Vandringar kring Massif des Aravis, Frankrike

Massif Aravis är en dold juvel som ligger ett par dalar bort från Europas högsta berg Mont Blanc. Det är ett sant alpint paradis där vackra alpängar rika på flora och glittrande bergsjöar ramas in av skarpa bergsryggar som bär spår av forna tiders glaciärer.

Massif des Aravis ligger endast ca 40 minuters bilfärd från Genève mellan orterna Annecy och Sallanche. Området tillhör Haute Savoie och brukar benämnas som ”pre alperna”. Denna lilla bergskedja sträcker sig från sydväst till nordöst och de sedimentära bergen som består av gammal havsbotten, har veckats och eroderats fram till ett antal vassa åsar som löper ut mot nordväst. Trots att det högsta berget, Pointe Percée, endast sträcker sig 2750 meter över havet ger de vassa åsarna, som närmast för tanken till drakryggar, området ett mycket dramatiskt intryck.

I regionen finns ett antal mindre alporter som Le Grand-Bornand, La Clusaz och Saint-Jean-de-Sixt. Skidåkare kanske känner igen La Clusaz, som bjuder på riktigt bra nedfarter och ett väl fungerande liftsystem. Byarna domineras av låg bebyggelse med vackra sten- och trähus, charmiga torg, småmysiga restauranger, barer och butiker.

Det är en levande landsbygd med gröna dalgångar där det bedrivs traditionellt jordbruk och hantverk. Du finner även många fina närproducerade produkter i byarnas  butiker.  Här lever invånarna i harmoni med årstiderna och hela området sprider ett välbehagligt lugn. Ett absolut måste är att pröva den lokala osten, Reblochon, den kommer vara svår att undgå!

Under resan kommer vi mestadels bo på ett trevligt hotell i byn Le Grand-Bornand men även uppe på refuger, bergshyttor. Vandringarna är medelsvåra och vi går som mest 1000 höjdmeter uppför. Det är en lättare vandring om man jämför med till exempel Tour du Mont Blanc. Dock bör du vara väl förberedd då vi vistas i en alpin terräng, det blir rätt brant uppför emellanåt.

Resan leds av Solenn Patrigeon, en lokal, legitimerad vandringsguide och skidlärare. Hon har i samarbete med oss skapat ett unikt upplägg som lyfter fram hennes favoritaspekter av Massif des Aravis. En plats hon också val till hemvist för sin lilla familj. Vi kommer att gå i en liten grupp, max åtta deltagare. Tillsammans kommer ni utforska denna magiska plats, där naturen och kulturen samsas i en dans av liv och färg.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-09-062024-09-13Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 23 900 SEKSolenn PatrigeonJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 8 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flygresa t/r Genève
 • Transfer t/r Genève – Le Grand-Bornand
 • Samtliga måltider från middag dag 1 till frukost dag 8, utom lunch dag 6,
 • Boende 5 nätter hotell Le Grand – Bornand (dubbel/twinrum)
 • Boende i bergshyttor 2 nätter (del i sovsal)
 • Engelsktalande legitimerad vandringsguide
 • Alla lokala transporter som nämns i programmet

Om du vill ta dig till Geneve med tåg eller på annat sätt görs ett avdrag på 4000 SEK.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Geneve – Le Gran Bornand

Vår guide möter upp oss på Genèves flygplats och vi åker minibuss ca 40 minuter upp till Le Grand Bornand. Efter vi checkat in på vårt hotell väntar på en kortare rundtur genom den charmiga byn och sedan middag på hotellet. Det blir en härlig start på vårt äventyr i Massif des Aravis.

Dag 2. Vandring runt Lac de Lessy

Efter en god frukost gör vi oss redo för dagens vandring. Vi åker ca 15 minuter med minibuss fram till Chinaillon, en pittoresk högt belägen del av byn. Nu har vi en vacker rundvandring längs de hisnande omgivningarna kring sjön Lac de Lessy att se fram emot. Strax intill sjön äter vi en läcker lunch i en mysig gammal bondgård där du kan njuta av maten omgiven av en rustik charm som tar dig tillbaka i tiden. På eftermiddagen åker vi tillbaka till vårt hotell, en härlig första vandringsdag är till ända. På kvällen packar vi i ordning för kommande dagars hytt-tur.

5 timmars vandring – 989 m upp & ned

Dag 3. Ut på tur. Le Grand-Bornand – Bombardellaz

Idag vandrar vi rätt ut från dörren och ger oss ut på en tre dagars vandring genom den imponerande Aravis-bergskedjan. Under turen kommer vi att bo på två olika refuger, bergshyttor, där vi även äter middag och frukost. Båda är vackert belägna och relativt bekväma. Vår guide kommer att ordna med picknick -lunch två av dagarna, men det är bra att ta med era egna snacks och torkad frukt för extra energi under hela vandringen.

Första dagen börjar vi med att gå uppför berget Danay, vilket kommer att belöna oss med en enastående panoramautsikt över vår massivet. Därefter fortsätter vi vår rutt längs en bredare klipphylla fram till Refuge de la Bombardellaz, där vi tillbringar vår första natt. Denna refuge, som vetter mot väster, kan vid rätt förhållanden bjuda på makalösa solnedgångar.

5,5 timmars vandring. 1056 m upp, 404 m ned

Dag 4. Refuge Bombardellaz – refuge de la Pointe Percée

Vi börjar vår dag med en härlig frukost och ger oss sedan i väg mot vårt nästa boende, Refuge de la Pointe Percée. Vandringen går inledningsvis lite uppför och sedan följer vi en stig längs med bergssidan. Efter några timmar börjar vi vandra uppför genom ett fascinerande, mineralrik kalkstensmiljö och under gång kommer vi att utforska och upptäcka de unika särdragen i detta landskap.

Vi når fram till refugen redan vid lunchtid. Hur eftermiddagens program ser ut bestämmer vi på plats. Det finns möjlighet att nå högre upp i bergskedjan på lite mer avancerade stigar. Under dagen har vi även chans att vi få se stenbockar, gems och kungsörn. Natten tillbringar vi i vackra och nyligen renoverade refuge La Pointe Percée.

3,5 h vandring förmiddag, ca 800 m upp. Eftermiddag beroende på dagsform

Dag 5. Refuge de la Pointe Percée – Col des Annes – Le Grand-Bornand

Vi njuter av den friska alpluften på morgonen och börjar sedan vandra nedåt dalen ett par hundra höjdmeter. Sedan bär det av uppåt igen och vi kommer då ha en fantastisk utsikt över Aravis-bergskedjan bakom oss. Vi passera Annes-passet och strax därefter kommer vi att unna oss en lunch på en bergshytta. I området råder en fin harmoni mellan traditionellt jordbruk och turism, då platsen fortfarande fungerar som aktiv betesmark och samtidigt erbjuder lokala matupplevelser.

Efter en välsmakande lunch går vi längs med en lång och bred klipphylla och njuter av den hisnande utsikten över vår tvådagars rutt från ett helt nytt perspektiv. Det kommer att vara en upplevelse som tar andan ur en!

Sedan är det dags att återvända till minibussen som tar oss de sista höjdmetrarna till byn, där vi kan koppla av och njuta av en välbehövlig vila. en perfekt avslutning på vår dag!

5,5 timmars vandring – 508 m upp, 1193 m ned

Dag 6. Halvdags vandring kring Chainaillon

Vi börjar dagen med en halv vilodag, perfekt för att ladda batterierna inför eftermiddagens övningar, så under förmiddagen har du gott om ledig tid att njuta av platsen, koppla av och kanske unna dig en spa-behandling om det lockar (det kan ordnas på begäran mot en extra kostnad).

Tidigt på eftermiddagen, ger vi oss ut på en spännande vandring i området kring Chainaillon, Vi kommer att vandra cirka 2, 5 h med en höjdskillnad på ungefär 500 meter och gå en del genom skogsmiljöer. Vi avslutar dagen med en smakrik måltid på en traditionell restaurang som bjuder på en magnifik utsikt, innan vi beger oss tillbaka till hotellet.

Dag 7. Mont Veyrier till Lac d’Annecy

Efter en bekväm 30 minuters minibussresa till stranden av Lac d’Annecy beger vi oss ut på en stig som tar oss upp till Mont Veyrier. En naturskön utsiktsplats där alpernas färger överraskar och förtrollar. Vi vandrar sedan längs en bergskam med en spektakulär panoramavy innan vi påbörjar vår nedstigning mot byn med samma namn. När vi har utforskat allt som Mont Veyrier har att erbjuda, återvänder vi till vår startplats vid sjön.

Sedan är det dags att åka tillbaka till Le Grand- Bornand för en sista natt på hotellet. En härlig och spännande vandringsvecka är till ända.

6 timmars vandring, 883 meter upp och ned.

Dag 8. Hemfärd. Geneve – Sverige

Efter frukost och eventuell relax, shopping beroende på avresetid, ger vi oss tillbaka till flygplatsen för hemresa. Vi tackar vår vandringsguide för en spännande och innehållsrik vecka

map_marker: Le Gran Bornand

Bra att veta

I vårt grundpaket ingår flygresa t/r Genève men skulle du vilja resa med tåg eller lösa resan tillGenève på annat sätt går detta bra, så länge ni kan ta er till en given uppsamlingsplats. Vi garanterar inte direktflyg från Sverige men försöker boka vettiga flyglösningar och ni får alltid chans att tycka till om flyget innan vi köper in biljetter.

Under resan bor vi fem nätter på hotell och priset är baserat på boende i dubbelrum.  Det går att boka singelrum mot pristillägg. Vi äter även fyra middagar på hotellet samt självklart frukost.  Dag 6 äter vi dock middag på en traditionell restaurang en bit upp i byn. Denna dag, dag 6, ingår inte lunch, då ni har ett “fritt” program på morgon & förmiddag.

Två nätter bor vi i så kallade refuger (hyttor) där vi även blir serverade frukost och middag. Hyttorna är enkla men välkomnande.

Merparten av dagarna äter ni picknick lunch, som er guide delar ut  Vissa luncher intas dock på restauranger.  Tänk på att packa lätt under hyttvandringen. Filtar och kuddar finns på plats. Det enda ni behöver ta med är reselakan samt kläder. Ni kan konsultera guiden på plats  vad gäller packning inför turen.

Vandringarna är väderkänsliga och vid tillfällen av vädermässiga utmaningar (regn/åska eller liknande) kan vi som ett resultat av detta få ändra rutt eller avbryta och göra alternativa vandringar.

Denna vandring är relativt fysiskt krävande men lättare jämfört med tex Tour du Mont Blanc, Tour du Matterhorn. Det är dock rätt brant terräng emellanåt och vissa dagar går ni ca 1000 meter uppåt. Det är med andra ord bra att träna och förbereda sig inför resan.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Geneve via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se
www.tågbokningen.se

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

 • Alpklassiker
 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Mont Blanc

På gränsen mellan Frankrike och Italien finner man Alpernas högsta berg; Mont Blanc. Vandra Tour du Mont Blanc och upplev storheten i denna klassiska alpmiljö.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.