Skitouringvecka i Kaitumjaure & Kebnekaisemassiven

Söker du en vildmarksupplevelse och en känsla av rymd och avskildhet i kombination med grym skidåkning? Häng med oss till väglöst land under ledning av bergsguiden Krister Jonsson.

Vi inleder resan med ett par dagars åkning kring Kaitumjaure, som ligger en bit sydväst från Kebnekaise. Bergen omkring bjuder på bra fallhöjder och det finns fina turer att göra i området. Här kommer vi också få avskildhet och lugn och ro. Det brukar inte vimla av folk i stugan.

Vi avslutar resan med åkning kring Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Kebnekaise massivet erbjuder många fina alpina topptursmöjligheter. Ett område som märkligt nog har hållit sig lite dolt trots sin snösäkerhet och möjlighet till stora åk.

Områdena är väderstabilare och kan erbjuda soligare dagar i jämförelse med grannen i väst; Norge. Kuststräckorna på norska sidan samlar ofta upp oväder och nederbörd vilket är perfekt för att skapa goda vårförhållanden på den svenska sidan av fjällkedjan. Här är klimatet kallare och torrare vilket i regel ger riktigt fin pudersnö.

Skidåkning området erbjuder en överväldigande känsla av rymd och avskildhet, vi befinner oss i den arktiska vildmarken ca 150 km norr om polcirkeln. Åkningen i sig erbjuder allt från stora öppna fjällsluttningar till glaciär skidåkning och branta couloirer.

Även om både mars och maj erbjuder bra skidåkning så är april en idealisk tid att gå på toppturer här. Snötäcket är i regel  väl stabiliserat, med vårsnö på de sydliga sidorna och ofta fortfarande lite puder på norrsidorna. Det är inte ovanligt med ett par rejäla snödump med stora mängder kallsnö i april månad. Dagarna har dessutom blivit lite längre så antalet skidtimmar håller ett bra mått.

Transport och boende

Både Kaitumjaurestugan och Kebnekasie fjällstation ligger en bra bit från närmsta väg, lyckligtvis. Vi kommer att ta oss till både stugorna och fjällstationen och med hjälp av snöskotertransport. Snöskoter är ett väletablerat transportmedel, men de är beroende av rådande förhållandena, så du måste vara redo för ett äventyr som kan innebära att gå lite på skidor eller skotta loss en fastkörd skoter.

De första tre nätterna bor vi i Kaitumjaurestugan med självhushåll. Boendet är spartanskt men läget magiskt och att få ta del av de vardagliga bestyren, skapar i regel ett större engagemang och känsla av närhet. Maten transporterar vi dit med skoter, så vi kan absolut sörja för en bra nivå på käket.

Sista två nätterna bor vi på STF´s Fjällstation vid Kebnekaise. En fjällstation som har ett erkänt bra kök och restaurang och en bastu som inte bara levererar värme utan en strålande fjällvy!

Endast gruppbokningar

På grund av Covid-19 tar vi för tillfället endast mot gruppbokningar på sex personer. Skulle ni vara färre, hör av er så kan vi ge prisförslag.  Med gruppbokningar menar vi slutna sällskap där alla känner varandra och umgås.  Skulle inte datumet vi angett nedan fungera,  hör av er så hoppas vi kunna lösa det vid annan tidpunkt.

Guide

Turen leds av bergsguiden Krister Jonsson. Krister är IFMGA/SBO Bergsguide med rötterna i Västerbotten men sedan många år bosatt i Chamonixdalen. Han driver företaget www.alpinemadness.se och strävar efter att pusha såväl sig själv, som sina gäster, till nästa nivå. Han har många imponerande alpina meriter och ett långt yrkesliv som bergsguide i ryggen och ger ordet stabil en sann innebörd. Värdet att åka med auktoriserad bergsguide? Krister har skrivit en bra text om detta.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd6 dagar
GruppstorlekMin, max 6 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Boende 3nätter Kaitumjaurestugan /STF. Flerbäddsrum
 • Boende 2 nätter STF Kebnekaise fjällstation + slutstädning. Tvåbäddsrum.
 • All mat under vistelsen i Kaitumjaure stugan
 • Frukost och lunch under vistelsen på Kebnekaise fjällstation
 • Bergsguide, IFMGA – certifierad hela veckan
 • Skoter transport från Nikkaloukta till Kaitumjaure
 • Skoter transport från Kaitumjaure till Kebnekaise
 • Skoter transport från Kebnekaise till Nikkaloukta

OBS. Är du medlem i STF så drar vi av 500 SEK från priset.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Nikkaloukta – Kaitumjaure stugan

Ni tar er på egen hand till Kiruna med bil,  tåg eller flyg sedan vidare med buss (eller bil) ut till Nikkaloukta. I Nikkalokta möter bergsguiden upp och vi tar oss in i fjällvärlden med hjälp av skotrar fram till Kaitumjaurestugan. Det är en spännande färd på ca 2.2 h genom storslagna bergsmassiv och långsträckta sjöar. Vi installer oss i stugan och efter sedvanlig säkerhetsgenomgång gör vi kanske en kortare kvällstur upp mot Sanarcohkka.

Dag 2- 3. Kaitumjaure

På morgonen vaknar du upp till en strålande vacker  vy över fjällvärlden och njuter av stillheten. Efter en stabil  frukost tar vi oss upp på bergen  och gör sedan fina turer utifrån rådande förhållanden.  I närområdet finns berg som Leaibeceabetcohkka, Livamcohkka och Sanarcohkka m.fl.. Antalet höjdmeter per dag beror på väder och vind samt  gruppens form. På kvällen äter vi middag till kaminens sprakande och har vi tur sveper norrskenet oss till sömns.

Dag 4. KAITUMJAURE – Toulpagorni – Kebnekaise Fjällstation

På morgonen dyker skotrarna upp och vi sätter sikte på Toulpagornis fot, det magiska fjället med sin iögonfallande profil. Detta kan bli en fin dag med ett par stora skidåk igen, Kommer vi upp på Toulpas topp så har vi 1000 fallhöjdsmeter ner till dalen. Vi tar oss över till Laddtjovagge och avslutar veckan på Kebekaise fjällstation.

Dag 5. Kebnekaise Fjällstation

Vi vaknar och laddar för veckans sista skiddag, det finns ett antal riktigt bra turer att göra i området och valet beror på rådande förhållanden. På kvällen firar vi av med en kanonmiddag.

Dag 6. Kebnekaise – Nikkaloukta

Frukost och retur med skoter till Nikkaloukta och hemresa.

Bra att veta

Detta är en relativt krävande skidresa, du ska ha bra kondition och ha bra vana att åka offpist och vara bekant med skitouring. Vi rekommenderar ett par skidor runt 95-100mm midja med techbinding typ ATK freerider inklusive stighudar och skarjärn samt lämpliga pjäxor, typ motsvarande Atomic Backland. Har du ingen egen utrustning går det t.ex. att hyra via Alpingaraget i Stockholm eller på Höjdmeter i Kiruna.

Lavinutrustning är obligatorisk, spade/sond/tranciver, och vi kommer att öva på sökning innan vi gör några större utflykter. Då vi kommer att vara en del I brant terräng samt på glaciär så behövs dessutom sele, isyxa och stegjärn. Detta kan också hyras.

Dagsprogram

Programmet är i någon mening att betrakta som preliminärt. På grund av extrema väder/ vindförhållanden kan det hända att vi blir tvungna att lägga om våra planer helt och hållet.  Sannolikheten att vi kan genomföra resan enligt plan är dock relativt stor.

STF- MEDLEM?

Är du medlem i STF dras 500 SEK av på priset. Ange om så är fallet i samband med bokning.

KOMMUNIKATIONER

Ansvaret för att ta sig till och från startorten, Nikkaloukta, ligger på dig som gäst. Vi vägleder dig dock gärna. Vi råder dig starkt att inte boka några tåg- flyg- bussbiljetter förrän boende och arrangemanget som helhet, är bekräftat av oss.

Tåg
Till Kiruna kan bokas via www.sj.se. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination.

Buss
Till Nikkaloukta bokas genom Nikkalouktaexpressen. Tidtabellen kommer att publiceras någon gång i december. OBS, det är turen som är framme i Nikkaloukta vid lunchtid, som vi planerar att utgå ifrån. Bussen utgår från Kiruna busstation och kör via Kiruna järnvägsstation och flygplats innan vidare färd mot Nikkaluokta.

Skotertransport
Transporten med skoter ingår i resan pris. Ni kommer åka i slädar och i priset ingår även varma skoteroveraller och hjälm.

Mat

När ni bor i Kaitumjaurestugan ingår all mat. Ni måste dock vara beredda på att laga den själva och hjälpa till med övriga hushållsbestyr som att hugga ved, hämta vatten etc. Under vistelsen på Kebnekaise fjällstation ingår frukost och lunchpaket. En tvårätters middag ligger på ca 450 SEK.

Boende

I Kaitumjaurestugan bor ni i flerbäddsrum. Vi kommer dock se till att ni som grupp bor tillsammans och att vi så långt det går säkrar hushållningen enligt Covid -19 rekommendationer. Det är spartankst boende med utedass och snötvätt alt utedusch med hink (vatten värms på kamin).  Att bo enkelt ger ett mervärde, din närvaro kommer att stärkas.

På Kebnekaise fjällstation bor ni två och två i antingen tvåbädds eller fyrbäddsrum, ekonomistandard. Här finns lyx som dusch, bastu och restaurang med fullständig rättigheter.

I god tid får du en packlista och annan nödvändig information. Har du frågor, hör gärna av dig:

031-7070080, info@pathfindertravels.se

 

Du kanske också gillar:

 • Europa
 • Skidresa

Arctic Haute Route – Ski & Sail

Följ med på världens vackraste topptursseglats! Upplev tre fantastiska dagar med skidåkning i magisk miljö kombinerat med avslappnat boende på ett klassikt kryssningsfartyg.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.