En resa till Alaska med vandringar i delstatens nationalparker
Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.
Närkontakt med vilda djur som Alaskaälg och grizzlybjörn är att vänta på denna naturresa. En oerhörd rikedom på storslagen natur, vilt och fågel är det som i första hand kännetecknar den största delstaten i USA. Du får besöka Denali som är en av de mest sevärda nationalparkerna på västra halvklotet, Kenaihalvön med fjordar och skogssjöar, Kodiak, jättebjörnarnas ö, samt Wrangell-St. Elias, världens största vildmarksområden med glaciärer och snöklädda toppar.
“Det var en helt fantastisk resa! Trodde jag inte skulle orka med hela tiden, men tji fick jag! Bosse hade planerat resan JÄTTEBRA och det hände hela tiden nya spännande saker. Så mycket vackert att se och upptäcka. Den här resan vill jag jättegärna göra om.”
Lena, 2023
Under resan kommer vi att göra ett antal exkursioner och mindre vandringar. Vi kommer att besöka en mängd olika platser och skiftande biotoper med hjälp av buss, båt, flyg och tåg. Resan går i ett lugnt tempo och för den fotointresserade kommer det finnas goda möjligheter att fotografera wildlife. Genom naturguiden Bo Björnsäter har du möjlighet att få en lärorik upplevelse av Alaskas vilda och dramatiska bergslandskap. Bo har haft denna resa i mer än 20 år och har en 40 årig erfarenhet av regionen. Hans kunskap om området är mycket djup och han får betraktas som Sveriges mest initierade Alaskakännare.
Klicka för större bilder
Avgångar
Avresa | 2025-06-03 |
Hemresa | 2025-06-26 |
Avreseort | Stockholm |
Pris | 75 000 SEK |
Guide | Bo Björnsäter |
Platser kvar | Ja |
Bekräftad | Nej, avvakta med att boka anslutningsresa |
Resefakta
Reslängd | 25 dagar |
---|---|
Gruppstorlek | Max 10 personer |
Gradering | 1A |
I resans pris ingår
- Flyg t/r Anchorage
- Alla lokala transporter
- Svensk färdledning
- Logi: Hotell i Anchorage (1+2 natt), hotell i Seward 2 nätter, Cordova 3 nätter (B&B), Chitina 1 natt, och Glennallen 1 natt
- Logi: Camping 12 nätter (2 pers per tält)
- Tre luncher och en middag ingår, övriga måltider till självkostnadspris i samband med camping.
Frågor och intresseanmälan
Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.
Resan dag för dag
DAG 1. SKANDINAVIEN – ANCHORAGE
Flygresa till Alaska. Vi möts upp på Arlanda och vid ankomsten till Anchorage tar vi taxibilar till ett lägenhetshotell nära centrum.
DAG 2. ANCHORAGE – Seward
Vi hinner acklimatisera oss till lokaltiden samt vid behov komplettera utrustningen. Vi besöker Anchorage Visitor Center för bok – och kartinköp. Med minibuss kör vi i på av delstatens mest spektakulära bilvägar ut till Kenaihalvön. Vi gör flera stopp för att fotografera vyerna och djurlivet längs Seward Highway. Vid havsviken Cook Inlet kan vi se den vithövdade havsörnen komma svävande och uppe på bergstopparna brukar snöfåren hålla till. Vid Beluga Point kan vitvalar och knubbsälar dyka upp. Färden fortsätter genom Chugach-bergen med höga snöklädda bergstoppar, vackra sjöar med fågelliv som svartnäbbad islom och silvertärna. Här kan även svartbjörn ses i skogarna med sitkagran och balsampoppel. På kvällen anländer vi till fiskebyn Seward där vi tar in på hotellet med utsikt över hamnen. Här ligger fiskebåtar som kommit in med dagens fångst av lax, hälleflundra och kungsfisk. På den närliggande hamnkrogen finns havets läckerheter på menyn.
DAG 3. Kenai Fjords
På morgonen stävar vi ut med ett litet turistfartyg på Resurrection Bay för en heldags kryssning i Kenai Fjords nationalpark. Vi möts av enastående vyer över kustberg, öar och fjordar, samt ett rikt marint liv med havsuttrar, sjölejon och valar. Båten tar oss in till tidvattensglaciärer inne i fjordarna där knubbsälar håller till. En enkel lunch serveras med vyer över glaciären. Längre ut på Chiswell Islands häckar havsfågelkolonier med tofslunne, sillgrisslor, beringstejst och tretåig mås. I lufthavet är pelagiska arter som stormfågel, liror, och stormsvalor vanliga. Här ute på de stormpiskade klippöarna hittar vi kolonier av Stellers sjölejon och här kan späckhuggare och knölvalar dyka upp. På hemresan stannar vi till på den lilla ön Fox Island för middag bestående av lax- och kungskrabba. På kvällen gör vi en rundtur i Sewards gamla kvarter och avrundar dagen med ett besök på Yukon Canoe, en typisk Alaskabar. Efter en händelserik dag övernattar vi på hotell Breeze Inn.
DAG 4. Seward – Homer
Från Seward går färden med minibuss till Homer. På vägen besöker vi Exit Glacier, en av många landglaciärer från Harding Icefield, en av Nordamerikas största inlandsisar. Här har nationalparken ett besökscenter och en naturstig och vi gör en kort vandring på den fram till glaciärfronten. Här spanar vi efter Sitkahjortar och svartbjörnar.
Färden fortsätter sedan på Sterling Highway söderut på Kenaihalvön mot vägs ände vid kustbyn Homer. Vi passerar den världsberömda laxfloden Kenai River och följer kustvägen söderut med vyer över Cook Inlet och aktiva vulkaner i fjärran . Vi stannar till i byn Ninilchik för att besöka den gamla rysk-ortodoxa kyrkan från den tid då Alaska tillhörde Ryssland. Framme i fiske- och konstnärsbyn Homer slår vi läger för natten på en campingplats med utsikt över Kachemak Bay. Här ligger Homer Spit, en sju km lång sandrevel bildad under istiden som numera är hamn för fiskebåtar och utgångspunkt för Kodiakfärjan. Vi gör en sightseeingtur i Homer och äter middag på någon av fiskrestaurangerna i byn innan vi törnar in i tälten för natten.
DAG 5. Färja Homer – Kodiak
Beroende på färjetidtabellen tar vi bilfärjan på morgonen eller på kvällen. Vid avfärd på morgonen embarkerar vi bilfärjan M/V Tustumena och stävar ut på Kachemak Bay med kurs söderut på Alaskagolfen. Båtresan mot Kodiak tar ca nio timmar och från övre däck har man fina vyer över havet. På färjan finns restaurang som serverar lunch och middag. Vi passerar de obebodda vulkanöarna Barren Islands och här brukar man kunna se knölval och Stillahavstumlare. I lufthavet är pelagiska arter som liror och stormfåglar vanliga. I fjärran syns snöklädda toppar när vi närmar oss öarna Shuyak och Afognak som tillhör Kodiakarkipelagen. Vi anlöper Kodiaks hamn på kvällen och åker med hyrbilar till Ft. Abercrombie State Park beläget i en trolsk urskog med Sitkagranar där det finns fina campingplatser. Här sätter vi upp vårt basläger för våra dagar på Kodiak. Vid avfärd på kvällen har vi tid för en utflykt i Homer med omgivningar. Vi tar då nattfärjan och delar flerbäddshytter och anländer på förmiddagen dagen efter.
Dag 6–8. Kodiak
Kodiak är den näst största ön i USA, känd för sitt laxfiske och världens största brunbjörn, Kodiakbjörnen. Kodiak kallas för smaragdön (The Emerald Isle) då den näringsrika vulkanjorden ger en frodig vegetation. Större delen av ön är ett naturreservat utan bilvägar med höga snöklädda bergstoppar, djupa havsvikar och laxfloder. Under dagarna på Kodiak gör vi vandringar och utfärder med hyrbilar till olika delar på Kodiaks östkust. Vi besöker Pasagshak Bay och Fossil Beach där vi gör en kustvandring över blomsterrika ängar och spanar efter havsutter, knubbsäl och knölvalar. Här finns en hjord amerikansk bison eftersom ranchägarna bytte nötboskapen mot bisonoxar som kan försvara sig mot aggressiva Kodiakbjörnar. En annan vandring går genom djup Sitkagranskog ut till en havsudde, Termination Point. Vi besöker tidvattenstränderna vid Anton Larsen Bay där björnarna letar efter musslor. Med hyrbilarna spanar vi av djurlivet längs vägarna. Förutom björn finns också Sitkahjort, bäver, piggsvin och rödräv. Vi åker upp till utkiksberget Pillar Mountain för panoramavyer över ön och hamnen. I Kodiaks hamn ligger USA:s största laxfiskeflotta och på restaurangens meny finns stillahavslax, hälleflundra, pilgrimsmussla och kungskrabba. Om vädret tillåter finns möjligheten att flyga ut med småplan för att se fiskande brunbjörnar på Kodiak eller i Katmai nationalpark. Detta är en extratur som betalas på plats.
Dag 9. kodiak– anchorage – cordova
Efter tre dagar fyllda av upplevelser på Kodiak flyger vi med Alaska Airlines till Anchorage och vidare till den lilla fiskebyn Cordova på andra sidan Prince William Sound. Här tillbringar vi två dagar för att besöka ett av Alaskas största floddeltan vid Copper River som är rastplats för miljontals flyttfåglar under vår- och höstflytten. Här får vi ta del av Alaskas strapatsfyllda historia då man byggde en 35 mil lång järnväg från Cordova genom vildmarken till koppargruvan i Kennicott. Här bor vi i tre nätter på Orca Adventure Lodge, en före detta fiskfabrik belägen vid havsviken Orca Inlet. Utanför simmar havsuttrar och vithövdade havsörnar sitter i grantopparna. Cordova är ingen turistort utan en genuin fiskeby utan vägförbindelse. Här lever man på fisket av den berömda Copper River-laxen som exporteras som konserv över hela världen. Vi får uppleva det genuina Alaska utanför allfarvägarna.
Dag 10. COpper River Deltat
Copper River är den tionde största floden i USA och dränerar Wrangell- och Chugach bergen 50 mil i inlandet och bildar ett 8 mil brett delta vid Stilla havskusten. Här vandrar miljontals laxar upp för att leka långt uppe älvarna de en gång föddes i. En av dagarna gör vi en dagstur med vår minibuss ut till deltat som är sträcklokal för miljontals flyttfåglar som gäss, änder och vadare. Här i lagunerna simmar kanadagäss, trumpetarsvanar och stillahavslom. Vi gör en paddeltur med kajaker i en sjö bland isberg som kalvat från Sheridan-glaciären. Kajakturen leds av guider från lodgen och en lunch dukas upp på en ö med utsikt över glaciären. Efter paddelturen fortsätter vi med vår minibuss ut till floddeltat till vägs ände. Grusvägen är byggd på den gamla banvallen där järnvägen gick mellan koppargruvan uppe i bergen och Cordovas hamn. Vi kör ut i deltat och kan här uppleva den mäktiga Copper River med förbiflytande isberg som kalvat från glaciärerna uppströms. På kvällen gör vi en utflykt till Eyak Lake för att spana efter laxfiskande svartbjörnar.
Dag 11. CORDOVA – Kustregskog
I närheten av Cordova gör vi en vandring genom kustregnskog upp till den lilla fjällsjön Crater Lake. Vi följer en välmarkerad led brant upp genom Hemlock- och Sitkagranskog med milsvida vyer över Chugachbergen, Copper River deltat och Orca Inlet. Vi vandrar genom urskog med meterlånga skägglavar hängande från grenarna, här kan granjärpen dyka upp. Vildmarkskänslan är påtaglig, här möter vi inga andra vandrare förutom möjligen svartbjörnar. Vi äter vår medhavda matsäck vid sjön och de modiga tar sig kanske ett dopp. Vi återvänder ner till byn och fiskehamnen där man kan ta en after walk dryck på den lokala Alaskabaren. Efter middagen på egen hand finns det möjlighet att ta minibussen för en kvällstur längs havet för djur- och fågelskådning.
DAG 12. CORDOVA – VALDEZ – CHITINA
Det är dags att lämna vildmarksbyn Cordova och vi flyger över kustbergen och Prince William Sound. Vi anlitar den lokala bushpiloten och flyger med småplan (typ Beaver el Cessna) och landar i hamnstaden Valdez. Staden är ändpunkten för den 130 mil långa Trans-Alaska Pipeline från oljefälten vid Prudhoe Bay vid ishavet i norr. Här provianterar vi innan färden fortsätter med egen charterbuss och chaufför. Vi passerar genom Keystone Canyon med spektakulära vattenfall, över Thompson Pass med storslagna vyer över Chugach-bergen fram till Edgerton Highway som leder till den lilla byn Chitina. I början på 1900-talet var byn en för järnvägslinjen mellan Kennicottgruvan i öster, Cordovas hamn i söder och bilvägen norrut till Fairbanks. Idag är det ett litet samhälle med 70 invånare mest känt för sitt laxfiske. Här övernattar vi på Chitina Hotel i “vilda västern-” stil. Nära hotellet ligger Oncle Toms Tavern, här brukar livemusik från lokala trubadurer liva upp stämningen.
DAG 13. CHITINA – McCarthy
Efter frukost och sightseeing i byn med omgivningar och besök på ett litet konstgalleri fortsätter färden på grusväg med en ny charterbuss. Målet är det gamla gruvsamhället McCarthy som ligger mitt inne i världens största skyddade vildmarksområde, Wrangell-St.Elias National Park. Här möts fem olika bergskedjor med nio av de sexton högsta topparna i landet. Vi får se Mt. Wrangell, en aktiv vulkan liksom otaliga bergstoppar och glaciärer så långt ögat når, allt i en ofattbar skala. I denna vildmark skall vi tillbringa de närmaste två dagarna. Vi slår läger vid Glacier View Campground med utsikt mot höga bergstoppar och glaciärer. Nationalparken är ännu relativt okänd så vi brukar ha campingen för oss själva. Efter att vi satt upp tälten tar vi en promenad in till McCarthy belägen nära Kennicott-glaciären. Koppargruvan stängdes 1938 och nu är det turismen som tagit över med fokus på vandring, bergsklättring och forsränning. Det finns några restauranger, ett hotell och en saloon, resten av byn är som ett utomhusmuseum från gruvtiden.
DAG 14–15. Wrangell-ST Elias NAtionalpark
Vi har två aktivitesfyllda dagar i detta vildmarksområde. En hänförande vy möter dig vid Kennicott River, vår utgångspunkt för turer i området. En av dagarna gör vi en lätt glaciärvandring på Root- glaciären där vi får pröva på att använda stegjärn. Turen leds av erfarna guider från St. Elias Alpine Guides. Vi har med oss egen lunch som intages på glaciären med utsikt mot den 5000 m höga vulkanen Mt Blackburn, det femte högsta berget i landet. Turen avslutas med guidad rundvandring i den gamla koppargruvan med sina imponerande träbyggnader. Middagen tillagas i tältlägret med utsikt över glaciärdalen. Den andra dagen bjuder på en fem mil lång forsfärd med gummibåtar nedför Kennicott River och Nizina River genom mäktiga Nizina River Canyon. De här dagen har vi guider från Copper Oar som leder forsränningen. Det ingår en god lunch som dukas upp på flodstranden. Forsfärden avslutas vid Chitina River varifrån vi flyger tillbaka med bushplan från Wrangell Mountain Air . Från planet har vi fantastiska vyer över Kennicott – glaciären och ett av världens mest spektakulära isfall – Staircase Icefall. Middag kan intagas på någon av byns restauranger eller hemma i lägret. Efter dessa två dagar med många spännande upplevelser sover man gott i tältet.
DAG 16. McCarthy – CHITINA – GLENnALLEN
Det är dags att lämna denna storslagna vildmark och återvända till Chitina med vår charterbuss. Under återfärden har vi chans att se alaskaälg vid småsjöarna och högt uppe på bergssidorna kan det finnas snögetter. Efter ett lunchstopp i Chitina fortsätter vi till centralorten Glennallen där vi provianterar inför de avslutande dagarna i Denali nationalpark. Här har vi en hotellnatt med dusch och sköna sängar. Middagen intages på hotellets restaurang med lokala specialiteter som caribou sausage.
DAG 17. GLENnALLEN – DENALI Nationalpark
Tidigt på morgonen fortsätter färden norrut på Richardson och Denali Highways. Storslagna vyer möter oss längs den 20 mil långa vildmarksvägen Denali Highway som tar oss till Denali nationalpark. Detta var den första bilvägen till nationalparken 1957. Landskapet är glacialt präglat bestående av moränryggar och permafrosthögar, så kallade pingos ute på tundran. Sjöar som Tazlina Lake har ett rikt fågelliv med bland annat bergand och trumpetarsvanar. Norrut breder den 90 mil långa bergskedjan Alaska Range ut sig med 4000 meters toppar. Efter incheckning vid nationalparksentrén, slår vi upp tälten för en natt vid Riley Creek Campground. Har finns faciliteter som butik, dusch, tvättstuga och internet.
DAG 18–21. DENALI Nationalpark
Vi tar nationalparksbussen in i Denali nationalpark. Inne i parken ligger nordamerikanska kontinentens högsta berg, Mt. McKinley eller Denali som det numera heter. Berget reser sig imponerande över omgivningarna med en höjd av nästan 7000 meter. Området är rikt på grizzlybjörn som vi har chans att få se åtskilliga exemplar av. Här finns också varg, lodjur, Alaskaälg, vildren, snöfår, murmeldjur, jordekorrar och snöskohare. Av fåglar finns bland annat dalripa, jaktfalk och kungsörn. Bussen tar oss in till Teklanika Campground som blir vårt basläger under tre nätter. Vi använder nationalparksbussarna för att ta oss till olika vandringsområden i parken. Här finns inte så många preparerade vandringsleder utan man får hitta egna färdvägar genom terrängen. I de stora floddalarna är det lättgånget och uppe på tundran ovanför trädgränsen likaså. Här uppe på bergskammarna finns en artrik fjällflora med storslagna vyer över Alaska Range, bergskedjan med 4000–5000 meters toppar. Om vädret tillåter gör vi en toppbestigning med panoramavyer över landskapet. Sista dagen återvänder vi med nationalparksbussen till Riley Creek vid parkentrén för en natts camping.
DAG 22. tågresa DENALI – ANCHORAGE
Vi har tid innan att besöka nationalparkens besökscenter på förmiddagen innan vi tar vi tåget Alaska Railroad tillbaka till Anchorage. I en av vagnarna finns en panoramakupé varifrån man har fina vyer över landskapet. Färden går i långsamt tempo längs floder, skogar och bergskedjor, det är en avkopplande tågresa med flera fotostopp. Tåget stannar till i Talkeetna där klätterexpeditioner till Mt McKinley brukar utgå ifrån. Middag kan intagas under färden, tåget har en bistro med smårätter. Efter cirka åtta timmars tågresa anländer vi till Anchorage. Övernattning två nätter på samma lägenhetshotell som vi hade första natten vid ankomsten till Anchorage. Kvällen fri för egna aktiviteter.
DAG 23. ANCHORAGE
Under sista dagen i Anchorage ges tillfälle för souvenirinköp, museibesök eller egna utfärder. Möjlighet till egna vandringar och cykelturer på Coastal Trail kan rekommenderas. Anchorage Museum of Art and History är sevärt, REI varuhus för friluftsprylar kan vara av intresse. Vi samlas på kvällen för en avslutningsmiddag på någon av stadens restauranger.
DAG 24-25. ANCHORAGE – SKANDINAVIEN
Vi tar taxibilar ut till flygplatsen för den långa hemresan. Vi landar i Stockholm dagen därpå med många minnen för livet i bagaget.
Bra att veta
Vår resa till Alaska är framför allt till för er som söker en unik och storslagen naturupplevelse mer än en lång eller utmanande vandring. Med hjälp av båt, bil, tåg och flyg rör vi oss över ett tämligen stort geografiskt område och ta del av olika områden av Alaskas fantastiska vildmark. Under resan kommer vi att vandra en del, men det blir inga längre sträckor och vi kommer endast att bära lätta dagsäckar. Vi kommer även att pröva på rafting med gummibåt och ta del av landskapet från ovan genom att flyga småflygplan. Fina möjligheter till naturfotografering, fiske och glaciärvandringar kommer att finnas under denna resa till Alaska. Utöver möten med björn, vithövdad havsörn, havsutter etc., kommer vi att komma i kontakt med intressanta människor, (trappers, aleuter, athabascaindianer), i de småbyar vi passerar under resans gång.
Som resenär är det bra om man har lite vana av friluftsliv då vi under flera nätter kommer att bo i tält och äta fältmässigt. Man behöver utrustning motsvarande det som är nödvändigt att ha med sig under en sommarvandring i skandinaviska fjällkedjan. En mer detaljerad utrustningslista kommer att skickas ut innan avresan.
I god tid innan avresan till Alaska kommer vi även att ha ett informationsmöte för alla deltagare. Vi kommer då att närmare gå in på vad som behövs i utrustningsväg och räta ut eventuella frågetecken inför resan. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se