Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till det vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

Kirgizistan är till 80% täckt utav berg och stoltserar med många höga toppar. Landet gränsar till Kazakstan i norr, Kina i öst, Uzbekistan i väst och Tadzjikistan i syd och väst. De största bergskedjorna i landet är Tian Shan och Pamir-Alay och vidare från dessa mynnar flera mindre bergskedjor ut.

Turkestan Circuit är en spektakulär vandring i Kyrgyz Pamirbergen, där Kirgizistans näst högsta berg, Peak Lenin stoltserar med sina 7134 m. Vi vandrar i de vackraste och mest avlägsna delarna av sydöstra Kirgizistan, även känd som Centralasiens Patagonien med sina snöklädda bergtoppar, glaciärer, skogstäckta bergssidor, ljusblå sjöar och vidsträckta öde bergsslätter.

Vi välkomnas hem till den gästvänliga lokalbefolkningen och vi får bland annat tillbringa en natt hos en herde som erbjudit både hästar och vandrare boende sedan Sovjetunionens uppbrott. Hästar kommer bära vårt bagage och vi behöver endast bära en dagsryggsäck.

Vandringen tar oss genom enbärslundar och passerar flertalet vilda forsar och höga glaciärtäckta bergstoppar. Landskapet är verkligen oerhört vackert och dramatiskt men samtidigt mjukt med sina blomsterängar och frodiga gräsmarker. Djurlivet är rikt och detta område är bland annat hem till den majestätiska kungsörnen.

Vi kommer passera en del branta bergspass men vandringen är inte tekniskt krävande. Räkna med att vi vandrar ungefär sex till sju timmar per dag i lugnt tempo. Under vandringen bor vi i tält med en inledande och avslutande natt hemma hos lokalbefolkningen.

Guide för resan är Jörgen Karström som är en internationellt auktoriserad bergsguide (UIAGM) som dessutom pratar ryska. Jörgen har varit i Kirgizistan ett flertal gånger som både skid och-vandringsguide.

Vår lokala partner har vi samarbetat med i många år, han hjälper oss även med våra skidresor till Kirgizistan. Vi sätter stort värde på att ha en partner som vi känner väl och som levererar fantastiska upplevelser och kvalitet varje gång.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-08-022024-08-14Stockholm 35 400 SEKJörgen KarströmJa

Resefakta

Reslängd13 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Bishkek
 • Inrikesflyg t/r
 • Alla lokala transporter
 • Svensk färdledare
 • Kockar, hästförare samt lokal guide
 • All mat frukost, lunch och middag
 • Boende under vandringen (tält och homestay)
 • Lån av sovsäck och liggunderlag
 • Park- och vandringstillstånd
 • Hotell med frukost i Bishkek (1 natt)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. SKANDINAVIEN – BISHKEK

Vi flyger österut mot Kirgizistan och efter att ha passerat 4 tidzoner anländer vi till Bishkek tidigt på morgonen därefter lokal tid.

DAG 2. ANKOMST BISHKEK – OZGURUSH

Tidig ankomst till Bishkek. Vi tar första inrikesflyget till Isfana kl 11:00. Vi blir hämtade på flygplatsen av vårt Kirgiziska team och fortsätter direkt mot bergen. Framför oss har vi 6 mils bilfärd med fantastiska vyer där vi får chans bekanta oss med landskapet på vägen till Ozgurush som ligger på 1400m. Vi bor hemma hos en familj i byn.

DAG 3. AK TASH VALLEY

Efter en rejäl frukost är det dags att börja vår vandring genom detta spektakulära landskap. Vi går genom skogar av vildaprikos och valnötsträd mot Buljuma pass (2794 m). När vi kämpat oss upp till toppen av passet belönas vi med storslagna vyer över Piramidalnyi och Orto Chasmas toppar. Vi vandrar vidare genom Ak-Tashdalen tills vi når vår tältplats på 3000 m. Vi njuter av en middag i det fria och när mörkret kommer kan vi beundra en gnistrande stjärnhimmel innan det är dags att krypa ner i sovsäckarna.

Distans: 13km
Höjdskillnad: +1500m/-80m

DAG 4. KASHKA SUU

Dagens vandring tar oss till de övre delarna av Ak-tashfloden och därefter över Jalgychy pass (3774 m). Efter en kämpig väg upp till passet vandrar vi nu ner mot Jalgychydalen där vi får en fantastisk panoramavy över Turkestans bergskedja. Vi åter lunch på ängarna i dalbotten och tar igen oss inför dagens andra pass, ett namnlöst pass som tar oss in i Kasha Suu dalen. Efter en lång dag kommer vi ner till en fantastisk lägerplats med utsikt över 5000m topparna.

Distans: 11km
Höjdskillnad: +1460/-1250 m

DAG 5. AK TUBEK

Idag vandrar vi uppströms längs Orto Chasmafloden, omgivna av spetsiga bergstoppar och klippväggar. Vi tar oss till de övre delarna av floden och följer den ända tills den flyter ihop med Ak-Tubekfloden. En lite kortare dag upp till turens högsta läger på 3600m. I morgon ska vi över det högsta passet på vandringen 4390m.

Distans: 11 km
Höjdskillnad: +890/-385

DAG 6. AK MECHET VALLEY

Vi vaknar i gryningen och möter morgonljuset med en kopp rykande kaffe. Idag vandrar vi upp till turens högsta pass på 4390m, där vi möts av makalösa vyer över Ak Tuber, Iskander (5120 m) och Admitalteets (5090 m) samt Orto Chashmadalen. En lång nedstigning till Ak-Suu väntar sedan längs steniga bergssidor. Stigen är brant på vissa ställen men utan att vara tekniskt svår. Nattläger på 2900m.

Distans: 11 km
Höjdskillnad: +680/-1450 m

DAG 7. AK MECHET (FRI DAG)

Idag har vi en fri dag då vi kan vila och ta det lugnt. Vi kommer även få en leverans av varor för resterande vandringsdagar. Kanske promenerar vi runt lite på egen hand i enbärskogen och fascineras över Ak Suus (5355 m) norra branter som ligger i änden av dalen. Den norra sidan av Ak Suu är nästan 2 km lång och här finns några av världens mest utmanande klätterleder.

DAG 8. URYAM

Dagens vandring börjar med att vi vandrar neråt en liten bit och sedan viker vi av upp mot Uryampasset på 3750 m. Vi vandrar därefter ner i dalgången och slår upp vårt läger på de frodiga ängarna vid Uryamfloden. Från lägret kan vi beskåda Uralglaciären och de isiga topparna som omger oss, sannerligen en mäktig syn att få beskåda solnedgången här.

Distans: 9 km
Höjdskillnad: +1011/-82

DAG 9. ASHAT

Vi vaknar upp, äter frukost och packar ihop vårt läger innan vi börjar dagens vandring som tar oss upp på Ashatpasset på 4150 m, där möts vi av fantastiska vyer. Vi vandrar vidare under branta klippväggar och stannar på en klippa ovanför dalen, här gör vi läger. Vi omges av stora berg och höga toppar, bland annat Sakbah Peak på 5282 m.

Distans: 10 km
Höjdskillnad: +1108/-1232 m

DAG 10. LAYLI MAZAR

En heldagsvandring längs Ashatfloden väntar. Vi vandrar på vältrampade stigar genom kanjonen och vi tappar många höjdmeter denna dag. Efter lunch passerar vi en ganska tuff sektion ovanför Laily Mazarfloden innan vi når nästa nattläger.

Distans: 10 km
Höjdskillnad: +1108/-1308 m

DAG 11. OZGURUSH

Sista dagen vi vaknar upp i vårt tältläger djupt inne bland bergen. Vi insuper den klara morgonluften och laddar för sista vandringsdagen. Idag följer vi den gamla vägen till Ozgurush. Temperaturen stiger avsevärt när vi närmar oss byn, men vi får svalka aprikosträdens skugga. När vi når Ozgurush väntar kall öl på vårt guesthouse och därefter en välförtjänt (och helt säkert välbehövlig) dusch.

Distans: 15 km
Höjdskillnad: +270/-730 m

DAG 12. OZGURUSH – BATKEN TOWN – BISHKEK

Vi vaknar upp efter en god natts sömn i riktiga sängar för första gången på länge. En transfer plockar upp oss utanför vårt guesthouse och kör oss till Batken, härifrån tar vi ett inrikesflyg på ca 1 timma till Bishkek. Vi checkar in på vårt hotell och sedan finns tid att antingen vila eller upptäcka staden.

DAG 13. BISHKEK – SKANDINAVIEN

Dags för hemfärd. Exakt tid för transfer får ni av er guide på plats.

map_marker:

Bra att veta

Denna vandring är fysiskt krävande då vi stundtals går på rejält branta och steniga stigar och det är inget för den som lider av kraftig svindel. Vissa dagar har vi stora stigningar och många timmar att tillryggalägga. Mycket god fysik och vana att vandra i tuff terräng är en förutsättning på denna resa. Vi vandrar 8 dagar på denna tur och stigarna vi går på är oftast i relativt bra skick. Vissa bergspass är branta och exponerade men inte mer tekniskt krävande än att våra packhästar kan ta sig över. Dag 8 ska vi över ett pass på 4390 m, vi kommer känna av höjden och det är en tuff dag så det gäller att man känner att man klarar av det både fysiskt och psykiskt. Vi kommer då att vara bra acklimatiserade för den höjden. Hästar bär vår packning så det enda vi behöver bära är en dagryggsäck.

Bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena. Om dagarna kan det vara hett men om kvällar och nätter blir det kyligare, minimum +5 C. I resans pris ingår lån av sovsäck och liggunderlag, anmäl om ni önskar låna detta.

Under vandringen övernattar vi i tvåmanstält samt hemma hos lokalbefolkningen och tvättar av oss i bäckar. Maten lagas av medföljande kockar och vi äter i regel frukost och lunch i ett mattält, lunch äter vi i regel i det fria. Vatten tar vi från forsar och bäckar, det är fräscht och går bra att dricka. Vill man vara helt säker så är det dock bra att ha med sig vattenreningstabletter.

På inrikesflyget gäller 15 kg incheckat bagage + 5 kg handbagage.

Guiderna och hästförarna förväntar sig dricks, ca 500 SEK från varje person. Detta är självfallet helt frivilligt men väldigt uppskattat.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandra till Mt Everest Base Camp, Nepal

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär.

 • Vandringsresor

Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring i Kuari pass, indiska Himalaya

Indiska Himalaya är ett av världens mest imponerade bergsområden. Vi gör en storslagen och alltigenom fantastisk vandring och avrundar med en safari i Corbett National Park.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.