Vandring i El Ports, Spanien

Följ med oss in i hjärtat av El Ports nationalpark och hänförs av den dramatiska naturen. Insup känslan av att befinna dig i det orörda och vilda.

Det dramatiska landskapet i El ports nationalpark sträcker sig mellan Katalonien, Valencia och Aragon, och täcker en yta på ca 60 000 hektar. De majestätiska kalkstensmassiven är fyllda av branta klippor, djupa raviner, skogar och ett rikt djurliv. Om du har tur kan du bland annat få se stenbock, vildsvin, vildkatt, utter, gåsgam eller kungsörn. Den högsta punkten vi kommer nå under vår vandring är Tossal Tres Reis, som sträcker sig 1350 m.ö.h. Härifrån har vi en vidunderlig utsikt över El Ports vilda bergslandskap. Vi vandrar igenom små byar som ibland inte har fler än 20 invånare, vi garanterar nära och spännande möten

Jag är mycket nöjd med resan! Bra boende, mycket god mat, fantastiskt bra guide som jag gärna går med igen.

Elisabeth Wintzell, 2018

Idag är El Ports inte särskilt befolkat med undantag av några små byar, dock så ser vi många bevis på en rik historia och att människor bott här sedan en lång tid tillbaka. Torkade stenmurar, stenlagda vägar, kalkugnar, kolmilor och gamla gårdar vittnar om detta.

Ibererna var de första att bosätta sig här, senare kom även, kelter, greker, romare, kartager. Under 12- och 1300-talen så exploaterades området rejält. De växande antalet invånare använde naturresurserna för att bland annat bygga bostäder och diverse byggnader. På 1950- talet flyttade många härifrån och naturen kunde återta sin plats. Nu har du möjlighet att få fänglas av denna naturrikedom samt den historiska rikedomen som lever kvar.

Vandringen i Spanien leds av Ignacio Terés, han är hemmahörande i området och legitimerad vandringsguide UIMLA (International Mountain Leader). Stigarna vi vandrar är av lite olika karaktär med varierande höjdskillnader och det är bra om du har vandringsvana samt medelgod kondition.

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2023-10-212023-10-28Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 16 500 SEKIgnacio TerésJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Barcelona
 • Lokal UIALM- guide som är specialist på området
 • Alla lokala transporter
 • Transport av bagage
 • Boende under vandringen: 5 nätter del i dubbelrum hotell, 1 natt bergshytta, 1 natt guesthouse
 • Frukost 7 dagar, picknik 6 dagar och middag 7 dagar

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst

Vi blir upphämtade på flygplatsen av vår guide Ignacio och en transfer, vi åker sedan mot den lilla staden Beceite. Under andra hälften av 1100-talet erövrade Tempelriddarorden denna moriska bosättning Abu-Zeit. Beceite ligger på en höjd av 579 m vid foten av det karga bergsmassivet Puertos de Beceite, som vi ser i fjärran. Befolkning 600 invånare.
Om vårt flyg anländer i god tid finns möjlighet för en kortare vandring eller ett besök av den charmiga staden Valderrobres.

Dag 2. Beceite – Penyagalera – Beceite

Efter en stadig och god frukost börjar vi vår vandring. Räkna med en dag full av spektakulära vyer och naturupplevelser. Vi börjar ganska lugnt med en lätt stigning och därefter vandrar vi längs bergskammen där vi får en bra överblick av omgivande terräng. Nu är det dags för dagens tuffaste etapp när vi ska upp för Penyagalera, ett vackert berg som är format av tusentals år av erosion. Väl uppe på toppen får vi njuta en magnifik utsikt. Beroende på vädret så kan det hända att vi svalkar av oss med ett dopp i floden Uldémo när vi åter når dalgången. Vi kommer sedan att följa floden en bra bit innan vi viker av på en lite bredare väg som tar oss till Beceite där vi bor på samma hotell som natten innan, Hotel Font Del Pas.

18 km; 840 m +. Högsta punkt 1034 m.
Effektiv vandringstid 5,5 h

Dag 3. Beceite – Font Fererra Hut

Vi snörar på oss skorna ordentligt för idag ska vi bege oss ut i mycket vild terräng. Vi ger oss av mot El Parrizal som är en smal dalgång formad av den kristallklara Mattaranyafloden. Vi vandrar först längst ner i ravinen för att sedan sick-sacka oss upp för berget där vi på vissa ställen kommer vara ganska så exponerade. De högsta punkterna vi kommer nå är Roca Morera och Moles de Arany, där kan vi förvänta oss en mycket njutbar utsikt. Vår väg bär vidare genom skog av tall och stenek, ned till Matarranyafloden och den mäktiga La coscollosaravninen. Vi vandrar i ravinens botten, på vår vänstra sida skjuter branta klippväggar upp. Efter en dag full av intryck vilar vi ut på Refugio Font Ferrera.

19 km; 950 m; Högsta punkt 1215 m.
Effektiv vandringstid 5 h

Dag 4. Font Ferrera hut – Tossal Three Kings – Portal del Infern – Fredes

Vi vandrar på stigen som leder oss in i Nationalparken La Tinenca de Benifassa. Vi lämnar den täta skogen som omger Font Ferrera och går upp mot Tossal Los Tres Reyes – Three Kings Peak 1350 m. Här får vi njuta av en spektakulär panoramavy över omgivande landskap. Vi vandrar neråt igen och mot El Portal del Infern, en av de finaste lederna i hela nationalparken där vi omges av stora kalkstensklippor.

19 km; 641 m + ; Högsta punkt 1350 m.
Effektiv vandringstid 5 h

Dag 5. Fredes – Boixar – Vallibona

Som föregående dag går vi längs GR7 och lämnar Fredes, den sista av städerna La Tinença, ett territorium som var en del av godset till abboten av klostret Benifassá. James I Erövraren återvann dessa länder före erövringen av Valencia och grundade 1233 ett eremitage till minne av berget Beni Hasan. Vi går först mot Boixar och sedan härifrån når vi Vallibona, en annan liten stad med mindre än 40 invånare.

20 km; 350 m +; Högsta punkt 1180 m.
Effektiv vandringstid 5,5 h

Dag 6. Vallibona – Rico Water Mill

Med två nätter i förtjusande Vallibona kan detta vara en komplett vilodag eller så kan man hänga med på dagens vandring som inte är särskilt ansträngande. Vi följer en ravin till en öde vattenkvarn och passerar över floden 6 gånger, vanligtvis är floden inte mer än en rännil under vandringssäsongen.

10 km; 250 m + ; Högsta punkt 900 m.
Effektiv vandringstid 3 h

Dag 7. Vallibona – Morella

Det är dags för den sista vandringsdagen och vi vandrar mot staden Morella. En stad fylld med historia: Calle Els Porxes, rådhuset, Iglesia de Santa María-kyrkan, torn och slott, renässansens adelspalats och mycket mer. Dess väggar har vittnat om legender som El Cid, Rodrigo Diaz, som passerade Morella år 1084, eller tigern från El Maestrazgo, Ramón Cabrera, en Carlist-general som tog en stark position i staden.

15 km; 423 m + ; Högsta punkt 1150 m.
Effektiv vandrinigstid 3,5 h

Dag 8 – Hemresedag

map_marker: Beceite

Bra att veta

Under vandringen i Spanien kommer vi som högst upp på 1350 meter över havet så det är ingen höjd att tala om, vandringen kommer dock gå i tämligen kuperad terräng (stundtals kan det vara ganska brant och stenigt) och är graderad som lätt/medelsvår. Vi vandrar mellan fjorton till sjutton kilometer per dag.

Du kommer endast behöva en liten ryggsäck med på dagsturerna då din packning transporteras till nästa övernattningsställe varje dag. Den dag ni sover på  hytta kommer du dock behöva bära med dig bagage för en natt (sovpåse, handduk, matsäck, sovkläder etc).

Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera, så även vandringsstavar, solskydd och keps (eller liknande). Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på.

Klimatet under en vandring i Spanien på höst och vår är behagligt och milt med temperaturer på cirka 20 grader som dock varierar beroende på var man befinner sig i landskapet på grund av de stora höjdvariationerna.

Under resan kommer vi att bo sex nätter på hotell samt en natt i bergshytta (gemensam sovsal) och en natt på enklare Guesthouse. Lunchpaket bär vi med oss och äter på någon lämplig plats ute i det fria.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områderna vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Picos de Europa, Spanien

Vandra i Spaniens äldsta nationalpark bland dramatiska berg, gröna dalar och forsande floder. Veckan avslutas i en pittoresk gammal fiskeby med möjlighet till härliga dopp.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Dolomiterna, Val di Fiemme

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.