Skitouring & Catskiing i Nordmakedonien

Sharbergen i Nordmakedonien är en väl bevarade hemligheten bland puderhungriga äventyrare. Med utgångspunkt från denna bas erbjuder vi förstklassig catskiing och skitouring med ett fullservice upplägg.

Vi har hört talas om skitouring och catskiing i Nordmakedonien sedan rätt många år tillbaka. Bekanta och vänner har varit där och kommit tillbaka med positiva omdömen och det har verkligen låtit lockande. Nu har vi hittat rätt samarbetspartner och kommer för första gången erbjuda Nordmakedonien som destination, väldigt spännande tycker vi.

Det vi fastnat för, utöver att det är nya berg för oss, är hur resan är organiserad. Det är ett lokalt, ungt team som har tänkt på allt utifrån skidåkarens perspektiv. Det enda du behöver göra är att packa din utrustning och förbereda dig för sköna åk, vild natur utsökt mat och varm gästfrihet.

Vi inleder resan med ett antal dagars åkning i Shar bergen. Med hjälp av cat ski d.v.s. snövessla når vi djupt in i bergen och kan ta oss till de mer avlägsna topparna. En natt i ett fäst tältcamp är planerad, det kommer garanterat bli en mäktig vildmarksupplevelse. Tältnatten är dock väderberoende och inget som kan garanteras. De första dagarna kommer vi ha hjälp av vesslan för att ta oss upp på bergen. Vi kommer sedan göra ett större antal toppturer med hjälp av stighudar. Tack vare vesslan kan vi dock kapa långa anmarscher och få många åk!

För de sista två skiddagarna står skitouring i Korab- och Bistra-berget på programmet, planen kan dock ändras beroende på rådande väder- och vindförhållandena. Om andra lokala berg har bättre förutsättningar åker vi skidor där istället. Andra alternativ är Galicica-berget och Jablanica-berget vid Ohridsjön. Det finns med andra ord en flexibilitet i programmet. Vi avslutar resan med en natt i Nordmakedoniens huvudstad, Skopje som också är startpunkten för resan.

Har du inte säkerhetsutrustning, lavinsändare, spade, sond ingår det i paketet och kan lånas på plats. Även lån av lavinryggsäck samt sovsäck, liggunderlag och all campingutrustning ingår!

Om du tycker om att åka i opistad terräng och söker en annorlunda skidupplevelse, så häng med oss till Nordmakedonien  i vinter!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2025-03-012025-03-08Stockholm, Köpenhamn 30 500 SEKEj fastställtJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skopje
 • Alla lokala tranporter som nämns i programmet
 • 2 dagars Cat ski
 • 2 dagar skitouring assisterad av Catski
 • 2 dagars skitouring
 • 1 natts camping om vädret tillåter
 • Boende 6 eller 7 nätter på hotell, dubbelrum (7 nätter om vi inte kan campa
 • All mat under resan
 • Lokala skidguider( UIAA / UIMLA certifierade)
 • Säkerhetsutrustning (tranciever, spade, sond samt lavinryggsäck
 • All campingutrustning

I resans pris ingår inte

 • Dryck
 • Dricks
 • Personlig försäkring
 • Skidfrakt

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Skopje – Popova Shapka

På flygplatsen i Skopje möter vårt lokala team upp och sedan väntar ca 1,5 h färd upp till Popova Shapka skidcenter. Efter vi installerat oss på hotell Scardus & SPA hålls en genomgång kring säkerhetsprotokoll vid åkning, lavinsäkerhet samt förväntat väder. Utifrån den görs en allmän plan för veckan. Efter genomgången kommer vi att organisera utrustningen och tillhandahålla lavin-/skiduthyrningsutrustning till dem som behöver det. Vi äter middag när vi har avslutat genomgången och alla har fått sin utrustning i ordning.

Dag 2 -3: Cat ski Freeride i Shar-bergen

Vi äter en god frukost omkring 07:30 och gör oss redo för dagens åkning. Vi kommer att köra cat ski hela dagen och vi lämnar skidcentret kl 9:00 och är tillbaka ca 15:30. Lunch äts i fält och vi kommer att ha ca 2500 höjdmeter åkning per dag att se fram mot. På eftermiddagen är det relax fram till middag kl 19.

Dag 4. Skitouring i Shar Mountain National Park

Idag kommer vi med hjälp av snövesslan ta oss djupt in i Shar bergens nationalpark. På vägen gör vi ett antal toppturer där vi kapar lite höjdmeter upp med hjälp av vesslan. Vi äter vår medhavda picknicklunch på lämplig plats. Räkna med någonstans mellan 4-6 åk/ ca 2000 fallhöjdsmeter. På eftermiddagen kommer vi fram till en fasta tältcamp för lite afterski och häng innan middag. Vi sover sedan gott i våra tält och njuter av stillheten.

Dag 5. Skitouring i Shar Mountain National Park

Vi äter en härlig frukost i fält och gör oss redo för dagen skitouring äventyr. Även denna dag får vi hjälp av vesslan och kommer kunna göra 3-4 åk under dagen. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka mot Popova Shapka och kommer fram till hotellet i god tid innan middag. Vi sover sedan återigen i sköna hotellsängar.

Dag 6. Popova Shapka – Mavrovo nationalpark/ Korabergen

Idag är planen att vi ska förflytta oss till ett annat bergsområde. Efter tidig frukost har vi några timmars transfer upp till Korab-bergen och Mavrovo nationalpark. Vi åker skidklädda och gör en tur när vi kommit fram till bergen. Sent på eftermiddagen checkar vi in på Hotel Trnica och därefter väntar en god middag.

Dag 7. Skitouring Mavrovo –åter till Skopje

Efter frukost har vi en kort transfer till Mavrovo skidcenter och härifrån kommer vi tura upp på några av topparna i Bistra-bergen. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Skopje och checkar in på vårt hotell. Vi äter middag på en lokal restaurang och firar av en mäktig vecka i de Nordmakedoniska bergen.

Dag 8. Skopje – Skandinavien

Vi äter frukost på hotellet och åker därefter ut till flygplatsen. En grym skidvecka är till ända.

map_marker: Popova Shapka

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha vana av friluftsliv och god kondition. Vi kommer ha en snövessla till hjälp uppför ett par av dagarna. Merparten av dagar  innebär dock  att du med hjälp av stighudar går uppför berget. Snowboardåkare  med splitboard är självklart välkomna att följa med.

I regel går vi ca 600- 1500 + höjdmeter om dagen på höjder mellan 2000 till 2600 meter. Vi kommer att gå i lugnt tempo och anpassa takten efter gruppen. Att åka offpist innebär att du åker på naturens villkor. Underlaget kan variera från lössnö till bristande skare och allt däremellan. Vi tummar inte på säkerheten, val av både upp- och nedfärder bestäms av de aktuella snö- och vindförhållandena. Vid hög lavinrisk eller extrema vindförhållanden kan det hända att vi blir tvungna att lägga om våra planer helt och hållet.

All skid-/snowboardutrustning skall tas med från Sverige, kostnad för detta ingår inte i resans pris och varierar beroende på flygbolag. Vad gäller säkerhetsutrustning skall samtliga medlemmar i gruppen ha lavinspade, lavinsond och lavinsändare. Detta kan du dock låna på plats (även lavinryggsäck). Utöver skidutrustning skall du ha skarjärn. Bra kläder är tillika ett måste.  Övningar i sökteknik med sändare/sonder kommer också att göras, grundregeln är dock att undvika lavinrisk i så hög grad som möjligt.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Nordmakedonien. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

 • Skidresa

Toppturer i Sunnmörealperna, Norge

I norska Sunnmöre trängs hundratals toppturer, där vissa åk slutar med stoppsladd nere vid havet. Under en långhelg gör vi med hjälp av minibuss en fullspäckad roadtrip genom området och bestiger de finaste topparna längs vägen.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.