Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

I Atlasbergen brukas fortfarande många av stigarna av Marockos ursprungsbefolkning, berberna och deras packdjur, mulåsnorna. Mulåsnor är en i högsta grad levande del av infrastrukturen i bergen. Under åren har allt fler vandrare från världens alla hörn upptäckt Atlasbergens upptrampade stigar och på sistone även mountainbikeentusiaster. Det tackar vi mulåsnorna för.

Sedan ett antal år har vi jobbat med att ta fram ett riktigt bra koncept och program för kvalitativ stigcykling i Höga Atlas. Vi har rekognoscerat otaliga stigar, boenden och lagt mycket tid på att optimera logistiklösningar.

Vi inleder resan med att åka direkt upp till cykelområdet kring Wirgane. Här bor vi på ett schysst, mindre hotell med tillgång till pool och wi-fi. Vi har ett bra kök som lagar maten och är flexibla inför våra önskemål. Det är en klar fördel att ha lite kontroll över maten, gott och näringsrikt käk är ett måste för att orka trampa och styra rätt. Om vi skulle vilja ha en kall öl efter dagens övningar, så är det ingen omöjlighet.

Vissa av dagarna åker vi upp med minibuss på morgonen eller blir vi upplockade på eftermiddagen. Vissa dagar startar vi direkt från boendet på morgonen eller kommer fram dit på eftermiddagen. Varje dag kommer vi att ha en supportjeep som möter upp på vissa strategiska punkter. Dels av säkerhetsskäl, dels för att jeepen har funktionen som mobil verkstad. Kocken åker också med i jeepen så ni kan räkna med rejäla och imponerande luncher.

Stigarna är ibland släta och fina och terrängen böljande men stundtals är det rätt brant, stenigt, löst och tekniskt utmanade. Vi cyklar också i en bergsmiljö vilket innebär att vissa partier är exponerade med fallrisk. Du bör med andra ord vara van att ta dig fram på ganska tuffa stigar och inte lida av alltför svår höjdrädsla för att ha glädje av resan.

Resan avslutas i Marrakech. En stad som överväldigar med sitt myllrande folkliv, arkitektur och sjudande kommers. Här bor vi bekvämt på en avslappnad, riad (mindre pensionat) på cirka tio minuters promenadavstånd från det världsberömda torget Djemma el Fna.

Vår guider är väl bekanta med Marockos stigar och tillsammans med ett lokalt team av chaufförer, kockar m.fl. kommer de se till att ni trivs på bästa sätt.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 6, max 8 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Marocko (exkl. cykelfrakt
 • Alla lokala transporter
 • Skandinavisk cykelguide
 • En natt  B&B på riad i Marrakech i dubbelrum
 • 6 nätter halvpension Tafti d Atlas dubbelrum
 • Alla luncher dag 2- 7
 • Servicebil (med verktyg, reservdelar)
 • Kock

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Marrakech – Wirgane

På flygplatsen möts vi upp av en chaufför och sedan väntar ca 1,5 h transfer fram till vår bas för veckan, hotel Tafti d´Atlas. Längs vägen passerar vi några av de områden som vi kommer att cykla igenom under veckan och kan blicka upp mot Atlasbergens mest alpina områden. Väl framme i lodgen installerar vi oss, äter middag och har en briefing inför de kommande dagarnas äventyr. Sedan är det dags att meka ihop cyklarna och göra oss redo för morgondagens cykling.

Dag 2. ”Stone Roses- + Love lines, + Sweet & Salt trail”

Idag har vi en stor och utmanande dag framför oss. Vi äter frukost ca 07.45, lastar på cyklarna på racksen och åker sedan bil ca 1 h upp mot några byar ovan Asni.

Vi har sedan en lång nedförslöpa att se fram emot. Inledningsvis cyklar vi på skrå och det finns några exponerade partier men inte så tekniskt svåra och stigen är hyfsat bred. Vi har sedan lite mer tricksig nedförskörning med snäva svängar i löst, stenigt underlag innan vi kommer ut på bredare åsar på jämna och snabba stigar. Vi kommer fram till en väg, korsar den, rasar ned genom en by och trampar sedan uppåt ca 80 höjdmeter. Därefter har vi ett långt parti med flowig stig, som en naturlig bike park, grymt fin hela vägen ned till låglandet strax nedanför byn Asni. Väl nere på plattmark står vår supportbil och väntar med lunch. Vi äter lunch i skuggan av några aleppotallar och pustar ut en stund.

Efter lunch trampar vi några kilometer uppför på asfalt, cyklar igenom marknaden i Asni, tar in på en grusväg som börjar stiga uppåt. På slutet blir det rejält brant! Vägen övergår i stig och det är så brant att vi behöver pusha cyklarna. Totalt handlar det om ca 250 höjdmeter upp till ett pass.

Efter passet börjar det svagt slutta nedför med inslag av riktigt teknisk cykling, sedan flackar det ut och vi har några kilometer av XC- artad cykling. Sedan blir det teknisk cykling i kalkstenskaos innan vi rasar det nedåt igen genom en by i full enduro stil fram till vi når en väg. Vi genskjuter denna på små stigar här och där och kommer fram till ett område med saltgruvor. Vi spanar in gruvorna och cyklar en kort bit på väg tills vi når den sista stigen som i stort sett leder hela vägen fram till hotellet. En riktigt stor cykeldag är till ända.

Afterbike/cykel- och kroppsvård, middag och sedan godnatt!

Dag 3.”Hollywood canyon- + Evil Thorn trail”

Idag har vi en tekniskt lättare dag framför oss och kommer att cykla norrut mot slätten som omger Marrakech. Det är dock den dagen vi har som mest cykling uppför. Vi cyklar direkt från hotellet efter frukost följer en mindre asfaltsväg norrut. Vi viker av på en grusväg västerut och kommer fram till en stor dammanläggning. Vid sidan av denna tar vi av på en stig och börjar klättra uppåt. Är man riktigt stark kan man cykla stora delar, annars går det bra att leda cykeln. Vi kommer upp till ett krön med spektakulär utsikt, sedan bär det av mestadels utför längs med flodravinen på en hyfsat bred stig, stundtals lite ”luftig”. Vi kommer ned till en by, tråcklar oss igenom denna och skråar sedan västerut, ömsom upp, ömsom ned, fram till byn Imi Talat där lunch och supportbil väntar.

Efter lunch trampar vi  uppåt och sedan väntar en, snabb flowig stig på en ås fram till byn Aghbalou. Mycket kaktus och annat vasst runt om, så det är bra att ha koll på stigen. Ovan byn finns en asfaltsväg där bilarna väntar. Sedan åker till tillbaka till hotellet, ca 35 min bilfärd alternativt trampar tillbaka på asfalt och grus (ca 1,5 h).

Dag 4 . ”Open free ride- + Green rush forever trail”

Nu har vi veckans mest spektakulära jeepfärd att se fram emot. Vi lämnar hotellet ca 08.45 och åker längs en asfaltväg som leder förbi dammen vid Wirgane. Några kilometer efter dammen svänger vi upp på en liten serpentinväg (grus) och snirklar oss fram till byn Assif Azigazari. Vi lastar av cyklarna i byn och börjar trampa uppåt på en liten grusväg (som mer har karaktären av stig). Vi cyklar uppåt så långt vi orkar…. Sedan kan vi mer eller mindre köra free ride tillbaka till byn. Strax nedan byn äter vi lunch.

Efter lunch cyklar vi tillbaka en bit på den väg vi kom på på morgonen, vi viker av i ett krön, sedan väntar en lång nedförslöpa (8 km) på en snabb stig längs med bergssidorna.

Vi sladdar till slut in på en restaurangen/bar för en kaffe eller något mer läskande och laddar inför dagens sista etapp. Direkt från restaurangen viker vi av på en stig och träcklar oss igenom små byar och odlingar fram till en grusväg som vi följer en bit innan det är dags att ta sig an dagens sista stigetapp. Denna går genom ett rött landskap som får fantasin att skena. Härliga flowiga stigar upp och ned som återigen tar oss fram hela vägen till hotellet. Ännu en stor dag med mycket nedförskörning är till ända.

Dag 5. Cykelvård, vila eller mer cykling

Vi ägnar lite extra omvårdnad åt cyklarna som gått hårt de första dagarna och kommer att få sig en riktig holmgång dag 5. Vill någon cykla finns det fina stigar i närområdet kring hotellet. Bland annat de vi avslutat de senaste dagarna med. Skulle någon ha väldigt starka önskemål om en längre, utmanande stig har vi kort i ärmen att skaka fram. Men erfarenheten säger att denna vilo/mek dag kommer att göra underverk inför dag 5. Den blir ingen dans på rosor direkt.

Dag 6. ”Butchers deligth + King Kong chrushes trail”

Vi lastar återigen på cyklarna och har en dryg timmes bilfärd ut till passet Tizi Tachedirt. Härfrån rullar vi nedåt och korsar dalen till en by på andra och tar en händelserik stig som leder oss genom byn. Vi kör sakta och försiktigt, får, kor, getter och barn är allmänt förekommande! Snart lämnar vi byn bakom oss och äntrar en stig som ringlar sig längs med bergssidan. Emellanåt är det riktigt stenigt, brant och exponerat med snäva switch backs. Ska man ge sig på och köra allt måste man verkligen vara säker på sin sak och tungan rätt i mun.

Vi rullar sedan ned i en by och slappnar av med en kopp myntaté i ett berberhus och trampar vidare på en bredare stig som övergår i grusväg fram till lunch och supportbil. Vi äter och samlar oss inför en stor eftermiddag.

Efter lunch värmer vi upp med lite avslappnad cykling för psyket men tuffare för benen. Uppför på grusväg med andra ord. Efter ca 30 minuter når vi en by och strax därefter rasar vi brant nedför i en flodravin. Vi pushar sedan kort upp och följer en stig mestadels nedför längs andra sidan flodravinen. Denna är på slutet rätt tunn och väldigt exponerad. Där stigen möter vägen står våra bilar och vi lastar återigen upp cyklarna för dagens sista åk.

Vi kommer nu att åka en liten bit längs med den väg vi åkte första dagen. Vi stannar i en liten by uppe på en högplatå och laddar inför King Kong crushes. Ett grymt enduroåk som innehåller det mesta. Vi börjar med en lite avslappnad cykling längs med åkerfält, väldigt snart kommer vi in i en rockgarden av kalksten med många drops och ramper. I början är det rätt flackt men sedan brantar det på med snäva switchbacks i kombination med stora stenar som både är fasta och rörliga.

Sedan flackar det ut, blir rakare, snabbare men inte utan utmaningar. Vi kommer efter flera kilometers full koncentration ned till ett flackare område och rundar av med riktigt mjuk cruising innan vi rullar in Asnis vardagsliv. Vi kanske tar en kaffe på torget innan vi lastar på cyklarna och åker tillbaka till hotellet. Sicken dag!

Dag 7. ” Jimmy style”, alt ”Panoramic Hangover” – Marrakech

Vi har flera stigalternativ att välja på beroende på ur formen är. Alla kommer att utmynna i den plats där vi åt lunch första dagen. Vi äter lunch lastar på cyklarna och åker tillbaka till Marrakech.

Vi tvättar av och servar cyklarna och hjälper de som behöver packa ihop egna cyklar i vårt lokala cykelrum. Här kan vi även lämna cykelväskorna över natten.

Efter en välbehövlig after bike, dusch följer lite fri shopping, sedan går vi ut och åter/firar av en kanonvecka!

Dag 8. Marrakech – Skandinavien

Efter frukost är det sightseeing på egen hand eller transfer till flygplatsen beroende på våra flygtider. Vi löser transfer oavsett när ni flyger. Med ömma kroppar och glatt sinne säger vi hej då till Marockos stigar för denna gång.

map_marker: Marrakech

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör du vara en hyfsat van stigcyklist och beredd på rätt brant cykling, mindre drops, stora stenar (som ibland rör sig) och en hel del exponerade partier på tunna stigar. Om du ibland väljer att kliva av och leda cykeln, så är det helt ok. ”Better safe than sorry”, är en giltig slogan i sammanhanget.

Det är inga långa distanser men ändå rätt krävande så du bör ha god kondition då vi trampar en del uppför. I sammanhanget är dock dina tekniska färdigheter mer avgörande än att kunna cykla långt och fort.

Vi har 6 stycken 2019 års specialized stumpjumpers 29´ Alu att hyra ut hemma i Sverige 4 medium och två large cyklar. Veckohyran ligger på 2900 SEK. Vi har också självklart reserverdelar till cyklarna om något skulle hända under resans gång.

Det tillkommer ett flygtillägg för cykelfrakt på ca 1000 SEK. Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra och bromskivor m.m. Vi delar upp verktyg mellan oss som vi kan dela på. Vi rekommenderar att köra heldämpat med hyfsad slaglängd på gaffeln.

Under turen kommer vi att bo i dubbelrum på ett hotellet vackert beläget i bergen. Middag och frukost äts på hotellet medan servicejeepen kommer att möta upp för lunch.

I Marrakech bor vi på en fin riad (mindre hotell) där frukost är inkluderad.

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 20-25 °C men normalt runt 10-20 °C. Vi kommer att passera några höga pass och så det är viktigt att vara rustad för cykling i både varmt och lite kallare väder.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Marocko. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till
oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor i Europa
 • Mountainbikeresa

Finale Ligure, Endurocykling i världsklass

Mäktiga stigar i medelhavsmiljö kombinerat med en infrastruktur designad för MTB, gör Finale Ligure till ett av Europas absolut bästa områden för all mountain- och endurocykling. Lägg därtill världens bästa kaffe, glass och mat.

 • Mountainbikeresa

MTB-äventyr genom Transsylvanien

Bland de vackra Transsylvanska kullarna och bergen slingrar sig härliga och utmanande stigar i nästintill oändlighet. Vi varvar tuffa klättringar med fin nedförsåkning och hänförs av de dramatiska vyerna.

 • Himalaya
 • Mountainbikeresa

Mountainbike äventyr i Övre Mustang, Nepal

Mustang, en gång förbjudet att träda in i men nu öppet för besökare. Här väntar mystik, orördhet och helt fantastisk mountainbike cykling!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.