Mountainbike i världsklass, norra Böhmen/Tjeckien

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med spännande stigcykling genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

Under ett par år har vi haft en MTB-resa till Tjeckien med buss från Sverige  där vi samkört en vandringsresa och en MTB- resa till samma områden i syfte att erbjuda ett alternativ till flyg.  Tyvärr har det varit svårt att få ekonomi i arrangemanget och intresset har varit lite svalt.  Vi har dock själva varit på plats och cyklat och blivit väldigt imponerade av kvaliteten på  stigar, guider och logistik. Det finns en stark inhemsk MTB-community i Tjeckien och platserna vi åker till erbjuder riktigt bra cykling med stor bredd.  Vi vill därför behålla själva resan, nu med en annan transportlösning, flyg in till Prag.
Hur och vart cyklar vi?

Vi kommer mestadels cykla på naturliga stigar och vi kommer att både trampa uppför och rulla nedför. Det är helt enkelt klassisk stigcykling, stundtals teknisk och relativt brant både uppför och nedför. Är du van att cykla på stig med lite fart över stock och sten i Sverige kommer du inte ha några problem att hänga med. En fulldämpad cykel med hyfsad slaglängd (typ 140 mm -160 m. m) kommer fungera bra. Våra lokala samarbetspartners har järnkoll på området och är mycket kompetenta både som cyklister och guider. På en grupp om 10-12 personer är det två guider, det innebär att vi kan dela upp gruppen så att alla kan få ut sitt max!

I tidningen Bicykling kan du läsa en artikel om cyklingen i Tjeckien, nr 7 2020. Daniel Breece, chefredaktören, blev guidad av vår lokale samarbetspartner och var mycket nöjd med upplägget.

Områdena vi rör oss i ligger i nordöstra Böhmen, nära den polska gränsen. Här finns ett antal stigcentra med stort utbud av både byggda och naturliga stigar. Vi cyklar i vackra barr- och bokskogar och genom labyrinter av fantasieggande sandstensformationer. Här och där öppnar landskapet upp sig och vi får fina vyer över berg och åsar.

Sandstensbergen är karakteristiska för denna del av Centraleuropa och lockar även många klättrare. Den speciella etik och teknik som  utvecklat för sandstensklättring kräver stort mod och tjeckiska klättrare är beryktat hårda. Vi kommer här och där rulla över sten, är det torrt greppar den riktigt bra.

Libverda/ pod Smrkem

Detta är ett av Tjeckiens mest berömda och välbesökta MTB-område och har tilldelats kvalitetscertifikat “IMBA Ride Center” av IMBA (International Mountain Bicycling Association). Här finns ett stort antal stigar med kvalitativ och underhållande cykling i varierande svårighetsgrad. Allt från fina och flowiga XC-spår på naturliga stigar till krävande nedförskörning längs linjer som byggts för ändamålet; att köra fort och ha skoj!

Efter ett par dagars intensiv cykling bryter vi av med några timmars vandring i Bohemian paradises sandstenslabyrinter. Vi åker sedan fulla av energi vidare till vårt nästa område för cykling, Trutnov och Chvaleč Ridge

Trutnov / Chvaleč Ridge

I Trutnov har lokala MTB- entusiaster byggt mängder av tekniska stigar som du garanterat kommer att gå igång på! Stenar, berms, hällar och massor av skoj. Ett område som verkligen bör besökas när man är i Tjeckien. Squamish-stil mountainbikeleder av finaste kvalitet!

Med utgångspunkt från Trutnov kör vi även i Chvaleč Ridge. Precis på gränsen till Polen ligger denna natursköna MTB-pärla med cykling på naturliga stigar strax intill den största ”klippstaden” i Centraleuropa. Det finns en uppsjö av olika nedfarter för alla smaker och i området har man kört ett av Europas tuffaste och längsta enduro-lopp som kallas MTB- Trilogy. Dagen här kommer definitivt att etsas fast i ditt minne.

Resan leds t av lokala guider som har järnkoll på områdena och är mycket kompetenta i sadeln.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-07-142024-07-21Göteborg 18 900 SEKLokala, legitimerade, engelsktalande cykelguiderJa

Resefakta

Reslängd9 dagar
GruppstorlekMin 10 max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Prag
 • Alla lokala transporter
 • 2 lokala legitimerade cykelguider
 • 7 nätter del i dubbelrum,  på bikefriendly  *** pensionat/hotell inkl. frukost
 • 7 middagar
 • Servicebil (med verktyg, reservdelar)
 • Goodie bag + 2 hemmagjorda energybars varje dag
Ingår inte
 • Luncher
 • Inträde till museum, parkområden
 • Liftkort
 • Cykelfrakt

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Prag – Lazno LIbverda

På flygplatsen i Prag möter vårt lokala team upp och sedan väntar ca tre timmars transport upp till Lazno Libverda. Efter att vi skruvat lite på cyklar väntar middag och en god natts sömn.

Dag 2. Cross country, pod Smrkem

Vi har en heldag ute på sköna, flowiga xc –slingor. Det finns ett omfattande nätverk av stigar så vi kommer inte ha några problem med att cykla oss trötta. Vi äter lunch längs vägen och rullar tillbaka till vårt boende sent på eftermiddag för relax innan middag,

Dag 3. Fort och nedför

Efter frukost låter vi hornen växa och sätter sikte på SPS –trail system. Med lite hjälp av liftar slänger vi oss sedan nedför snabba och underhållande enduro-stigar. Vi äter lunch och samlar oss innan det är dags för nya utmaningar under eftermiddagen. Vi firar av dagen men en go after-bike innan det är dags för middag.

Dag 4. Vila med vandring, vidare till Trutnov

Idag ska vi förflytta oss till ett nytt område en bit sydost om Libverda, också det nära den polska gränsen. Efter frukost tar vi avsked av våra pensionatsvärdar och sätter oss i bussen en timme fram till den medeltida staden Turnov. Här gör vi en avslappnad vandring i ett område kallat ”Bömiska Paradiset. Vi beundrar medeltida slott och vandrar upp på spektakulära sandstensklippor med hisnande vyer. Vi  äter lunch för att sedan åka vidare och kommer fram till vårt pensionat sent på eftermiddagen. Efter vi gjort oss hemmastadda väntar middag och en briefing om de kommande dagarnas äventyr.

Dag 5. Trutnov trails

Trutnov Trails är ansett som ett av de bästa och komplexa stigsystemen i Tjeckien och bjuder på allt från superflowiga, snabba stigar till steniga, tekniska spår med snäva svängar, drops etc. Vi kör så mycket vi orkar pustar, äter lunch och kör igen. Sen blir det favorit i repris, after bike och middag.

Dag 6. Chvaleč Borderline Trail

Vi lastar cyklarna på trailern och ger oss av upp mot polska gränsen till området Chvaleč. Här kör vi på naturliga skogsstigar och det är stundtals rätt stökig och brant terräng. Dagen bjuder även på spektakulära vyer över de imponerande Adršpach-klipporna. Som vanligt äter vi lunch på en lokal restaurang innan vi ger oss ut på eftermiddagspasset. På eftermiddagen kör vi tillbaka till pensionat i Trutnov.

Dag 7. Trutnov Trails igen

Sista cykeldagen blir en grand finale med långa, härliga och emellanåt rejält utmanade endurospår, typ i Squamish-stil. Då och då får vi fina vyer över det högsta tjeckiska berget, Krkonoše. Sammantaget ett värdigt avslut på en episk cykelvecka.

Vi återvänder till pensionatet och packar i ordning för morgondagens hemfärd. På kvällen firar vi av med en god middag och lite fest för de som har krafter över.

Dag 8. Trutnov – Prag – Sverige

Vi packar ihop  åker tillbaka till Prag där vi tar avsked av vårt lokala team. En grym MTB-vecka är till ända.

map_marker: Trutnov

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör du vara en hyfsat van stigcyklist och beredd på  drops, stora stenar och en ibland exponerade partier på tunna stigar. I och med att det är två guider kommer vi att dela in oss i två grupper och kan reglera nivån så att de passar de allra flesta. Det är dock ingen resa för noviser.

Vi cyklar mellan 25 – 50 km per dag, men det är rätt krävande och du bör ha god kondition då vi trampar en del uppför, mellan 500 – 1200 m per dag.

Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra, bromsbelägg m.m. Det går även att hyra bra cyklar på plats genom ChezMTB Holidays, för prislista och cyklar se här!

Under turen kommer vi att bo i dubbelrum på mysiga pensionat. Frukost äts på pensionaten liksom en del av middagarna. Flera kvällar åker vi dock iväg och äter middag på mysiga lokala restauranger.  Lunch äter vi ute på  lite enklare matställen och den ingår inte i priset, räkna med ca 130 SEK för en lunch.

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 20-30 °C men normalt runt 15 -20 °C.  Typ tänk svensk sommar!

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om turen. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till
oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Mountainbikeresa

Enduro MTB-vecka, Chamonix

Klassiska Chamonix, vid foten av Mont Blanc, bjuder både på fantastiska vyer och magisk endurocykling. Vi cyklar på naturliga stigar i Chamonix-dalen, samt i närliggande Italien och Schweiz. Detta är resan för dig som gillar teknisk cykling på naturlig stig!

 • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

 • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.