Resa till Costa Rica – en expedition

Vi kan till vår stora glädje återigen erbjuda en unik expeditionsliknande naturresa i jakt på nya arter i Costa Rica under ledning av Pontus Aratoun. Det är också i någon mening en vandringsresa då vi rör oss i Costa Ricas högländer, ofta i stiglöst land.

Costa Rica är ett paradis för naturälskare med vackra nationalparker, mängder med fåglar och djur, regnskogar och vulkaner samt en biologiskt mångfald som slår det mesta.  Artrikedomen är enorm, många av växterna och djuren är dessutom endemiska.

Under resan besöker vi flera olika naturområden och kommer i kontakt med en rad unika ekosystem. Vi bor och äter på lodger, enklare bergshyttor samt en natt i fält (hängmattor och tarp). Terrängen vi rör oss i är tämligen krävande och räkna med långa dagar i växlande väder och temperatur. Klimatet är till stora delar tropiskt med temperaturer över +30°C i låglandet, det kan dock bli kring +- 0  uppe bland de högsta topparna. Kläder för alla väder med andra ord.

Vi hoppas att du vill följa med på denna “once in a lifetime” resa till ett tropiskt paradis under ledning av vår svenska guide Pontus Aratoun och hans lokala guidekollegor i Costa Rica. Pontus har tidigare arrangerat resor för oss till just Costa Rica. Han och hans vänner/kollegor är mycket kunniga när det gäller Costa Ricas växt- och djurliv. De har hittat flera nya orkidéarter under tidigare Pathfinder expeditioner. Sist det begav sig fick våra gäster även vara med och återupptäcka en groda forskningen ansett varit utdöd sedan 50 år!

Syftet med resan är att söka ny kunskap och stödja de krafter som strävar efter att bevara vår planets artrikedom. Vi hoppas att det är gott nog.

OBS, programmet nedan är från år 2022, det kommer att bli smärre förändringar och vissa områden kommer att bytas ut. Vi vill att varje resa till Costa Rica ska vara unikt. Själva grundstrukturen kommer dock att vara densamma. 

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd14 dagar
GruppstorlekMin 8, max 9 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Transfer t/r flygplats
 • Svensk expeditionsledare
 • Behöriga lokala vandringsguider
 • Boende på enklare lodger, 9 nätter (boende i dubbel eller flerbäddsrum)
 • Boende på bergshytta, 2 nätter (boende i dubbel eller flerbäddsrum)
 • Boende i fält, djungelhammock, 1 natt
 • Campingutrustning (köksutrustning, tarp, djungelhammock)
 • Frukost, middag & lunch alla dagar
 • Alla transporter specificerade i programmet
I resans pris ingår ej
 • Flyg t/r Costa Rica
 • Personlig utrustning (sovsäck, etc)
 • Dricks
 • Lunch sista dagen

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Costa Rica – Yatama Ecolodge, Sarapiqui

Vi blir upphämtade på flygplatsen (uppsamling senast kl 20.00) och vi beger oss till Yatama Ecolodge som ligger mitt inne i regnskogen i Sarapiqui och precis vid Braulio Carrillo National Park. Väl där checkar vi in och ägnar resten av dagen/kvällen åt att bekanta oss med regnskogens alla ljud, djur och växter. Guiderna kommer ta de som orkar på en kortare vandring in i regnskogen. En middag avnjutes till tonerna av regnskogens alla djur. Alla rum har en liten balkong/altan där man kan relaxa innan man går och lägger sig.

Boende på lodge

Dag 2. Sarapiqui / Yatama Lodge

Efter en härlig Costa Ricansk frukost kommer vår guide Pontus och lokala guider ta med er på fina stigar ut i regnskogen där ni har stor chans att se och fota många av de över 400 arter fåglar som finns i området. Här finns också många olika sorters grodarter och att inte tala om alla orkidéarter. Vi passar på att ta ett dopp i någon av dom naturliga poolerna mitt inne i regnskogen vid ett vackert vattenfall.

Tillbaka på hotellet byter vi om och laddar batterierna för att sedan åka till Frogs Heaven. Ett familjeägt grodparadis. På deras ägor finns det ca 20 arter grodor och nu kan vi njuta av att se dem på nära håll och ta mästerliga bilder. Kvällen avslutas med härlig middag på Yatama lodge. De som vill kan sedan följa med guiderna ut på en nattvandring, då är skogen full av djur, vilka annars inte är aktiva på dagen.

Boende på lodge

Dag 3. Sárapiqui / Yatama lodge

Efter en tidig frukost åker vi till Macaw Farm. En bonde matar arapapegojor varje dag. Så fort han ropar så kommer flera sorters aror inklusive den ovanliga gröna aran och äter direkt ur din hand. Ett utmärkt tillfälle att ta bra bilder på dessa annars skygga djur. Väl tillbaka på lodgen gör vi oss redo för en längre vandring in i skogen på slingrande stigar.

Vi kommer få uppleva olika sorters regnskogar och vi vandrar långt in i det gröna via ett nätverk med naturstigar. Det myllrar av djur och har vi tur kan vi få en glimt av tapir, ocelot, paca, capuchinapor, quetzal, vrålapor, agouti, jaguar och den sällsynta Jaguraundin för att nämna några av alla djurarter. Vi tar ett svalkande dopp i någon bäck innan vi beger oss till Yatama.  Sedan middag och en natts god sömn.

Boende på lodge

Dag 4. Yatama Lodge – Biolley/Valle del Silencio

Efter tidig frukost åker vi söderut mot Biolley.  På vägen passerar vi Cerro de la Muerte och vi lunchar på låglandet bland alla ananasodlingar.  Efter ca 5-6 timmar kommer vi fram till Biolley och vi bor på organisationen Asomobi´s lodge precis i kanten av La Amistad National park. Vi har specialtillstånd för vandringen i nationalparken. Vi äter en rejäl middag och dricker nymalt kaffe som odlas av Asomobi. Därefter förbereder vi oss för att lämna civilisationen ett par dagar.

Boende på lodge

Dag 5. Valle del Silencio

Vi går upp tidigt och ger oss av mot Valle del Silencio efter en rejäl frukost, nu väntar en spännande vandring genom orörd regnskog. Efter 5-6 timmars vandring kommer vi fram till Hoffman peak, här är molnskogen tät, och chansen att hitta nya orkidéarter stor! Våra guider har hittat mer än 10 nya arter i detta område. Det är heller inte ovanligt att se jaguar- och tapirspår i leran på stigen.

Efter några timmar når vi Valle del Silencio, den tysta dalen. En trädfri dal full med manshöga trädormbunkar och cycaspalmer, det känns som att tiden har stått still här i tusentals år. Djuren här är inte vana att se människor.

Vi kommer fram till skogshuset som ligger mitt inne i dalen, ett enkelt boende. Vi slår läger i huset och kockarna från Asomobi gör en god middag och under tiden finns möjlighet att utforska området runt baslägret. På natten sätter vi upp åtelkameror som filmar/fotar alla djur som smyger runt lägret på natten. På morgonen kan vi kanske slås av häpnad!

Boende på hytta

Dag 6. Valle del Silencio

En tidig morgon inleds med analys av åtelkamerabilderna följs av en god frukost. Därefter gör  vi en eller två långa turer i omgivningarna och utforskar den orörda skogen. Guiderna visar ovanliga orkidéer och andra växter. Vi kommer garanterat se orädda fåglar och andra djur. Vi hoppas på att få se ett kattdjur eller en tapir. Efter en lång och spännande dag i regnskogen slappar vi i basecamp och äter en god middag till ljudet av regnskogens alla djur. Här ute är vi långt från mobiltäckning och stadsbrus. Den stora naturen gör sig påmind.

Boende på hytta

Dag 7. Valle del Silencio – Biolley

Vi äter frukost och kikar på åtelkamerornas bilder. Har vi tur så fastnar jaguarer, jagaraundis på bilderna. Vi packar ihop och beger oss till civilisationen igen via Hoffman Peak. Vi kommer se många djur och spännande växter längs vägen. En och annan apa kommer skrika på oss. Vi lunchar djupt inne i regnskogen och vill man ta ett dopp i en kall bäck går det bra. Efter några timmar når vi Biolley och civilisationen där vi avnjuter en skön dusch. Vi tar en utflykt till Asomobis ekoodlingar av kaffe och annat. Här finns chans att köpa med sig fin fint kaffe. Efter middagen sitter vi på altanen och njuter av kvällen.

Boende på lodge

Dag 8. Biolley – Olan och Pico Aventuras

Vi lämnar Biolley och tar en kort busstur till staden Buenos Aires där vi parkerar vår buss. Vi provianterar i staden och sedan åker vi med mindre bilar upp för den fantastiska vägen mot Olan som ligger på över 2000 meters höjd. Vi får utmärkt utsikt mot Cerro Utuyum som vi skall bestiga samt Cerro Durika och en rad andra berg. Väl framme hos Omar och hans lodge gör vi oss hemmastadda. Lodgen är enkel men har kanske den finaste utsikten i landet. Vi utforskar området och njuter av utsikten. Här i skogarna har vår svenska guide Pontus med vänner hittat flera nya orkidéarter. Skogarna är orörda och det finns rikligt med orkidéer.  Vi avslutar med en middag och ser solen gå ner över bergen.

Boende på lodge

Dag 9. Olan – Tinuk Peak 2458 m.

Vi äter frukost tidigt och beger oss sedan upp för Tinuk Peak. Det blir en spännande bestigning genom den orörda molnskogen. Omar guidar på stigar som han har kämpat med att röja. Vi passerar tusenåriga ekar och därefter blir träden blir lägre och lägre. Tillslut är vi omgivna av mossbeklädda små knotiga träd och efter det paramo d.v.s. alpin buskstäpp.

Vi äter lunch i den dimmiga skogen och  fortsätter upp mot toppen. Väl uppe är träden små och täckta med mossa. Överallt växer bromeliaväxter på marken och i träden, orkidéer kryper i mossan. Har vi tur så ser man Stilla havet i klart väder. Vi utforskar toppen för att sedan ge oss ner för berget. Efter en besvärlig vandring nedför är det skönt att duscha och njuta av mat och den underbara utsikten från lodgen.

Boende på lodge

Dag 10. Cerro Utuyum, 3060 m

Denna dag går vi upp i ottan och äter frukost medan solen går upp. Vi ger oss iväg och har vi tur hittar vi kantareller under de stora ekarna. Ja de växer här med! Det blir brantare och brantare men halvvägs upp äter vi lunch och vilar ut. Guiderna och Omar leder oss upp mot toppen. Efter ett par timmar tätnar vegetationen, träden bli små. Sedan upphör skogen och paramon breder ut sig. Det öppna landskapet är fullt av spännande små buskar, orkideer och andra blommor. Vi tar ett gruppfoto vid toppstenen och sedan vänder vi tillbaka. Efter många timmar är vi ute ur skogen. Sedan väntar en  dusch och varm mat.

Boende i fält, djungelhammock

Dag 11. Cerro Utuyum 3060 m – Olan

Vi sover ut efter den hårda bergsturen dagen innan. Sedan tar vi och utforskar stigarna mot Cerro Arbolado. Vi besöker gamla 2000-åriga ekar som än idag är viktiga i ursprungsbefolkningens tro. Skogarna här är fulla av spännande växter och djur. Har vi tur kan vi få se och fota den mäktiga Quetzalen. Vi äter lunchen under de tusenåriga ekarna. Vi beger oss till lodgen där vi avslutar dagen med en middag och samtal om våra upplevelser.

Boende på lodge

Dag 12. Olan – Iyok Ami

Efter en tidig frukost ger vi oss av till Iyok Ami som ligger på 2500 meters höjd en bit upp på Cerro de la Muerte massivet. Vi ger oss ut på en eftermiddagsvandring. Vi går genom en uråldrig skog som bjuder på många spännande möten. Har vi tur kan Quetsaler flyga förbi. Kattdjur och tapirer lämnar spår i leran. Träden är täckta med mossa och orkidéer. Våra guider visar oss fantastiska miniorkidéer som kryper upp för trädstammarna. Kvällen avslutas med en middag och att vi smälter dagens spännande upplevelser.

Boende på lodge

Dag 13. Iyok Ami

Vi äter ännu en god frukost, och njuter av morgonen. Guiderna tar oss med på en längre vandring genom molnskogen. Vi kommer att vandra genom flera olika vegetationstyper. Genom smala mini-canyons, forsar, ekskogar med träd på över 60 meter för att vi tillslut når Cerro Asunción på 3335 meter. Här har vi en mäktig vy ut över regnskogen och molnen. Väl tillbaka på lodgen äter vi en rejäl middag. Tid finns för att utforska den kringliggande skogen.

Boende på lodge

Dag 14. Iyok Ami – Hemresa

Vi äter en god frukost och åker sedan mot flygplatsen utanför huvudstaden San José.  En fantastik resa går mot sitt slut eller forsätter ni äventyret på egen hand.

map_marker: San José, Costa Rica

Bra att veta

Vandringarna i regnskogen är krävande. Det blir långa dagar och mycket uppför (och nedför så klart), så ni bör träna inför resan. Du bör också ha erfarenhet av friluftsliv. Nere i dalen och skogen kan temperaturen bli en bra bit över +25-30°C med 90% luftfuktighet.  Uppe i bergen kan det krypa ner mot +-0°C så det är viktigt att klä sig rätt, tänk lager på lager principen.

I någon mening ger vi oss in i det okända och frågor om tider, hur lång man ska gå, när det är lunch etc, går bort. Det kräver att du som deltagare accepterar osäkerhetsfaktorer, att du tar egenansvar och är beredd att bita ihop och utstå både fysiska och psykiska påfrestningar. Belöningen är att du kommer få helt unika upplevelser. Pontus är expeditionsledare och har stor erfarenhet av både miljön och att leda en grupp under beskrivna omständigheter. Han och de lokala guiderna kommer dock ställa stora krav på samarbetsvilja och delaktighet.

Vi rekommenderar kängor till vandringarna samt tillhörande damaskar. Bra vandringsstövlar funkar också om ni är vana vid att använda såna. Att packa utrustningen i vattentäta påsar skyddar utrustningen mot regn, det är bra att ha med i planeringen.

Tänk på att skydda din kamerautrustning mot fukt.  Bästa regnplagget är en rejäl poncho eller ett lättvikts vattentätt ställ. Eftersom det är kallt uppe i bergen rekommenderar vi lätta merinoullunderställ, fleece etc. Sovsäcken måste vara en syntetsäck som har en komforttemperatur på runt 5°C. En fleeceinnersäck är ett smart tillbehör. Vi kommer att skicka en detaljerade packlista inför resan.

Då vi vandrar i regnskogen bär du själv snacks, vatten och personliga saker. Vi är aldrig ute i fält mer än två dagar i sträck, så viktmässigt ska du som mest behöva bära ca 15 kg. Merparten av dagarna bär du endast med dig det du behöver under dagen.

Svenska medborgare behöver inte visum till Costa Rica. Kontakta din läkare om vilka vaccinationer som krävs. Du måste ha en tillräcklig sjuk- och olycksfallsförsäkring som täcker eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med ditt försäkringsbevis. Glöm inte de mediciner som du är i behov av eftersom vi kommer vistas långt från apotek.

Inför resan får du ingående information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

En resa till Alaska med vandringar i delstatens nationalparker

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

 • Vandringsresor

Patagonien: En vandring till Världens ände 2.0

Om du söker ett sant äventyr så kommer denna expeditionsresa till Patagonien vara något att bita över. Vi kommer att gå på det mest sydliga stigarna i världen och turen går i de tidiga upptäckarnas anda.

 • Sverige
 • One off- expeditioner

SUP- expedition Landsort – Arholma: Stockholms Skärgård

Lockas du av att vakna upp i skärgården, sitta på en klippa och blicka ut över havet när du dricker ditt morgonkaffe och inte vara säker på vilken ö du kommer att spendera nästa natt på? Då kan vi erbjuda en SUP-paddling genom hela Stockholms skärgård tillsammans med äventyraren Oskar Kihlborg och Cassiani Fotinos.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.