • Måltider under vandringar, helpension (frukost, lunch, middag, vatten, te)
 • Måltider på hotell,  frukost dag 2, frukost och middag dag 7)
 • Campingutrustning (tält, liggunderlag, kuddar, sovsäckar)
 • Transport av bagage
 • Kameltur i Wadi Rum
 • Svensktalande färdledare
 • Lokal guide på alla vandringar
 • Alla inträden

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Amman- Döda Havet

Vi flyger till Amman vi Istanbul och kommer fram sent på kvällen (ca 23.00). Där väntar en ca 2 timmars transfer till vårt hotell vid Döda havet. Vi äter en macka i bussen och gå sedan rätt i säng vid ankomst till hotellet.

Dag 2. Döda Havet – Wadi Ibn Hamad – Dana

Vi tar ett dopp i döda havet innan frukost och sedan avfärd mot Wadi Ibn Hamad där vi äter lunch. Under eftermiddagen vandrar vi genom flodravinen och idag får ni räkna med att bli blöta upp över anklarna. När vandringen är slut för dagen tar vi, med hjälp av jeepar upp till en enkel bergshytta vid byn Dana. Vi äter middag på hyttan och sover i enkla små stenhus eller fasta tält.

Dag 3.Dana – Fenyan

Vi åker en kortare sträcka på morgonen och börjar sedan vandra i det fascinerande landskapet i Fenyan. Stigen går genom vindlande raviner som kantas av historiska lämningar från stenåldern och framåt. Vi kommer fram till vårt nattläger som ligger strax norr om Petra.

Dag 4. Wadi Feynan – Nimela – Little Petra – Petra

Efter frukost tar vi en kort transfer till Nimela. Härifrån vandrar vi genom bergen tills vi når Little Petra som historiskt har fungerat som jordbrukscentrum och provianteringsort för kamelkaravaner. Vid Lilla Petras entré finns ett klassiskt tempel invid den smala, 350 meter långa entrén till ravinen Siq al-Barid. Denna siq, liknande Petras, leder till tempel, gravar, hus, vattenkanaler och cisterner huggen ur samma röda berg som ses i Petra. Här finns också resterna av en målad fresk med anor från 100-talet e.v.t. på ett av husen. Vi vandrar i cirka två timmar tills vi kommer till ad-Deir-klostret, Petras största snidade fasad, och börjar därifrån en tur genom den antika staden Petra. Vi äter middag och övernattar inne i Petra.

Dag 5. Petra – Wadi Rum

Efter frukost ger vi oss iväg för att utforska staden tillsammans med en kulturguide. Vi beundrar några av de stora fristående templen, den unika amfiteatern och de kungliga gravkamrarna som är karakteristiskt uthuggna rätt ur klipporna. Vår tur genom den antika staden för oss sedan fram till Petras mest kända byggnad, Al Khazne och den vindlande ravinen, El Siq. Efter lunch i Wadi Musa fortsätter vi till Wadi Rum och möts upp av vårt lokala team och vandrar, alternativt kör (beror på ankomsttid), fram till vårt nattläger under stjärnorna.

Dag 6. Wadi Rum

Efter frukost utforskar vi öknen i Wadi Rum. Wadi Rum är Jordaniens största öken, en av de mest spektakulära i världen.  Vi inleder dagen men en kortare kamelritt och sedan kan vi gå hela dagen till fots om så önskas. Vill man avbryta och åka Jeep så går det också bra, vårt beduinteam kommer och tittar till oss vid ett par tillfällen under dagen. Vi äter lunch med lokala beduiner och på eftermiddagen kommer vi fram till en plats där solnedgången är som vackrast. En natt under stjärnhimmlen är sedan ett måste.

Dag 7 -8. Wadi Rum – Aqaba –Sverige

Alpin uppstigning (ca 04) och sedan transport till foten av Jebel Um Adaami. Efter ca två timmar står vi på toppen och kan blicka ut över Jordanien och Saudarabiens vidsträckta ökenområden när solen går upp. Vi tar oss ned till foten av berget och åker ned mot Aqaba och vårt hotell vid Röda havet. Vi kan sedan åka och snorkla vid det närliggande revet Japanese Gardens, relaxa vid poolen, äta en god middag och sedan vila i våra rum fram till kl. 01.30 Vi får sedan ge oss ut till flygplatsen omkring kl. 02.00 för incheckning och flyg hemåt kl. 04.00. Det finns möjlighet att förlänga resan och flyga tillbaka från Aqaba på måndagen.

Bra att veta

Alla lokala transporter och all campingutrustning (inklusive sovsäck alt filtar) ingår i priset. Vill man ha riktigt bra kvalitet på sovsäck/iggunderlag rekommenderar vi dock att man tar med sig eget.  I Jordanien använder vi inhyrda minibussar eller fyrhjulsdrivna jeepar. Den jordanska maten är mycket god och vällagad och magsjuka tillhör inte vanligheterna. Vatten dricker man dock på flaska. All mat ingår i priset utom lunch dag 7  (ca 30-50 kr för en lätt lunch). Vill man ge dricks till det lokala teamet, så är en lämplig summa ca 500 SEK per pers.

Vid Döda havet och Aqaba bor vi på 4-stjärniga hotell, det vill säga ganska lyxigt. Under vandringen är det mer spartansk, då övernattar vi i tvåmanstält eller rätt av under stjärnhimlen. Maten lagas av medföljande kockar. De lokala guiderna som arbetar med oss är legitimerade och vår lokale samarbetspartner i Jordanien är mycket erfaren och välrenommerad.

För att få ut det bästa av resorna bör du ha vana av friluftsliv och ha god kondition. Vi kommer endast bära lätta dagpackningar och vandra ca 6–8 timmar om dagen. Det är vanliga stigar vi går på, inte några väl underhållna vandringsleder, och terrängen är stundtals ganska tuff men inte extrem. Ett par bra vandringskängor är att rekommendera och lämpliga vandringskläder därtill.  Vidare måste man ha sandalar eller andra skodon för att gå i flodravinen. Temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt  och påverkas av höjden och det gäller att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar. På nätterna kan det krypa ner till noll.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Vi kommer även försöka ha ett informationsmöte för alla deltagare. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresa

Vandra i Saghromassivet, södra Marocko

Denna vandring i Saghromassivet ger dig fascinerande bergslandskap, klara stjärnhimlar och svindlande naturupplevelser.

 • Vandringsresa

Vandra i Kappadokien & Ala Daglar, Turkiet

Följ med på en vandring till några av världens mest fascinerande och intressanta landskap. Vi varvar kulturupplevelser med vandring och knyter an till regionens rika historia.

 • Vandringsresa

Vandra längs Lykiska kusten, Turkiet

Denna utmanande vandring följer den högsta och mest spektakulär delen av Turkiets främsta vandringsled, "The Lycian Way", belägen vid landets södra kust.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.