Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

I Kappadokien möts du av ett dramatiskt vulkanliknande landskap med många märkliga stenformationer och fascinerande dalgångar. Det är också ett område som är som gjort för MTB. Vår mountainbiketur har ett härligt ”flow” ner genom dalgångar och upp längs med bergssidor. Mestadels cyklar vi på jämna släta och snabba stigar, ibland kryddade med steniga smala passager, som ger turen en del tekniska utmaningar.

När man cyklar i bergen innebär det både branta stigningar uppför och snabba utförskörningar. Det krävs bra kondition så att man har kraft över till att njuta av de fantastiska vyerna och orkar hålla koncentrationen i de efterföljande nedförsbackarna. Vi cyklar i sex dagar och dagsetapperna ligger på 20-40 kilometer.

Cappadocia is a fairytale land of moonscapes, hobbit-like cave dwellings and ancient rock-cut churches- and the fast, flowing and super fun singletrack trails here bring out the big kid in all of us!

Jon Bawn, cykelguide

En eller två guider, beroende på gruppens storlek, ser till att allt fungerar smidigt. Guiderna strävar efter att ge dig den bästa mountainbikeupplevelsen någonsin. Under hela turen bor vi på hotell eller pensionat som håller hög standard. Frukost och middagar får vi serverade där vi bor eller på närliggande restauranger. Dessutom serveras alla luncher, utom en, (picknick i fält) på restauranger. Så på denna tur kommer vi att bo bekvämt och äta gott.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2023-05-132023-05-20Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 16 900 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 6, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Skandinavien – Kayseri, Turkiet (exkl. cykelfrakt)
  • Turkisk (engelsktalande) eller brittisk cykelguide
  • Alla övernattningar, del i dubbelrum
  • Alla måltider och snacks från frukost dag 2 till frukost avresedagen dag åtta.
  • Alla lokala transfers
  • Följebil/servicebil

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Kayseri

Efter mellanlandning och flygbyte i Istanbul blir vi hämtade på Kayseri flygplats för en kort transfer till ett bra hotell i närheten av flygplatsen. Kommer vi i tid till middag så äter vi denna tillsammans med guiden. Annars kort briefing och i säng, alt skruva ihop cykel…

Dag 2. Kayseri – Arapli – Soganli

Efter god frukost väntar en landstransport på 85 km till en avlägsen startpunkt i den lilla, halv övergivna byn Arapli. Vi mjukstartar på en mindre grusväg som leder oss upp i en torr, karg dal med imponerande klippor på båda sidor vägen. Snart blir vägen för sandig, vi växlar då över till underhållande och teknisk cykling på tunna getstigar.

Vi tar långsamt höjd och kan så småningom återigen ansluta till grusvägen som leder oss över en platå. Sedan följer en riktigt fin single track sektion ned i en ravin fram till och genom Sognali dalen. Det växlar från brant, trång och stenig till jämn, öppen och snabb terrräng. Stigen bjuder med andra ord på utmaningar och kommer garanterat ge lite adrenalin påslag så vi vaknar till!

Vi äter en god turkisk lunch på Emek Pensionat, där vi även kommer att äta middag och övernatta. Efter lunch utforskar vi norra delen av dalen på fina tekniska stigar. Vi tittar på kyrkor och grottor uthuggna i berget och leker runt och slipar på vår teknik.

Vi avslutar dagen med att cykla ur dalen samma väg om vi kom ned och följer sedan traktorstigar längs med ravinkanten som bjuder på avslappnad cykling med spektakulära vyer. Sedan bär det av nedåt i ravinen igen på en gammal stenlagd trappa. Teknisk sett är detta dagens största utmaning och det kanske ni får köra sektionen flera gånger för att sätta den. Vi kommer ned till byn Baskov och trampar sedan på en vacker och snabb asfaltsväg tillbaka till pensionatet för en välbehövlig after bike innan middag

Dagens cykling: 50 km/700 höjdmeter upp/700meter ned

Dag 3. Transfer Nar Lake – Sivrihisar – Güzelyurt – Ihlara Canyon – Selime

Turen startar med vi att vi får hjälp med några höjdmeter genom en kortare tur i vår följebil. Därefter sätter vi oss i sadeln och tar oss an stigningen upp till Turkiets vackraste kratersjö. Från vår cykelstig ser vi ut över det azurblåa vattnet. Stigen går vidare upp mot byn Sivrihisar. Väl uppe gör vi oss klara för den härliga långa vägen ner till Monastery Valley i Güzelyurt. Där serveras vi en välsmakande lunch på en av de lokala restaurangerna.

Vi rullar vidare ned via Yuksek Kilise (Höga kyrkan) till Ihlara dalen som även kallas Turkiets Grand Canyon. Turen ned genom dalgången startar med en bitvis teknisk singletrack ,där vi ibland måste bära cyklarna över hinder, så som stenar och små broar. Genom små skogspartier och terrassodlingar, bitvis längs med floden, tar stigen oss vidare längs med Star wars grottorna (en av inspelningsplatserna) fram till byn Selime. Ilhara är ett spektakulärt naturområde som verkligen måste ses och upplevas. Vi blir uppplockade i Selime och sedan väntar 15 min biltransport tillbaka till Güzelyurt där vi bor flott på Ottoman “Konak” hotel. Vi äter även middag på hotellet och njuter av den vackra utsikten över vulkaner i fjärran.

Dagens cykling: 41 km/940 höjdmeter upp/1210 meter ned.

Dag 4. Güzelyurt – Kavak – Gomeda – Ortahisar – Ibrahimpasa – Göreme

Efter frukost kör vi 80 km/ 1 timme norrut till Kavak, en liten genuin bondby som få turister hittar till. Nu är det dags för en härlig ”freeride”-sträcka i Gomeda dalen. Det är som en naturlig BMX-bana med velodromkurvor och ”boules”. Sektionen avslutas med en utmanande, brant nedstigning i en ravin. Vi följer sedan ravinen nedåt på djungelliknande, övervuxna stigar (långa ärmar rekommenderas) med många tekniska passager över bäcken (som vi stundtals även cyklar i). Det är ett riktigt äventyr, räkna med blöta fötter!

Vi kommer fram till Uzengi-dalen där vi kan beskåda fler fantastiska duvslag och dricka ur en naturlig mineralvatten källa (om man vågar). En lättare stigning på en grusväg ett par kilometer tar oss till byn Ortahisar där det väntar en fyra-rätters meny med lamm som paradnummer.

Mätta och belåtna styr vi mot den grönskande Balkon Valley som tar oss till Ibrahimpasa och sedan bär det av utför från toppen av Zemi Valley, hela vägen ned till Göreme. Vi kör bland annat delar av 2007 års European XC MTB Cup bana.

Väl framme i Göreme parkerar vi utanför puben Fat Boys för en after ride innan vi checkar in på ett av stadens bästa ”grott hotell” Holiday Cave Hotel.

Göreme är beläget mitt i nationalparken med samma namn. Det sagolika landskapet med märkvärdiga formationer, ”underjordiska” kyrkor, hus och byggnader, är helt unikt på vårt jordklot och det är orsaken till att även det har placerats på UNESCOs världsarvslista.

Dagens cykling: 35 km/600 höjdmeter upp/900 meter ned.

Dag 5. Göreme – Uchisar – Pigeon Valley – White Valley – Love Valley

Nu är vi här för att cykla, men denna morgon finns även utrymme och möjlighet att få se terrängen och landskapet från ovan, i en luftballong. Detta ingår inte i programmet så om ni önskar boka detta behöver ni säga till på förhand. Folk vallfärdar från hela välden för att få sväva ovanför Kappadokiens landskap. Även om man inte vill flyga själv så är det ett färggrant skådespel att få se när varmluftsballongerna i gryningen, fylls upp och svävar iväg som gigantiska ”kräftlyktor” (I snitt är det mellan 50-80 luftballonger som startar varje vindstilla morgon, året om). De som tar chansen att uppleva detta är tillbaka till lunch. Övriga har fri lek på förmiddagen, kanske relax vid poolen eller utforskar ni Göremes bakgator? Vi möts sedan upp på en lunchrestaurang och laddar inför eftermiddagens cykling.

Vi tar oss upp till byn Uchisar, som ligger ovan Göreme, och rullar därefter utför, på en fem kilometer lång, snabb fantastisk ”singletrack” genom övre delen av Pigeon Valley. Vi viker så småningom av och ”klättrar” upp över släta berghällar för att komma ned i White Valley. Under vår färd passerar vi de kända skorstensliknande tornen som har skulpterats fram av väder och vind. Dessa ”fairy chimneys” är minst sagt speciella.

Vi avslutar vår minst fysiska dag i Göreme med kanske ett dopp i poolen innan det är dags för att äta ännu en kanonmiddag.

Dagens cykling: 16km/470 höjdmeter upp/470 meter ned

Dag 6. Göreme – Kilicar – Rose valley – Red valley – the Balcon – Cavusin – Göreme

Vi hoppar på cyklarna direkt utanför hotellet och startar med att återigen cykla en del av Euro XC Cup banan. Vi cyklar sedan genom dalgången västerut och får en bra uppvärmning för de mer tekniska singletracks som väntar i eftermiddag. Härliga panoramavyer har under tidigare dagar varit en del av vardagen, och så även idag. Det är nämligen vad vi får uppleva när vi cyklar uppe på åsen ovanför Meskandir Valley. Nere i dalgången cyklar vi på en stig som passerar genom fina tunnlar, smala klyftor och terrassodlingar. Dagens lunch serveras på en mindre lokal restaurang mitt i i sagolandskapet.

Efter lunch väntar den spektakulära och tekniska: The Balkon Trail. Här kommer vi behöva stå upp på cykeln, för att hitta balansen och parera de ojämnheter som kommer. Det är såklart ingen skam att gå nedför de branta partierna, då säkerheten alltid går i första hand. Efter sju kilometer ”downhill trail” har vi kommit ned till Cavusin och återvänder sedan tillbaka till vårt hotell i Göreme.

En tuffare dag än vad man kan förvänta av 20 kilometer, men de som ändå har energi över för att ta en runda till, är välkomna.

Dagens cykling: 20 km/650 höjdmeter upp/650 meter ned

Dag 7. Göreme – Cavusin – Rose Valley – Pasabagi – Urgup

Vår sista cykeldag är mindre intensiv och teknisk jämfört med gårdagens tur men bjuder ändå på utmaningar. Vi börjar cykla från Cavusin genom en annan del av Rose valley och snirklar oss upp på fina singeltracks till ett gammalt vatterntorn ovan Pasabagi. Vi får sedan pusha cyklarna brant uppför i cirka 20 minuter innan vi når kanten av taffelberget Boz Dagi. Vi cyklar sedan på fina getstigar nära klippkanten ovan The Balcon. Härifrån har vi en fantastik utsikt över de landskap vi cyklat igenom de föregående dagarna.

Från bergets södra del tar vi ett brant enduro spår fram till en snabb grusväg och flyger sedan nedför berget fram till staden Urgup och Courtyard Cave Hotel. Vår bas i den i den ungdomliga och kosmopolitiska staden Urgup. Vi äter lunch och på eftermiddagen finns tid för shopping eller varför inte pröva på hammam, turkiskt bad? Det kan vara välbehövligt efter en veckas intensiv cykling.

Vi avslutar resan med en festmåltid på Ziggys restaurang. Det finns gott om uteställen för de som har ork att festa vidare….

Dagens cykling: 25km/650 höjdmeter upp/600 meter ned

Dag 8. Transfer Kayseri Flygplats – Skandinavien

Vi har transfer tillbaka till Kayseri flygplats. Flyger gruppen på olika tider, så hjälper vi övriga deltagare med en pålitlig transferförbindelse. Vi har besökt en helt unik plats på jorden och kan ta med oss många sköna natur- och kulturupplevelser med oss hem. Dessutom har du kanske fått några nya vänner och blivit hänförd av Kappadokiens sagolika landskap.

map_marker: Göreme

Bra att veta

Cyklingen kommer främst att ske på ”singletracks” och grusvägar. ”Singletrack”, kan översättas till smala cykelstigar i terrängen där det inte går att mötas. Underlaget är sand, sten och grus. Turens nedförskörningar är bitvis tekniska.

Deltagare skall ha provat på att cykla på smala stigar här hemma eller på andra sätt ha testat sin balans på sin cykel för att kunna njuta av och bemästra turen. Turen kräver också en viss kondition, så du ska gärna några gånger ha cyklat över tre timmar i sträck eller 60 kilometer på landsväg. Du behöver inte ha cyklat denna sträcka snabbt utan det är tiden på cykeln som är viktig.

Är gruppen upp till åtta personer leds den av en guide, och upp till tolv personer av två guider. En tredje person kör en följebil med cykeltrailer som vi några gånger kommer att använda oss av för att ta de tyngsta stigningar och förflytta oss till nya områden med. Det är moderna fordon och chauffören kör förståndigt. Följebilen kan inte köra samma sträckningar som vi cyklar på men möter upp oss på strategiska platser för picknick och påfyllning av vätska.

Vi kommer varje natt att bo bekvämt på hotell och pensionat med hög standard. God mat äter vi på hotellet eller närliggande restauranger och alla måltider ingår i paketpriset. Alkohol och läsk betalar man själv. Dricks ingår inte i Pathfinder Travels paketpris.

Det går att hyra cyklar av vår samarbetspartner i Turkiet. De har hard tails: 2015 års modell av Trek Superfly 5 29er hardtail och 2014 års modell av Specialized Rockhopper Comp. Plus att de har två cyklar med en ram anpassad till korta personer. Cykelhyran kostar ca 150 Euro.

Har ni en bra heldämpad trail- eller all mountain cykel rekommenderar vi er att ta med den. Flygtillägget ligger på ca 1000 SEK. En dropper post som är höj och sänkbar är ett måste.

Tar du med cykel hemifrån bör du ha den packad i ett bra cykel case. Tänk på att ta med extra reservdelar specifika för din cykel. Hyr du cykel kan du ta med egna SPD-pedaler, skor, och vissa föredrar även att ta med sig sin egen sadel. Egen hjälm och solglasögon rekommenderas också, så att man vet att det passar bra.

Du kan i början på maj räkna med temperaturer dagtid som varmast 25 °C och på kvällen ned till +15° C.

Om du önskar flyga luftballong behöver du meddela oss detta vid bokning.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om resan. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

  • Mountainbikeresa

Enduro MTB-vecka, Chamonix

Klassiska Chamonix, vid foten av Mont Blanc, bjuder både på fantastiska vyer och magisk endurocykling. Vi cyklar på naturliga stigar i Chamonix-dalen, samt i närliggande Italien och Schweiz. Detta är resan för dig som gillar teknisk cykling på naturlig stig!

  • Mountainbikeresa

MTB-äventyr genom Transsylvanien

Bland de vackra Transsylvanska kullarna och bergen slingrar sig härliga och utmanande stigar i nästintill oändlighet. Vi varvar tuffa klättringar med fin nedförsåkning och hänförs av de dramatiska vyerna.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.