Rätt att vistas i Sarek

Vår eminente guide och fjälledare i Sarek, Daniel Vilhelmsson Wesén, har genom en gedigen ansökan fått Länsstyrelsens tillstånd att genomföra de guidade turer vi erbjuder i nationalparken. Beslutet fattades tidigare i höst. Här kan ni läsa Daniels introduktion till Sarek.

Sarek är en nationalpark som har sex av Sveriges högsta fjäll och kan stoltsera med nära hundra glaciärer. Detta är ett område som vi idag i folkmun ofta kallar för Europas sista vildmark och där samer har bott och följt renen sedan urminnes tider. Nationalparkerna är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och för framtida generationer. Genom att slå följe med en guide med kunskap om området kan vi minska vår påverkan genom hur vi färdas i terrängen och agerar i olika situationer för att även fortsatt ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av “orörd” natur.

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år, lanserades 1999 och är en minnesdag för dessa skyddade områden i Europa och Europas första nationalparker i Sverige. Historien börjar med Yellowstone Nationalpark i USA som blev världens första nationalpark år 1872. Den 24 maj 1909 följer Sverige som första land i Europa efter och inrättar nio nationalparker i landet varav en är Sareks nationalpark. Benämningen nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få, det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena. Sareks nationalparken är uppkallad efter fjället Sarektjåhkka, 2089m ö.h..

Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och enstaka broar i området. Området är vilt och väderutsatt och då det inte finns några bekvämligheter, spänger eller markerade leder i området och terrängen delvis är krävande är det inte rekommenderat att vandra här som nybörjare utan att slå följe med en kunnig vägvisare.

“Nationalparken är även känd för sitt djurliv, de stora älgarna och de många rovdjuren. De många glaciärerna rinner ut i Sareks pulsåder Ráhpaädno, som skapar fjällvärldens mest kända delta. Området har präglats av inlandsisen och en vandring genom Sarek är en resa genom Sveriges geologiska historia.” sverigesnationalparker.se

Då jag som guide har fått min ansökan om tillstånd för guidade turer under 2023 godkänd kan jag nu erbjuda er att få delta i två oförglömliga äventyr i en av Sveriges 30 nationalparker. Häng med och bli hänförd av Sareks nationalpark i vinter eller höstskrud under 2023 med mig som er guide!

/ Daniel Vilhelmsson Wesén, fjälledare

 

 

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.