Ski touring Norra Tohuko, Honshu/Japan

Bergsguiden Stefan Palm tar oss med på en mångbottnad resa genom Japans bottenlösa puder. Vi turar på den norra delen av Honshu, äter god mat och upplever magisk skidåkning och fascinerande japansk kultur.

De flesta svenskar förknippar skidåkning i Japan med ön Hokkaido, dit vi också har ett unikt ski- touring program genom bergsguiden Stefan Palm. Stefan var en av de första svenska bergsguiderna som kartlade skidåkningen i Japan och har haft ett långt och gott samarbete med sin japanska kollega Hiro.

Hokkaido och Niseko har nu blivit en känd koordinat på mångas skidatlas och Stefan och Hiro kände att det var dags att upptäcka och utveckla något nytt i Japan. Resultatet blev en resa till Hakubadalen, belägen på huvudön Honshu, som de körde ett par år. I sin jakt efter orörd skidåkning har de nu beslutat sig för att återigen flytta område, till både södra och norra Tohuko. Vi har en resa till vardera område, och programmet nedan beskriver upplägget på Norra Tohuko. För resan till södra Tohuko, läs mer här!

Regionen får ca 30 meter snö årligen, att jämföra med Hokkaido där det årliga snöfallet “bara” brukar ligga på 18 meter.

Som alltid bor på vi traditionella Ryokans med tatamimattor, äter utsökt japansk mat och badar i naturliga varma källor, onsens. Bara maten i sig är värd resan, i regel består menyerna av omkring 15 rätter! Utöver skidåkningen innebär resan en stor kulturell upplevelse av Japan.

Vi står på skidor varje dag och använder stighudar för att nå åken.  Vissa dagar tar vi hjälp av liftar för att ta oss en bit upp på bergen, innan vi hudar på. Under en normal dagstur gör vi mellan 1000- 1500 höjdmeter.

Söker du efter en genuin skidupplevelse i Japan med fantastik skidåkning, god mat, traditionellt boende och högkvalitativ guidning har du hittar rätt. Här kan du se en film om Stefan så du vet vem du åker med.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd11 dagar
GruppstorlekMax 8 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

I resans pris ingår:

 • Alla lokala transporter fr.o.m. ankomst Aomori
 • Svensk UIAGM-certifierad bergsguide (Stefan Palm)
 • Japansk bergsguide
 • Alla övernattningar (Ryokans 9 nätter, en natt på hotell i Sendai). Dubbelrum.
 • Halvpension (frukost & middag)
 • Liftkort för engångsturer upp på berget

 I resans pris ingår ej:

 • Flyg t/r Japan
 • Dryck & luncher
 • Personliga försäkringar

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Aomori– Hakkoda

Stefan och Hiro möter upp på flygplatsen i Aomori. Sedan väntar en timmes bilfärd till Hakkoda. Här bor vi på Sukayo Onsen, ett av de äldsta och mest kända onsen i Japan, en fantastisk plats fylld av tradition.

Dag 2 – 3. Freetouring Hakkoda

Vi värmer eventuellt upp genom att köra ett par offpiståk med hjälp av Hakkodas kabinbana och turar sedan vidare upp på berget. På eftermiddagen åker vi ned på baksidan av berget och tar oss tillbaka till vårt fina onsen. Sedan väntar ett skönt bad i de heta källorna.  Dagen efter kanske vi gör en längre tur i området, det finns många alternativ.

Dag 4. Skitouring östra Hakkoda

Idag blir det till att sätta på stighudarna för en heldag av traditionell japansk skitouring. Vi ger oss upp på skogbeklädda berg bortom liftskrammel och folk för riktigt fin skogsskidåkning. Efter dagens tur åker vi vidare österut till Iwaki-san området och tar in på Kojima Ryokan.

Dag 5. Freetouring Iwakai-San

Vi tar oss via lift så högt upp vi kan i Hyakuzava skidområde och sätter sedan på oss stigarna för en toppbestigning av Iwakai-San. Det är ett hyfsat brant vulkantopp och idag kommer vi upp ovan träden och till en mer högalpin miljö. Efter dagens åkning tar vi oss tillbaka till Kojima Ryokan för att återigen mjuka upp musklerna med ett hett bad.

Dag 6. Skitouring Iwaki-San

Idag ska vi försöka bestiga Iwaki-san från nordsidan och åka ned på den sidan som vetter mot havet. Vi kör med stighudar från början så det blir en lite tuffare dag. Sedan är det dags att åka vidare söderut mot vårt tredje boende, Nyuto Onsen.

Dag 7. Skitouring Akita

Det finns många möjligheter att göra fina turer i detta område. Om vädret tillåter försöker vi göra en tur upp till toppen av Iwate-san, ett annat vulkanberg. På eftermiddagen återvänder vi till Nyuto Onsen.

Dag 8. Skitouring Akita

Efter skidåkning i Akita området väntar en transport till Hachimantai. Vi checkar där in på vårt fjärde boende, Kyounso Onsen.

Dag 9. Skitouring Hachimantai pass

Vi tar en tur upp mot passet och sover vår sista natt på Kyounso Onsen.

Dag 10. Skitouring Gentaga dake

På morgon gör vi en topptur upp mot Gentaga Dake. På eftermiddagen åker vi västerut till Sendai och tar in på hotell. På kvällen går vi ut och firar av veckan med en god middag på en schysst lokal restaurang,

Dag 11. Avresa Sendai flygplats

Vi tar en transfer för morgonflyg till Tokyo. På flygplatsen vinkar vi av Stefan och Hiro och tar med oss ett oförglömligt skidminne hem.

Bra att veta

I priset ingår ej flygresorna. Vi hjälper dock gärna till att boka dessa. Resan startar i Aomori och avslutas i Sendai.

Under denna resa kommer vi mestadels att ta oss upp i bergen av egen kraft vilket innebär att erfarenhet av skidbestigning är ett krav. Du ska vara i bra form och ha god offpisterfarenhet. Detta är med andra ord långt ifrån en nybörjarresa. Alla deltagare svarar själva för personlig utrustning men hör av er till oss om ni saknar någon säkerhetsutrustning så kan vi lösa det. Obligatorisk personlig säkerhetsutrustning är dock lavintranceiver, lavinsond och spade. 

Vi välkomnar både telemarksåkare och de som kör med alpin turutrustning, snowboardåkare måste dock ha splitboard. Anledningen tilll detta är att snön i regel är så djup och bottenlös att snöskor kan innebära problem. För frågor kring detta hänvisar vi till Stefan Palm.

Vi bor på fina kurortshotell, Ryokans, som håller hög klass, trots sin enkelhet.

Du behöver inget visum för att resa till Japan, det räcker med passet. Valutan i Japan är yen. Ta med kontanter, resecheckar i US-dollar eller kreditkort (VISA) om ni väljer att växla pengar på plats. Det är dålig växelkurs om ni tar med svenska kronor. Resecheckar i yen och dollar accepteras på banker och stora hotell. Kreditkort accepteras inte överallt, det är därför bra att ta med inväxlade kontanter och ha med kontokort som back up.

Du behöver inga vaccinationer utöver gängse grundskydd. Hygien- och hälsomässigt håller Japan hög standard.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i.

Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Skidresa

Ski touring södra Tohuko, Honshu/Japan

Följ med till den japanska huvudön på ett skidäventyr utöver det vanliga. Njut av en daglig dos med pudersnö, många höjdmeter och god mat.

 • Europa
 • Skidresa

Arctic Haute Route – Ski & Sail

Följ med på världens vackraste topptursseglats! Upplev tre fantastiska dagar med skidåkning i magisk miljö kombinerat med avslappnat boende på ett klassikt kryssningsfartyg.

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.