Ski touring Norra Tohuko, Honshu/Japan

Bergsguiden Stefan Palm tar oss med på en mångbottnad resa genom Japans bottenlösa puder. Vi turar på den norra delen av Honshu, äter god mat och upplever magisk skidåkning och fascinerande japansk kultur.

De flesta svenskar förknippar skidåkning i Japan med ön Hokkaido, dit vi också har ett unikt ski- touring program genom bergsguiden Stefan Palm. Stefan var en av de första svenska bergsguiderna som kartlade skidåkningen i Japan och har haft ett långt och gott samarbete med sin japanska kollega Hiro.

Hokkaido och Niseko har nu blivit en känd koordinat på mångas skidatlas och Stefan och Hiro kände att det var dags att upptäcka och utveckla något nytt i Japan. Resultatet blev en resa till Hakubadalen, belägen på huvudön Honshu, som de körde ett par år. I sin jakt efter orörd skidåkning har de nu beslutat sig för att återigen flytta område, till norra Tohuko.

Regionen får ca 30 meter snö årligen, att jämföra med Hokkaido där det årliga snöfallet “bara” brukar ligga på 18 meter.

Som alltid bor på vi traditionella Ryokans med tatamimattor, äter utsökt japansk mat och badar i naturliga varma källor, onsens. Bara maten i sig är värd resan, i regel består menyerna av omkring 15 rätter! Utöver skidåkningen innebär resan en stor kulturell upplevelse av Japan.

Vi står på skidor varje dag och använder stighudar för att nå åken.  Vissa dagar tar vi hjälp av liftar för att ta oss en bit upp på bergen, innan vi hudar på. Under en normal dagstur gör vi mellan 1000- 1500 höjdmeter. Dagsprogrammet som beskrivs nedan är mer att se som en idé om hur det kan se ut. Vi kommer att bo på de angivna på platserna, man vart ni exakt åker varje dag bedöms efter rådande väder och snösituation etc.

Söker du efter en genuin skidupplevelse i Japan med fantastik skidåkning, god mat, traditionellt boende och högkvalitativ guidning har du hittar rätt. Här kan du se en film om Stefan så du vet vem du åker med.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd9 dagar
GruppstorlekMax 8 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Alla lokala transporter fr.o.m. ankomst Aomori
 • Svensk UIAGM-certifierad bergsguide (Stefan Palm)
 • Japansk bergsguide
 • Alla övernattningar (Ryokans 7 nätter, 1 natt på hotell i Sendai). Dubbelrum.
 • Halvpension (frukost & middag)
 • Liftkort för engångsturer upp på berget

 I resans pris ingår ej:

 • Flyg t/r Japan
 • Dryck & luncher
 • Personliga försäkringar

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Aomori– Iwaki-San

Stefan och Hiro möter upp på flygplatsen alt tågstationen i Aomori. Det är bra om ni anländer till Aomori kring kl 15. Sedan väntar ett par  timmars bilfärd till Asobenomori Ryokan. Här installerar vi oss för tre nätter.

Dag 2-4. skitouring runt Iwaki-San

Vi värmer eventuellt upp genom att köra ett par offpiståk med hjälp av lift och för att komma högre upp på berget. Detta är dock i första hand en skitouring resa, så var beredd på långa dagar i bergen.  Belöningen är dock stor med magisk åkning,  sköna bad i de heta källorna på vårt onzen och minnesrika middagar. På eftermiddagen dag fyra förflyttar vi oss till Jogakura Ryokan i Hakkoda området, där vi bor i två nätter.

Dag 5-6 Skitouring kring Hakkoda

Nu väntar två dagars åkning i Hakkoda-området. Här finns det även möjlighet att används kabin banan en dag för att komma upp och sedan tura vidare från toppen på kabinen. Som vanligt njuter vi av varma bad och god mat på Jogura Ryokan. På eftermiddagen dag sex kör vi vidare till Hachimantai och checkar in på Kyounso ryokan, där vi bor två nätter.

Dag 7-8. Skitouring kring Hachimantai

Vi gör mäktiga turer i Hachimantai området. Här har vi inga liftar som kan hjälpa oss utan vi rör oss direkt från hotellet eller från den plats där vi parkerat bussarna. På eftermiddagen dag åtta åker vi  till Sendai och tar in på hotell. På kvällen går vi ut och firar av veckan med en god middag på en schysst lokal restaurang,

Dag 9. Avresa Sendai flygplats

Vi tar en transfer för morgonflyg eller Shinkansen till Tokyo. Vi  vinkar vi av Stefan och Hiro och tar med oss ett oförglömligt skidminne hem.

map_marker: Hakkoda

Bra att veta

I priset ingår ej flygresorna. Vi hjälper dock gärna till att boka dessa. Resan startar i Aomori och avslutas i Sendai.

Under denna resa kommer vi mestadels att ta oss upp i bergen av egen kraft vilket innebär att erfarenhet av skidbestigning är ett krav. Du ska vara i bra form och ha god offpisterfarenhet. Detta är med andra ord ingen nybörjarresa. Obligatorisk personlig säkerhetsutrustning är lavintranceiver, lavinsond och spade och alla deltagare svarar själva för personlig utrustning . Vi välkomnar både telemarksåkare och de som kör med alpin turutrustning, snowboardåkare måste dock ha splitboard. Anledningen tilll detta är att snön i regel är så djup och bottenlös att snöskor kan innebära problem. För frågor kring detta hänvisar vi till Stefan Palm.

Vi bor på fina kurortshotell, Ryokans, som håller hög klass, trots sin enkelhet. Hur skiddagarna exakt kommer att se ut bestäms på plats. Beskrivningarna av dagarna ovan ska mer ses som exempel, rådande väderförhållanden mm avgör vart ni förlägger åkningen.

Du behöver inget visum för att resa till Japan, det räcker med passet. Valutan i Japan är yen. Ta med kontanter, resecheckar i US-dollar eller kreditkort (VISA) om ni väljer att växla pengar på plats. Det är dålig växelkurs om ni tar med svenska kronor. Resecheckar i yen och dollar accepteras på banker och stora hotell. Kreditkort accepteras inte överallt, det är därför bra att ta med inväxlade kontanter och ha med kontokort som back up.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i.

Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Skidresa

Laponia Haute Route, en skidodyssé

Söker du en hyfsat hållbar vildmarksupplevelse och en känsla av rymd och avskildhet i kombination med grym skidåkning? Häng med oss till väglöst land under ledning av bergsguiden Krister Jonsson.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.