En resa till Alaska med vandringar i delstatens nationalparker

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

Närkontakt med stora djur som alaskaälg och björn är att vänta på denna naturresa. En oerhörd rikedom på storslagen natur, vilt och fågel är det som i första hand kännetecknar den största delstaten i USA. Du får besöka Denali som är en av de mest sevärda nationalparkerna på västra halvklotet, Kenaihalvön med fjordar och skogssjöar, Kodiak, jättebjörnarnas ö, samt Wrangell-St. Elias, världens största vildmarksområden med glaciärer och snöklädda toppar.

Genom naturguiden Bo Björnsäter har du möjlighet att få en lärorik upplevelse av Alaskas vilda och dramatiska bergslandskap.

Under resan till Alaska kommer vi att göra ett antal exkursioner och mindre vandringar. Vi kommer att besöka en mängd olika platser och skiftande biotoper med hjälp av buss, båt, flyg och tåg. Genom naturguiden Bo Björnsäter har du möjlighet att få en lärorik upplevelse av Alaskas vilda och dramatiska bergslandskap.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2023-06-072023-06-30Stockholm 60 900 SEKBo BjörnsäterFullbokat

Resefakta

Reslängd24 dagar
GruppstorlekMax 10 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Anchorage
  • Alla lokala transporter
  • Svensk färdledning
  • Logi: Hotell i Anchorage (1+2 natt), hotell i Seward 2 nätter, Cordova 3 nätter (B&B), Chitina 1 natt, och Glennallen 1 natt
  • Logi: Camping 14 nätter (2 pers per tält)
  • Mat till självkostnadspris i samband med camping. 3 luncher och 1 middag ingår

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Anchorage

Flygresa till Alaska. Vi möts upp på flygplatsen i Anchorage och tar oss in till staden för övernattning på vandrarhem

Dag 2. Anchorage med omnejd

Vi hinner acklimatisera oss till lokaltiden samt vid behov komplettera utrustningen. Vi besöker Anchorage Visitor Center för bok – och kartinköp.
Bussresa från Anchorage till Kenaihalvön. Vägen går genom storslagen natur med höga snöklädda bergstoppar, sjöar och djupa barrskogar. Vi anländer till fiskebyn Seward där vi tar in på hotell i två nätter.

Dag 3. Seward

På morgonen gör vi en kryssning i Kenai Fjords Nationalpark. Vi möts av enastående vyer över berg, hav, mäktiga glaciärer samt ett rikt marint liv med havsuttrar, sjölejon och valar. På klippöarna Chiswell Islands häckar havsfågelkolonier med tofslunne, sillgrisslor, tretåig mås, papegoj- och hornalka. I lufthavet är pelagiska arter som stormfågel, liror, stormsvalor och simsnäppor vanliga. Inne i fjordarna med kalvande glaciärer kan knubbsälar och knölvalar dyka upp, liksom den vithövdade havsörnen. Den bekväma charterbåten tar oss tillbaka till Seward där vi stannar en natt på hotell. Middagen intages på den närliggande hamnkrogen med havets läckerheter på menyn.

Dag 4. Seward – Homer

Från Seward går färden med buss till Homer. På vägen besöker vi Exit Glacier, en glaciärtunga från Harding Icefield, en av Nordamerikas största inlandsisar. Här finns ett besökscenter och en naturstig som för oss fram till glaciärfronten. Färden fortsätter sedan på Sterling Highway trettio mil söderut på Kenaihalvön. Vi passerar de berömda älvarna Kenai och Russian River, populärt bland laxfiskare. Vi följer den vackra kustvägen söderut med fina vyer över havsviken Cook Inlet och aktiva vulkaner i fjärran. Framme i fiske- och konstnärsbyn Homer slår vi läger för natten på en campingplats med utsikt över Kachemak Bay.

Dag 5. Homer – Kodiak

På morgonen embarkerar vi färjan mot Kodiak och stävar ut på Kachemak Bay. Under båtresan, som tar ca nio timmar, passerar vi Barren Islands med stora fågel- och sjölejonkolonier. Här finns också chans att se späckhuggare och knölval. I lufthavet är pelagiska arter som liror och stormfåglar vanliga, liksom en och annan albatross. Vi anlöper Kodiaks hamn på kvällen och kör direkt till Ft. Abercrombie State Park, där det finns fina campingplatser vid havet.

Dag 6–7. Kodiak

Två hela dagar på Kodiak. Vi gör vandringar och exkursioner med minibuss till olika delar på Kodiaks östsida. Vandringarna går genom djupa granskogar och frodiga blomsterängar. Vid fint väder bestiger vi någon topp för att få utsikt över arkipelagen. Vi besöker den vackra havsviken Pasagshak Bay och Fossil Beach där vi letar efter fossiler och botaniserar på de frodiga ängarna. Här finns en hjord amerikansk bison – boskapsägarna bytte korna mot stora bisonoxar som kan försvara sig mot aggresiva Kodiakbjörnar! Om vädret tillåter kan vi pröva på havskajakpaddling bland småöarna utanför Kodiaks hamn. Möjlighet finns också att flyga över med småplan till Katmai nationalpark på Alaska-halvön för att se fiskande brunbjörnar och de aktiva vulkanerna.

Dag 8. Kodiak – Anchorage – Cordova

På eftermiddagen flyger vi tillbaka till Anchorage och tar ett anslutande flyg till den lilla fiskebyn Cordova på andra sidan Prince William Sound. Här stannar vi i två dagar för att se ett av Alaskas största floddeltan, under vår och höst rastplats för miljontals flyttfåglar på väg mot tundran i norr. Vi tar in på Cordova Rose Lodge för tre nätter. Denna är en strandsatt pråm som byggts om till Bed & Breakfast!

Dag 9–10. Anchorage – Cordova

En av dagarna gör vi en dagstur till Copper River Delta, ett stort deltaområde och sträcklokal för tusentals gäss, änder och vadare. Här vid den mäktiga Childs Glacier ligger the Million Dollar Bridge, som innan den förstördes av Good Friday-jordbävningen 1964, var en del av den 300 km långa järnvägen mellan Cordova och Kennicottgruvan på andra sidan Chugachbergen. I närheten av Cordova gör vi den andra dagen en vandring i kustregnskog med ginsensläktingen djävulsklubba med frodiga skägglavar hängandes från Sitkagranarna. Vi besöker även den lilla konservfabriken och museet inne i byn. I skymningen ger vi oss ut till en liten laxälv för att spana efter fiskande svartbjörnar.

Dag 11. Cordova – Valdez – Chitina

Med små flygplan tar vi oss från Cordova till Valdez som är ändpunkten för den 130 mil långa Trans-Alaska Pipeline, som går tvärs genom Alaska från oljefälten i norr. Vi fortsätter norrut med charterbuss genom Keystone Canyon med spektakulära vattenfall, över Thompson Pass med storslagna vyer över Chugach-bergen fram till Edgerton Highway som för oss till den lilla byn Chitina, en gång viktig knutpunkt för järnvägslinjen mellan koppargruvorna i norr och Cordova i söder. Här bor vi på en lodge.

Dag 12. Chitina – Kennicott River

Efter frukost fortsätter färden med buss till det före detta gruvsamhället McCarthy som ligger mitt inne i världens största skyddade vildmarksområde, Wrangell-St.Elias National Park. Här möts fem olika bergskedjor med nio av de sexton högsta topparna i landet. Mt. Wrangell, en aktiv vulkan passeras liksom otaliga bergstoppar och glaciärer så långt ögat når, allt i en ofattbar skala. I denna vildmark skall vi tillbringa de närmaste två dagarna. Vi slår läger vid campingplatsen vid Kennicott River.

Dag 13–14. Kennicott River med omnejd

En hänförande utsikt över Root Glacier möter dig från Kennicott River, vår utgångspunkt för exkursioner i området. En tur går genom den nedlagda Kennicottgruvan med sina imponerande träbyggnader och uppför glaciärdalen, vilken avslutas med en lätt glaciärvandring. En av dagarna får du följa med på en forsfärd nedför Kennicott River som fortsätter genom mäktiga Nizina River Canyon. Flodfärden avslutas där Chitina River ansluter och återfärden med flygplan inkluderar en flightseeingtur över ett av världens mest spektakulära isfall – Staircase Icefall.

Dag 15. Kennicott River – Chitina – Glenallen

Vi lämnar nationalparken på eftermiddagen och återvänder till Chitina med buss. Under färden har vi chans att se alaskaälg vid småsjöar och högt uppe på bergssidorna kan det finnas snögetter. Efter Chitina fortsätter vi till byn Glenallen där vi övernattar på hotell.

Dag 16. Glenallen – Denali

Tidigt på morgonen fortsätter färden norrut på Richardson och Denali Highways. Storslagna vyer möter dig längs bilvägen som tar oss till Denali National Park. Landskapet är glacialt präglat bestående av moränryggar och permafrosthögar, så kallade pingos, ute på tundran. Sjöar som Tazlina Lake, har ett rikt fågelliv med bland annat buffelhuvud och trumpetarsvanar. Vid ankomsten till Denali gör vi en kort vandring i svartgranskog med bäverdammar i sjöarna. Vi tältar en natt vid Riley Creek.

Dag 17–20. Denali med omnejd

Vi tar pendelbussen in i Denali nationalpark. Inom parken ligger nordamerikanska kontinentens högsta berg, Mt. McKinley. Berget (6194 m) reser sig imponerande över omgivningarna. Området är rikt på vilt, exempelvis grizzlybjörnar, som du utan ansträngning kan få se åtskilliga exemplar av. Det finns gott om praktfulla älgar, vildrenar, tjockhornsfår och murmeldjur. Varg, järv och trädpiggsvin kan du få se med lite tur. Av fåglar finns bland annat islom, strömand, jaktfalk och kungsörn, som är vanligt förekommande. Bussen tar dig in till hjärtat av parken och Wonder Lake Campground som blir vårt basläger under tre nätter. Från skilda utgångspunkter får du göra vandringar som bjuder på artrik fjällflora med storslagna vyer över Alaska Range, bergskedjan med 4000–5000 meters toppar vilka krönes av det mäktiga Mount McKinley (6193 m). Sista dagen återvänder vi till Riley Creek vid parkentrén för en natts camping.

Dag 21. Denali – Anchorage

Mitt på dagen tar du Alaska Railroad tillbaka till Anchorage. Från tågets utsiktsvagnar har du fina vyer över landskapet. Tåget tar god tid på sig och stannar till ibland för fototillfällen av vilda djur och naturscenerier. Middag serveras ombord i restaurangvagnen. Efter cirka sju timmars tågresa anländer vi till storstaden Anchorage. Övernattning i tre nätter på Anchorage Guest House.

Dag 22. Anchorage

Vi gör en kortare exkursion till Potter Marshes, 15 km söder om Anchorage. Inom ett begränsat område finns här näringsrika sötvattenlaguner, vidsträckta tidvattenstränder och frodig blandskog. I lagunerna häckar bland annat storlom, grå- och svarthakedopping, stjärtand, kricka med flera. USAs nationalfågel, den vithövdade havsörnen, kan ses komma seglande in över lagunerna på spaning efter lekande kungslaxar.

Dag 23. Anchorage

Vilodag i Anchorage där tillfälle ges för souvenirinköp. Möjlighet till egna vandringar i omgivningarna.

Dag 24. Anchorage – Skandinavien

Vi åker ut till flygplatsen och början resan hemåt och landar i Skandinavien dagen därpå.

map_marker: anchorage

Bra att veta

Vår resa till Alaska är framför allt till för er som söker en unik och storslagen naturupplevelse mer än en lång eller utmanande vandring. Med hjälp av båt, bil, tåg och flyg rör vi oss över ett tämligen stort geografiskt område och ta del av olika områden av Alaskas fantastiska vildmark. Under resan kommer vi att vandra en del, men det blir inga längre sträckor och vi kommer endast att bära lätta dagsäckar. Vi kommer även att pröva på rafting med gummibåt och ta del av landskapet från ovan genom att flyga småflygplan. Fina möjligheter till naturfotografering, fiske och glaciärvandringar kommer att finnas under denna resa till Alaska. Utöver möten med björn, vithövdad havsörn, havsutter etc., kommer vi att komma i kontakt med intressanta människor, (trappers, aleuter, athabascaindianer), i de småbyar vi passerar under resans gång.

Som resenär är det bra om man har lite vana av friluftsliv då vi under flera nätter kommer att bo i tält och äta fältmässigt. Man behöver utrustning motsvarande det som är nödvändigt att ha med sig under en sommarvandring i skandinaviska fjällkedjan. En mer detaljerad utrustningslista kommer att skickas ut innan avresan.

I god tid innan avresan till Alaska kommer vi även att ha ett informationsmöte för alla deltagare. Vi kommer då att närmare gå in på vad som behövs i utrustningsväg och räta ut eventuella frågetecken inför resan. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • One off- expeditioner

Resa till Costa Rica – en expedition

Vi kan till vår stora glädje återigen erbjuda en unik expeditionsliknande naturresa i jakt på nya arter i Costa Rica under ledning av Pontus Aratoun. Det är också i någon mening en vandringsresa då vi rör oss i Costa Ricas högländer, ofta i stiglöst land.

  • Sommarresa
  • Vandringsresor

Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till det vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

  • One off- expeditioner

Expedition norra Patagonien

Känslan av att vara vid världens ände har lockat modiga själar till Patagonien i århundraden, nu har du chansen att bli en av dem. Följ med på en oförglömlig expedition till den nya "Patagonia Bi-National park" i Chile och Argentina.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.