Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till de vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

Kirgizistan är till 80% täckt utav berg och stoltserar med många höga toppar. Landet gränsar till Kazakstan i norr, Kina i öst, Uzbekistan i väst och Tadzjikistan i syd och väst. De största bergskedjorna i landet är Tian Shan och Pamir-Alay och vidare från dessa mynnar flera mindre bergskedjor ut.

Turkestan Circuit är en spektakulär vandring i Kyrgyz Pamirbergen, där Kirgizistans näst högsta berg, Peak Lenin stoltserar med sina 7134 m. Vi vandrar i de vackraste och mest avlägsna delarna av sydöstra Kirgizistan, även känd som Centralasiens Patagonien med sina snöklädda bergtoppar, glaciärer, skogstäckta bergssidor, ljusblå sjöar och vidsträckta öde bergsslätter.

Vi välkomnas hem till den gästvänliga lokalbefolkningen och vi får bland annat tillbringa en natt hos en herde som erbjudit både hästar och vandrare boende sedan Sovjetunionens uppbrott. Hästar kommer bära vårt bagage och vi behöver endast bära en dagsryggsäck.

Vandringen tar oss genom enbärslundar och passerar flertalet vilda forsar och höga glaciärtäckta bergstoppar. Landskapet är verkligen oerhört vackert och dramatiskt men samtidigt mjukt med sina blomsterängar och frodiga gräsmarker. Djurlivet är rikt och detta område är bland annat hem till den majestätiska kungsörnen.

Vi kommer passera en del branta bergspass men vandringen är inte tekniskt krävande, dock fysiskt. Räkna med att vi vandrar ungefär sex till sju timmar per dag i lugnt tempo. Under vandringen bor vi i tält med en inledande och avslutande natt hemma hos lokalbefolkningen.

Guide för resan är Jörgen Karström som är en internationellt auktoriserad bergsguide (UIAGM) som dessutom pratar ryska. Jörgen har varit i Kirgizistan ett flertal gånger som både skid och-vandringsguide.

Vår lokala partner har vi samarbetat med i många år, han hjälper oss även med våra skidresor till Kirgizistan. Vi sätter stort värde på att ha en partner som vi känner väl och som levererar fantastiska upplevelser och kvalitet varje gång.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd12 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Bishek
 • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg)
 • Svensk färdledare
 • Kockar, hästförare samt lokal guide
 • All mat frukost, lunch och middag
 • Boende under vandringen (tält och homestay)
 • Lån av sovsäck och liggunderlag
 • Park- och vandringstillstånd
 • Hotell med frukost i Osh och Bishek (2 nätter)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Bishek

Vi börjar flyga mot Kirgizistan

Dag 2. Ankomst Bishek

Vi ankommer till Bishek och tar därifrån ett inrikesflyg till Osh som är den äldsta samt näst största staden i Kirgizistan. Det är en livlig stad med pittoreska bazaarer och en mycket gästfri befolkning.

Natten tillbringar vi hemma hos en familj och får chans att se hur de lever och bor. Vi äter en god middag och somnar sedan gott och drömmer om kommande dagars äventyr.

Dag 3. Osh – Batken – Uzgurush

Framför oss har vi en hel dags bilfärd med fantastiska vyer där vi får chans bekanta oss med landskapet. Vi stannar till vid gränskontrollen i Katran och får våra trekkingtillstånd. Vi ankommer till Uzgurush mot kvällen och bor även i natt hemma hos en lokal familj.

Dag 4. Uzgurush – Buljuma – Ak Tash

Efter en rejäl frukost är det dags att börja vår vandring genom detta spektakulära landskap. Vi går genom skogar av vildaprikos och valnötsträd mot Buljuma pass (2794 m). När vi kämpat oss upp till toppen av passet belönas vi med storslagna vyer över Piramidalnyi och Orto Chasmas toppar. Vi vandrar vidare genom Ak-Tashdalen tills vi når vår tältplats på 2500 m. Vi njuter av en middag i det fria och när mörkret kommer kan vi beundra en gnistrande stjärnhimmel innan det är dags att krypa ner i sovsäckarna.

Distans: 12 km
Höjdskillnad: +1600m/-500m

Dag 5. Ak Tash – Jalgychy

Dagens vandring tar oss till de övre delarna av Ak-tashfloden och därefter över Jalgychy pass (3774 m). Efter en kämpig väg upp till passet vandrar vi nu ner mot Jalgychydalen där vi får en fantastisk panoramavy över Turkestans bergskedja. Vi ankommer till vår tältplats på 2700 m efter en halv dags vandring, vi har alltså halva dagen fri till att vila och i lugn och ro njuta av den vackra omgivningen.

Distans: 7 km
Höjdskillnad: +920/-800 m

Dag 6. Jalgychy – Orto Chashma – Ak Tubek

Efter en stärkande frukost knyter vi på oss skorna och börjar vandra i lugn takt. Vi tar oss upp över ett namnlöst pass och därefter väntar en brant nedstigning vidare ned till Orto Chashmadalen. Vi tar oss upp till de övre delarna av Orto Chasmafloden och följer den ända tills den flyter ihop med Ak-Tubekfloden. Vi ankommer till vårt tältläger och sträcker ut oss en stund innan det är dags för en god middag,

Distans: 12 km
Höjdskillnad: +1337/-795 m

Dag 7. Ak Tubek – Ak Mechet

Vi vaknar i gryningen och möter morgonljuset med en kopp rykande kaffe. Idag vandrar vi först upp på ett pass där vi möts av makalösa vyer över Ak Tuber, Iskander (5120 m) och Admitalteets (5090 m) samt Orto Chashmadalen. En lång nedstigning till Ak-Suu väntar sedan längs steniga bergssidor. Stigen är mycket brant på vissa ställen men utan att vara tekniskt svår. Natten spenderar vi tält.

Distans: 13 km
Höjdskillnad: +1191/-1598 m

Dag 8. Ak Mechet

Idag finns chansen till en vilodag om man känner att kroppen behöver återhämtning. Är man inte är sugen på att vila så finns möjlighet att idag vandra till den vackra nordsidan av Ak Suu (5355 m) som tornar upp sig i slutet av dalen. Nordsidan av Ak Suu är ca två km lång och erbjuder några av världens mest utmanande klätterleder. Vi vandrar därefter tillbaka till vårt tältläger där vi spenderade föregående natt.

Distans: 14 km
Höjdskillnad: +600/-600m

Dag 9. Ak Mechet – Izgurush

En lättare dag väntar då vi vandrar nedströms längs floden Ak-Mechet. Vi fortsätter sedan på steniga jeepstigar som tar oss till den lilla byn Uzgurush. Natten tillbringas hemma hos en lokal familj.

Distans: 15 km
Höjdskillnad: +111/-1500 m

Dag 10. Izgurush – Batken – Osh

Vi vaknar tidigt och äter frukost innan vår bilfärd mot Osh som beräknas ta ca 8 – 9 timmar. Det är bra att försöka komma iväg så tidigt som möjligt för att slippa sommarhettan. Planen är att hinna fram till Osh i god tid för att hinna kika runt lite och äta en gemensam middag på kvällen. Vi övernattar hemma hos en lokal familj

Dag 11. Osh – Bishkek

Vi flyger inrikes från Osh till Bishek. Vi checkar in på vårt hotell i Bishek och har eftermiddagen till fria aktiviteter. Mot kvällen möts vi upp för att äta en sista gemensam måltid för den här gången.

Dag 12. Bishek – Skandinavien

Det blir en tidig morgon då planet går 05.30. Vi åker transfer till flygplatsen och påbörjar vår resa hem.

Bra att veta

Denna vandring är fysiskt krävande då vi stundtals går på rejält branta och steniga stigar och det är inget för den som lider av kraftig svindel. Vissa dagar har vi stora stigningar och många timmar att tillryggalägga. Mycket god fysik och vana att vandra i tuff terräng är en förutsättning på denna resa. Vi vandrar 6 dagar på denna tur och stigarna vi går på är oftast i relativt bra skick. Vissa bergspass är branta och exponerade men inte mer tekniskt krävande än att våra packhästar kan ta sig över. Dag 6 ska vi över ett pass på 4390 m, vi kommer känna av höjden och det är en tuff dag så det gäller att man känner att man klarar av det både fysiskt och psykiskt. Vi kommer då att vara bra acklimatiserade för den höjden. Hästar bär vår packning så det enda vi behöver bära är en dagryggsäck.

Bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena. Om dagarna kan det vara hett men om kvällar och nätter blir det kyligare, minimum +5 C. I resans pris ingår lån av sovsäck och liggunderlag, anmäl om ni önskar låna detta.

Under vandringen övernattar vi i tvåmanstält samt hemma hos lokalbefolkningen och tvättar av oss i bäckar. Maten lagas av medföljande kockar och vi äter i regel frukost och lunch i ett mattält, lunch äter vi i regel i det fria. Vatten tar vi från forsar och bäckar, det är fräscht och går bra att dricka. Vill man vara helt säker så är det dock bra att ha med sig vattenreningstabletter.

Guiderna och hästförarna förväntar sig dricks, ca 500 SEK från varje person. Detta är självfallet helt frivilligt men väldigt uppskattat. Jörgen hjälper er att dela upp dricksen mellan alla i teamet.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresa

Vandra till Mt Everest Base Camp, Nepal

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär.

 • Vandringsresa

Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

 • Himalaya
 • Vandringsresa

Vandring i Kuari pass, indiska Himalaya

Indiska Himalaya är ett av världens mest imponerade bergsområden. Vi gör en storslagen och alltigenom fantastisk vandring och avrundar med en safari i Corbett National Park.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.