Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till de vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

Kirgizistan är till 80% täckt utav berg och stoltserar med många höga toppar. Landet gränsar till Kazakstan i norr, Kina i öst, Uzbekistan i väst och Tadzjikistan i syd och väst. De största bergskedjorna i landet är Tian Shan och Pamir-Alay och vidare från dessa mynnar flera mindre bergskedjor ut.

Turkestan Circuit är en spektakulär vandring i Kyrgyz Pamirbergen, där Kirgizistans näst högsta berg, Peak Lenin stoltserar med sina 7134 m. Vi vandrar i de vackraste och mest avlägsna delarna av sydöstra Kirgizistan, även känd som Centralasiens Patagonien med sina snöklädda bergtoppar, glaciärer, skogstäckta bergssidor, ljusblå sjöar och vidsträckta öde bergsslätter.

Vi välkomnas hem till den gästvänliga lokalbefolkningen och vi får bland annat tillbringa en natt hos en herde som erbjudit både hästar och vandrare boende sedan Sovjetunionens uppbrott. Hästar kommer bära vårt bagage och vi behöver endast bära en dagsryggsäck.

Vandringen tar oss genom enbärslundar och passerar flertalet vilda forsar och höga glaciärtäckta bergstoppar. Landskapet är verkligen oerhört vackert och dramatiskt men samtidigt mjukt med sina blomsterängar och frodiga gräsmarker. Djurlivet är rikt och detta område är bland annat hem till den majestätiska kungsörnen.

Vi kommer passera en del branta bergspass men vandringen är inte tekniskt krävande. Räkna med att vi vandrar ungefär sex till sju timmar per dag i lugnt tempo. Under vandringen bor vi i tält med en inledande och avslutande natt hemma hos lokalbefolkningen.

Guide för resan är Jörgen Karström som är en internationellt auktoriserad bergsguide (UIAGM) som dessutom pratar ryska. Jörgen har varit i Kirgizistan ett flertal gånger som både skid och-vandringsguide.

Vår lokala partner har vi samarbetat med i många år, han hjälper oss även med våra skidresor till Kirgizistan. Vi sätter stort värde på att ha en partner som vi känner väl och som levererar fantastiska upplevelser och kvalitet varje gång.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2022-08-062022-08-18Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan 25 400 SEKJörgen KarströmJa

Resefakta

Reslängd13 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Osh
 • Alla lokala transporter
 • Svensk färdledare
 • Kockar, hästförare samt lokal guide
 • All mat frukost, lunch och middag
 • Boende under vandringen (tält och homestay)
 • Lån av sovsäck och liggunderlag
 • Park- och vandringstillstånd
 • Hotell med frukost i Osh  (2 nätter)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. SKANDINAVIEN – OSH

Vi flyger österut mot Kirgizistan och efter att ha passerat 4 tidzoner anländer vi till Osh tidigt på morgonen lokal tid.

DAG 2. ANKOMST OSH. VIDARE MOT PAMIR ALAI

Tidig ankomst till Osh, som är den äldsta, samt näst största staden i Kirgizistan. Det är en livlig stad med pittoreska bazaarer och en mycket gästfri befolkning. Vi blir hämtade på flyplatsen av vårt Kirgiziska team och fortsätter direkt mot bergen. Framför oss har vi 7h bilfärd med fantastiska vyer där vi får chans bekanta oss med landskapet. Vi stannar och äter frukost efter någon timme. Tidigt på em ankommer vi till Uzgurush på 1400m och kan vila inför vandringen. Vårt boende är hos en familj som driver ett enkelt hotell med låga byggnader runt en innergård.

DAG 3. UZGURUSH – BULJUMA – AK TASH

Efter en rejäl frukost är det dags att börja vår vandring genom detta spektakulära landskap. Vi går genom skogar av vildaprikos och valnötsträd mot Buljuma pass (2794 m). När vi kämpat oss upp till toppen av passet belönas vi med storslagna vyer över Piramidalnyi och Orto Chasmas toppar. Vi vandrar vidare genom Ak-Tashdalen tills vi når vår tältplats på 3000 m. Vi njuter av en middag i det fria och när mörkret kommer kan vi beundra en gnistrande stjärnhimmel innan det är dags att krypa ner i sovsäckarna.

Distans: 15 km
Höjdskillnad: +1600m/-200m

DAG 4. AK TASH – JALGYCHY- ORTO CHASHMA

Dagens vandring tar oss till de övre delarna av Ak-tashfloden och därefter över Jalgychy pass (3774 m). Efter en kämpig väg upp till passet vandrar vi nu ner mot Jalgychydalen där vi får en fantastisk panoramavy över Turkestans bergskedja. Vi åter lunch på ängarna i dalbotten och tar igen oss inför dagens andra pass, ett namnlöst pass som tar oss in i Orto Chashmadalen. Efter en lång dag kommer vi ner till en fantastisk lägerplats på 3150m med utsikt över 5000m toppar på Tadjikiska gränsen.

Distans: 17km
Höjdskillnad: +1350/-1200 m

DAG 5. ORTO CHASHMA – KARA SYY

Efter en stärkande frukost knyter vi på oss skorna och börjar vandra i lugn takt neröver dalen. Vi tar oss ner till Orto Chasmafloden som vi passerar på en bro. Vi lämnar floden och börjar uppstigningen mota dagens pass på 3700m. Det passet tar oss in i en ny dalgång där vi ska tillbringa två nätter. Vi är nu omgivna av några av världens största granitväggar. Nattläger på 3000m.

Distans: 14 km
Höjdskillnad: +1000/-1150 m

DAG 6. KARA SYY

Idag finns chansen till en vilodag om man känner att kroppen behöver återhämtning. Är man inte är sugen på att vila så finns möjlighet att idag vandra upp mot de stora klippväggar som tornar upp sig i slutet av dalen. Granitväggar som erbjuder några av världens mest utmanande klätterleder. Vi vandrar därefter tillbaka till vårt tältläger där vi spenderade föregående natt.

Distans: 10 km
Höjdskillnad: +600/-600m

DAG 7. KARA SYY-ORTO CHASMA

Vi lämnar nu storväggsklättrarnas paradis och vandrar tillbaks den väg vi kom för 2 dagar sedan. Först upp till passet på 3700 och sen ner till Otto Chasmafloden som vi följer uppöver till dagens lägerplats på 2900m. En stor äng vid floden.

Distans: 12 km
Höjdskillnad: +900/-1000 m

DAG 8. ORTO CHASMA – AK TUBEK

Idag vandrar vi uppför floden omgivna av stora bergstoppar och klippväggar. Vi tar oss till de övre delarna av Orto Chasmafloden och följer den ända tills den flyter ihop med Ak-Tubekfloden. En lite kortare dag upp till turens högsta läger på 3600m. I morgon ska vi över det högsta passet på vandringen 4390m.

Distans: 10 km
Höjdskillnad: +700

DAG 9.AK TUBEK– AK MECHET

Vi vaknar i gryningen och möter morgonljuset med en kopp rykande kaffe. Idag vandrar vi upp till turens högsta pass på 4390m, där vi möts av makalösa vyer över Ak Tuber, Iskander (5120 m) och Admitalteets (5090 m) samt Orto Chashmadalen. En lång nedstigning till Ak-Suu väntar sedan längs steniga bergssidor. Stigen är brant på vissa ställen men utan att vara tekniskt svår. Nattläger på 2900m.

Distans: 13 km
Höjdskillnad: +800/-1500 m

DAG 10. AK MECHET – IZGURUSH

En lättare dag väntar då vi vandrar nedströms längs floden Ak-Mechet. Vi fortsätter sedan på steniga stigar som tar oss till den lilla byn Uzgurush. Natten tillbringas hos samma familj.

Distans: 15 km
Höjdskillnad: +100/-1500 m

DAG 11. IZGURUSH – BATKEN – OSH

Vi vaknar tidigt och äter frukost innan vår bilfärd mot Osh som beräknas ta ca 7 timmar. Det är bra att försöka komma iväg så tidigt som möjligt för att slippa sommarhettan. Planen är att hinna fram till Osh i god tid för att hinna kika runt lite och äta en gemensam middag på kvällen. Vi övernattar på hotell.

DAG 12. OSH

En dag till att se Osh och ta igen sig efter långa dagar ute i bergen. Osh ligger på 960m höjd och det är nu mycket varmare än vad vi haft i bergen. På hotellet finns en basäng där man kan sitta och drömma sig tillbaks till turen. Efter frukost går vi till basaren och handlar torkad frukt, nötter och lokalt hantverk. Osh har 250.000 invånare och ligger alldeles på gränsen till Uzbekistan i östra delen av den bördiga Ferganadalen. En viktig handelsstad med 2000 årig historia som var en marknadsplats på sidenvägen. Vi avslutar vår tid i Kirgizistan med en god middag på en restaurang i staden.

DAG 13. OSH – SKANDINAVIEN

Det blir en tidig morgon då planet går 04.30. Vi åker transfer till flygplatsen och påbörjar vår resa hem.

Bra att veta

Denna vandring är fysiskt krävande då vi stundtals går på rejält branta och steniga stigar och det är inget för den som lider av kraftig svindel. Vissa dagar har vi stora stigningar och många timmar att tillryggalägga. Mycket god fysik och vana att vandra i tuff terräng är en förutsättning på denna resa. Vi vandrar 8 dagar på denna tur och stigarna vi går på är oftast i relativt bra skick. Vissa bergspass är branta och exponerade men inte mer tekniskt krävande än att våra packhästar kan ta sig över. Dag 8 ska vi över ett pass på 4390 m, vi kommer känna av höjden och det är en tuff dag så det gäller att man känner att man klarar av det både fysiskt och psykiskt. Vi kommer då att vara bra acklimatiserade för den höjden. Hästar bär vår packning så det enda vi behöver bära är en dagryggsäck.

Bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena. Om dagarna kan det vara hett men om kvällar och nätter blir det kyligare, minimum +5 C. I resans pris ingår lån av sovsäck och liggunderlag, anmäl om ni önskar låna detta.

Under vandringen övernattar vi i tvåmanstält samt hemma hos lokalbefolkningen och tvättar av oss i bäckar. Maten lagas av medföljande kockar och vi äter i regel frukost och lunch i ett mattält, lunch äter vi i regel i det fria. Vatten tar vi från forsar och bäckar, det är fräscht och går bra att dricka. Vill man vara helt säker så är det dock bra att ha med sig vattenreningstabletter.

Guiderna och hästförarna förväntar sig dricks, ca 500 SEK från varje person. Detta är självfallet helt frivilligt men väldigt uppskattat.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Vandringsresa

Vandra till Mt Everest Base Camp, Nepal

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär.

 • Vandringsresa

Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

 • Himalaya
 • Vandringsresa

Vandring i Kuari pass, indiska Himalaya

Indiska Himalaya är ett av världens mest imponerade bergsområden. Vi gör en storslagen och alltigenom fantastisk vandring och avrundar med en safari i Corbett National Park.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.