En resa till Alaska med vandringar i delstatens nationalparker

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

Närkontakt med stora djur som alaskaälg och björn är att vänta på denna naturresa. En oerhörd rikedom på storslagen natur, vilt och fågel är det som i första hand kännetecknar den största delstaten i USA. Du får besöka Denali som är en av de mest sevärda nationalparkerna på västra halvklotet, Kenaihalvön med fjordar och skogssjöar, Kodiak, jättebjörnarnas ö, samt Wrangell-St. Elias, världens största vildmarksområden med glaciärer och snöklädda toppar.

“Det var en helt fantastisk resa! Trodde jag inte skulle orka med hela tiden, men tji fick jag! Bosse hade planerat resan JÄTTEBRA och det hände hela tiden nya spännande saker. Så mycket vackert att se och upptäcka. Den här resan vill jag jättegärna göra om.”

Lena, 2023

Under resan till Alaska kommer vi att göra ett antal exkursioner och mindre vandringar. Vi kommer att besöka en mängd olika platser och skiftande biotoper med hjälp av buss, båt, flyg och tåg. Genom naturguiden Bo Björnsäter har du möjlighet att få en lärorik upplevelse av Alaskas vilda och dramatiska bergslandskap. Bo har haft denna resa i mer än 20 år och har en 40 årig erfarenhet av regionen. Hans kunskap om området är mycket djup och han får betraktas som Sveriges mest initierade Alaskakännare.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-06-122024-07-05Stockholm 78 000 SEKBo BjörnsäterJa

Resefakta

Reslängd25 dagar
GruppstorlekMax 10 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Anchorage
  • Alla lokala transporter
  • Svensk färdledning
  • Logi: Hotell i Anchorage (1+2 natt), hotell i Seward 2 nätter, Cordova 3 nätter (B&B), Chitina 1 natt, och Glennallen 1 natt
  • Logi: Camping 12 nätter (2 pers per tält)
  • Tre luncher och en middag ingår, övriga måltider till självkostnadspris i samband med camping.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. SKANDINAVIEN – ANCHORAGE

Flygresa till Alaska. Vi möts upp på Arlanda och vid ankomsten till Anchorage tar vi taxibilar till ett lägenhetshotell nära centrum.

DAG 2. ANCHORAGE MED OMNEJD

Vi hinner acklimatisera oss till lokaltiden samt vid behov komplettera utrustningen. Vi besöker Anchorage Visitor Center för bok – och kartinköp. Bussresa från Anchorage till Kenaihalvön. Vägen går genom storslagen natur med höga snöklädda bergstoppar, sjöar och djupa barrskogar. Vi anländer till fiskebyn Seward där vi tar in på hotell i två nätter.

DAG 3. Seward

På morgonen gör vi en båtkryssning i Kenai Fjords Nationalpark. Vi möts av enastående vyer över berg, hav, mäktiga glaciärer samt ett rikt marint liv med havsuttrar, sjölejon och valar. På klippöarna Chiswell Islands och i fjordarna häckar havsfågelkolonier med tofslunne, sillgrisslor, beringstejst och tretåig mås. I lufthavet är pelagiska arter som stormfågel, liror, och stormsvalor vanliga. Inne i fjordarna med kalvande glaciärer kan knubbsälar, späckhuggare och knölvalar dyka upp, liksom den vithövdade havsörnen. Den bekväma charterbåten tar oss tillbaka till Seward där vi övernattar på hotellet. På den närliggande hamnkrogen finns havets läckerheter på menyn.

DAG 4. Seward – Homer

Från Seward går färden med buss till Homer. På vägen besöker vi Exit Glacier, en glaciärtunga från Harding Icefield, en av Nordamerikas största inlandsisar. Här finns ett besökscenter och en naturstig som för oss fram till glaciärfronten. Färden fortsätter sedan på Sterling Highway trettio mil söderut på Kenaihalvön. Vi passerar de berömda älvarna Kenai och Russian River, populärt bland laxfiskare. Vi följer den vackra kustvägen söderut med fina vyer över havsviken Cook Inlet och aktiva vulkaner i fjärran. Framme i fiske- och konstnärsbyn Homer slår vi läger för natten på en campingplats med utsikt över Kachemak Bay.

DAG 5. Homer – Kodiak

På morgonen embarkerar vi färjan mot Kodiak och stävar ut på Kachemak Bay. Under båtresan, som tar ca nio timmar, passerar vi Barren Islands med stora fågel- och sjölejonkolonier. Här finns också chans att se späckhuggare och knölval. I lufthavet är pelagiska arter som liror och stormfåglar vanliga. Vi anlöper Kodiaks hamn på kvällen och kör direkt till Ft. Abercrombie State Park, där det finns fina campingplatser vid havet. Beroende på färjetidtabellen kommer vi ev ta nattfärjan till Kodiak.

Dag 6–8. Kodiak

Tre hela dagar på Kodiak. Vi gör vandringar och exkursioner med minibuss till olika delar på Kodiaks östsida. Vandringarna går genom djupa Sitkagranskogar och frodiga blomsterängar. Vid fint väder bestiger vi någon topp för att få utsikt över arkipelagen. Vi besöker den vackra havsviken Pasagshak Bay och Fossil Beach där vi letar efter fossiler och botaniserar på de frodiga ängarna. Här finns en hjord amerikansk bison – boskapsägarna bytte korna mot stora bisonoxar som kan försvara sig mot aggressiva Kodiakbjörnar! Beroende på vädret finns möjligheten att flyga ut med småplan för att se fiskande brunbjörnar och aktiva vulkaner på Kodiak eller i Katmai nationalpark.

Dag 9. kodiak– anchorage – cordova

Vi flyger med jetflyg till Anchorage och vidare till den lilla fiskebyn Cordova på andra sidan Prince William Sound. Här stannar vi i två dagar för att se ett av Alaskas största floddeltan vid Copper River, under vår och höst rastplats för miljontals flyttfåglar på väg mot tundran i norr. Vi tar in på Orca Adventure Lodge för tre nätter. Denna är belägen inne i en havsviken Orca Inlet och var tidigare en konservfabrik för den berömda Copper River-laxen.

Dag 10–11. Cordova

En av dagarna gör vi en dagstur till Copper River-deltat och sträcklokal för tiotusentals gäss, änder och vadare. Vi gör en paddeltur med kajaker bland isbergen vid Sheridan-glaciären och upptäcker djurlivet i floddeltat. Här finns chans att se björn, älg och snögetter uppe på bergstopparna. I närheten av Cordova gör vi den andra dagen en vandring genom kustregnskog med hemlock- och Sitkagran upp till en fjällsjö. I skymningen ger vi oss ut till en liten laxälv för att spana efter fiskande svartbjörnar.

DAG 12. CORDOVA – VALDEZ – CHITINA

Med små Beaver- och Cessna flygplan tar vi oss från Cordova till Valdez som är ändpunkten för den 130 mil långa Trans-Alaska Pipeline, som går tvärs genom Alaska från oljefälten i norr. Vi fortsätter norrut med charterbuss genom Keystone Canyon med spektakulära vattenfall, över Thompson Pass med storslagna vyer över Chugach-bergen fram till Edgerton Highway som leder till den lilla byn Chitina, en gång viktig knutpunkt för järnvägslinjen mellan Kennicottgruvan i norr och Cordova i söder. Här övernattar vi på ett hotell i “vilda västern-” stil.

DAG 13. CHITINA – McCarthy

Efter frukost fortsätter färden med charterbuss till det före detta gruvsamhället McCarthy som ligger mitt inne i världens största skyddade vildmarksområde, Wrangell-St.Elias National Park. Här möts fem olika bergskedjor med nio av de sexton högsta topparna i landet. Mt. Wrangell, en aktiv vulkan passeras liksom otaliga bergstoppar och glaciärer så långt ögat når, allt i en ofattbar skala. I denna vildmark skall vi tillbringa de närmaste två dagarna. Vi slår läger vid campingplatsen vid Kennicott River med utsikt mot vulkanen Mt Blackburn, det femte högsta berget i USA med en höjd på ca 5000 meter.

DAG 14–15. Wrangell-ST Elias NAtionalpark

En hänförande utsikt över Root-glaciären möter dig från Kennicott River, vår utgångspunkt för exkursioner i området. En tur går genom den nedlagda koppargruvan med sina imponerande träbyggnader och uppför glaciärdalen, vilken avslutas med en lätt glaciärvandring. En av dagarna gör vi en fem mil lång forsfärd med gummibåtar nedför Kennicott River som fortsätter genom en mäktig canyon vid Nizina River . Flodfärden avslutas där Chitina River ansluter och återfärden med flygplan inkluderar en flightseeingtur tillbaka med vyer över ett av världens mest spektakulära isfall – Staircase Icefall.

DAG 16. McCarthy – CHITINA – GLENnALLEN

Vi lämnar nationalparken på förmiddagen och återvänder till Chitina med charterbussen. Under färden har vi chans att se alaskaälg vid småsjöar och högt uppe på bergssidorna kan det finnas snögetter. Efter ett lunchstopp i Chitina fortsätter vi till byn Glennallen där vi övernattar på hotell för en natt.

DAG 17. GLENnALLEN – DENALI Nationalpark

Tidigt på morgonen fortsätter färden norrut på Richardson och Denali Highways. Storslagna vyer möter oss längs vildmarksvägen Denali Highway som tar oss till Denali National Park. Landskapet är glacialt präglat bestående av moränryggar och permafrosthögar, så kallade pingos ute på tundran. Sjöar som Tazlina Lake, har ett rikt fågelliv med bland annat bergand och trumpetarsvanar. Vi tältar en natt vid Riley Creek Campground i nationalparken.

DAG 18–21. DENALI Nationalpark

Vi tar nationalparksbussen in i Denali nationalpark. Inne i parken ligger nordamerikanska kontinentens högsta berg, Mt. McKinley. Berget (6194 m) reser sig imponerande över omgivningarna. Området är rikt på vilt som t ex grizzlybjörn, som vi har chans att få se åtskilliga exemplar av. Här finns också Alaskaälg, Caribou, Dall Sheep, murmeldjur, jordekorrar och snöskohare. Av fåglar finns bland annat islom, jaktfalk och kungsörn, som är vanligt förekommande. Bussen tar oss in till Teklanika Campground som blir vårt basläger under tre nätter. Från skilda utgångspunkter får du göra vandringar som bjuder på artrik fjällflora med storslagna vyer över Alaska Range, bergskedjan med 4000–5000 meters toppar vilka krönes av det mäktiga Mount McKinley (6193 m). Sista dagen återvänder vi till Riley Creek vid parkentrén för en natts camping.

DAG 22. DENALI – ANCHORAGE

Mitt på dagen tar vi Alaska Railroad tillbaka till Anchorage. Från tågets panoramavagn har vi fina vyer över landskapet. Tåget tar god tid på sig och stannar till ibland för fototillfällen av vilda djur och naturscenerier. Tåget har en bistro med smårätter. Efter cirka åtta timmars tågresa anländer vi till Anchorage. Övernattning i två nätter på hotell nära down town.

DAG 23. ANCHORAGE

Vilodag i Anchorage där tillfälle ges för souvenirinköp. Möjlighet till egna vandringar och cykelturer i omgivningarna.

DAG 24-25. ANCHORAGE – SKANDINAVIEN

Vi åker ut till flygplatsen och början resan hemåt och landar i Skandinavien dagen därpå med många minnen för livet i bagaget.

map_marker: anchorage

Bra att veta

Vår resa till Alaska är framför allt till för er som söker en unik och storslagen naturupplevelse mer än en lång eller utmanande vandring. Med hjälp av båt, bil, tåg och flyg rör vi oss över ett tämligen stort geografiskt område och ta del av olika områden av Alaskas fantastiska vildmark. Under resan kommer vi att vandra en del, men det blir inga längre sträckor och vi kommer endast att bära lätta dagsäckar. Vi kommer även att pröva på rafting med gummibåt och ta del av landskapet från ovan genom att flyga småflygplan. Fina möjligheter till naturfotografering, fiske och glaciärvandringar kommer att finnas under denna resa till Alaska. Utöver möten med björn, vithövdad havsörn, havsutter etc., kommer vi att komma i kontakt med intressanta människor, (trappers, aleuter, athabascaindianer), i de småbyar vi passerar under resans gång.

Som resenär är det bra om man har lite vana av friluftsliv då vi under flera nätter kommer att bo i tält och äta fältmässigt. Man behöver utrustning motsvarande det som är nödvändigt att ha med sig under en sommarvandring i skandinaviska fjällkedjan. En mer detaljerad utrustningslista kommer att skickas ut innan avresan.

I god tid innan avresan till Alaska kommer vi även att ha ett informationsmöte för alla deltagare. Vi kommer då att närmare gå in på vad som behövs i utrustningsväg och räta ut eventuella frågetecken inför resan. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • One off- expeditioner

Resa till Costa Rica – en expedition

Vi kan till vår stora glädje återigen erbjuda en unik expeditionsliknande naturresa i jakt på nya arter i Costa Rica under ledning av Pontus Aratoun. Det är också i någon mening en vandringsresa då vi rör oss i Costa Ricas högländer, ofta i stiglöst land.

  • Sommarresa
  • Vandringsresor

Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till det vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

  • One off- expeditioner

Expedition norra Patagonien

Känslan av att vara vid världens ände har lockat modiga själar till Patagonien i århundraden, nu har du chansen att bli en av dem. Följ med på en oförglömlig expedition till den nya "Patagonia Bi-National park" i Chile och Argentina.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.