Vandring till Meteora och Mount Olympus, Grekland

Vandra i ett spektakulärt landskap präglat av spännande kultur och rik historia. Vi gör en svindlande bestigning av Greklands högsta berg, Mount Olympus.

Kastraki är en ort i Grekland belägen i den centrala delen av landet. Kastraki ligger på en höjd av 429 m vid foten av två gigantiska klippor. Förutom kyrkan på de lilla torget och geologimuseet är nästan varje byggnad ett hotell, café eller en taverna. Stämningen är avslappnad och landskapet hisnande, det är en historisk by med vacker arkitektur.

Det är en spektakulär vandring som väntar och både stor natur- och kulturupplevelse. Vi besöker klosterområdet Meteora, som ligger på toppen av mäktiga sandstensklippor. Ett av de första klostren i Meteora byggdes år 1340 till följd av oroligheterna i samband med ottomanska rikets expansion. Kloster efter kloster byggdes sedan på denna svåråtkomliga plats fram till slutet av 1500-talet, runt 1600-talet började klosterlivet att klinga av.

Under veckan kommer vi även göra ett toppförsök på Mount Olympus (2918 m), som kan stoltsera med titeln som Greklands högsta berg och det näst högsta berget på Balkan. Olympus är känt som Zeus och de stora grekiska gudarnas hemvist.  Homeros,  författaren till Odysséen och Iliaden inkluderade detta dramatiska berg i sina berättelser om gudarna och som källan till åskan från Zeus. Massivets skogbeklädda nedre sluttningar bryts av smala raviner präglade av vattenfall och grottor. Nationalparken runt Olympus har ett mikroklimat och är hem åt en stor variation av djurarter och mer än 1500 växtarter.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-09-072024-09-14Stockholm, Köpenhamn 17 900 SEKIvo StoikovJa
2024-09-142024-09-21Stockholm, Köpenhamn 17 900 SEKIvo StoikovJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMax 8 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Flyg Sverige – Thessaloniki t/r
 • Alla landtransporter i programmet
 • Engelsktalande certifierad guide
 • 2 nätter på hotell, del i dubbelrum inkl frukost
 • 2 nätter guesthouse, del i dubbelrum inkl frukost
 • 3 nätter på hytta, sovsal inkl frukost
 • Lunch och middag dag 4, 5 och 6
 • Lån av hjälm och sele

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Kastraki, Meteora

Vi flyger till Thessaloniki där vår lokala partner möter upp oss. En transfer tar oss till Kastraki nära Meteora, det är en vacker färd på ca 2,5 timme. Kastraki är en liten by belägen vid foten av två gigantiska klippor, stämningen är avslappnad och husen är traditionella med fantastiska trädgårdar.
Vi checkar in på vårt hotell, de är enkelt men fräscht. Vi äter en god middag tillsammans och går igenom kommande dagars program med vår guide.

Dag 2. Utforska UNESCOS Meteora och svävande kloster.

Vi vandrar runt västra Meteora och följer de gamla stigarna som munkarna använde för att ta sig upp i de vindlande stentornen. Vi fortsätter mot toppen av de gigantiska klipporna där de svävande klostren ligger. Vi kommer ha tid att besöka två av de viktigaste klostren; Megalo Meteoro och Varlaam. Meteora är ett naturens mysterium med kloster hängande i luften på tornformade bergsformationer utav sandsten, en mycket mäktig syn med en spännande historia. För att besöka templen behöver vi täckande klädsel, sarong erbjuds att låna på plats.

Dag 3. Kastraki – Litochoro, porten till Olympus

Vi startar dagen med att utforska Kastraki, en lugn vandring i byn där vi får chans att fotografera och upptäcka mer. Efter lunch tar vi transfer 2,5 timma till en annan charmig liten by, Litochoro. Litochoro ligger bara ett par kilometer från havet och kallas porten till Olympus, byn är byggd i traditionell makedonsk stil och är full av smala gränder och mysiga torg. Vi checkar in på vårt hotell och sedan finns tid för vila eller att utforska byn på egen hand. Under kvällens middag blir vi briefade om kommande dagars äventyr.

Dag 4. Olympus nationalpark – Spilios Agapitos Refuge (2100 m)

Efter frukost blir vi upphämtade av vår transfer som tar oss till Prionia (770m), högre upp kan man inte ta sig med bil så härifrån får vi ta oss fram till fots. Vi vandrar genom skogen längs en del av ”E4 European Mountaineers Path” som sträcker sig ända ifrån Spanien till Kreta. Leden sicksackar sig längs de lägre delarna av bergsluttningarna och från lövskogen vandrar vi högre upp, in i den mäktiga tallskogen.

Natten tillbringar vi på en trevlig bergshytta med fantastisk utsikt över omkringliggande berg. Här äter vi god mat och får en god natts sömn innan morgondagens bestigning av Olympus.

Upp 1040 m/Ner 100 m/Distans 6 km/Tid 4 h

Dag 5. Toppen av Olympus

Idag väntar en luftig vandring till toppen av Olympus som är Greklands högsta berg, som har tre separata toppar – Skala (2866m), Skolio (2912m) och Mytikas (2918m). Vi sicksackar oss upp längs bergsidan och hamnar under de tre topparna. Notera att vi idag har flera olika alternativ och det är vädret samt guiden som avgör vilken som är mest passande för gruppen. Kanske bestiger vi först Skala och sedan vidare till toppen av Skolio. Om vädret är stabilt och bergen är snöfria tar vi oss till toppen av Mytikas. Hur de än blir så får vi uppleva dramatisk natur och makalösa vyer. Vissa passager kommer kräva “scrambling”  och är ingenting för den höjdrädda.

Vi tar oss neråt igen och går på stigar under toppen av ”Zeus tron” ,sen eftermiddag når vi en alpin platå på 2700 m och här ligger även vår hytta.

Den här dagen kräver flexibilitet och tålamod då exakt rutt bestäms utifrån väder, skick på stigar och gruppens fysik. Hjälmar och selar kommer att delas ut och användas som en extra säkerhet när det är partier av scrambling. (sektioner av lättare klättring, där både fötter och händer kan behöva användas.)

UPP 1200m/NER 600m/ TID 8-9 h/DISTANS 8 km

Dag 6. Hytta till hytta

Idag får vi sovmorgon och äter frukost i lugn och ro. Vi börjar med att utforska platån där hyttan ligger samt omkringliggande mindre toppar. Det kommer finnas möjlighet att besöka ett kapell som ligger på en utav topparna. Det här är också en buffertdag för Oympus, om vädret inte tillät bestigning föregående dag så gör vi en bestigning idag istället.

Stigen vi vandrar ner till nästa hytta är väldigt stenig och det gäller att ha koll på var man sätter fötterna, stavar kan vara till stor hjälp. När vi nått hyttan firar vi med en kall öl på den härliga terrassen innan en god middag väntar.

UPP 300m/ NER 900m/ TID 4-5 h / DISTANS 8 km

DAG 7. Olympus National Park – Litochoro

Det är nu dags att lämna bergen och vandra ner mot dalgången. Idag finns chans att se någon av alla rovfåglar som bor i parken som t.ex gåsgam, kungsörn eller slagfalk. Nationalparken är också känd för att ha ett överflöd av fjärilar, reptiler samt varg, vildsvin, räv, schakal, vildkatter och ekorrar. Efter ca fyra timmars vandring i parken väntar transfer till Litochoro. Efter att vi checkat in på vårt hotell finns tid att upptäcka mer av byn på egen hand innan vi möts upp för en sista gemensam middag. Kanske avslutar vi kvällen med ett glas eller två av lokal ouzo, metaxa eller retsina.

DAG 8. LITOCHORO – THESSALONIKI – SVERIGE

Transfer från hotellet till flygplatsen, dags för hemfärd.

map_marker: meteora

Bra att veta

För att få ut så mycket som möjligt av resan bör du ha en bra kondition, vi vandrar 5-6 timmar per dag med stigningar på runt 1000 m. På ett parti kommer vi vara ganska exponerade och vandra inklippta i rep med sele och hjälm, det gäller att kunna hantera höjder och inte lida av svindel. Det finns en alternativ rutt man kan ta om man har problem med höjder och då möta upp gruppen längre fram.

Temperaturen i dalen ligger vanligtvis på ca 20 grader, men kan nå ända upp till 35 grader. På toppen av berget kan temperaturen gå ner till 5-6 grader. Det gäller att tänka lager på lager när man packar inför denna resa.

Vi bär ryggsäckar på ca 35-40 liter. Dag 2 och 3 behöver vi endast packa vad vi behöver för dagen. För dag 4,5,6,7 lämnar vi huvudbagaget i litochoro och bär med oss det som kommer behövas inför dessa dagar som t.ex. liner, mat, pannlampa, varma kläder etc.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Rila- & Pirinbergen, Bulgarien

Att vandra i Rila- och Pirinbergen är en mäktig upplevelse. Terrängen är högalpin och bjuder på en stor rikedom i fråga om flora och fauna.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Transsylvanien, Rumänien

Vandra i nationalparkerna Bucegi & Piatra Craiuluis dramatiska landskap bland vampyriska berg och vilda djur.

 • Vandringsresor

Vandra i Slovenien – med tåg till Julianska alperna

Följ med oss till detta sagoland mitt i Europa. Sylvassa kalkstensklippor, djupgröna dalsänkor och oräkneliga turkosa sjöar gör Julianska Alperna till ett eldorado för naturälskaren.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.