Vandring i Borgarfjörður, Island

Utforska sagolika östfjordar och gömda pärlor i och kring Borgarfjörður. Ett område som hos islänningar hyllas för dess naturskönhet och fina vandring.

Regionen är isolerad och känd för att vara i hjärtat i alvernas rike. I fästningen Álfaborg, precis intill den lilla byn Bakkagerði, bor deras alvdrottning sedan urminnes tider, här styr och vakar hon över sin domän. Förutom alver finns tusentals lunnefåglar som häckar på en vindskyddad ö vid hamnen. Totalt har hela dalen endast 130 invånare. I generationer har människorna här levt av vad naturen givit. De har lärt sig att överleva främst som jordbrukare, fiskare och genom god hjälp av varandra. Lokalbefolkningen är gästfria och guidar gärna runt och delar med sig av historien och kulturen i området. Njut av gästfriheten och den underbara naturen!

Vi vandrar längs med djupa fjordar där imponerande och färgrika berg möter havet och vi gör strandhugg på den karakteristiska svarta sanden. Dagsetapperna ligger på mellan fem och åtta timmar och vi går med lätt packning. Vi bor i fina små fjällstugor där vi också äter frukost och middag.

Jag är jättenöjd. En vandringsresa jag kommer att rekommendera mina vandringsvänner. Och jag återvänder gärna för att göra flera vandringar på island

Anita Högegård,2018

Vår värd, Arngrímur Vidar Ásgeirsson är född här vid havet och har växt upp på gården Brekkubær. Hans föräldrar bor här än idag med sina cirka 500 får. Efter att ha studerat några år och jobbat som gymnastiklärare så flyttade Arngrímur tillbaka till öst. Nu har han tillsammans med sin familj byggt ett hotell med restaurang i byn som har plats för cirka 60 gäster. De flesta av råvarorna till maten vi äter kommer från de lokala fiskarna och gårdarna i Borgarfjörður.

Arngrímur drivs av övertygelsen att människor såväl som alver ska kunna leva kvar på sina förfäders jord och därför har hans verksamhet sin grund i detta. Du förstår också varför när du besökt denna undersköna och mycket speciella plats.

De fantastiska bergen, de djupa fjordarna, de mystiska älvplatserna och det pittoreska fiskelägret med sina omgivande gårdar kommer sannolikt att ge dig många fina minnen.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-07-072024-07-13Stockholm, Köpenhamn 25 500 SEKEngelsktalande lokal guideFå platser kvar
2024-09-012024-09-07Stockholm, Köpenhamn 22 900 SEKEngelsktalande lokal guideJa

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Reykjavik samt inrikesflyg mellan Reykjavik och Egilsstaðir
 • Transport t/r Egilsstaðir – vandringsområde
 • Lokal, engelsktalande vandringsguide
 • Övernattningar och mat under vandringen (från middag dag 1 till lunch dag 6)
 • Transport av bagage
 • En hotellnatt i dubbelrum i Reykjavik inklusive frukost

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Reykjavík – Egilsstaðir – Borgarfjörður Eystri

Vi flyger till Reykjavik och därifrån tar ni er på egen hand med buss eller taxi till inrikesflygplatsen för vidarefärd med ett kvällsflyg till Egilsstaðir  I Egilsstaðir blir ni mötta av vår lokal guide och sedan väntar transfer till Borgarfjörður Eystri, cirka 7 mil. Vi äter middag på en lokal restaurang i Borgarfjörður och checkar in för två nätter på Arngrímur pensionat.

Dag 2. Borgarfjörður Eystri – Stórurð

Efter frukost tar vi morgonbussen upp till Vatnsskarðpasset där vi börjar dagens vandring. Stigen leder till Stórurð, en liten oas gömd under de storslagna Dyrfjöll-bergen. Vi äter vår lunch i fantastiskt vacker omgivning och beger oss sedan upp längs den norra sidan av bergen innan vi går ner mot den lilla byn Borgarfjörður.  Vandringen idag är 18 kilometer lång och tar cirka åtta timmar.

Dag 3. Stórurð – Borgarfjörður Eystri – Brúnavík – Breiðavík

Dagens vandring börjar med att vi går genom den lilla byn och spanar på de säregna lunnefåglarna i hamnen. Leden tar oss sedan över ett pass och ner i Brúnavíks inlopp där vi kan njuta en stund av Nordatlantens svarta stränder innan vi går upp i dalen och över det magnifika Súluskarðpasset. Färgerna på de intilliggande kullarna och bergen bjuder en färgstark fest för ögat. Från Súluskarð beger vi oss ner i Kjólsvíks inlopp och därifrån över det låga passet Kjólsvíkurvarp ner i Breiðavík, som är den största av dessa övergivna vikar. Vi tillbringar natten i fjällstugan Breiðuvíkurskáli. Dagens vandring är ungefär 16 kilometer lång och tar cirka åtta timmar.

Dag 4. Breiðavík – Húsavík

Vi lämnar den färgglada dalen Breiðavík, vandrar över bergen och når sedan vår slutdestination för dagen, Húsavík. Den som önskar kan ta en härlig kvällspromenad ner till stranden och efter middagen finns möjlighet att besöka den pittoreska lilla kyrkan som var i fullt bruk fram till tidigt sjuttiotal. En god nattsömn får vi i fjällstugan Húsvíkurskáli. Dagens vandring är ungefär 13 kilometer lång och tar cirka sex timmar.

Dag 5. Húsavík – Loðmundarfjörður

Idag fortsätter vi till dalen Loðmundarfjörður fjord. Denna imponerande dal var hemvist för nästan 100 människor i sekelskiftet på 1900-talet. Platsen gav rika skördar och hade utmärkt fiskevatten. De omgivande bergen ger en praktfull inramning och vandringen leder oss genom den massiva Loðmundarskriður som formades för tusentals år sedan. Stugan där vi tillbringar natten ligger i botten av fjorden, nära en gammal kyrka. Dagens vandring är 15 kilometer lång och tar mellan fem och sju timmar.

Dag 6. Loðmundarfjörður – Seyðisfjörður – Egilsstaðir – Reykjavík

Den sista dagen av vår vandring tar oss längs den gamla vägen över Hjálmárdalsheiði som under århundraden använts som genomfart mellan jordbruksmarkerna i Loðmundarfjörður och hamnen tillika handelsplatsen i Seyðisfjörður. På väg ner till Seyðisfjörður får vi njuta av hisnande panoramavyer av denna långsmala fjord som omges av majestätiska fjäll. När vi väl har kommit ner till den stora vägen så tar vi bussen tillbaka till Egilsstaðir  och efter ett kort matstopp tar vi kvällsflyget till Reykjavik. I Reykjavik tar vi in på ett hotell och för de som har ork över finns möjlighet till utgång. Dagens tur är 15 kilometer lång och beräknas ta mellan fem och sju timmar.

Dag 7. Reykjavik – Sverige

Efter frukost tar ni buss eller taxi från hotellet till flygplatsen för hemfärd till Sverige.

map_marker: Egilsstadir

Bra att veta

I resans pris ingår flyg till Island/ Keflavik samt flyg från inrikesflygplatsen i Reykjavik till Egilsstaðir t/r. Ni tar er dock till inrikesflygplatsen i Reykjavik på egen hand med taxi eller buss samt även från hotellet till Keflaviks flygplats sista dagen.

Vi vandrar i fem dagar och rutten är totalt 65 kilometer lång. Leden vi följer tar oss till nya nattläger varje dag och du behöver endast ha en liten ryggsäck med på dagsturerna då din packning varje dag kommer att transporteras till nästa övernattningsställe. Rutterna varierar och tar mellan fem och åtta timmar.

Vandringen är medelsvår och det är bra om du har erfarenhet av lite längre vandringar samt har en normal kondition.
Höjden över havet varierar från 250–750 meter, så det är ingen höjd att tala om.

Klimatet påminner om det svenska. Somrarna är något kallare men temperaturen kan komma upp i 24 grader.

De första två nätterna spenderar vi på Arngrímurs pensionat, fyra nätter kommer vi att bo på enkla och fjällstugor och sista natten spenderas på hotell i Reykjavik.

Ta med dig egen sovsäck, ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder på resan.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Dolomiterna, Val di Fiemme

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Transsylvanien, Rumänien

Vandra i nationalparkerna Bucegi & Piatra Craiuluis dramatiska landskap bland vampyriska berg och vilda djur.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.