Expedition Patagonien

Känslan av att vara vid världens ände har lockat modiga själar till Patagonien i århundraden, nu har du chansen att bli en av dem. Följ med på en oförglömlig expedition till den nya "Patagonia Bi-National park" i Chile och Argentina.

Förtrollande likt en tavla ramas gröna stäpper och blåa bergssjöar in av skogar i ständigt skiftande färger. Vi kommer njuta av mäktiga glaciärer, ett rikt djurliv, glittrande sjöar och vyn av Andernas snöklädda toppar. Här samexisterar djur och natur som de gjort sedan årtusenden.

Patagonia Bi-national Park skapades i december 2018 i syfte att bli ett omfattande bevarandeprojekt mellan Chile och Argentina samt en ny ECO/adventure destination. Både privata och offentliga initiativ skyddar 320 000 hektar mellan dessa två länder. Stora delar av parken donerades av Tompkins Conservation, en ideell verksamhet med en vacker historia bakom sig, fin att ha i bakhuvudet under sin vandring.  Läs mer om parken och området här!

Expeditionen tar oss genom de vilda delarna av parken och vi lär oss mer om dess flora och fauna samt kulturhistoria. Denna mångfald av livsmiljöer skapar ett viktigt habitat för bland annat Heumul, puma, guanaco, condor, ñandú, och flamingos. Vi lever likt lokalbefolkningen, bor och äter på enkla lodger, campingar och stugor. Det blir långa dagar i stundtals tuff terräng i växlande väder och temperatur. 

Vi följer vägen efter en av de mest kända europeiska upptäckarna, Portugisen Ferdinand Magellan. Han var den första europeén att upptäcka landet och döpte det till Patagonia – “the land of the big feet”. Ta chansen och följ med på detta fantastiska äventyr.

OBS ! Denna resa är planerad till våren 2023. Exakta avgångar och pris kommer längre fram.

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd13 dagar
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Transfer t/r flygplats
 • Behöriga lokala guider
 • Boende på hotell, 1 natt
 • Boende på enkla lodger, campingar och stugor, 11 nätter
 • Frukost, lunch och middag alla dagar
 • Alla transporter specificerade i programmet

I RESANS PRIS INGÅR  inte

 • Flygbiljett t/r
 • Dricks

OBS! Denna resa är planerad till våren 2023. Exakta avgångar och pris kommer längre fram.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. ANKOMST TILL NORRA CHILENSKA DELEN AV PATAGONIEN

Vi landar på Balmaceda Airport och möter upp vår lokala guide. Vi åker gemensamt till Hotel Dreams de la Patagonia eller Diego de Almagro, i Coyhaique. Transporten tar ungefär en timme, sedan finns det tid till att checka in och upptäcka staden på egen hand. På kvällen samlas vi och äter en god middag tillsammans och går igenom upplägget för resan.

Boende på Hotel Dreams de la Patagonia or Diego de Almagro

DAG 2. CHILE CHICO/ LUNAR VALLEY

Efter en tidig frukost tar vi oss mot den norra delen av Lago General Carrera, som är den näst största sjön i Sydamerika. Vi åker buss i några timmar genom Cerro Castillo National Park och Ibáñez Pass, som är känt för sin hänförande utsikt över Anderna och Rio Ibáñez. Väl framme i Puerto Ibáñez åker vi på färjan, La Tehuelche, som tar oss till Chile Chico. Turen tar ca 2,5h och färjan är döpt efter ursprungsfolket av norra Patagonien.

Runt lunchtid anländer vi till Chile Chico och fortsätter mot Lunardalen för en kort vandring. En vandring som bjuder på surrealistiska formationer och forntida grottmålningar. Längden på vandringen varierar beroende på hur lång tid transporten tar.

Boende på Cabins Chile Chico

DISTANS: ca 3-5 km
TID: ca 2 hrs

DAG 3. PATAGONIA PARK OCH HUT GLACIAR CAMP

Vi lämnar Chile Chico och kör ungefär en timme längst Patagoniens slättlandskap och Jeinimeni River, den geografiska gränsen mellan Chile och Argentina. Vi åker mot den norra ingången av Patagonia Park där vi checkar in och packar våra ryggsäckar. Vi startar sedan vår 26 km långa vandring längst det turkosa vattnet i Jeinimeni Lake. Leden korsar breda, grunda floder med mycket is och bråte. Vi kommer över till La Gloria Pass med praktfull utsikt över Jeinimeni & Verde sjön och många höga toppar. Vi tar oss genom ett antal branta sluttningar innan vi kommer fram till vårt camp. Där välkomnas vi av öppen eld, varmt vatten och en välkomstdrink. Vi avslutar dagen med att i solnedgången promenera runt det som kallas Glacier lake, en sjö som bildats av smältvattnet från en glaciär.

Boende på Glacier Hut Camp  

UPP/NER: 750m ; –
DISTANS: 26 km
TID: 9 – 10 hrs

DAG 4. LAGOS SUPERIOR CIRCUIT

Idag ger vi oss ut på en mer teknisk vandring på Lago Superior circuit. Vi stannar för att äta medhavd lunch vid the “hanging glacier of Punta Guanaco peak”. Vi tar oss över en brant sluttning och går uppför på eroderade berg och bäckraviner innan vi kommer fram till den spektakulära vyn av Baguales Glacier. Glaciären är döpt efter de vilda hästarna som de ursprungliga migranterna stötte på här. Passa på att njuta av den imponerande utsikten av glaciärsjöarna och vattenfallen innan vi går tillbaka på samma led till vårt camp! Vi äter en härlig middag tillsammans på kvällen och laddar för en tidig morgon.

Boende på Glacier Hut Camp  

UPP/NER: 1000m ; –
DISTANS: 6,5 km
TID: 4-5 hrs

DAG 5. JEINIMENI, EL TRONADOR OCH LAS LIAVES BERGEN

Vi ger oss iväg tidig morgon för att åtnjuta imponerande vyer av Jeinimeni, El Tronador och Las Liaves bergen och dess taggiga toppar. Vår stig  leder oss genom det öppna alpina landskapet fram till den frodiga nordvästra evergreen skogen. Under vandringen går vi förbi det som en gång var “gauchos” (sydamerikanska kofösare) vindskydd och tar oss tillbaka till hur det var förr i tiden. Vi har med oss egen lunch som vi äter på vägen. Vägen tar oss ner längst Avilés dalen, genom laguner, för att komma till en gammal lenga-skog. Den fortsätter sedan ner till stigen som leder oss till “Hut Renoval Camp” där vi ska sova för natten.

Boende på Renoval Hut Camp 

UPP/NER: 300m ; – 1900m
DISTANS: 14,5 km
TID: 5-6 hrs

DAG 6. MOUNT TRONADOR

Efter en lite lugnare morgon vandrar vi upp genom bokskogarna längst Avilés dalen. Vi tar oss upp för sidan av Mount Tronador och samtidigt håller vi utkik efter Magellanspett (en slags hackspett) och Huemuler (gaffelhjortar), som idag är utrotningshotade arter. Blickandes ut över den otroliga vyn av glaciären, äter vi vår medhavda lunch innan vi vänder tillbaka till vårt camp för en tidig middag.

Boende på Renoval Hut Camp 

UPP/NER: 500m ; – 500m
DISTANS: 10,5 km
TID: 5-6 hrs

DAG 7. AVILÉS FLODER TILL CHELENCO SJÖN – CHILE CHICO

Detta blir sista dagen på denna delen av vandringen och den tar oss över breda floder i Avilés dalen. Vi tar oss över floderna på hängbroar, som brukar vara en av höjdpunkterna på vandringen. Leden fortsätter på stigar där guachos förflyttade sitt boskap förr i tiden. Vägen användes när djuren skulle på sommarbete, den går genom smala stigar bredvid en kanjon och stora inhägnader för boskap. Vi kommer ut på en väg, nära den gamla gruvstaden Fachinal vid General Carrera Lake, där vår minibuss hämtar upp oss. Vi åker tillbaka mot Chile Chico genom ett spektakulärt sjölandskap. Vägen är ojämn och skumpig men det glömmer vi snabbt bort när vi tittar ut genom bilfönstret och slås av den otroliga vyn på bergskedjan över sjön.

Boende på Cabins Chile Chico  

UPP/NER: 500m ; – 1000m
DISTANS: 22,5 km
TID: 9-10 hrs

DAG 8. FRAM OCH TILLBAKA PÅ GRÄNSEN MELLAN CHILE OCH ARGENTINA

Efter frukost tar vår minibuss oss över gränsen till den Argentinska staden Los Antiguos. Vi åker söderut på Ruta 41 mot Monte Zeballos som ligger på den argentinska sidan av Patagonia Park. Vi når sedan gränsen igen och åker över vid Entrada Baker Pass, som pionjärerna använde för att gå in och kolonisera. Vi åker längst med parken, stannar vid ett restaurerat hus som tillhörde den brittiska pionjären i regionen. Vi passerar också guanaco flockar (en slags lama) och sjöar med flamingos och crested-ankor för att slutligen komma fram till vårt boende för natten.

Vi bor på Patagionia Park Lodge som förr var en övergödd får- och boskapsfarm. Men som idag skyddar en stor mängd av Patagoniens grässtäpper och hjälper djurlivet att återhämta sig. Det stora restaurering projektet mellan Argentina och Chile är en av de största i världen. Efter vi har checkat in besöker vi deras informationscenter där vi får höra mer om projektet.

Boende på Patagonia Park Lodge

DAG 9. ESTANCIAS BASE CAMP OCH CORAZON LAKE

Idag åker vi mot San Lorenzo camping med ett kort stopp i Cochrane för att äta lunch och sträcka på benen. Väl framme vid vårt boende för natten går vi på en vandring till Estancias base camp. Det är en två timmars vandring genom bokskogarna. Där man bland annat går förbi Corazon Lake, en sjö med en udde i mitten formad som ett hjärta.

Boende på Campo San Lorenzo Campsite

UPP/NER: 500m ; –
DISTANS: 7,2km
TID: 2 hrs

DAG 10. SAN LORENZO BERGEN

Dagens vandring tar oss genom en bokskog där stigen öppnar upp sig mot en dal med utsikt över San Lorenzo bergen. Här utforskar vi kvarlevorna från en hydda byggd av Alberto De Agostini, en italiensk präst och bergsbestigare som var den första att bestiga San Lorenzo. Om vädret tillåter äter vi lunch blickandes ut över en alpin sjö och spetsarna av bergsmassivet. Vi kommer tillbaka till vårt camp lagom till middagen där vi får lyssna till berättelser om de legendariska pionjärerna och äventyrarna som först utforskade detta landskap.

Boende på Campo San Lorenzo Campsite

UPP/NER: 700m ; –
DISTANS: 19,3 km
TID: 7 hrs

DAG 11. TRANQUILO DALEN

Idag ska vi vandra djup in i Tranquilo dalen som ramas in av bergskedjan Cordon Cochranes mäktiga amfiteater. Här kan du blicka upp på hängande skimrande glaciärer och ett antal outforskade toppar. På kvällen äter vi en typisk “guacho barbeque” tillsammans med lokalbefolkningen. Kvällen bjuder på god mat, musik och mer spännande berättelser

Boende på Campo San Lorenzo Campsite

UPP/NER: 1500m ; –
DISTANS: 16 km
TID: 7hrs

DAG 12. BAKER RIVERS SMARAGDGRÖNA VATTEN

Efter en tidig frukost beger vi oss, på en skumpig väg, mot Lodge Borde Baker som ligger vid den smaragdgröna Baker River. På vägen stannar vi för en kort vandring till Mirador Confluencia. Eftermiddagens aktivitet är upp till er själva, ni kan fiska i sjön eller bara ta det lugnt. På kvällen avnjuter vi en sista middag tillsammans på lodgen.

Boende på Borde Baker Lodge  

UPP/NER: 200m ; –
DISTANS: 8 km
TID: 2-3hrs

DAG 13. HEMRESA

Tidig morgon beger vi oss till flygplatsen i Balmaceda. Det är en resa på ungefär sex timmar som tar oss genom chiles riksväg 7 “Carretera Austral”. Vyn från bilrutan är även denna gång spektakulär. Vi åker förbi General Carrera Lake, stora bok- och lärkträd med de vitklädda anderna som fond. Vi äter lunch på vägen och en fantastisk resa lider mot sitt slut.

map_marker:

Bra att veta

Flyg till Balmaceda Airport ingår inte i priset. Vi kan dock hjälpa till att boka flyg om så önskas. 

Denna resa går i expeditionsstil. Deltagarna måste vara beredda på att hjälpa till att sätta upp tält, laga mat m.m. Det är dock bärare med på resan som bär tält och annan campingutrustning. All din personliga utrustning och en del mat får du vara beredd att själv bära. Att packa utrustningen i vattentäta påsar skyddar utrustningen mot regn, det är bra att ha med i planeringen. Tänk även på att skydda din kamerautrustning mot fukt. 

Vandringarna under dessa dagarna är krävande. Det blir långa dagar med ojämn terräng och flertalet flodkorsningar. Vi kommer gå över löst berg med sand, stora stenblock, stäpper och skogar. Var beredd på att du vissa dagar kan behöva gå upp mot 26km i blöta skor. Ni bör därför träna inför resan men även ha erfarenhet av friluftsliv. Vädret i Patagonien är extremt nyckfullt. Du måste ha mycket bra utrustning och vara rustad för regn och hård vind. Temperaturskillnaderna kan vara stora så det är viktigt att klä sig rätt, tänk på lager på lager principen.

Vi kommer bo på lodger, campingar och i stugor under vår vistelse, det är enkla boenden men ändå välkomnande. På campingarna sover vi i tvåmannatält men de har olika faciliteter. Vissa har toalett med rinnande vatten, utomhusdusch med varmvatten och el för möjlighet att ladda upp batterier osv. Andra har enbart en enkel toalett. 

Vi kan inte garantera att vi genomför det beskrivna programmet och som deltagare måste ni vara beredda på alternativa lösningar. Det kanske säger sig självt, men det är lika bra att poängtera. I någon mening ger vi oss in i det okända och det kräver att du som deltagare accepterar osäkerhetsfaktorer. Du tar eget ansvar och är beredd att bita ihop och utstå både fysiska och psykiska påfrestningar. 

Inför resan får du ingående information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor
 • One off- expeditioner

Expedition Costa Rica

Vi kan till vår stora glädje återigen erbjuda en unik expeditionsliknande naturresa i jakt på nya arter i Costa Rica under ledning av Pontus Aratoun. Det är också i någon mening en vandringsresa då vi rör oss i Costa Ricas högländer, ofta i stiglöst land.

 • Vandringsresor

Vandringar i Alaskas nationalparker, USA

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandringar kring Chamonix

Detta är resan för dig om värdesätter ett riktigt bra boende och mat i kombination med vandring i ett behagligt tempo. Under dagarna utforskar vi stigarna i Chamonix-dalen, samt i närliggande Italien och Schweiz. Vi bor på hemtrevliga Chalet Annabelle där vi bjuds på fantastiska frukostar och trerättersmiddagar.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.