Expedition norra Patagonien

Känslan av att vara vid världens ände har lockat modiga själar till Patagonien i århundraden, nu har du chansen att bli en av dem. Följ med på en oförglömlig expedition till den nya "Patagonia Bi-National park" i Chile och Argentina.

Förtrollande likt en tavla ramas gröna stäpper och blåa bergssjöar in av skogar i ständigt skiftande färger. Vi kommer njuta av mäktiga glaciärer, ett rikt djurliv, glittrande sjöar och vyn av Andernas snöklädda toppar. Här samexisterar djur och natur som de gjort sedan årtusenden.

Patagonia Bi-national Park skapades i december 2018 i syfte att bli ett omfattande bevarandeprojekt mellan Chile och Argentina samt en ny ECO/adventure destination. Både privata och offentliga initiativ skyddar 320 000 hektar mellan dessa två länder.  Denna mångfald av livsmiljöer skapar ett viktigt habitat för bland annat Heumul, puma, guanaco, condor, ñandú, och flamingos. Stora delar av parken donerades av Tompkins Conservation, en ideell verksamhet med en vacker historia bakom sig, fin att ha i bakhuvudet under sin vandring.  Läs mer om parken och området här!

Vi utforskar parkens norra sida, den mest vilda och mystiska delen, som få besöker. Du kommer att få uppleva en spännande båtresa över General Carrera sjön, den näst största sjön i Sydamerika, och delar av det berömda området Carretera Austral med sina fantastiska landskap av gröna skogar, vulkaniska berg samt glaciärer . Genom våra kunniga guider som har mångårig erfarenhet lär vi oss områdets  flora och fauna samt kulturhistoria.  Vi lever likt lokalbefolkningen, bor och äter på enkla lodger, campingar och stugor. Det blir dock långa dagar i stundtals tuff terräng i växlande väder och temperatur. 

Vi följer rutter som dragits upp av europeiska upptäckare, såsom Portugisen Ferdinand Magellan. Han var den första europén att upptäcka landet och döpte det till Patagonia – “the land of the big feet”.  Vi går även på flera “smugglarstigar” som drogs upp av boskapskötande ” baqueanos”, som i första hand såg sig själva som “Patagonier”. Deras tillhörighet grundade sig i själva landskapet och de rörde sig relativt  fritt med sina hjordar över gränsen mellan Chile och Argentina. En gräns som hade (har) få kontrollerade gränsstationer. 

De nationella myndigheterna kallade dessa människor för smugglare eftersom de agerade utanför den politiska lagen och korsade gränsen utan tillstånd. De använde dock inte stigarna för att smuggla stöldgods eller illegala varor. Det rörde sig över gränsen för att söka nya betesmarker och förena familjer på olika boplatser samt för arbetsvandringar. Eftersom det inte fanns några vägar, inga reguljära transporter eller fordon var smugglarstigar det bästa sättet att ta sig fram på. Det består av ett ovärderligt nätverk av stigar, genom smala pass, djupa dalar, vadställen med mera. Våra lokala partners ambition är även att bevara den historia och kultur stigar bär på och det genom att vandra på dem!

Ta chansen och följ med på detta fantastiska äventyr in det vilda och otämjda Patagonien!

 

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd11 dagar
GruppstorlekMin 6, max 8
Gradering3C

I resans pris ingår

 • Transfer t/r flygplats
 • Behöriga lokala guider
 • Boende på enkla lodger, campingar och stugor, 11 nätter
 • Middag dag 1
 • Frukost, lunch och middag dag 2-10
 • Frukost dag 11
 • Tält och campingutrustning, dock ej sovsäck/liggunderlag
 • Alla transporter specificerade i programmet

I RESANS PRIS INGÅR  inte

 • Flygbiljett t/r
 • Dricks
 • Personlig utrustning (Sovsäck, liggunderlag, kläder etc)

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. ANKOMST TILL NORRA CHILENSKA DELEN AV PATAGONIEN

Vi landar på Balmaceda flygplats där vi möter upp vår lokala guide. Tillsammans börjar vi vår resa med en bekväm bussfärd längs den nordliga kanten av General Carrera sjön, genom Cerro Castillo National Park och Portezuelo Ibáñez. Du kommer att bli förundrad över den fantastiska naturen som omger dig på vägen.

Väl framme i Puerto Ibáñez åker vi på färjan, La Tehuelche, som tar oss till Chile Chico. Turen tar ca 1,5h och färjan är döpt efter ursprungsfolket av norra Patagonien.

I Chile Chico blir du välkomnad till Campamento Ñandú, där du kan checka in, njuta av en god middag och förbereda dig för de kommande turerna.

DAG 2 – 3.  Vandring Cerro Apidame – Lomas Altas

Efter frukost är det dax för resan första vandring. Efter en bussfärd på ungefär 20 minuter släpper vår minibuss av oss vid en av Patagonia Parks mest karaktäristiska sevärdheter, Cerro Apidame för en vandring på ungefär fyra timmar. Cerro Apidame är en 200 meter hög bergvägg med distinkta vertikala kolumner, formationen har eroderats fram från en  vulkan som man tror var aktiv för mellan fem och tre miljoner år sedan.

Platsen är verkligen imponerande och här kommer vi även besöka lämningar av boplatser där  förkolumbiska kulturer levde och jagade.  Vi  tar oss sedan upp på berget där vi slår läger och vi får hjälp av “pilcheros hästar” som bär merparten av campingutrustningen. Så denna natt övernattar vi i tält. Dagen efter följer vi bergsryggen nedåt längs med Lomas Altas rutten där vi tillslut kommer ut på huvudvägen. Där väntar minibussen som tar oss tillbaka till Campamento Ñandú i Chile Chico där vi får vila ut.

DAG 4 – 5 . Vandring i Valle Lunar – Lake Jeinimeni

Efter en god natts sömn i baslägret, går vi upp tidigt för att åka mot Lunardalen, en bussfärd på strax under en timme. I Lundardalen gör vi en kortare vandring som bjuder på surrealistiska geologiska formationer samt forntida grottmålningar. Vi lämnar sedan Chile Chico och kör ungefär en timme längst Patagoniens slättlandskap och Jeinimeni River, den geografiska gränsen mellan Chile och Argentina. Vi åker mot den norra ingången av Patagonia Park, checkar in i parken, slår upp våra tält och etablerar läger precis intill en vacker sjö.

Nästa dag inleds med en vandring upp för Cerro Escorial, först genom förunderlig patagonisk skog upp till trädgränsen. Vi följer trädgränsen en bit och tar oss sedan via bergåsar upp till toppen av Escoral. Från toppen beundrar vi Monte San Lorenzo, det högsta berget i norra Patagonien. Vi går sedan åter ned till vårt läger och lagar en god middag. Denna dag vandrar vi alltså endast med lättare dagpackning.

DAG 6 . Vandring till Glacier hut

Vi packar våra stora ryggsäckar och inleder en lång vandring längst det turkosa vattnet i Jeinimeni Lake. Leden korsar breda, grunda floder med grumligt mjölkfärgat glaciärvatten med mycket sediment. Vi kommer över till La Gloria Pass med praktfull utsikt över Jeinimeni & Verde sjön och många höga toppar. Vi tar oss genom ett antal branta sluttningar innan vi kommer fram till vårt camp. Där välkomnas vi av öppen eld, varmt vatten och en “välkomstdrink”. Dagen avslutas med att i solnedgången promenera runt det som kallas Glacier lake, en sjö som bildats av smältvattnet från en glaciär.

Boende på Glacier Hut Camp

DAG 7 . Upp på glaciären Guardaparque

Idag får vi uppleva parkens hjärta och vi inleder med att gå upp till en sjö som utgör själva källan till Jeinimeni-floden. Vi tar oss över en brant sluttning och går uppför på eroderade berg och bäckraviner innan vi kommer fram till den spektakulära vyn av Baguales Glacier. Glaciären är döpt efter de vilda hästarna som de ursprungliga migranterna stötte på här. Passa på att njuta av den imponerande utsikten av glaciärsjöarna och vattenfallen innan vi går tillbaka på samma led till vårt camp. Om sikten är klar kan vi få en “alpin vy” av vårt camp från glaciärkanten. Väl nere igen äter vi en härlig middag och laddar för en tidig morgon.

Boende på Glacier Hut Camp

Dag 8. Vandring till renoval hut

Vi ger oss iväg tidig morgon för att åtnjuta imponerande vyer av Jeinimeni, El Tronador och Las Liaves bergen och dess taggiga toppar. Stigen leder oss genom det öppna alpina landskapet fram till den frodiga nordvästra evergreen skogen. Under vandringen går vi förbi det som en gång var “gauchos” (sydamerikanska kofösare) vindskydd och tar oss tillbaka till hur det var förr i tiden. Vi har med oss egen lunch som vi äter på vägen, vägen som tar oss ner längst Avilés dalen, genom laguner, för att komma till en gammal lenga-skog. Vägen fortsätter sedan ner till en stig som leder till “Hut Renoval Camp” där vi ska sova för natten.

Boende på Renoval Hut Camp 

DAG 9. Vandring till Mirador del Monte Tronador

Efter en lite lugnare morgon vandrar vi upp genom bokskogarna längst Avilés dalen. Vi tar oss upp för sidan av Mount Tronador och samtidigt håller vi utkik efter Magellanspetten (en slags hackspett) och Huemuler (gaffelhjortar), som idag är utrotningshotade arter. Blickandes ut över den otroliga vyn av glaciären, äter vi vår medhavda lunch innan vi vänder tillbaka till vårt camp för en tidig middag.

Boende på Renoval Hut Camp 

DAG 10. AVILÉS FLODER TILL CHELENCO SJÖN – CHILE CHICO

Detta blir sista dagen av vandringen och den tar oss över breda floder i Avilés dalen. Vi tar oss över floderna via repsystem med selar, ett äventyr i sig. Leden fortsätter på stigar där guachos förflyttade sitt boskap förr i tiden. Vägen användes när djuren skulle på sommarbete, den går genom smala stigar bredvid en kanjon och stora inhägnader för boskap. Vi kommer ut på en väg nära den gamla gruvstaden Fachinal vid General Carrera Lake, där vår minibuss hämtar upp oss. Vi åker tillbaka mot Chile Chico genom ett spektakulärt sjölandskap. Vägen är ojämn och skumpig men det glöms snabbt bort när du tittar ut genom bussfönstret och slås av den otroliga vyn på bergskedjan över sjön  Campamento Ñandú.

Vi sover en sista natt i vårt basläget i Chile Chico, där vi äter en god middag på kvällen och sammanfattar vad vi varit med om under dessa dagar i Patagoniens förtrollande landskap.

DAG 11. HEMRESA

Tidig morgon beger vi oss till flygplatsen i Balmaceda för hemresa eller vidare äventyr i Patagonien.

map_marker: Balmaceda

Bra att veta

Flyg till Balmaceda Airport ingår inte i priset. Vi kan dock hjälpa till att boka flyg om så önskas. 

Denna resa går i expeditionsstil. Deltagarna måste vara beredda på att hjälpa till att sätta upp tält, laga mat m.m. Det är dock bärare med på resan som bär tält och annan campingutrustning. All din personliga utrustning och en del mat får du vara beredd att själv bära. Att packa utrustningen i vattentäta påsar skyddar utrustningen mot regn, det är bra att ha med i planeringen. Tänk även på att skydda din kamerautrustning mot fukt. 

Vandringarna under dessa dagarna är krävande. Det blir långa dagar med ojämn terräng och flertalet flodkorsningar. Vi kommer gå över löst berg med sand, stora stenblock, stäpper och skogar.  Ni bör därför träna inför resan men även ha erfarenhet av friluftsliv. Vädret i Patagonien är extremt nyckfullt. Du måste ha mycket bra utrustning och vara rustad för regn och hård vind. Temperaturskillnaderna kan vara stora så det är viktigt att klä sig rätt, tänk på lager på lager principen.

Vi kommer bo på lodger, campingar och i stugor under vår vistelse, det är enkla boenden men ändå välkomnande. På campingarna sover vi i tvåmannatält men de har olika faciliteter. Vissa har toalett med rinnande vatten, utomhusdusch med varmvatten och el för möjlighet att ladda upp batterier osv. Andra har enbart en enkel toalett. 

Våra lokala guider har djup kunskap om terrängen och arbetar utifrån rigorösa säkerhetsplaner som är godkända av parkförvaltningen. De står i kontakt med yttervärlden genom satellitkommunikation och kan hantera eventuella krissituationer/evakueringar. OBS, du måste dock ha en bra försäkring som täcker eventuella evakueringskostnader.

Vi kan inte garantera att vi genomför det beskrivna programmet och som deltagare måste ni vara beredda på alternativa lösningar. Det kanske säger sig självt, men det är lika bra att poängtera. I någon mening ger vi oss in i det okända och det kräver att du som deltagare accepterar osäkerhetsfaktorer. Du tar eget ansvar och är beredd att bita ihop och utstå både fysiska och psykiska påfrestningar.

Inför resan får du ingående information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • One off- expeditioner

Resa till Costa Rica – en expedition

Vi kan till vår stora glädje återigen erbjuda en unik expeditionsliknande naturresa i jakt på nya arter i Costa Rica under ledning av Pontus Aratoun. Det är också i någon mening en vandringsresa då vi rör oss i Costa Ricas högländer, ofta i stiglöst land.

 • Vandringsresor

En resa till Alaska med vandringar i delstatens nationalparker

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

 • Sverige
 • Skidresa

Skidtur med pulka i Sarek, Europas sista vildmark

Sareks nationalpark är en plats som inte anpassats för turism, här ute anpassar vi oss till naturens villkor. Följ med på ett skidäventyr i det som kallas Europas sista vildmark.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.